Inspraak op aanwijzing

Natura 2000-gebieden

Meer natuur, vitale natuur. Dat is de kern van het natuurbeleid. Een mooi landschap om met plezier in te wonen, werken en recreëren. Dit landschap is óók het leefgebied van onze 40.000 soorten dieren en planten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) beschermt de natuur door wetgeving en zorgt voor onderhoud en aanleg van nieuwe natuur. We doen veel, maar we kunnen het niet alleen. Daarom geeft het ministerie samen met de provincies geld, advies en ruimte aan mensen en bedrijven die zich actief inzetten voor natuur en landschap.Als iedereen bijdraagt om de natuur in goed evenwicht te ontwikkelen, kunnen we daar voor lange tijd van blijven genieten.

De natuur houdt niet op bij de grens. Het is onderdeel van een groter geheel. Daarom zijn er regels opgesteld voor alle Europese lidstaten. Het gaat om de Vogel- en Habitatrichtlijn. De Vogel- en Habitatrichtlijn beschermen Europa’s natuurparels, de zogenoemde Natura 2000-gebieden. Stuk voor stuk gebieden met bijzondere planten en dieren. Ook in Nederland willen we voorkomen dat de natuur steeds eenvormiger wordt en dat zeldzame soorten verder in aantal afnemen.

De natuurgebieden waar het bij Natura 2000 om gaat zijn het in ecologisch opzicht waard om beschermd te worden. Ze zijn het waard om trots op te zijn. Denk aan gebieden als de Veluwe of de Biesbosch. Maar natuurgebieden bieden meer. Veel mensen kunnen in en om deze gebieden terecht voor recreatieve activiteiten.

Dit zorgt voor toegevoegde waarden, zoals meer woongenot, een betere gezondheid en een gunstig vestigingsklimaat. Ofwel, Natura 2000-gebieden renderen in ecologisch en economisch opzicht. Investeren in Natura 2000-gebieden levert dus wat op!

Het aanwijzen van Natura 2000-gebieden

Het aanwijzen van een Nederlands natuurgebied als Natura 2000-gebied gebeurt met een aanwijzingsbesluit van de minister van LNV. Voordat er een definitief aanwijzingsbesluit wordt genomen legt de minister eerst een ontwerp-aanwijzingsbesluit ter inzage. In 2007 en 2008 hebben verdeeld over drie tranches inmiddels 147 ontwerp-aanwijzingsbesluiten ter inzage gelegen.

Vanaf 24 september 2009 tot en met 4 november 2009 liggen de ontwerp-aanwijzingsbesluiten van 11 Natura 2000-gebieden ter inzage. Dit is de 4e tranche.

De ontwerp-aanwijzingsbesluiten

Voor de volgende gebieden liggen de ontwerp-aan-wijzingsbesluiten nu ter inzage: (de nummers verwijzen naar de landelijke gebiedsnummers)

Lauwersmeer

(8)

Rottige Meenthe & Brandemeer

(18)

Drentsche Aa-gebied

(25)

Bargerveen

(33)

Stelkampsveld

(60)

Korenburgerveen

(61)

Binnenveld

(65)

Lingegebied & Diefdijk-Zuid

(70)

De Wilck

(102)

Biesbosch

(112)

Bunder- en Elsloërbos

(153)

Reageren op de ontwerp-aanwijzingsbesluiten

Heeft de aanwijzing van een Natura 2000-gebied betekenis voor u? Mogelijk wel. Voor mensen die de natuur belangrijk vinden, zal de aanwijzing een positieve impuls zijn. Dat zal ook gelden voor mensen die een goede natuurkwaliteit nodig hebben voor de uitvoering van hun activiteiten. Voor mensen die willen ondernemen in en om de natuurgebieden geeft de aanwijzing meer dan voorheen, concreet aan wat de kwetsbare soorten en habitattypen zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Vóór de aanwijzing gold een algemene bescherming, met de aanwijzing worden de te beschermen natuurwaarden nader aangeduid. In de volgende fase, bij het opstellen van het beheerplan, wordt nog duidelijker welke activiteiten wel of niet mogelijk zijn en aan welke activiteiten voorwaarden worden gesteld. Het verdient aanbeveling om u in elk geval nader te informeren wat voor u de betekenis is van Natura 2000. Iedereen heeft het recht om binnen de gestelde termijnen zienswijze op de ontwerpaanwijzingsbesluiten in te dienen.

Hoe u zich kunt laten informeren kunt u hieronder lezen. Ook staat vermeld welke mogelijkheden er zijn om te reageren. De ontwerpaanwijzingsbesluiten gaan over de selectie, begrenzing en natuurdoelen van de Natura 2000-gebieden. U kunt dus alleen op deze aspecten reageren. Van de gebieden die eerder in het kader van de Vogelrichtlijn zijn aangewezen, kunt u alleen op de wijzigingen reageren.

Waar kunt u de ontwerp-aanwijzings-besluiten inzien?

Van 24 september 2009 tot en met 4 november 2009 kunt u de ontwerpaanwijzingsbesluiten inzien op de volgende locaties. Houd daarbij rekening met de normale openingstijden van de gebouwen/instanties:

  • De vestigingen van de Directie Regionale Zaken van het ministerie van LNV in Groningen, Deventer, Eindhoven en Utrecht: informatie over alle 11 gebieden

    plus achtergrondinformatie.

  • Provinciehuizen: informatie over alle gebieden plus achtergrondinformatie. Drenthe (Assen), Fryslân (Leeuwarden), Groningen (Groningen), Gelderland (Arnhem), Limburg (Maastricht), Noord-Brabant -(’s-Hertogenbosch), Overijssel (Zwolle), Utrecht (Utrecht) en Zuid-Holland (‘s-Gravenhage).

  • Hoofdkantoren van waterschappen (WS) en hoogheemraadschappen (HH): alleen de informatie over de in het beheergebied gelegen gebieden. Wetterskip Fryslân (Leeuwarden), Waterschap Hunze en Aa’s (Groningen),Waterschap Noorderzijlvest (Groningen), Waterschap Reest en Wieden (Meppel), Waterschap Rijn en IJssel (Doetinchem), Waterschap Rivierenland (Tiel), Waterschap Roer en Overmaas (Sittard), Waterschap Vallei en Eem (Leusden), Waterschap Velt en Vecht (Coevorden) en Hoogheemraadschap van Rijnland (Leiden).

  • Gemeentehuizen in de hierna genoemde gemeenten: alleen informatie over de in de desbetreffende gemeente gelegen gebieden: Aa en Hunze, Assen, Berkelland, Culemborg, De Marne, Dongeradeel, Dordrecht, Drimmelen, Ede, Emmen, Geertruidenberg, Geldermalsen, Hardinxveld-Giessendam, Haren, Kollummerland en Nieuwkruisland, Leerdam, Lemsterland, Lingewaal, Lochem, Meerssen, Midden-Drenthe, Moerdijk, Oost Gelre, Rhenen, Rijnwoude, Sliedrecht, Steenwijkerland, Stein, Tynaarloo, Veenendaal, Werkendam, Weststellingwerf, Winterswijk, Zoeterwoude en Zuidhorn.

  • Op de internetsite www.minlnv.nl/natura2000.

    Op deze site zijn de ontwerpbesluiten van alle gebieden plus de achtergrondinformatie in te zien en te downloaden.

U kunt uw zienswijze kenbaar maken vanaf 24 september 2009 tot en met 4 november 2009.

U kunt de gehele inspraaktermijn reageren op de ontwerpbesluiten.

Uw schriftelijke reactie kunt u, onder vermelding van de gebiedsnummers waarop de zienswijze betrekking heeft, tot en met 4 november 2009 sturen naar:

Centrum Publieksparticipatie

Natura 2000 t.a.v. ‘nummers gebieden’

Postbus 30316, 2500 GH Den Haag

Uw reactie kunt u ook via internet versturen:

www.minlnv.nl/natura2000.

Informatiebijeenkomsten en hoorzittingen

Tijdens de periode van terinzagelegging organiseert het ministerie van LNV elf bijeenkomsten, waar u zich persoonlijk kunt informeren en/of mondeling kunt reagerentijdens een hoorzitting. Indien u aanwezig wilt zijn op één van de informatiebijeenkomsten hoeft u zich vooraf niet te melden.Als u tijdens de hoorzitting wilt reageren, verzoeken wij u vriendelijk om dit twee dagen voor de betreffende hoorzitting aan het Centrum Publieksparticipatie door te geven, telefoon 070-456 96 02.

Naast algemene informatie over de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden, wordt tijdens de bijeenkomst specifieke informatie gegeven over de gebieden. De gebieden die tijdens een bijeenkomst centraal staan, zijn hieronder met hun naam en gebiedsnummer aangegeven.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na afloop van de inspraakprocedure worden alle reacties gebundeld en verstuurd naar de minister van LNV. Iedereen die een reactie heeft ingediend ontvangt na afloop van de periode van zes weken een ontvangstbevestiging met daarin meer informatie over de vervolgprocedure. Mede op basis van de reacties neemt de minister van LNV uiteindelijk de definitieve aanwijzingsbesluiten voor de Natura 2000-gebieden.

Op deze definitieve besluiten is geen inspraak meer mogelijk. Wel kunnen belanghebbenden te zijner tijd beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als inspreker krijgt u bericht over het definitieve besluit van het Natura 2000-gebied waarop u hebt ingesproken.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over de aanwijzing van Natura 2000-gebieden kunt u op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur bellen met het gratis telefoonnummer van het LNV-loket: 0800-223 33 22. Tevens bestaat de mogelijkheid hier informatie aan te vragen: een inspraakwijzer, een ontwerp-aanwijzingsbesluit of cd-rom’s met alle ontwerpbesluiten met achtergrondinformatie.

De genoemde informatie is ook beschikbaar tijdens de informatiebijeenkomsten en is te downloaden van de internetsite www.minlnv.nl/natura2000.

De informatiebijeenkomsten en hoorzittingen zijn op:

Maandag 28 september 2009

Zalencentrum de Colle

Kerkstraat 4 te Kollum

Gebied: Lauwersmeer (8)

Dinsdag 29 september 2009

Van der Valk Hotel Wolvega

Atalanta 10 te Wolvega

Gebied: Rottige Meenthe & Brandemeer (18)

Woensdag 30 september 2009

Golden Tulip Drenthe

Schipborgerweg 8 te Zeegse

Gebied: Drentsche Aa-gebied (25)

Donderdag 1 oktober 2009

Cafe Restaurant De Zwarte Racker

Europaweg 132 te Nieuw-Schoonebeek

Gebied: Bargerveen (33)

Maandag 5 oktober 2009

Buitencentrum Kerkemeijer

Ruurloseweg 51 te Borculo

Gebied: Stelkampsveld (60)

Dinsdag 6 oktober 2009

Golden Tulip Alphen aan den Rijn

Stationsplein 2 te Alphen aan den Rijn

Gebied: De Wilck (102)

Donderdag 8 oktober 2009

Golden Tulip Winterswijk

Frerikshof 2 te Winterswijk

Gebied: Korenburgerveen (61)

Maandag 12 oktober 2009

Partycentrum Het Dak

Tiendweg 9a te Leerdam

Gebied: Lingegebied & Diefdijk-Zuid (70)

Woensdag 14 oktober 2009

Hof van Rhenen, Koningin Elizabeth Plantsoen

Grutterstraat 17 te Rhenen

Gebied: Binnenveld (65)

Donderdag 15 oktober 2009

De Korenbeurs

Kerkstraat 13 te Made

Gebied: Biesbosch (112)

Maandag 19 oktober 2009

Van der Valk Hotel Stein-Urmond

Mauritslaan 65 te Urmond

Gebied: Bunder- en Elsloërbos (153)

U kunt iedere avond vanaf 18.45 uur binnenlopen op de informatiemarkt, waar medewerkers van LNV en eventuele andere overheden uw vragen beantwoorden. De informatiemarkt is de gehele avond geopend.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 18.45 uur Start informatiemarkt

  • 19.45 uur Opening van de avond en presentatie over Natura 2000 inclusief vragenronde

  • 21.15 uur Hoorzitting

  • 22.00 uur Sluiting.

Naar boven