stcrt-2009-17076-001.png Kennisgeving ontwerpbestemmingsplan Landschapspark Buytenland

De provincie Zuid-Holland gaat tussen Rhoon en de Oude Maas, binnen de grenzen van de gemeente Albrandswaard, een natuur- en recreatiegebied realiseren. Dit gebied heeft een omvang van 600 hectare en krijgt de naam Landschapspark Buytenland. De gemeente Albrandswaard is verantwoordelijk voor het opstellen van het bestemmingsplan.

Burgemeester en wethouders van Albrandswaard maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Landschapspark Buytenland ter inzage wordt gelegd. Tevens kunt u het ontwerpbeeldkwaliteitplan inzien. De ontwerpplannen met de daarbij behorende stukken en het ontwerpbesluit tot vaststelling van deze plannen liggen met ingang van donderdag 12 november 2009 gedurende zes weken ter inzage op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Albrandswaard, Hofhoek 5, 3176 PD Poortugaal

  • Deelgemeentekantoor deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11, 3083 DA Rotterdam

  • Gemeentehuis Barendrecht, Binnenhof 1, 2991 AA Barendrecht

Het ontwerpbestemmingsplan en alle bijbehorende stukken zijn ook te raadplegen op de website van de gemeente: www.albrandswaard.nl.

Achtergrond Landschapspark Buytenland

Landschapspark Buytenland maakt deel uit van het programma ‘750  hectare natuur- en recreatiegebied’. Dit programma heeft tot doel te zorgen voor verbetering van de leefbaarheid van de Rotterdamse regio.

Landschapspark Buytenland wordt in de komende 13 jaar ontwikkeld. De karakteristieke open sfeer van het polderlandschap is de basis voor het toekomstige landschapspark. Dijken, oude boerderijen en de dorpse sfeer blijven behouden. Via de Groene Verbinding, een wandel- en fietsbrug over de A15, is het gebied straks goed bereikbaar vanuit Rotterdam.

Ontwerpbestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan bestaat uit een plankaart en planregels en is voorzien van een toelichting. Het plangebied beslaat onder meer het gebied voor het toekomstige Landschapspark Buytenland, maar ook delen van de Rand van Rhoon. Het plangebied wordt globaal begrensd door de buisleidingenstraat in het noorden en noordoosten, vervolgens door de Poelweg en het verlengde daarvan in de richting van de Koedood en de tuinen van de woningen aan de Koedood in het oosten. De zuidgrens wordt gevormd door achtereenvolgens de Portlandsezeedijk, de gemeentegrens in de Oude Maas, het perceel Veerweg 8, de golfbaan langs de Oude Maas en de Zegenpoldersedijk. De westelijke grens volgt min of meer de sloot achter de achtertuinen van de woningen aan de Havendam, de Essendijk, het sportcomplex De Omloop en de Achterdijk. Het nieuwe bestemmingsplan voorziet onder meer in de realisatie van het Landschapspark Buytenland (600 hectare natuur- en recreatiegebied), deels via wijzigingsbevoegdheden en een uitwerkingsplicht.

Informatiemarkten

Op donderdag 26 november van 15.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 28 november van 11.00 tot 14.00 uur organiseert de gemeente Albrandswaard twee informatiemarkten over het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbeeldkwaliteitplan. Deze vinden plaats in het gemeentehuis. Geïnteresseerden kunnen hier de kaarten en achtergronden van de plannen bekijken en vragen stellen aan deskundigen.

Reageren op het ontwerpbestemmingsplan?

Een ieder kan gedurende de termijn van terinzagelegging (van 12 november tot en met 23 december) bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbeeldkwaliteitplan naar voren brengen op de volgende wijze:

Schriftelijk

U kunt uw schriftelijke zienswijze sturen naar:

Centrum Publieksparticipatie

Ontwerpbestemmingsplan Landschapspark Buytenland

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Mondeling

Tijdens de inloopbijeenkomsten op 26 en 28 november is het mogelijk om een mondelinge zienswijze in te dienen. Hiervoor zal een speciale ‘hoek’ worden ingericht.

Digitaal

U kunt digitaal reageren via www.albrandswaard.nl, waar u een officieel zienswijzeformulier kunt invullen.

Meer informatie

Op de website van de gemeente Albrandswaard vindt u alle informatie. Indien u vragen heeft over de inhoud van de ontwerpplannen of u nadere informatie wilt, kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, tel. (070) 456 9608. Een inhoudelijk deskundige belt u dan terug.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na kennisneming van alle zienswijzen stelt de gemeenteraad van Albrandswaard een definitief bestemmingsplan vast. Daarna is er nog de mogelijkheid om bij de Raad van State beroep in te stellen. Let wel: een voorwaarde hiervoor is dat er ook een zienswijze is ingediend, tenzij het bestemmingsplan gewijzigd wordt vastgesteld.

Landschapspark Buytenland is onderdeel van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). PMR heeft enerzijds tot doel de mainport Rotterdam in economische zin te versterken door de aanleg van Maasvlakte 2. Anderzijds is het doel de leefbaarheid van de regio Rijnmond te vergroten door de aanleg van 750 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied. Het programma ‘750 hectare natuur- en recreatiegebied’ bestaat uit vier projecten: 1) Landschapspark Buytenland, 2) Groene Verbinding, 3) Vlinderstrik en 4) Schiezone. Dit alles naast de verplichte natuurcompensatie voor Maasvlakte 2. In de Planologische Kernbeslissing PMR heeft het rijk de ruimtelijke voorwaarden vastgelegd voor de uitvoering van de deelprojecten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De provincie Zuid-Holland draagt verantwoordelijkheid voor de realisatie van Landschapspark Buytenland. Kijk ook op www.kiezenvoorgroen.nl.

Naar boven