Intrekking Regeling aanwijzing land- en tuinbouwfolie

Regeling van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 29 augustus 2003, nr. SAS/2003082443, Directoraat-Generaal Milieubeheer, Directie Stoffen, Afvalstoffen en Straling, Afdeling Niet Gevaarlijke Afvalstoffen, tot intrekking van de Regeling aanwijzing land- en tuinbouwfolie

De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op artikel 1, onder a en b , van het Besluit beheer land- en tuinbouwfolie;

Besluit:

Artikel I

De Regeling aanwijzing land- en tuinbouwfolie1wordt ingetrokken.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2003.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 29 augustus 2003.
De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,P.L.B.A. van Geel.

1 Stcrt. 1999, 209; gewijzigd bij ministeriële regeling van 2 mei 2002 (Stcrt. 85)

Toelichting

In deze ministeriële regeling wordt de Regeling aanwijzing land- en tuinbouwfolie ingetrokken. Dit heeft tot gevolg dat er op grond van het Besluit beheer land- en tuinbouwfolie geen folies meer zijn aangewezen die onder de reikwijdte van dat besluit vallen. Hiermee komt de producentenverantwoordelijkheid voor land- en tuinbouwfolie te vervallen. Deze beslissing is een concrete invulling van het uitgangspunt van het huidige kabinet tot het verminderen van regels en het terugdringen van bureaucratie. Voorts bestaat het voornemen ook het Besluit beheer land- en tuinbouwfolie in te trekken.

Voor landbouwfolie was sinds 1997 producentenverantwoordelijkheid ingesteld en voor tuinbouwfolie vanaf 1999. Dit betekende dat producenten en importeurs van folies verantwoordelijk waren voor de inzameling en verwerking van de door hen op de markt gebrachte folies op het moment van afdanking. Het doel was het bevorderen van het materiaalhergebruik en het tegengaan van dumpingen. Bij de uitvoering van de regelgeving hebben zich knelpunten voorgedaan waardoor voor een aantal folies tot op heden, ondanks inspanningen van de diverse partijen (producenten en importeurs van folie en de overheid) geen goedwerkend systeem is gerealiseerd. In de praktijk is gebleken dat het opzetten van een lekvrij inname- en verwerkingssysteem (voor met name tuinbouwfolies) op grote problemen stuit. Een van de problemen is dat de verwerking van deze folie waarbij materiaalhergebruik wordt gerealiseerd praktisch onmogelijk is gebleken (onder andere vanwege de aard van het materiaal en de hoge vervuilingsgraad van groenten- en plantenresten bij afdanking). Voor landbouwfolie is wel een aantal initiatieven ontstaan maar het is de verwachting dat ook zonder regelgeving op basis van normale marktwerking een groot deel van de folie zal worden ingezameld en verwerkt. Gelet op de beperkte milieuwinst en daarbij in aanmerking genomen dat het om een relatief kleine afvalstroom gaat (circa 10 kiloton op jaarbasis) is gekozen voor het intrekken van deze regelgeving. Voor de ontdoener betekent dit dat land- en tuinbouwfolie als regulier bedrijfsafval vrijkomt en verwerkt wordt overeenkomstig de minimumstandaard voor `niet gescheiden ingezameld kunststofafval' zoals omschreven in het Landelijk Afvalbeheerplan (Stcrt 2003, 23).

Het ontwerp van deze regeling is op 31 maart 2003 gemeld aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen (notificatienummer 2003/0115/Nl) ter voldoening aan artikel 8, eerste lid, van richtlijn nr. 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij (PbEG L 204), zoals gewijzigd bij richtlijn nr. 98/48/EG van 20 juli 1998 (PbEG L 217). Naar aanleiding van deze notificatie zijn door Italië opmerkingen gemaakt als bedoeld in artikel 8, tweede lid, van voornoemde richtlijn nr. 98/34/EG. Deze opmerkingen hebben niet tot wijziging van deze regeling geleid.

De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

P.L.B.A. van Geel.

Naar boven