Beschikking van de Minister van Verkeer en Waterstaat, houdende ontheffing van het verbod VFR-vluchten uit te voeren buiten de daglichtperiode alsmede tot het uitvoeren van VFR-vluchten in luchtverkeersdienstverleningsgebieden met klasse A

27 augustus 2009

Nr. IVW TBE 44.1.a+b - 2009 - 109 Skydive Rotterdam

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Defensie;

Gezien het verzoek om ontheffing d.d. 26 juli 2009, ontvangen op 27 juli 2009, van Skydive Rotterdam;

Overwegende dat het doel van de vlucht is het beoefenen en trainen van valschermsprongen buiten de daglichtperiode;

Gelet op artikel 44, vijfde lid, van het Luchtverkeersreglement;

Besluit:

Artikel 1

Deze beschikking is van toepassing op de Cessna Caravan C208B Single Engine Turbo Prop, met registratie PH-BSU, in gebruik bij Skydive Rotterdam, waarmee de VFR-vluchten worden uitgevoerd ten behoeve van het beoefenen en trainen van valschermsprongen buiten de daglichtperiode op valschermgebied Rhoon met als coördinaten N51°51’08” en E004°26’10”, op een hoogte van maximaal FL 120.

Artikel 2

VFR-vluchten buiten de daglichtperiode

Aan de gezagvoerder van het in artikel 1 genoemde vliegtuig wordt op 24 oktober 2009 tussen 19:00 uur LT en 0:00 uur LT ontheffing verleend van het verbod tot het uitvoeren van VFR-vluchten buiten de daglichtperiode, zoals gepubliceerd in de in artikel 60, onder a, bedoelde luchtvaartgids, met inachtneming van de volgende voorschriften en beperkingen:

  • a. voor het uitvoeren van de vlucht is het luchtvaartuig uitgerust met de instrumenten, vermeld in artikel 19 van de Regeling ten aanzien van de uitrusting bij vluchten, niet zijnde verkeersvluchten;

  • b. voor de vlucht wordt tijdig een vliegplan ingediend;

  • c. tijdens het uitvoeren van de vlucht is een tweezijdige radioverbinding tot stand gebracht met de betrokken luchtverkeersleidingsdienst en wordt voortdurend op de aangewezen radiofrequentie geluisterd;

  • d. het vliegzicht bedraagt ten minste 5 km en de afstand van het luchtvaartuig tot de wolken is groter dan 1500 meter horizontaal en 450 meter verticaal;

  • e. tijdens het vliegen wordt het programma dat vooraf aan de LVNL wordt doorgegeven, nageleefd, tenzij een afwijkende klaring is verkregen.

Artikel 3

VFR-vluchten in luchtverkeersdienstverleningsgebieden met klasse A

Aan de gezagvoerder van het in artikel 1 genoemde vliegtuig wordt op 24 oktober 2009 tussen 19:00 uur LT en 0:00 uur LT ontheffing verleend van het verbod tot het uitvoeren van VFR-vluchten in luchtverkeersdienstverleningsgebieden met klasse A, genoemd in artikel 44, eerste lid, onder b, van het Luchtverkeersreglement, met inachtneming van de volgende voorschriften en beperkingen:

  • a. de vlucht wordt uitgevoerd als een gecontroleerde VFR-vlucht;

  • b. ten minste 5 dagen van tevoren worden de vluchtgegevens, de te vliegen route en andere relevante informatie aangeleverd bij de operationele helpdesk;

  • c. een uur voor aanvang van de vlucht wordt gecoördineerd met de operationele helpdesk; aan de voorwaarden door hen gesteld wordt strikt de hand gehouden.

Artikel 4

Voorafgaand aan de vlucht is er op initiatief van de aanvrager/opdrachtgever in de plaatselijke media aandacht besteed aan de uit te voeren vlucht.

Artikel 5

Het niet of niet volledig nakomen van de voorwaarden kan aanleiding zijn deze ontheffing in te trekken.

Artikel 6

Wanneer wegens weersomstandigheden de vlucht niet kan worden uitgevoerd op 24 oktober 2009, geldt als uitwijkdatum 31 oktober 2009.

Artikel 7

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 24 oktober 2009 en vervalt op 25 oktober 2009. Wanneer wegens weersomstandigheden de vlucht niet op 24 oktober kan worden uitgevoerd, treedt deze beschikking in werking op 31 oktober en vervalt deze beschikking op 1 november 2009, tenzij deze voortijdig wordt ingetrokken.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

namens deze:

de Unitmanager Unit Kennis, Advies en Berichtgeving, Toelating/Continuering Luchtruim,

R.J. Putters.

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze beslissing kunt u hiertegen, op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht, binnen zes weken na de datum waarop deze beslissing is verzonden schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Verkeer en Waterstaat

Toezicht Beheereenheid

Unit Juridische Zaken

Postbus 90653

2509 LR DEN HAAG

Naar boven