Reglement als bedoeld in artikel 4.3 Bestuursreglement rechtbank Maastricht

Hoofdstuk 1: Vorming van enkelvoudige en meervoudige kamers en de bezetting daarvan

Artikel 1

De rechtbank zal met inachtneming van het bij de wet bepaalde, zijn verdeeld in meervoudige en enkelvoudige kamers. De voorzitters van de respectieve sectoren bepalen, na de sectorvergadering te hebben gehoord, het aantal, de samenstelling en het rooster van de kamers in hun sector.

Artikel 2: De voorzieningenkamers

Er zullen zoveel enkelvoudige kamers voor het behandelen van spoedeisende en andere bij wet aan deze kamers opgedragen zaken van zowel civielrechtelijke, bestuursrechtelijke als strafrechtelijke aard zijn als nodig zal worden geoordeeld.

Artikel 3: Kamers voor de behandeling van bestuursrechtelijke zaken

- Meervoudige kamers

Er zullen zoveel meervoudige kamers voor de behandeling van bestuursrechtelijke zaken zijn als nodig zal worden geoordeeld.

- Enkelvoudige kamers

Er zullen zoveel enkelvoudige kamers voor de behandeling van bestuursrechtelijke zaken zijn als nodig zal worden geoordeeld.

Artikel 4: Kamers voor de behandeling van burgerlijke zaken

- Meervoudige kamers

Er zullen zoveel meervoudige kamers zijn als nodig zal worden geoordeeld. Iedere kamer zal alle zaken waarvan de burgerlijke rechter kennisneemt, kunnen behandelen.

- Enkelvoudige kamers

Er zullen zoveel enkelvoudige kamers zijn als nodig zal worden geoordeeld.

De enkelvoudige kamers zullen, behoudens in de wet genoemde uitzonderingen, alle zaken behandelen.

Een enkelvoudige kamer kan een zaak naar een meervoudige kamer verwijzen onder meer indien die zaak naar het oordeel van deze enkelvoudige kamer ongeschikt is voor de behandeling en beslissing door een rechter.

Artikel 5: Kamers voor de behandeling van kantonzaken

- Meervoudige kamers

Er zullen zoveel meervoudige kamers onder de benaming van pachtkamers zijn als nodig zal worden geoordeeld.

- Enkelvoudige kamers

Er zullen zoveel enkelvoudige kamers zijn als nodig zal worden geoordeeld.

Artikel 6: Kamers voor de behandeling van strafzaken

- Meervoudige kamers

Er zullen zoveel meervoudige kamers zijn als nodig zal worden geoordeeld.

Deze kamers zullen voor zover nodig ook optreden als raadkamer als bedoeld in artikel 21 van het Wetboek van Strafvordering.

Tenminste één van de kamers zal optreden als economische kamer als bedoeld in artikel 39 van de Wet op de economische delicten en een andere kamer zal optreden als bijzondere strafkamer voor de behandeling van zaken als bedoeld in het Besluit Buitengewoon Strafrecht.

De overige kamers zullen alle zaken behandelen voor de behandeling waarvan in dit reglement geen bepaalde kamer is aangewezen.

- Enkelvoudige kamers

Er zullen zoveel enkelvoudige kamers (politierechter) zijn als nodig zal worden geoordeeld.

Deze kamers zullen voorzover mogelijk ook optreden als raadkamer als bedoeld in artikel 21 van het Wetboek van Strafvordering.

Tenminste één van deze kamers zal optreden als economische politierechter als bedoeld in artikel 39 van de Wet op de economische delicten.

De overige kamers zullen alle zaken behandelen voor de behandeling waarvan in dit reglement geen bepaalde enkelvoudige kamer is aangewezen.

Artikel 7: Kinderrechter

Er zal tenminste één enkelvoudige kamer zijn voor de behandeling van kinderzaken als bedoeld in artikel 53 van de Wet op de Rechterlijke Organisatie.

Artikel 8

De bezetting van de respectieve kamers wordt, binnen de gegeven ruimte, afgestemd op het werkaanbod.

Hoofdstuk 2: Verdeling van zaken over de sectoren

Artikel 1: De sector bestuursrecht

Deze sector behandelt alle bestuursrechtelijke zaken, alsmede zaken ingevolge de Wet BOPZ.

Artikel 2: De sector civielrecht

Deze sector behandelt de civielrechtelijke zaken en de zaken die voortvloeien uit Boek I van het Burgerlijk Wetboek, met uitzondering van de hierna in artikel 3 te noemen aan de sector kanton voorbehouden zaken. Verder behandelt de sector civielrecht alle wrakings- en verschoningszaken.

Artikel 3: De sector kanton

Deze sector behandelt:

- civiele zaken van onbepaalde waarde betreffende arbeidsovereenkomsten, huur-, huurkoop- en agentuurovereenkomsten en pacht; alsmede alle zaken tot een belang van maximaal € 5.000,-;

- strafzaken voorzover het de meeste overtredingen betreft;

- familiezaken betreffende meerderjarigenbewind, alsmede toezicht op voogden, curatoren en bewindvoerders;

- bestuurszaken betreffende administratieve handhaving verkeersovertredingen;

- overige zaken waarin de wet de kantonrechter bevoegd verklaart.

Artikel 4: De sector strafrecht

Deze sector behandelt alle op grond van de wet aan de rechtbank ter behandeling opgedragen strafzaken.

Hoofdstuk 3: Aanwijzing van zaken die in de hoofdplaats en die in de nevenvestigingsplaatsen worden behandeld

De door de sector kanton te behandelen zaken zullen wat betreft dagvaardingszaken worden aangebracht en wat betreft rekesten worden ingediend bij die locatie waar deze zaken ingevolge de tot 1 januari 2002 geldende regelgeving (volgens de indeling in kantons) werden behandeld, waarbij de locatie Sittard-Geleen gelijk is aan het voormalige kanton Sittard.

De hierop betrekking hebbende stukken en zaken moeten worden ingediend ter griffie van de locatie waar de zaak wordt behandeld.

De door de sectoren bestuursrecht, civielrecht en strafrecht te behandelen zaken zullen in beginsel alle worden aangebracht in de hoofdplaats Maastricht, waar ook alle rolhandelingen zullen plaatsvinden.

De hierop betrekking hebbende stukken en zaken moeten worden ingediend ter griffie van de hoofdplaats, Maastricht.

Deponeren van stukken en zaken geschiedt voor alle rechtbankzaken in de hoofdplaats, Maastricht.

De voorzitters van de respectieve sectoren kunnen met instemming van het bestuur bepalen dat de behandeling ter terechtzitting in een van de nevenvestigingsplaatsen zal plaatsvinden.

Hoofdstuk 4: Openingstijden griffies, dagen waarop de gewone zittingen worden gehouden en de tijdstippen waarop de zittingen aanvangen

Artikel 1

De griffie in de hoofdplaats en in de nevenvestigingsplaatsen zijn geopend op werkdagen van 08.30 uur tot 16.00 uur, met dien verstande dat op de dagen als bedoeld in artikel 3 van de Algemene Termijnenwet en de daarmee gelijkgestelde dagen - behoudens wanneer op die dagen zitting wordt gehouden - de griffie gesloten zal zijn.

Artikel 2: De sectoren bestuursrecht, civielrecht unit familierecht en strafrecht

Deze sectoren/unit houden, behoudens de dagen genoemd in artikel 1, voor zover nodig van maandag tot en met vrijdag zittingen van meervoudige en enkelvoudige kamers op door de rechter(s) die met de behandeling van de betreffende zitting is/zijn belast, te bepalen tijdstippen.

Artikel 3: De sector civielrecht unit handelsrecht

Deze sector houdt, behoudens de dagen genoemd in artikel 1, voor zover nodig van maandag tot en met vrijdag zittingen van meervoudige en enkelvoudige kamers op door de rechter(s) die met de behandeling van de betreffende zitting is/zijn belast, te bepalen tijdstippen, met dien verstande dat de rolrechter zitting zal houden iedere donderdag te 09.00 uur.

Artikel 4: De sector kanton

De sector houdt, behoudens de dagen genoemd in artikel 1, voorzover nodig van maandag tot en met vrijdag zittingen op de door de voorzitter van de sector kanton te bepalen tijdstippen en locaties, met dien verstande dat de gewone zittingen ter behandeling van burgerlijke zaken welke met een dagvaarding wordt ingeleid, met inbegrip van pachtzaken, worden gehouden op elke locatie op iedere woensdag vanaf 10.00 uur, terwijl laatstbedoelde zittingen niet plaatsvinden in de periode van 15 juli tot en met 15 augustus.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het bestuur van 4 februari 2002.

Namens het bestuur,
de voorzitter,
mr. P.P. Lampe, president.

Naar boven