Aanpassing Richtlijn passende arbeid 2008

De Richtlijn passende arbeid 2008 (de richtlijn) heeft de invulling van het begrip passende arbeid voor langdurig werklozen gewijzigd. De richtlijn merkt als langdurig werkloze aan de werkloze werknemer die ten minste 52 weken onafgebroken recht heeft op een uitkering op grond van de Werkloosheidswet (WW). De richtlijn is onderdeel van een pakket van maatregelen dat de kansen op werk van langdurig werklozen vergroot.

Andere onderdelen zijn de gewijzigde gevolgen van werkhervatting voor het recht op WW (de overstap van arbeidsurenverlies op inkomstenverrekening) en de intensivering van de bemiddeling voor langdurig werklozen (het werkaanbod)1. Deze wijzigingen gelden, net als de richtlijn, voor werkloze werknemers die ten minste 52 weken onafgebroken een WW-recht hebben gehad. De richtlijn bevat echter een andere regeling voor de situatie waarin een WW-recht na een korte onderbreking herleeft, dan de wet. Volgens de wet tellen onderbrekingen van het WW-recht van ten hoogste vier weken mee voor het bepalen van de periode van 52 weken2. Deze regeling voorkomt dat het moment waarop de periode van 52 weken verstrijkt, door één of meer kortdurende onderbrekingen in de tijd verschuift. Voor de WW-gerechtigde en het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) is hierdoor voorzienbaar vanaf welk moment inkomstenverrekening van toepassing wordt en vanaf welk moment het UWV een werkaanbod kan doen.

Bij korte onderbrekingen van het WW-recht is het moment waarop volgens de richtlijn de 52 weken zijn verstreken, niet gelijk aan het moment waarop dat volgens de wet het geval is. Dit verschil is niet beoogd en kan in de praktijk onduidelijkheid opleveren. Deze aanpassing brengt de richtlijn daarom in overeenstemming met de wet. Voor het bepalen van het moment waarop de werknemer ten minste 52 weken onafgebroken recht op WW heeft gehad, worden perioden meegeteld waarin ten hoogste gedurende vier weken geen recht op WW-uitkering bestaat. Het UWV bepaalt dat moment aan de hand van de wet en de aangepaste richtlijn.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.


XNoot
1

Wet van 25 juni 2009 tot wijziging van de Werkloosheidswet in verband met het vergroten van kansen op werk voor langdurig werklozen (Staatsblad 2009, 269).

XNoot
2

Artikel 20, achtste lid, van de WW.

Naar boven