Bekendmaking wegaanpassingsbesluit wisselbaan A1 Diemen–Muiderberg en spitsstrook A1/A6 Muiderberg – Almere Stad West Oostbaan

De besluitvorming rond de wisselbaan A1 Diemen–Muiderberg en spitsstrook A1/A6 Muiderberg–Almere Stad West Oostbaan is in een nieuwe fase beland. In september 2009 heeft de minister van Verkeer en Waterstaat het wegaanpassingsbesluit wisselbaan A1 Diemen–Muiderberg en spitsstrook A1/A6 Muiderberg–Almere Stad West Oostbaan vastgesteld. Het wegaanpassingsbesluit ligt vanaf 23 september 2009 ter inzage.

Op dit moment kan nog geen beroep worden ingesteld tegen het wegaanpassingsbesluit. Binnen zes weken na vandaag dienen de uitvoeringsbesluiten (bijvoorbeeld bouwvergunningen) te worden genomen die voor de uitvoering van dit wegaanpassingsbesluit zijn vereist. Pas nadat deze uitvoeringsbesluiten bekend zijn gemaakt, start de beroepstermijn voor zowel het wegaanpassingsbesluit als de uitvoeringsbesluiten.

Bij de bekendmaking van de uitvoeringsbesluiten zal aangegeven worden binnen welke termijn en op welke wijze belanghebbenden beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tot het einde van de beroepstermijn liggen zowel het wegaanpassingsbesluit als de uitvoeringsbesluiten ter inzage.

De Spoedwet wegverbreding

De Spoedwet wegverbreding maakt het mogelijk om verschillende knelpunten op het rijkswegennet aan te pakken. Deze wet vereenvoudigt de procedures, waardoor de capaciteit van een aantal hoofdwegen versneld kan worden vergroot. Het gaat om relatief eenvoudige wegaanpassingen, die snel effect hebben met als resultaat minder files, minder tijdverlies en minder ergernissen in het verkeer. De wet heeft betrekking op een beperkt aantal wegaanpassingen.

Achtergrond

Op het wegvak A1 Diemen–Muiderberg en het wegvak A6 Muiderberg–Almere Stad-West staan in de ochtendspits richting Amsterdam vrijwel dagelijks files. In de avondspits staan op het wegvak A1 Diemen – Muiderberg eveneens vrijwel dagelijks files. Op de A1 en A6 tussen Muiderberg en Almere Stad-West treedt in de avondspits af en toe filevorming op. Met de grote groei van het verkeer op de A6 zullen ook hier in de avondspits meer files gaan ontstaan. De files ontstaan doordat de wegcapaciteit onvoldoende is om de hoeveelheid verkeer te verwerken. Dit probleem vormt de directe aanleiding voor het uitbreiden van de wisselstrook op de A1 Diemen–Muiderberg en de aanleg van de spitsstrook op de A1 en A6 tussen Muiderberg en Almere Stad-West. Een wisselbaan is een extra rijstrook (of extra rijstroken) op een afgescheiden rijbaan, waarvan de rijrichting afhangt van de drukte van het verkeer. Een spitsstrook is een vluchtstrook die op drukke tijden (met name in de spits) in gebruik is voor het verkeer. Een vluchtstrook is op dat moment niet beschikbaar. In plaats daarvan komen er pechhavens.

De wegaanpassing

Op het wegvak A1 Diemen–Muiderberg wordt tussen km 6,87 en km 16,60 in de middenberm een nieuwe enkelstrooks wisselbaan, inclusief in- en uitvoegstroken, aangelegd, zodat op het gedeelte tussen km 6,87 en km 9,70 een enkelstrooks wisselbaan ontstaat en tussen km 9,70 en km 16,60 de huidige wisselbaan wordt uitgebreid naar twee rijstroken.

Tevens wordt op het wegvak Muiderberg–Almere Stad West een spitsstrook aangelegd in de rijrichting Almere. De spitsstrook wordt aangelegd op de vluchtstrook van de zuidelijke rijbaan van de A1 tussen verzorgingsplaats Honswijck en knooppunt Muiderberg en aansluitend op de vluchtstrook van de oostelijke rijbaan van de A6 tot de aansluiting Almere Stad West.

Het wegaanpassingsbesluit

Het wegaanpassingsbesluit bevat een beschrijving van het project, een beschrijving van de gevolgen van het project en geografische kaarten waarop het project is aangeduid.

Waar kunt u het wegaanpassingsbesluit inzien?

Het wegaanpassingsbesluit wisselbaan A1 Diemen–Muiderberg en spitsstrook A1/A6 Muiderberg–Almere Stad West Oostbaan ligt vanaf 23 september 2009 gedurende de reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • de (deel)gemeentehuizen van Weesp, Diemen, Muiden, Naarden en Almere;

  • Rijkswaterstaat Noord-Holland in Haarlem, Rijkswaterstaat IJsselmeergebied in Lelystad en Rijkswaterstaat wegendistrict Amsterdam in Amsterdam-Zuidoost;

  • de provinciehuizen van Noord-Holland in Haarlem en van Flevoland in Lelystad;

  • het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag;

  • digitaal op www.centrumpp.nl.

Nadere informatie

Voor het aanvragen van een exemplaar van het wegaanpassingsbesluit of het verkrijgen van nadere informatie over de inhoud van het project, kunt u contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002.

U kunt het wegaanpassingsbesluit ook inzien op internet: www.centrumpp.nl.

Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 351 8771.

Het Centrum Publieksparticipatie was voorheen het Inspraakpunt, zie www.centrumpp.nl.

Naar boven