Verlening vergunning Versatel Nederland B.V. voor het gebruik van frequentieruimte t.b.v. Wireless Local Loop

23 december 2003

nr. AT-EZ/5418743

De Minister van Economische Zaken,

Gelezen de aanvraag van Versatel Nederland B.V., kantoorhoudende te Hullenburgerweg 101, 1101 CL Amsterdam-Zuidoost;

Gelet op de artikelen 3.3 en 3.5 van de Telecommunicatiewet en op artikel 16 van het Frequentiebesluit;

Besluit:

§1 Begripsbepalingen

Artikel 1

In deze beschikking wordt verstaan onder:

a. minister: Minister van Economische Zaken;

b. Wireless Local Loop: digitale radiosystemen gebaseerd op multipoint technologie, zoals beschreven in de door het Europese Telecommunicatie Standaardisatie Instituut (ETSI) opgestelde geharmoniseerde norm, waarmee radioverbindingen in duplex gerealiseerd kunnen worden tussen een vast centraal punt en meerdere vast opgestelde aansluitpunten;

c. vast centraal punt: radioapparatuur op één en dezelfde lokatie die gebruik maakt van de bij deze vergunning verleende frequentieruimte, waarmee alle vast opgestelde aansluitpunten binnen de betreffende cel, sector of dekkingsgebied direct of indirect verbonden zijn;

d. vast opgesteld aansluitpunt: radioapparatuur op één en dezelfde lokatie die gebruik maakt van de bij deze vergunning verleende frequentieruimte en waarmee diensten afgenomen worden;

e. FDD-technologie: signaaloverdracht waarbij voor het zenden en ontvangen van signalen gescheiden frequentiekanalen worden ingezet;

f. TDD-technologie: signaaloverdracht waarbij gedurende gescheiden perioden voor zowel het zenden als ontvangen van signalen hetzelfde frequentiekanaal wordt ingezet;

g. grensgebied: strook Nederlands grondgebied ter breedte van 15 kilometer, gelegen aan de landsgrens;

h. coördinatiegebied België: strook Nederlands grondgebied ter breedte van 100 kilometer, gelegen aan de landsgrens met België;

i. coördinatiegebied Duitsland: strook Nederlands grondgebied ter breedte van 100 kilometer, gelegen aan de landsgrens met Duitsland;

j. coördinatiegebied continentaal plat: dat deel van de Noordzee waarvan de grenzen samenvallen met die van het aan Nederland toekomende gedeelte van het continentaal plat;

k. coördinatieverzoek: verzoek van de vergunninghouder aan de minister tot het doen van een internationale coördinatie van de in het coördinatieverzoek opgenomen frequentieruimte, met als doel deze frequentieruimte na goedkeuring door de buitenlandse administraties in gebruik te kunnen nemen.

§2 Verlening

Artikel 2

Aan Versatel Nederland B.V. te Amsterdam, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Amsterdam onder nummer 33303418, hierna te noemen: de vergunninghouder, wordt een vergunning verleend voor het gebruik van de in bijlage A bij deze vergunning genoemde frequentieruimte ten behoeve van Wireless Local Loop.

§3 Voorschriften en beperkingen

Artikel 3

1. Bij het gebruik van de frequentieruimte ten behoeve van punt-multipunt verbindingen neemt de vergunninghouder binnen 18 maanden na inwerkingtreding van de vergunning ten minste 20 vaste centrale punten in gebruik en houdt deze in gebruik.

2. Bij het gebruik van de frequentieruimte ten behoeve van multipunt-multipunt verbindingen neemt de vergunninghouder binnen 18 maanden na inwerkingtreding van de vergunning ten minste 300 vast opgestelde aansluitpunten in gebruik en houdt deze in gebruik.

Artikel 4

Bij het gebruik van FDD-technologie houdt de vergunninghouder zich in het grensgebied aan de bilaterale voorkeursverdeling en de daarbij behorende PFD-waarden zoals opgenomen in bijlage A bij deze vergunning.

Artikel 5

Bij het gebruik van TDD-technologie in het coördinatiegebied België, Duitsland en het continentaal plat en FDD-technologie in het coördinatiegebied België en het continentaal plat, gelden voorts de volgende voorschriften en beperkingen:

a. Indien de vergunninghouder frequentieruimte in het betreffende coördinatiegebied in gebruik wenst te nemen, doet hij daartoe schriftelijk een coördinatieverzoek bij de minister.

b. Het verzoek, bedoeld in het eerste lid, geschiedt aan de hand van het formulier `coördinatieverzoek', bedoeld in bijlage B bij deze vergunning.

c. Het recht op het gebruik van frequentieruimte in het betreffende coördinatiegebied gaat in op het tijdstip waarop de minister hiervan schriftelijk mededeling aan de vergunninghouder doet.

d. De vergunninghouder zorgt voor een uitsluitend horizontale of verticale uitlijning van de polarisatie van de uitgezonden signalen.

Artikel 6

1. In afwijking van het bepaalde in artikel 5 kan de minister de vergunninghouder op zijn schriftelijke verzoek toestaan om hangende een coördinatieverzoek de daarin genoemde frequentieruimte in gebruik te nemen.

2. De vergunninghouder staakt of beperkt het gebruik van frequentieruimte krachtens het eerste lid voorzover daardoor naar het oordeel van de minister sprake is van belemmeringen in het gebruik van frequentieruimte door anderen.

3. Bij het gebruik van frequentieruimte krachtens het eerste lid heeft de vergunninghouder geen aanspraak op enigerlei vorm van bescherming van dat gebruik.

Artikel 7

De vergunninghouder staakt of beperkt het gebruik van de frequentieruimte, bedoeld in artikel 2, indien naar het oordeel van de minister sprake is van belemmeringen op de frequentiekanalen als bedoeld in bijlage C.

§4 Kennisgevingen en correspondentie

Artikel 8

De vergunninghouder houdt recente gegevens ter beschikking volgens het in bijlage D bij deze vergunning opgenomen model.

Artikel 9

Kennisgevingen en correspondentie die verband houden met deze vergunning, worden gericht aan het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken postbus 450, 9700 AL Groningen, tenzij door of vanwege de minister anders wordt aangegeven.

§5 Slotbepaling

Artikel 10

Deze vergunning treedt in werking op 15 december 2003 en geldt tot en met 31 december 2007.

Deze beschikking zal met uitzondering van de bijlagen in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Economische Zaken,namens deze:
B.T. van Duyvenvoorde, Hoofd afdeling Vergunningverlening, Agentschap Telecom.

Ingevolge het bepaalde in artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag waarop zij is verzonden (15 december 2003) een bezwaarschrift indienen bij de afdeling Juridische zaken van het Agentschap telecom van het Ministerie van Economische Zaken, Postbus 450, 9700 AL te Groningen. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van de beschikking waartegen het is gericht en de gronden van het bezwaar te bevatten.

Naar boven