Convenant bodemsanering textielreinigingsbranche

Weergave van de zakelijke inhoud

Op 12 oktober 2005 is het Convenant bodemsanering textielreinigingsbranche ondertekend. In dit convenant hebben de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de Nederlandse Vereniging van Textielreinigers, de Netex, afspraken gemaakt om te komen tot een effectieve aanpak van de bodemverontreiniging met vluchtig gechloreerde koolwaterstoffen op (voormalige) terreinen van chemische textielreinigingsbedrijven.

In het convenant worden afspraken gemaakt over de uitvoering van de zogenaamde BOSATEX-actie. Met de actie moet worden bereikt dat alle gevallen van ernstige verontreiniging, die aanwezig zijn op (voormalige) terreinen van aan de actie deelnemende chemische textielreinigingsbedrijven en waarvoor een saneringsnoodzaak bestaat, zo kosteneffectief en efficiënt mogelijk zullen worden gesaneerd. In het kader van de BOSATEX-actie zal zonodig ook nazorg worden verricht. De actie zal worden uitgevoerd door de, nog op te richten, Stichting BOSATEX.

Aan de BOSATEX-actie mogen deelnemen chemische textielreinigingsbedrijven met één of meerdere terreinen, waarvan zij eigenaar, erfpachter, huurder of anderszins gebruiker zijn of zijn geweest. Indien een chemisch textielreinigingsbedrijf aan de BOSATEX-actie wil deelnemen met een terrein, waarvan hij niet de eigenaar of erfpachter is, moet hij wel aantonen dat de eigenaar van het terrein met deelname akkoord is. De belangrijkste prestatie van een deelnemer is het voldoen van een deelnemersbijdrage. Deze deelnemersbijdrage kan op drie manieren worden berekend. Het chemisch textielreinigingsbedrijf mag in beginsel zelf bepalen voor welke variant hij opteert. De drie varianten zijn:

- een eenmalig bedrag van 25% van de totale gemiddelde jaarlijkse bedrijfsomzet van de deelnemer of de groep van ondernemingen over de afgelopen vijf kalenderjaren;

- een gedurende een periode van tien jaar te betalen jaarlijks bedrag van 3% van de totale bedrijfsomzet van de deelnemer of groep van ondernemingen;

- een eenmalig bedrag van 75% van de geraamde kosten van onderzoek, sanering en eventuele nazorg van het op het bedrijfsterrein aanwezige geval van ernstige verontreiniging.

Deelname aan de BOSATEX-actie is pas mogelijk indien het chemisch textielreinigingsbedrijf een deelnemersovereenkomst heeft ondertekend. Hierin worden alle afspraken over bijvoorbeeld het nog te verrichten onderzoek, de sanering en eventueel de nazorg neergelegd.

Het convenant bepaalt dat de BOSATEX-actie zal worden uitgevoerd door de Stichting BOSATEX. De Stichting BOSATEX zal ervoor zorgen dat op de terreinen van deelnemers het nog noodzakelijke bodemonderzoek zal worden uitgevoerd. Dit bodemonderzoek zal worden uitgevoerd conform een specifiek op de verontreiniging in de chemische textielreinigingsbranche toegesneden onderzoeksstrategie. Indien er sprake is van een geval van ernstige verontreiniging, waarvoor een saneringsnoodzaak geldt, zal de Stichting BOSATEX tevens zorgen voor sanering en zonodig nazorg. De Stichting BOSATEX zal de volgorde van onderzoek en sanering baseren op een in overleg met de bevoegde gezagen Wet bodembescherming op te stellen jaarlijks onderzoeks- en saneringsprogramma. De deelnemers kunnen op dit programma invloed uitoefenen. Het streven is dat binnen tien jaar na de start van de eerste sanering alle gevallen van ernstige verontreiniging, aanwezig op terreinen van deelnemers, waarvoor een saneringsnoodzaak geldt, zullen zijn gesaneerd. Dit geldt niet voor eventuele nazorgmaatregelen, die in beginsel eeuwig- of langdurend kunnen zijn.

In het convenant zegt de staatssecretaris toe dat er een dusdanige bijdrage vanuit de Staat der Nederlanden zal worden verleend, dat de BOSATEX-actie kostendekkend kan worden uitgevoerd. De deelnemersbijdragen en de overheidsbijdrage zullen in een fonds worden gestort.

Het convenant bevat voorts afspraken over het proces voorafgaand aan de BOSATEX-actie. Afgesproken is dat de Netex zich zal inspannen om van zoveel mogelijk chemische textielreinigingsbedrijven een schriftelijke verklaring te ontvangen dat zij met één of meerdere terreinen aan de BOSATEX-actie wensen deel te nemen. Alleen als er voldoende belangstelling vanuit de textielreinigingsbranche hiervoor is, zal de BOSATEX-actie worden uitgevoerd. Bij deze werving, en bij de uitvoering van de BOSATEX-actie, zal zo mogelijk gebruik worden gemaakt van de nog op te richten Stichting Bodemcentrum.

Voordat de BOSATEX-actie wordt gestart, moet verder duidelijk zijn dat de Europese Commissie de financiële uitvoering ervan niet als steun aanmerkt dan wel, wanneer als steun aangemerkt, de uitvoering ervan verenigbaar acht met de gemeenschappelijke markt. Het convenant zal daarom worden voorgelegd aan de Europese Commissie. De staatssecretaris heeft zich in het convenant verplicht zich ervoor in te spannen om te bereiken dat de Europese Commissie tot het oordeel komt dat de financiële uitvoering van de BOSATEX-actie toelaatbaar is. De Stichting BOSATEX wordt pas opgericht en de BOSATEX-actie wordt pas uitgevoerd op het moment dat de Europese Commissie groen licht heeft gegeven.

Indien onverhoopt niet tot de oprichting van de Stichting BOSATEX en de uitvoering van de BOSATEX-actie wordt overgegaan, zal de staatssecretaris aan de chemische textielreinigingsbedrijven die voldoen aan de voorwaarden en die tijdig schriftelijk hebben verklaard in beginsel aan de BOSATEX-actie te willen deelnemen een financiële bijdrage verlenen van 25% van de daadwerkelijke kosten van sanering en nazorg. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de Europese Commissie hier geen bezwaren tegen heeft.

Partijen streven ernaar het convenant in oktober 2017 te beëindigen.

Het convenant zal van 1 november 2005 tot en met 31 januari 2006 ter inzage worden gelegd in de bibliotheek van het Ministerie van VROM.

Naar boven