Bekendmaking wegaanpassingsbesluit A1 Watergraafsmeer–Diemen

De besluitvorming rond de bufferstroken A1 Watergraafsmeer–Diemen is in een nieuwe fase beland. In september 2009 heeft de minister van Verkeer en Waterstaat het wegaanpassingsbesluit bufferstrook A1 Watergraafsmeer–Diemen vastgesteld. Het wegaanpassingsbesluit ligt vanaf 23 september 2009 ter inzage.

Op dit moment kan nog geen beroep worden ingesteld tegen het wegaanpassingsbesluit. Binnen zes weken na vandaag dienen de uitvoeringsbesluiten (bijvoorbeeld een keurontheffing) te worden genomen die voor de uitvoering van dit wegaanpassingsbesluit zijn vereist. Pas nadat deze uitvoeringsbesluiten bekend zijn gemaakt, start de beroepstermijn voor zowel het wegaanpassingsbesluit als de uitvoeringsbesluiten.

Bij de bekendmaking van de uitvoeringsbesluiten zal aangegeven worden binnen welke termijn en op welke wijze belanghebbenden beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tot het einde van de beroepstermijn liggen zowel het wegaanpassingsbesluit als de uitvoeringsbesluiten ter inzage.

De Spoedwet wegverbreding

De Spoedwet wegverbreding maakt het mogelijk om verschillende knelpunten op het rijkswegennet aan te pakken. Deze wet vereenvoudigt de procedures, waardoor de capaciteit van een aantal hoofdwegen versneld kan worden vergroot. Het gaat om relatief eenvoudige wegaanpassingen, die snel effect hebben met als resultaat minder files, minder tijdverlies en minder ergernissen in het verkeer. De wet heeft betrekking op een beperkt aantal wegaanpassingen.

Achtergrond

In de ochtendspits staan vrijwel dagelijks files op de ring A10 en de verbindingsweg van de A1 naar de A10 bij het knooppunt Watergraafsmeer. ’s Avonds staan de files op de A1 ter hoogte van knooppunt Diemen. Door deze filevorming blokkeren wachtende voertuigen de overige rijrichtingen waardoor de knooppunten dichtslibben. Zo ontstaan ook op de andere wegvakken, zoals de A9, files. Dit probleem vormt de directe aanleiding voor het aanleggen van bufferstroken in beide richtingen op de A1 tussen Watergraafsmeer en Diemen. Zonder deze aanpassing zal de doorstroming op de ring A10 en de route A9-A1 verslechteren door de groei van het autoverkeer. Een bufferstrook is een extra rijstrook – op de vluchtstrook (spitsstrook) of aan de linkerzijde van de rijbaan (plusstrook) – die op drukke tijden (met name in de spits) dienst doet als tijdelijke rijstrook. Een vluchtstrook is op het moment van een spitstrook niet beschikbaar. In plaats daarvan komen er pechhavens.

De wegaanpassing

Ophet wegvak Watergraafsmeer–Diemen wordt de vluchtstrook op de noordbaan van de A1 (richting A10/ring van Amsterdam) tussen km 5,60 en km 7,10 over een lengte van 1,5 km een spitsstrook ingericht als buffer. Op de zuidbaan (richting Amersfoort) wordt van km 5,50 tot km 7,40 over een lengte van 1,9 km een plusstrook ingericht als buffer.

Het wegaanpassingsbesluit

Het wegaanpassingsbesluit bevat een beschrijving van het project, een beschrijving van de gevolgen van het project en geografische kaarten waarop het project is aangeduid.

Waar kunt u het wegaanpassingsbesluit inzien?

Het wegaanpassingsbesluit bufferstrook A1 Watergraafsmeer–Diemen ligt 23 september 2009 gedurende de reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • de (deel)gemeentehuizen van Amsterdam Zuid-Oost, Watergraafsmeer, Diemen en Muiden;

  • de hoofdvestiging van Rijkswaterstaat in Haarlem en het wegendistrict Amsterdam in Amsterdam;

  • het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem;

  • het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag;

  • digitaal op www.centrumpp.nl.

Nadere informatie

Voor het aanvragen van een exemplaar van het wegaanpassingsbesluit of het verkrijgen van nadere informatie over de inhoud van het project, kunt u contact opnemen met de Landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002.

U kunt het wegaanpassingsbesluit ook inzien op internet: www.centrumpp.nl.

Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 351 8771.

Het Centrum Publieksparticipatie was voorheen het Inspraakpunt, zie www.centrumpp.nl.

Naar boven