Startnotitie A12 Zoetermeer–Zoetermeer-Centrum

stcrt-2009-10905-001.png

Achtergrond

Op de A12 bij Zoetermeer staan vaak files. Het deel van de A12 op de noordbaan tussen de aansluiting Zoetermeer en de aansluiting Zoetermeer-Centrum is het enige deel met 2 rijstroken. De overige wegvakken van de A12 tussen Den Haag en Utrecht bestaan, na realisatie van alle reconstructies waaraan nu wordt gewerkt, uit minimaal 3 rijstroken. De overgang van 3 naar 2 rijstroken werkt in de doorstroming als flessenhals en daardoor stagneert de verkeersafwikkeling. Een recent uitgevoerde studie toont aan dat toepassing van een extra rijstrook tot verbetering in de doorstroming leidt. Door herinrichting van de rijstroken, waarbij de busbaan als gewone rijstrook zal worden uitgevoerd en de bus van de vluchtstrook gebruik zal maken, past een extra rijstrook binnen de bestaande verkeersruimte.

De procedure

Voor het nemen van bovengenoemde benuttingsmaatregel op een bestaande rijksweg moet een wettelijke verkorte tracé/m.e.r.-procedure worden doorlopen.

De aanvangsbeslissing voor de start van deze procedure is op 3 juli 2009 genomen door de minister van Verkeer en Waterstaat.

De procedure kent drie stappen. Op twee momenten is er inspraak mogelijk over verschillende onderwerpen, op het derde moment (het tracébesluit) kan beroep worden ingesteld:

  • de startnotitie: beschrijving van het probleem;

  • het ontwerptracébesluit/MER: uitgewerkte voorkeursoplossing en milieueffecten;

  • het tracébesluit.

Op dit moment kunt u uw mening geven over de startnotitie A12 Zoetermeer–Zoetermeer-Centrum.

Waarom inspreken?

U krijgt de gelegenheid te reageren op de opzet en inhoud van de studie startnotitie A12 Zoetermeer–Zoetermeer-Centrum. Daarbij gaat het om de vraag wat volgens u moet worden onderzocht om zicht te krijgen op de beste oplossing van het bestaande probleem. Worden bij de studie dingen over het hoofd gezien?

Wat mag beslist niet worden vergeten in het onderzoek? Heeft u misschien een andere oplossing in gedachten, die nog niet in de startnotitie staat? Uw inspraakreactie kan leiden tot aanpassing van de voorgestelde oplossingen en uitbreiding van de te onderzoeken (milieu)-effecten. Reageren kunt u van 21 juli tot en met 31 augustus 2009 mondeling, schriftelijk en online via een reactieformulier op internet.

Hoe komt u aan meer informatie?

U kunt van 21 juli tot en met 31 augustus 2009 de startnotitie en de aanvangsbeslissing A12 Zoetermeer–Zoetermeer-Centrum tijdens de reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • het gemeentehuis van Zoetermeer, Markt 10, Zoetermeer;

  • het kantoor van Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Boompjes 200, Rotterdam;

  • het kantoor van het wegendistrict Haaglanden, Oude Middenweg 3, Den Haag;

  • het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Plesmanweg 1–6, Den Haag;

  • het Ministerie van VROM, Rijnstraat 8, Den Haag.

Voor vragen en nadere informatie kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat Zuid-Holland, de heer A. Klijnhout (projectleider), telefoon 010-402 64 41.

De startnotitie en aanvangsbeslissing zijn vanaf 21 juli te downloaden van www.inspraakpunt.nl. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Inspraakpunt/Expertisecentrum Publieksparticipatie, tel. 070-351 96 00.

Informatiebijeenkomst

Op dinsdag 25 augustus 2009 organiseert Rijkswaterstaat een informatieavond over de startnotitie.

Programma

Vanaf 18.30 uur: Inloop met mogelijkheden voor persoonlijke vragen en mondeling inspreken bij de notulist van het Inspraakpunt/Expertisecentrum Publieksparticipatie.

19.00–20.00 uur: Plenaire bijeenkomst met presentaties over de startnotitie en de procedure en ruimte voor vragen.

Vanaf 20.45 uur: Inloop met mogelijkheden voor persoonlijke vragen en mondeling inspreken bij de notulist van het Inspraakpunt/Expertisecentrum Publieksparticipatie.

Locatie

De informatiebijeenkomst wordt gehouden in het Golden Tulip hotel, Kinderen van Versteegplein 18, 2713 HB Zoetermeer.

Hoe kunt u reageren?

U kunt gedurende de gehele inspraakperiode schriftelijk of mondeling reageren op het project A12 Zoetermeer–Zoetermeer-Centrum.

Stuur uw schriftelijke reactie van 21 juli tot en met 31 augustus 2009 naar:

Inspraakpunt/Expertisecentrum Publieksparticipatie

A12 Zoetermeer–Zoetermeer-Centrum

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Via internet

Op www.inspraakpunt.nl kunt u online uw mening geven door het invullen van een reactieformulier.

Mondeling: notulist

Tijdens de informatie- en inspraakbijeenkomst op 25 augustus 2009 kunt u inspreken bij een notulist.

U kunt bij een notulist van het Inspraakpunt/Expertise-centrum Publieksparticipatie uw mening geven over de startnotitie. De notulist maakt dan een verslag van uw inspraakreactie.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het Inspraakpunt/Expertisecentrum Publieksparticipatie bundelt alle reacties. De gebundelde reacties kunnen na afloop van de inspraaktermijn worden opgevraagd bij het Inspraakpunt/Expertisecentrum Publieksparticipatie. Alle reacties zijn openbaar.

Mede op basis van de inspraakreacties stelt de minister van Verkeer en Waterstaat de richtlijnen voor het ontwerptracébesluit/MER vast. Insprekers worden hiervan op de hoogte gesteld en krijgen antwoord op hun ingebrachte inspraakreactie. Inspraak kan leiden tot aanpassing van het plan. Op het ontwerptracébesluit/MER is te zijner tijd opnieuw inspraak mogelijk.

Naar boven