Wijziging Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003

17 april 2003

Nr. TRCJZ/2003/3524

Directie Juridische Zaken

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op de artikelen 17, 29, 30, eerste en vierde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

Artikel I

De Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 wordt als volgt gewijzigd:

A

De artikelen 1 tot en met 10 worden vervangen door de volgende artikelen:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. AI: Aviaire Influenza;

b. AI-gevoelige dieren: gehouden dieren van een soort behorende tot de orde van de hoenderachtigen (Galliformes), tot de familie van de eenden, ganzen en zwanen (Anatidae), tot de families van de struisvogels (Struthionidae), emoes (Dromaiidae) en nandoes (Rheidae) en voor consumptie gehouden duiven (Columbia livia);

c. bijlage I: bijlage I bij deze regeling;

d. gebied: in bijlage I aangewezen vervoersbeperkingsgebied of compartiment A als bedoeld in bijlage I van de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003, voor zover het geen vervoersbeperkingsgebied is;

e. vervoermiddel: voertuig, waaronder mede begrepen een combinatie van een voertuig met één of meer door dat voertuig voortbewogen aanhangwagens, opleggers of containers.

Artikel 2

Het is in een gebied verboden te handelen in strijd met de in bijlage I bij de onderscheiden aangewezen gebieden telkens van toepassing verklaarde artikelen of artikelonderdelen van deze regeling.

Artikel 3

1. Het vervoer, met inbegrip van verplaatsing over de openbare weg zonder vervoermiddel, van

a. AI-gevoelige dieren, en

b. broed- en consumptie-eieren,

uit, naar of binnen het gebied, is verboden.

2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onder b, is niet van toepassing ten aanzien van consumptie-eieren, voor zover deze eieren worden vervoerd, anders dan van binnen het gebied gelegen bedrijven waar AI-gevoelige dieren aanwezig zijn, pakstations en soortgelijke inrichtingen.

3. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onder b, is niet van toepassing ten aanzien van eieren bestemd voor industriële verwerking afkomstig van een bedrijf waar AI-gevoelige dieren worden gehouden die hetzij rechtstreeks hetzij via een op grond van de Verordening registratie verzamelaars, grossiers en houders van een pakstation en heffingen consumptie-eieren 2002 geregistreerd pakstation binnen een gebied worden vervoerd naar een op grond van de Registratieverordening groothandel in eieren en eiproducten en eiproductenindustrie 1999 geregistreerde eiproductenfabrikant.

4. De in het derde lid bedoelde eieren worden verpakt, vervoerd, opgeslagen en verwerkt overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.

Artikel 3a

1. Het is verboden te vervoeren:

a. gebruikt strooisel en mest van AI-gevoelige dieren, of

b. dierlijke mest afkomstig van een plaats waar AI-gevoelige dieren worden gehouden.

2. Onder het vervoer van gebruikt strooisel, mest van AI-gevoelige dieren en dierlijke mest, bedoeld in het eerste lid, wordt mede verstaan het aanwenden ervan.

3. Opslagen van mest van AI-gevoelige dieren worden op een zodanige wijze afgedekt dat dieren, waaronder mede wordt verstaan niet gehouden dieren, niet met de mest van AI-gevoelige dieren in aanraking kunnen komen.

4. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing op:

a. het vervoer van kalvergier door middel van een kalvergierpersleiding van de Stichting Beheer en Aanleg Kalvergierpersleiding enclave Uddel-Elspeet en Omstreken door bedrijven die rechtstreeks op deze leiding zijn aangesloten;

b. op rechtstreeks vervoer van kalvergier door middel van voertuigen overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv, naar een door deze directeur aangewezen kalvergierbewerkingsinstallatie. Het voertuig wordt voor en na het vervoer gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de directeur goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.

Artikel 3b

1. Het vervoer van evenhoevigen en eenhoevigen, met inbegrip van verplaatsing over de openbare weg zonder vervoermiddel, afkomstig van of naar een bedrijf waar AI-gevoelige dieren worden gehouden, is verboden.

2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing op het vervoer met een vervoermiddel van eenhoevigen of evenhoevigen van het bedrijf, bedoeld in het eerste lid, rechtstreeks naar een slachthuis.

3. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing op het vervoer van eenhoevigen of evenhoevigen, met uitzondering van varkens, rechtstreeks van het bedrijf, bedoeld in het eerste lid, naar een bij dat bedrijf behorend weiland en vice versa, of naar een stal van een bedrijf waar geen AI-gevoelige dieren aanwezig zijn, mits het vervoer plaatsvindt binnen het gebied.

Artikel 3c

Het verbod, bedoeld in artikel 3, eerste lid, aanhef en onder a, is niet van toepassing ten aanzien van eenden, afkomstig van buiten het gebied, die rechtstreeks worden vervoerd naar een in bijlage II bij deze regeling bedoeld slachthuis en langs een route zoals beschreven in die bijlage.

Artikel 3d

Het vervoermiddel dat wordt gebruikt voor het vervoer, bedoeld in artikel 3b, tweede en derde lid, en de speciale inrichtingen daarvan worden gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.

Artikel 3e

1. Het is verboden diervoeder te vervoeren naar een bedrijf waar AI-gevoelige dieren aanwezig zijn.

2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing op het rechtstreekse vervoer van diervoerder naar een bedrijf waar AI-gevoelige dieren aanwezig zijn indien het vervoer van het diervoeder voldoet aan de in bijlage III bij deze regeling opgenomen voorschriften.

Artikel 3f

1. Het is verboden rauwe melk afkomstig van bedrijven waar AI-gevoelige dieren aanwezig zijn te vervoeren, met inbegrip van verplaatsing over de openbare weg zonder een vervoermiddel.

2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing, indien:

a. de rauwe melk rechtstreeks naar een melkfabriek wordt vervoerd, en

b. het vervoer van rauwe melk voldoet aan de in bijlage IV bij deze regeling opgenomen voorschriften.

Artikel 3g

Het vervoer van varkens en mest afkomstig van varkens is verboden, met uitzondering van het rechtstreekse vervoer van varkens afkomstig van bedrijven buiten het gebied naar een slachthuis binnen het gebied en het rechtstreekse vervoer van varkens afkomstig van bedrijven buiten het gebied door het gebied naar een slachthuis of een bedrijf buiten het gebied.

Artikel 4

1. Het is verboden vervoermiddelen, gebruikt of kennelijk bestemd voor het vervoer van:

a. AI-gevoelige dieren;

b. broed- en consumptie-eieren, en

c. gebruikt strooisel en mest van AI-gevoelige dieren,

te vervoeren uit, naar of binnen het gebied.

2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onder b, is niet van toepassing ten aanzien van een vervoermiddel dat wordt gebruikt of kennelijk bestemd is voor het vervoer van consumptie-eieren, anders dan van binnen het gebied gelegen bedrijven waar zich AI-gevoelige dieren bevinden, pakstations en soortgelijke inrichtingen.

3. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onder b, is niet van toepassing ten aanzien van een vervoermiddel dat wordt gebruikt of kennelijk bestemd is voor het vervoer van de in artikel 3, derde lid, bedoelde eieren.

4. De in het derde lid bedoelde vervoermiddelen worden voorafgaand aan het vervoer naar en van de pakstations en na aflevering van de eieren op een pakstation of een geregistreerde eiproductenfabrikant als bedoeld in artikel 3, derde lid, gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.

5. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onder c, is niet van toepassing op door de door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees aangewezen vervoermiddelen die ten behoeve van de opslag van dierlijke meststoffen, lege containers aanvoeren op een bedrijf. Deze vervoermiddelen verlaten het gebied niet en worden voor het verlaten van een bedrijf telkens gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.

6. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onder c, is niet van toepassing op vervoermiddelen, niet zijnde vervoermiddelen als bedoeld in het vijfde lid, die ten behoeve van de opslag van dierlijke meststoffen, lege containers aanvoeren op een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, aangewezen locatie. Deze vervoermiddelen worden voor het verlaten van de locatie gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.

7. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onder a, is niet van toepassing ten aanzien van een vervoermiddel dat wordt gebruikt of kennelijk is bestemd voor het vervoer van eenden. Deze vervoermiddelen worden afgedekt, gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.

Artikel 5 (vervallen)

Artikel 6

De eigenaar, houder of hoeder van AI-gevoelige dieren is verplicht de AI-gevoelige dieren op te sluiten in een ruimte, die zodanig is afgeschermd dat wordt voorkomen dat andere vogels en hun uitwerpselen in deze ruimte kunnen doordringen.

Artikel 7

De eigenaar, houder of hoeder van AI-gevoelige dieren draagt er zorg voor dat deze dieren de ruimte, bedoeld in artikel 6, niet verlaten.

Artikel 8

Deze regeling laat de op grond van artikel 25 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren geldende beperkingen onverlet.

Artikel 8a

1. Artikel 8 is niet van toepassing op het rechtstreeks vervoer van één- en evenhoevigen, met uitzondering van varkens, naar het slachthuis, overeenkomstig artikel 3d.

2. Artikel 8 is niet van toepassing op het rechtstreeks vervoer van melk overeenkomstig artikel 3f mits deze melk afkomstig is van een bedrijf waarvan:

a. de AI-gevoelige dieren ingevolge artikel 22, eerste lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren zijn gedood en vervolgens van het bedrijf zijn afgevoerd;

b. de gebouwen na de afvoer bedoeld onder a ten genoegen van de directeur Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees zijn ontsmet.

3. Artikel 8 is niet van toepassing op het rechtstreeks vervoer van diervoeder overeenkomstig artikel 3e mits dit vervoer plaatsvindt naar een bedrijf waarvan:

a. de AI-gevoelige dieren ingevolge artikel 22, eerste lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren zijn gedood en vervolgens van het bedrijf zijn afgevoerd;

b. de gebouwen na de afvoer bedoeld onder a ten genoegen van de directeur Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees zijn ontsmet.

Artikel 9

Deze regeling berust mede op de artikelen 15, eerste lid, aanhef en onderdelen b en e, en 18, eerste en tweede lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

Artikel 10

Deze regeling wordt aangehaald als Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003.

B

Bijlage I tot en met IV bij deze regeling worden vervangen door de bijlagen I tot en met IV bij deze regeling.

Artikel II

Deze regeling wordt aan de media bekend gemaakt en treedt op 17 april 2003, om 0.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 17 april 2003.
De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,overeenkomstig het door de minister genomen besluit,
de directeur-generaal,
R.M. Bergkamp.

Bijlage I (Gebieden)

1. Vervoersbeperkingsgebied Gelderse Vallei-Beneden Leeuwen

1. De artikelen 1 tot en met 10 van de regeling zijn op dit gebied van toepassing.

2. Het gebied is begrensd als volgt:

1. Vanaf de kruising van Afslag 36 (Almere Stad) en de Hoge Vaart, de Hoge Vaart volgend in oostelijke richting tot aan de kruising van de Hoge Vaart met de Larserweg (N302)

2. Larserweg (N302) volgend in zuidelijke richting tot aan Gooise Weg (N305)

3. Gooise Weg (N305) volgend in zuidwestelijke richting tot aan Ganzenweg (N305)

4. Ganzenweg (N302) volgend in zuidoostelijke richting overgaand in Knardijk (N302) overgaand in de Ceintuurbaan (N302) tot aan Afslag 13 (Lelystad).

5. Vanaf Afslag 13 (Lelystad) de A28 volgend in oostelijke richting tot aan de kruising van de A28 met Hierdense Beek (water).

6. Hierdense Beek (water) volgend in zuidelijke richting overgaand in de Leuvenumse Beek (water) tot aan de kruising van de Leuvenumse Beek (water) met Oude Zwolseweg.

7. Oude Zwolseweg volgend in westelijke richting tot aan Jonkheer Doctor C.J. Sandbergweg.

8. Jonkheer Doctor C.J. Sandbergweg volgend in zuidelijke richting tot Staverdenseweg (Staverden).

9. Staverdenseweg (Staverden) volgend in noordoostelijke richting overgaand in Pirkweg, overgaand in Staverdenseweg (Elspeet) tot Uddelerweg (N310).

10. Uddelerweg (N310) volgend in zuidelijke richting overgaand in Elspeterweg (N310) tot aan Aardhuisweg (Uddel)

11. Aardhuisweg (Uddel) volgend in zuidoostelijke richting tot aan Amersfoortseweg (N344).

12. Amersfoortseweg (N344) volgend in oostelijke richting tot aan Jachtlaan (Apeldoorn).

13. Jachtlaan (Apeldoorn) volgend in zuidelijke richting overgaand in Laan van Spitsbergen tot aan Europalaan (N304)

14. Europalaan (N304) volgend in zuidwestelijke richting overgaand in Otterloseweg (N304) overgaand in de Apeldoornseweg (N804) overgaand in de Delenseweg (N804) overgaand in de Hoenderloseweg (N804) tot aan Koningsweg (N311).

15. Koningsweg (N311) volgend in westelijke richting tot aan Koningsweg (N310).

16. Koningsweg (N310) volgend in zuidelijke richting tot aan de Amsterdamseweg (N224) (Arnhem).

17. Amsterdamseweg (N224) (Arnhem) volgend in oostelijke richting tot Zijpendaalseweg.

18. Zijpendaalseweg volgend in zuidelijke richting via het Willemsplein, volgend in zuidelijke richting overgaand in Roermondsplein, overgaand in de Nelson Mandelabrug, overgaand in Eldenseweg tot de Batavierenweg.

19. Batavierenweg volgend in oostelijke richting tot aan de Nijmeegseweg (A325).

20. Nijmeegseweg (A325) volgend in zuidelijke richting overgaand in A325 overgaand in Generaal James Gavinweg (N325) tot aan Keizer Traianusplein.

21. Keizer Traianusplein volgend in westelijke richting overgaand in Sint Canisiussingel overgaand in Oranjesingel tot aan Keizer Karelplein.

22. Keizer Karelplein volgend in zuidelijke richting overgaand in Groesbeekseweg overgaand in Sint Annastraat overgaand in Rijksweg (N844) tot aan Jan J. Ludenlaan (N271).

23. Jan J. Ludenlaan (N271) volgend in westelijke richting tot aan A73 (bij Afslag 3 Malden)

24. A73 volgend in zuidelijke richting tot aan afslag 4 (Cuijk)

25. Vanaf afslag 4 (Cuijk) de Provincialeweg (N321) volgend in westelijke richting tot aan Burgemeester Thijssenstraat (Beers)

26. Burgemeester Thijssenstraat (Beers) volgend in zuidelijke richting overgaand in Millseweg overgaand in Beerseweg tot aan Karstraat.

27. Karstraat volgend in noordelijke richting tot aan Hoogveldseweg.

28. Hoogveldseweg (Mill) volgend in zuidelijke richting overgaand in Domeinenstraat overgaand in Vorleweg tot aan Volkelseweg (N264).

29. Volkelseweg (N264) volgend in westelijke richting overgaand in Nieuwedijk (N264) overgaand in Rondweg Volkel (N264) tot Nieuwe Udenseweg.

30. Nieuwe Udenseweg volgend in zuidoostelijke richting tot Leeuwstraat.

31. Leeuwstraat volgend in zuidelijk richting tot Hoge Randweg.

32. Hoge Randweg volgend in westelijke richting overgaand in Lage Randweg tot Wilsfoort.

33. Wilsfoort volgend in zuidwestelijke richting tot Goordonksedijk.

34. Goordonksedijk volgend in westelijke richting tot Voorhei (N265).

35. Voorhei (N265) volgend in zuidwestelijke richting overgaand in Udenseweg (N265) tot Frans Halsstraat (Veghel).

36. Frans Halsstraat (Veghel) volgend in noordwestelijke richting overgaand in Populierlaan overgaand in Vorstenbosscheweg overgaand in Watersteeg overgaand in Kerkstraat (Vorstenbosch) tot Kapelstraat.

37. Kapelstraat volgend in noordwestelijke richting overgaand in Kampweg overgaand in Dorpsstraat (Loosbroek) overgaand in De Bleken overgaand in Kaathoven overgaand in Hooghei overgaand in Loofaert overgaand in Wamberg tot aan Berlicumseweg

38. Berlicumseweg volgend in noordelijke richting tot aan tot aan Kloosterstraat.

39. Kloosterstraat volgend in westelijke richting tot aan Knooppunt Hintham.

40. Vanaf Knooppunt Hintham de A2 volgend in noordelijke richting tot aan afslag 13 (Culemborg).

41. Vanaf afslag 13 (Culemborg) de Rietveldseweg (N320) volgend in oostelijke richting tot aan Rijksstraatweg (N833).

42. Rijksstraatweg (N833) volgend in noordelijke richting tot aan Stationssingel (Culemborg).

43. Stationssingel (Culemborg) volgend in westelijke richting tot aan Otto van Reesweg.

44. Otto van Reesweg volgend in noordelijke richting tot aan Kleine Buitenom.

45. Kleine Buitenom volgend in oostelijke richting tot aan Veerweg.

46. Veerweg volgend in noordelijke richting (de Lek overstekend) tot aan Lekdijk.

47. Lekdijk volgend in oostelijke richting tot aan Beusichemseweg.

48. Beusichemseweg volgend in noordwestelijke richting tot aan Nachtdijk.

49. Nachtdijk volgend in noordelijke richting tot aan Tuurdijk.

50. Tuurdijk volgend in oostelijke richting overgaand in Watertorenweg overgaand in Leemkolkweg tot aan Graaf van Lynden van Sandenburgweg (N229).

51. Graaf van Lynden van Sandenburgweg (N229) volgend in noordwestelijke richting overgaand in Werkhovenseweg (N229) overgaand in Schoudermantel (N229) tot aan afslag 19 (Bunnik).

52. Vanaf afslag 19 (Bunnik) de A12 volgend in oostelijke richting tot aan afslag 20 (Driebergen).

53. Vanaf afslag 20 (Driebergen) de Hoofdstraat (Driebergen-Rijsenburg) volgend in noordwestelijke richting overgaand in Driebergseweg tot aan Laan van Beek En Royen (Zeist).

54. Laan van Beek En Royen (Zeist) volgend in noordelijke richting tot aan Krakelingweg.

55. Krakelingweg volgend in noordwestelijke richting overgaand in Oude Woudenbergse Zandweg tot aan Boulevard.

56. Boulevard volgend in noordelijke richting overgaand in Zandbergenlaan (N238) overgaand in de Nieuwe Dolderseweg (N238) overgaand in de Provincialeweg (N238) Den Dolder overgaand in de Dolderseweg tot aan Soestdijkerweg (N234).

57. Soestdijkerweg (N234) volgend in noordoostelijke richting overgaand in Biltseweg (N234)tot aan Amsterdamsestraatweg (N221).

58. Amsterdamsestraatweg (N221) volgend in noordelijke richting tot aan Wakkerendijk (N221)

59. Wakkerendijk (N221) volgend in noordelijke richting tot aan Laarderweg.

60. Laarderweg volgend in westelijke richting tot aan Zuidersingel.

61. Zuidersingel volgend in zuidelijke richting tot aan Afslag 34 (Eemnes).

62. Vanaf Afslag 34 (Eemnes) de A27 volgend in noordelijke richting tot aan Afslag 36 (Almere Stad)

2. Vervoersbeperkingsgebied Nederweert

1. De artikelen 1 tot en met 10 van de regeling zijn op dit gebied van toepassing.

2. Het gebied is begrensd als volgt:

1. Vanaf Afslag 36 (Asten) de verbindingsweg volgend in noordelijke richting overgaand in Deurneseweg (N608) overgaand in Vlierdenseweg tot aan het spoor in Deurne.

2. De spoorlijn volgend in oostelijke richting tot aan kruising spoorlijn met de A73 ter hoogte van Afslag 13 (Sevenum).

3. Vanaf Afslag 13 (Sevenum) de Snelweg A73 volgend in zuidoostelijke richting tot aan Kaldenkerkerweg.

4. Kaldenkerkerweg volgend in oostelijke richting tot aan de Nederlands-Duitse grens.

5. Nederlands-Duitse grens volgend in zuidelijke richting tot aan de Herkenbosserweg (N570).

6. Herkenbosserweg (N570) volgend in noordwestelijke richting opvergaand in Keulsebaan (N570) tot Sint Wirosingel.

7. Sint Wirosingel volgend in noordelijke richting tot Koninginnelaan.

8. Koninginnelaan volgend in westelijke richting tot aan de Bredeweg.

9. Bredeweg volgend in zuidelijke richting overgaand in Karel Doormanstraat overgaand in Heinsbergerweg (N293) tot aan de Pastoor Siebenstraat (St. Odiliënberg).

10. Pastoor Siebenstraat (St. Odiliënberg) volgend in zuidwestelijke richting tot aan St. Odilliastraat .

11. St. Odilliastraat volgend in zuidwestelijke richting overgaand in de Hagelkruisweg overgaand in Linnerweg (N571) overgaand in Waert overgaand in Waarderweg tot aan Huysbongerdweg (Montfoort).

12. Huysbongerdweg (Montfoort) volgend in zuidwestelijke richting overgaand in Schrevenhofweg overgaand in Hingenderstraat (St. Joost) overgaand in St. Joosterweg tot aan Echterstraat.

13. Echterstraat volgend in westelijke richting overgaand in Wilhelminalaan (Echt) overgaand in St. Jorisstraat overgaand in Diepstraat overgaand in Aasterbergerweg overgaand in Hogeweg volgend in zuidelijke richting overgaand in Jan Petersstraat overgaand in Maasheuvel tot aan de Maaseikerweg (Roosteren).

14. Maaseikerweg (Roosteren) volgend in westelijke richting tot aan Nederlands-Belgische grens.

15. Nederlands-Belgische grens volgend in noordwestelijke richting tot aan de Grensweg (Budel).

16. De grensweg (Budel) volgend in noordoostelijke richting tot aan Dammerstraat.

17. Dammerstraat volgend in oostelijke richting in Midbuulweg overgaand in Mulkstraat tot aan Meewortel.

18. Meewortel volgend in oostelijke richting tot aan de Randweg Oost (N611)

19. De Randweg Oost (N611) volgend in noordelijke richting tot aan Nieuwedijk.

20. Nieuwedijk volgend in westelijke richting tot aan de Maarheezeweg.

21. Maarheezeweg volgend in noordelijke richting overgaand in Zitterd overgaand in Dorpsstraat (Soerendonk) overgaand in Molenheide overgaand in De Kleine Bruggen overgaand in Moonslaan (Maarheeze) tot aan Stationsstraat.

22. Stationsstraat volgend in oostelijke richting tot aan de Sterkselseweg.

23. Sterkselseweg volgend in noordwestelijke richting overgaand in Pastoor P. Thijssenlaan tot aan Heezerweg (Sterksel)

24. Heezerweg (Sterksel) volgend in noordwestelijke richting overgaand in Sterkselseweg tot aan Somerenseweg (Heeze)

25. Somerenseweg (Heeze) volgend in oostelijke richting overgaand in de Provincialeweg overgaand in Heesakkerweg N609 (Asten) tot aan de Provinciale Weg (N279).

26. De Provinciale Weg (N279) volgend in noordwestelijke richting tot aan afslag Asten (36) van de snelweg A67.

3. Vervoersbeperkingsgebied Echt

1. De artikelen 1 tot en met 10 van de regeling zijn op dit gebied van toepassing.

2. Het gebied is begrensd als volgt:

1. Vanaf de Kapellerlaan (Roermond) de weg volgend in zuidoostelijke richting overgaand in Heinsbergerweg tot aan de Sint Wirosingel.

2. Sint Wirosingel volgend in oostelijke richting overgaand in Sint Plechelmusstraat tot aan Keulsebaan (N570).

3. Keulsebaan volgend in oostelijke richting overgaand in Herkenbosserweg (N570) tot aan de Nederlands-Duitse grens.

4. Nederlands-Duitse grens volgend in zuidelijke richting tot aan de Heringsbosch (Brunssum).

5. Heringsbosch (Brunssum) volgend in zuidelijke richting tot aan Boschstraat.

6. Boschstraat volgend in noordwestelijke richting tot aan de Hoogenboschweg.

7. Hoogenboschweg volgend in westelijke richting tot aan de Schinvelderstraat (N274).

8. Schinvelderstraat (N274) volgend in zuidelijke richting tot aan de Dorpstraat.

9. Dorpstraat volgend in zuidwestelijke richting overgaand in Maastrichterstraat overgaand in Trigterweg overgaand in Patersweg overgaand in Randweg overgaand in Naanhofsweg tot aan de oprit Nuth (5) snelweg A76.

10. Snelweg A76 volgend in noordwestelijke richting tot aan verkeersknooppunt Kerensheide.

11. Verkeersknooppunt Kerensheide de snelweg A2 volgend in westelijke richting tot aan de Nederlands-Belgische grens.

12. Nederlands-Belgische grens volgend in noordelijke richting tot aan rivier de Maas.

13. Rivier de Maas volgend in noordoostelijke richting tot Hornerweg N280 (Roermond).

14. Hornerweg N280 volgend in oostelijke richting tot aan de Looskade.

15. Looskade volgend zuidoostelijke richting tot aan Roerkade.

16. Roerkade volgend in zuidelijke richting overgaand in Minderbroederssingel tot aan Kapellerpoort.

17. Kapellerpoort volgend in zuidelijke richting tot aan Kappellerlaan.

4. Deel van compartiment A

De artikelen 1 tot en met 3f, en de artikelen 4 tot en met 10 van de regeling zijn van toepassing op het compartiment A als bedoeld in bijlage I van de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003, voor zover het geen vervoersbeperkingsgebied is.

Bijlage II

Slachthuis en route als bedoeld in artikel 3c van de regeling

Slachthuis VSE, Weiburglaan 6, 3844 KZ Harderwijk (EG nr. 5017).

route: Vanaf Zwolle de A28 en vanaf Lelystad de N302 richting Harderwijk. Op de kruising van de A28 met de N302: de A28 vanuit Zwolle volgen, afslag Ermelo 12, rechtsaf de Oranjelaan op, overgaand in de Stationslaan, linksaf Westermeenweg, linksaf Weiburglaan in.

Bijlage III Protocol inzake het transport van diervoeder naar bedrijven.

Algemeen:

Dit protocol moet worden gevolgd bij alle transporten naar en van bedrijven waar AI-gevoelige dieren aanwezig zijn als bedoeld in artikel 3e, tweede lid, van de regeling.

Logboek:

De chauffeur van het transportmiddel houdt een logboek bij, als bedoeld in artikel 4, onderdeel b, van de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003. Dit logboek moet tenminste 72 uur op het vervoermiddel voorhanden zijn en daarna op de onderneming, waartoe de vervoereenheid of container behoort, tot nader order te bewaren. Dit kan handmatig of via een computer plaatsvinden.

(Hygiëne)maatregelen:

De kritische onderdelen van het transportmiddel (banden, wielkasten, treeplank, onderkant laadklep en lepel van de heftruck (kooiaap)) worden gereinigd en ontsmet bij het oprijden van het terrein van de diervoederleverancier en bij aankomst op en voor vertrek van het bedrijf. Dit kan handmatig (rugspuit) of met een automatische installatie plaatsvinden. Reinigen en ontsmetten kan gelijktijdig plaatsvinden. Ontsmetting vindt pas plaats nadat de kritische onderdelen goed gereinigd zijn.

Na aflevering van het diervoeder op het bedrijf dient de transportwagen geheel te worden gereinigd (inclusief de cabine) en gedesinfecteerd in een daartoe ingerichte wasgelegenheid. Hiervan wordt in het logboek een aantekening gemaakt. De chauffeur draagt bij het verlaten van de wagen op het pluimveebedrijf schone plastic overschoenen of schone laarzen, een plastic overjas of bedrijfseigen overall en handschoenen. Gedragen overschoenen, overjassen, overall en handschoenen worden bij het pluimveebedrijf achtergelaten. Gedragen laarzen moeten worden gereinigd en ontsmet.

De gebruikte pallets worden op het bedrijf van aflevering achtergelaten. Er worden overigens in het geheel geen retourvrachten en/of materialen meegenomen. Bij het lossen op het bedrijf wordt - in voorkomend geval - gebruik gemaakt van een silo-eigen losslang. Een eventueel gebruikte stofzak blijft op het bedrijf.

De chauffeur blijft op afstand van de stal.

Voor de desinfectie wordt één van de middelen genoemd in onderstaande tabel gebruikt.

stcrt-2003-78-p17-SC39629-1.gif

Bijlage IV Protocol inzake transport van rauwe melk naar de melkfabriek

Algemeen:

Dit protocol moet worden gevolgd bij het transport van rauwe melk naar de melkfabriek, bedoeld in artikel 3f, tweede lid, van de regeling.

Logboek:

De chauffeur van het transportmiddel houdt een logboek bij, als bedoeld in artikel 4, onderdeel b, van de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003. Dit logboek moet tenminste 72 uur op het vervoermiddel voorhanden zijn en daarna op de onderneming, waartoe de vervoereenheid of container behoort, tot nader order worden bewaart. Dit kan handmatig of via een computer plaatsvinden. Van elk transport wordt bovendien in het logboek vermeld de op de bezochte bedrijven aanwezige diersoorten.

(Hygiëne)maatregelen:

De kritische onderdelen van het transportmiddel (banden, wielkasten, treeplank en slang) worden gereinigd en ontsmet bij het afrijden van het terrein van het bedrijf. Dit kan handmatig (rugspuit) of met een automatische installatie plaatsvinden. Reinigen en ontsmetten kan gelijktijdig plaatsvinden. Ontsmetting vindt pas plaats nadat de kritische onderdelen goed gereinigd zijn.

Na aflevering van de rauwe melk bij de melkfabriek dient het vervoermiddel geheel te worden gereinigd (inclusief de cabine) en gedesinfecteerd in een daartoe ingerichte wasgelegenheid. Hiervan wordt in het logboek een aantekening gemaakt. De chauffeur draagt bij het verlaten van de wagen op het bedrijf een schone plastic overschoenen of schone laarzen, een plastic overjas of bedrijfseigen overall en handschoenen. Gedragen overschoenen, overjassen, overall en handschoenen worden bij het bedrijf achtergelaten. Gedragen laarzen moeten worden gereinigd en ontsmet.

Het meenemen van materiaal van het bedrijf is niet toegestaan.

De chauffeur blijft te allen tijde zo veel mogelijk op afstand van AI-gevoelige dieren.

Voor de desinfectie wordt één van de middelen genoemd in de tabel van Bijlage III bij deze regeling gebruikt.

Toelichting

In de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 is het regime opgenomen voor de gebieden waar in het kader van Richtlijn 90/425/EEG vervoersbeperkingen gelden. De regeling wordt op enkele punten aangepast. Uit oogpunt van overzichtelijkheid is ervoor gekozen de regeling opnieuw integraal vast te stellen. De regeling is op de volgende punten aangepast:

- Tussen de verschillende vervoersbeperkingsgebieden wordt geen onderscheid meer gemaakt. Op alle gebieden zijn dezelfde bepalingen uit de regeling van toepassing.

- Uit het oogpunt van overzichtelijkheid is ervoor gekozen voor het deel van compartiment A als bedoeld in de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003, niet zijnde een vervoersbeperkingsgebied, onderhavige regeling van toepassing te verklaren. Voor dit deel geldt immers hetzelfde regime als in de vervoersbeperkingsgebieden. Een uitzondering is dat het vervoersverbod voor varkens en mest afkomstig van varkens in de vervoersbeperkingsgebieden niet van toepassing is in het genoemde deel van compartiment A.

- Tevens zijn in de regeling twee uitzonderingen opgenomen voor het algehele vervoersverbod voor varkens in de gebieden. Op grond van artikel 3g geldt dit verbod in afwijking van artikel 3b.

De eerste uitzondering is noodzakelijk om het vervoer van varkens afkomstig van bedrijven buiten de gebieden naar slachthuizen binnen de gebieden mogelijk te maken. De tweede uitzondering is noodzakelijk om de doorvoer van varkens afkomstig van bedrijven buiten de gebieden door de gebieden mogelijk te maken naar slachthuizen of bedrijven buiten de gebieden. Om te waarborgen dat tijdens het vervoer geen aanraking plaatsvindt tussen de varkens en besmet pluimvee is als voorwaarde opgenomen dat het vervoer rechtstreeks plaatsvindt.

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

overeenkomstig het door de minister genomen besluit,

de directeur-generaal,

R.M. Bergkamp.

Naar boven