stcrt-2009-12067-001.png Ontwerpbestemmingsplannen Broekpolder Heemskerk 2009 en Broekpolder Beverwijk 2009 van de gemeenten Beverwijk en Heemskerk

De colleges van burgemeester en wethouders van Beverwijk en Heemskerk maken bekend dat op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening de ontwerpbestemmingsplannen ‘Broekpolder Heemskerk 2009’ en ‘Broekpolder Beverwijk 2009’ ter visie worden gelegd voor het gebied Broekpolder van de gemeenten Beverwijk en Heemskerk. De termijn waarbinnen zienswijzen naar voren kunnen worden gebracht vangt aan op 14 augustus 2009 en duurt zes weken.

Plangebied

Het betreft het gebied dat is gelegen tussen de spoorlijn Beverwijk–Heemskerk, de Rijkswegen A22 en A9 en de Communicatieweg. De precieze begrenzing is terug te vinden op de verbeeldingen van de twee ontwerpbestemmingsplannen. Broekpolder zuidwest en de spoortunnel in Beverwijk maken geen deel uit van het nieuwe bestemmingsplan.

In Heemskerk valt een deel van ‘Het Groene balkon’, gelegen aan de waterpartij en gereserveerd voor mogelijke hoogbouw, ook buiten het plangebied.

De bestemmingsplannen regelen het gebruik van gronden en gebouwen en geven aan wat de bebouwingsmogelijkheden zijn. De nieuwe bestemmingsplannen zijn gebaseerd op de huidige, gerealiseerde situatie. Voor de woningen die gebouwd zijn, is een nieuw bestemmingsplan van belang, omdat bij verbouwingen of uitbreidingen van een woning of het bouwen van een schuur, garage of schutting getoetst moet worden aan een bestemmingsplan dat recht doet aan de verwezenlijkte, stedenbouwkundige kwaliteiten van de wijk. Ook geven de bestemmingsplannen kaders voor bouwmogelijkheden van woningen, die nog niet gerealiseerd zijn en waarvan de bouwplannen niet passen binnen de nu nog geldende bestemmingsplannen.

Ten behoeve van het plangebied is onderzoek gedaan naar relevante aspecten waaronder de waterhuishouding, archeologie, bodemgesteldheid, geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid, waarvan de resultaten en bevindingen in het plan zijn opgenomen. Omdat voor de uitvoering van dit plan reeds is voorzien in het kostenverhaal, is er geen exploitatieplan dat deel uitmaakt van de procedure.

Zienswijze

Op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening worden de ontwerpbestemmingsplannen ‘Broekpolder Heemskerk 2009’ en ‘Broekpolder Beverwijk 2009’ ter visie gelegd. De termijn dat de ontwerpbestemmingsplannen ter inzage liggen vangt aan op vrijdag 14 augustus 2009 en eindigt op donderdag 24 september 2009. Binnen deze termijn van zes weken kan eenieder zienswijzen naar voren brengen.

De ontwerpbestemmingsplannen ‘Broekpolder Beverwijk 2009’ en ‘Broekpolder Heemskerk 2009’ zijn op werkdagen gedurende openingstijden in te zien bij het Stadskantoor van Beverwijk, President Kennedyplein 1, respectievelijk het gemeentehuis van Heemskerk aan de Bachstraat 6 (opvraagbaar bij de receptie). Ook kunt u in deze periode het ontwerpbestemmingsplan ‘Broekpolder Beverwijk 2009’ inzien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek IJmond-Noord, in de vestiging aan het Kerkplein 5 te Beverwijk.

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Broekpolder Heemskerk 2009’ ligt eveneens ter inzage in de bibliotheek aan de Gerrit van Assendelftstraat 17 en de bibliotheek aan de Beneluxlaan 205–207 in Heemskerk.

De ontwerpbestemmingsplannen zijn met bijlagen ook digitaal te raadplegen en te downloaden via de gemeentelijke websites:

  • www.beverwijk.nl onder ‘Over Beverwijk’ en vervolgens ‘Bestemmingsplannen’;

  • www.heemskerk.nl onder ‘Leven en wonen’ en vervolgens onder ‘Bouwen’ en ‘Bestemmingsplannen’.

U kunt uw zienswijze zowel schriftelijk als mondeling naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze richt u aan:

  • de gemeenteraad van Beverwijk, Postbus 450, 1940 AL Beverwijk, of;

  • de gemeenteraad van Heemskerk, Postbus 1, 1960 AA Heemskerk;

afhankelijk van het bestemmingsplan waarop uw zienswijze betrekking heeft. Uw zienswijze dient voor een juiste verwerking van de gegevens uiterlijk te zijn ingediend op de laatste dag waarop de stukken ter visie liggen.

Als u ervoor kiest uw zienswijze mondeling naar voren te brengen, kunt u contact opnemen met één van de gemeentelijke medewerkers.

Voor de gemeente Beverwijk is dat de heer A. Rensen via telefoonnummer (0251) 256 308. Voor de gemeente Heemskerk belt u met de heer mr. M.S. de Jonge via telefoonnummer (0251) 256 982.

Verdere verloop procedure

Na verwerking van eventueel naar voren gebrachte zienswijzen worden de bestemmingsplannen voor vaststelling aangeboden aan de gemeenteraden. Na de vaststelling wordt het bestemmingsplan samen met het besluit omtrent vaststelling ter inzage gelegd. Dan kunnen belanghebbenden gedurende zes weken beroep instellen bij de Raad van State.

Beverwijk en Heemskerk, 12 augustus 2009

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Beverwijk en Heemskerk.

Naar boven