Bekendmaking uitvoeringsbesluiten wegaanpassingsbesluit A1/A6 Diemen–Muiderberg–Almere Stad West

De minister van Verkeer en Waterstaat maakt het volgende bekend.

In augustus 2009 is het wegaanpassingsbesluit wisselbaan A1 Diemen–Muiderberg en spitsstrook A1/A6 Muiderberg–Almere Stad West Oostbaan vastgesteld. Dit wegaanpassingsbesluit is op 23 september 2009 bekendgemaakt in de Staatscourant en ter inzage gelegd. Inmiddels zijn ook de voor het wegaanpassingsbesluit benodigde uitvoeringsbesluiten vastgesteld. Ten behoeve van de vergunning Natuurbeschermingswet is de passende beoordeling, die ter inzage heeft gelegen vanaf 23 september, aangevuld. Van 18 november tot en met 30 december 2009 liggen ook de uitvoeringsbesluiten en de aangepaste passende beoordeling ten behoeve van de vergunning Natuurbeschermingswet ter inzage op dezelfde locaties als het wegaanpassingsbesluit. Op grond van de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht kan tegen zowel het wegaanpassingsbesluit als de bijbehorende uitvoeringsbesluiten beroep worden ingesteld door belanghebbenden die hun zienswijze over het ontwerpwegaanpassingsbesluit naar voren hebben gebracht, alsmede door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze over het ontwerpwegaanpassingsbesluit naar voren hebben gebracht. Dit beroep tegen het wegaanpassingsbesluit en de bijbehorende uitvoeringsbesluiten kan worden ingesteld van 19 november tot en met 30 december 2009.

Achtergrond

Op het wegvak A1 Diemen–Muiderberg en het wegvak A6 Muiderberg–Almere Stad-West staan in de ochtendspits richting Amsterdam vrijwel dagelijks files. In de avondspits staan op het wegvak A1 Diemen–Muiderberg eveneens vrijwel dagelijks files. Op de A1 en A6 tussen Muiderberg en Almere Stad-West treedt in de avondspits af en toe filevorming op. Met de grote groei van het verkeer op de A6 zullen ook hier in de avondspits meer files gaan ontstaan. De files ontstaan doordat de wegcapaciteit onvoldoende is om de hoeveelheid verkeer te verwerken. Dit probleem vormt de directe aanleiding voor het uitbreiden van de wisselstrook op de A1 Diemen–Muiderberg en de aanleg van de spitsstrook op de A1 en A6 tussen Muiderberg en Almere Stad-West. Een wisselbaan is een extra rijstrook (of extra rijstroken) op een afgescheiden rijbaan, waarvan de rijrichting afhangt van de drukte van het verkeer. Een spitsstrook is een vluchtstrook die op drukke tijden (met name in de spits) in gebruik is voor het verkeer. Een vluchtstrook is op dat moment niet beschikbaar. In plaats daarvan komen er pechhavens.

De wegaanpassing

Ophet wegvak A1 Diemen–Muiderberg wordt tussen km 6,87 en km 16,60 in de middenberm een nieuwe enkelstrooks wisselbaan, inclusief in- en uitvoegstroken, aangelegd, zodat op het gedeelte tussen km 6,87 en km 9,70 een enkelstrooks wisselbaan ontstaat en tussen km 9,70 en km 16,60 de huidige wisselbaan wordt uitgebreid naar twee rijstroken.

Tevens wordt op het wegvak Muiderberg–Almere Stad West een spitsstrook aangelegd in de rijrichting Almere. De spitsstrook wordt aangelegd op de vluchtstrook van de zuidelijke rijbaan van de A1 tussen verzorgingsplaats Honswijck en knooppunt Muiderberg en aansluitend op de vluchtstrook van de oostelijke rijbaan van de A6 tot de aansluiting Almere Stad West.

Het wegaanpassingsbesluit

Het wegaanpassingsbesluit bevat een beschrijving van het project, een beschrijving van de gevolgen van het project en geografische kaarten waarop het project is aangeduid.

Uitvoeringsbesluiten

Ter uitvoering van het wegaanpassingsbesluit zijn de volgende uitvoeringsbesluiten vastgesteld:

  • Bouwvergunning (gemeente Diemen);

  • Sloopvergunning (gemeente Diemen);

  • Twee Bouwvergunningen (gemeente Muiden)

  • Keuronthefing (Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (Waternet);

  • Keurontheffing (Hoogheemraadschap Zuiderzeeland);

  • Vergunning Flora en Faunawet (ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit)

  • Vergunning Natuurbeschermingswet (ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit)

  • Verkeersbesluit (ministerie van Verkeer en Waterstaat);

  • Intrekkingsbeschikkingen kabels en leidingen (ministerie van Verkeer en Waterstaat).

Waar kunt u het wegaanpassingsbesluit en de uitvoeringsbesluiten inzien?

Het wegaanpassingsbesluit A1/A6 Diemen–Muiderberg–Almere Stad West en de bijbehorende uitvoeringsbesluiten liggen tot en met 30 december 2009 gedurende de reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • de (deel)gemeentehuizen van Weesp, Diemen, Muiden, Naarden en Almere;

  • Rijkswaterstaat Noord-Holland in Haarlem, Rijkswaterstaat IJsselmeergebied in Lelystad en Rijkswaterstaat wegendistrict Amsterdam in Amsterdam-Zuidoost;

  • de provinciehuizen van Noord-Holland in Haarlem en van Flevoland in Lelystad;

  • het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag.

Houd rekening met gewijzigde openingstijden gedurende de feestdagen.

Hoe kunt u beroep instellen?

Op grond van de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden die hun zienswijze al bij het ontwerp-wegaanpassingsbesluit naar voren hebben gebracht, beroep instellen tegen het wegaanpassingsbesluit en/of de uitvoeringsbesluiten. Dit kan tot en met 30 december 2009 bij:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Voor particulieren is dit vastgesteld op € 150,00 en voor niet-natuurlijke personen op € 297,00. Over de wijze waarop en binnen welke termijn u dit dient te betalen, krijgt u, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nadere informatie

Voor het aanvragen van een exemplaar van het wegaanpassingsbesluit en de uitvoeringsbesluiten of het verkrijgen van nadere informatie over de inhoud van het project, kunt u contact opnemen met de Landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800-8002.

U kunt het wegaanpassingsbesluit en de uitvoeringsbesluiten ook inzien op internet, www.centrumpp.nl.

Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 8771.

Het Centrum Publieksparticipatie was voorheen het Inspraakpunt, zie: www.centrumpp.nl.

Spoedaanpak Wegen

Het project A1/A6 Diemen–Muiderberg–Almere Stad West is onderdeel van de Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken. Bij deze dertig projecten gaat nog voor mei 2011 de schop de grond in. Tien projecten worden voor die tijd opgeleverd. Het gaat om uitbreiding van een snelweg met één rijstrook of met een spitsstrook. Doel is een land waarin het goed wonen en werken is; een land waarin mensen vlot kunnen bewegen en veilig kunnen leven.

stcrt-2009-17516-001.png
Naar boven