Regeling bouwmaatstaven voor voorzieningen voor verstandelijk gehandicapten

stcrt-2002-85-p40-SC34419-1.gif

Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen,

Gelet op artikel 15a, vijfde lid, van de Wet ziekenhuisvoorzieningen,

Besluit:

Artikel 1

Ten behoeve van nieuwbouwplannen voor voorzieningen voor verstandelijk gehandicapten worden bouwmaatstaven vastgesteld, welke een nadere omschrijving inhouden van de in artikel 15, vijfde lid, van de Wet ziekenhuisvoorzieningen genoemde criteria. Deze bouwmaatstaven, nader omschreven in het bij deze regeling gevoegde rapport, worden als bijlage 4.10 toegevoegd aan de Regeling bouwmaatstaven Wet ziekenhuisvoorzieningen (Stcrt. 2001, nr. 21).

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin mededeling van de terinzagelegging van de bouwmaatstaven bij het College bouw ziekenhuisvoorzieningen wordt gedaan.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling bouwmaatstaven voor voorzieningen voor verstandelijk gehandicapten.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen d.d. 14 januari 2002. Overeenkomstig artikel 15a, vijfde lid, van de Wet ziekenhuisvoorzieningen is inmiddels voor genoemde bouwmaatstaven de vereiste ministeriële goedkeuring verkregen.

Toelichting

Algemeen

De bevoegdheid van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (het Bouwcollege) tot vaststelling van bouwmaatstaven is geregeld in artikel 15a van de Wet ziekenhuisvoorzieningen (WZV). De bouwmaatstaven behoeven, alvorens van kracht te worden, goedkeuring van de Minister.

De bouwmaatstaven zijn een nadere uitwerking van de wettelijke criteria van bouwkundig-functionele doelmatigheid, noodzakelijkheid van de bestanddelen en verantwoorde tariefsgevolgen.

In het kader van de overgangsbepalingen van de Wet uitvoeringsorganen volksgezondheid zijn de in het Besluit bouwmaatstaven WZV door de Minister vastgestelde bouwmaatstaven op grond van artikel 15, vierde lid oud, WZV, gelijkgesteld met door de Minister goedgekeurde maatstaven op grond van artikel 15a WZV. Nadien zijn deze bouwmaatstaven, tezamen met een aantal nieuw vastgestelde maatstaven, opgenomen in de door het Bouwcollege vastgestelde `Regeling bouwmaatstaven Wet ziekenhuisvoorzieningen' (Stcrt. 2001, nr. 21).

Het criterium van de bouwkundig-functionele doelmatigheid is uitgewerkt in specifieke bouwmaatstaven voor categorieën van voorzieningen of onderdelen daarvan (maatstafrapporten), welke zijn opgenomen in bijlagen bij de regeling.

De specifieke maatstaven zijn in beginsel geformuleerd overeenkomstig de methodiek van het Bouwbesluit behorende bij de Woningwet, namelijk in de vorm van prestatie-eisen waar ruimten of gebouwdelen aan moeten voldoen. Van deze prestatie-eisen kan worden afgeweken, mits wordt aangetoond dat de gekozen oplossing tot een kwalitatief tenminste gelijkwaardig resultaat leidt.

Een bouwinitiatief moet binnen de kostennormen worden gerealiseerd. Deze kostennormen zijn opgenomen in het algemeen deel van de Regeling bouwmaatstaven WZV en worden geactualiseerd door middel van de jaarlijkse zogenoemde Bouwkostennota van het Bouwcollege.

Bouwmaatstaven voor voorzieningen voor verstandelijk gehandicapten (4.10)

In het kader van zijn taak bouwmaatstaven te ontwikkelen heeft het Bouwcollege maatstaven ten behoeve van nieuwbouwplannen voor voorzieningen voor verstandelijk gehandicapten vastgesteld.

De maatstaven bieden betere mogelijkheden dan voorheen om voorzieningen af te stemmen op de daadwerkelijke vraag van de verstandelijk gehandicapte.

Uitgangspunt vormt het principe dat mensen met een handicap volwaardige burgers zijn die zo volledig mogelijk moeten kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Dat betekent onder meer keuzevrijheid ten aanzien van wonen, werken en vrijetijdsbesteding. Dit principe komt de laatste jaren in de praktijk reeds tot uitdrukking door flexibilisering en vraaggerichtheid van de zorg en door integratie, kleinschaligheid en normalisatie van voorzieningen. Het leidt ertoe dat er geen sprake meer is van bouw van traditionele instellingen (waarop de oude bouwmaatstaven waren gebaseerd).

Er komt ruimte voor een grotere diversiteit aan woningen en voorzieningen voor dagbesteding. Zorg- en beheerfuncties kunnen steeds kleinschaliger worden uitgeoefend in de wijk, bijvoorbeeld in of vanuit inloopcentra en steunpunten. Ook kunnen zorgaanbieders onder het regime van de WZV zorginfrastructuur realiseren in door cliënten zelf gehuurde of gekochte woningen, bijvoorbeeld gekoppeld aan een inloopcentrum.

De maatstaven zijn opgezet in bouwkundige modules die het denkbare voorzieningenpakket beschrijven. Zorgaanbieders kunnen functies en ruimten koppelen aan andere modules of clusteren in andere combinaties, waardoor flexibel kan worden ingespeeld op de zorgvraag. De in de maatstaven opgenomen basiskwaliteitseisen moeten daarbij een minimaal noodzakelijk kwaliteitsniveau garanderen van de meest essentiële voorzieningen en ruimten. De maximale kaders voor de bouw worden bepaald door maximale kostennormen.

De bouwmaatstaven voor nieuwbouwplannen voor voorzieningen voor verstandelijk gehandicapten liggen ter openbare inzage bij het Bouwcollege te Utrecht. De bouwmaatstaven zijn verkrijgbaar bij het Bouwcollege en te raadplegen op www.bouwcollege.nl.

In de loop van dit jaar zullen de bouwmaatstaven worden aangevuld met specifieke onderdelen voor voorzieningen voor lichamelijk en zintuiglijk gehandicapten en voor (semimurale) kinderdagcentra voor gehandicapte kinderen.

Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen,
H.A. de Boer, voorzitter.
T. Vroon, algemeen secretaris.

Naar boven