Wijziging Regeling rundersperma

12 december 2003

Nr. TRCJZ/2003/7791

Directie Juridische Zaken

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op Richtlijn nr. 88/407/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 14 juni 1988 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke voorschriften van toepassing op het intracommunautaire handelsverkeer in diepgevroren sperma van runderen en de invoer daarvan (PbEG L 194);

Gelet op de artikelen 9, derde lid, 10 en 13 van het Besluit eisen dierlijk sperma en spermawincentra;

Besluit:

Artikel I

De Regeling rundersperma1 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt onderdeel a.

2. In het eerste lid worden de onderdelen b en c geletterd tot a en b.

3. In het tweede lid wordt de zinsnede ‘onderdeel a, b, c en g’ vervangen door: onderdeel a, b en c.

B

In artikel 5, eerste lid, onderdeel e, wordt de zinsnede ‘ontoegankelijke ruimten’ vervangen door: ontoegankelijke voorzieningen.

C

In artikel 6, eerste lid, onderdeel h, wordt de zinsnede ‘de beslagen of bedrijven’ vervangen door: het beslag of bedrijf.

D

In artikel 7 wordt de zinsnede ‘wordt aangewezen het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid te Lelystad’ vervangen door: worden aangewezen het Centraal Instituut voor DierziekteControle te Lelystad en tot 1 april 2004 de Stichting Gezondheidszorg voor dieren te Deventer.

E

In artikel 8, eerste lid, vervalt ‘vrouwelijke’.

F

In artikel 12, vijfde lid, wordt de zinsnede ‘artikel 5, eerste lid, onder f’ vervangen door: artikel 5, eerste lid, onder g.

G

Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel a vervalt.

2. De onderdelen b tot en met h worden geletterd tot a tot en met g.

3. In onderdeel c (nieuw) wordt de zinsnede ‘een lokaal voor de reiniging en ontsmetting’ vervangen door: een voorziening voor de reiniging en ontsmetting.

4. In onderdeel f (nieuw) wordt de zinsnede ‘de beslagen of bedrijven’ vervangen door: het beslag of bedrijf.

H

Artikel 18, eerste lid, onderdeel c, komt als volgt te luiden:

c. de lichaamstemperatuur van de stier, voor zover het gewonnen sperma onmiddellijk na winning voor inseminatie is bestemd;

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.P. Veerman.

Toelichting

Naar aanleiding van opgedane praktijkervaring wijzigt de onderhavige regeling de Regeling rundersperma op een aantal punten. Deze wijzigingen vallen binnen de grenzen van richtlijn 88/407 van de Raad van 14 juni 1988 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke voorschriften van toepassing op het intracommunautaire handelsverkeer in diepgevroren sperma van runderen en de invoer daarvan (PbEG L 194) (hierna: richtlijn).

Op grond van de artikelen 4 en 16 van de Regeling rundersperma moeten de gebouwen van een runderspermawincentrum op tenminste 100 meter afstand liggen van gebouwen van overige bedrijven waar runderen worden gehouden. Praktijkervaring heeft geleerd dat in het specifieke geval van runderspermawincentra dit afstandscriterium nauwelijks bijdraagt aan veterinaire garanties. De gezondheidsstatus van de stieren is van levensbelang voor de centra. Daarom is de geldende praktijk dat de runderspermawincentra zichzelf interne aanvullende voorzorgsmaatregelen opleggen, zoals extra controles op dierziekten en het in Nederland gangbare systeem dat voor de fok bestemde stierkalveren van jongs af aan geïsoleerd worden opgefokt. Bovendien schrijft de richtlijn deze eis niet voor. Gelet hierop vervalt de eis van 100 meter (artikel I, onderdelen A, eerste lid, en G, eerste lid).

De Stichting Gezondheidszorg voor dieren wordt in artikel I, onderdeel D, tot 1 april tijdelijk aangewezen als laboratorium. Het ligt in de bedoeling om na dit tijdstip te voorzien in een meer algemene erkenningsystematiek voor laboratoria. De naam van het eveneens aangewezen Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid is thans gewijzigd in Centraal Instituut voor DierziekteControle.

Artikel 18, eerste lid, onder c, schrijft voor dat in het register van een runderspermawincentrum de lichaamstemperatuur van de stier wordt opgenomen. In de huidige praktijk wordt vrijwel alle sperma ingevroren en 30 dagen bewaard voor het gebruikt mag worden. Het temperaturen van de stieren heeft in dat geval geen toegevoegde waarde. Op grond van artikel I, onderdeel H, is derhalve bepaald dat de lichaamstemperatuur van een stier alleen in het register behoeft te worden opgenomen wanneer het sperma onmiddellijk na de winning wordt geïnsemineerd, dus zonder dat het wordt ingevroren en tenminste 30 dagen onder de erkende voorwaarden wordt opgeslagen.

Daarnaast wijzigt artikel I, onderdeel A, derde lid, B, C, E, F en G, tweede en derde lid, de Regeling rundersperma op enkele technische punten, waarmee tegemoet wordt gekomen aan het overheidsstreven om daar waar mogelijk de regelgeving meer in overeenstemming te brengen met de Europese regelgeving. De wijzigingen bieden op onderdelen meer flexibiliteit aan het bedrijfsleven en leiden tot lagere administratieve lasten.

Deze regeling heeft betrekking op 12 bedrijven. Per bedrijf dalen jaarlijks de administratieve lasten met ca. € 460.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

C.P. Veerman

  • 1

    Regeling van 27 juni 2001 (Stcrt. 123), laatstelijk gewijzigd bij regeling van 11 december 2002 (Stcrt. 242).

Naar boven