Selectielijst neerslag handelingen Bedrijfschap voor de groothandel en tussenpersonen in Aardappelen

Beleidsterrein Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisaties over de periode vanaf 1945

26 oktober 2002

nr. C/S/02/3528

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mr. drs. C.H.J. van Leeuwen,

Gelet op artikel 5, tweede lid, onder b, van de Archiefwet 1995;

De Raad voor Cultuur gehoord (advies van de Raad voor Cultuur van 27 september 2002, nr. arc-2002.4624/3);

Besluit:

Artikel 1

De bij dit besluit gevoegde `selectielijst voor de neerslag van de handelingen van het Bedrijfschap voor de groothandel en tussenpersonen in Aardappelen op het beleidsterrein Publiekrechtelijke Bedrijfsorgani-saties over de periode vanaf 1945'

en de daarbij behorende toelichting worden vastgesteld.

Artikel 2

De `lijst van voor vernietiging in aanmerking komende archiefbescheiden van lichamen ingesteld op grond van het Tweede Hoofdstuk van de Wet op de Bedrijfsorganisatie' (vastgesteld bij beschikking van de Minister van Sociale Zaken en de Staatssecretaris van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, nr. 197.820 d.d. 30 januari 1979 (gepubliceerd in de Staatscourant nr. 115/ 1979 d.d. 18 juni 1979)) wordt ingetrokken.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is belast met de uitvoering van dit besluit dat met de daarbij behorende selectielijst en toelichting in de Staatscourant zal worden geplaatst.

Den Haag, 26 oktober 2002.
De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,namens deze,
De Algemene Rijksarchivaris,
M.W. van Boven.

Een belanghebbende kan tegen dit besluit beroep instellen bij de rechtbank binnen het rechtsgebied waarvan hij zijn woonplaats heeft. Voordat hij beroep instelt, moet hij binnen zes weken na de inwerkingtreding van dit besluit bij de Staatssecretaris een bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet worden gestuurd naar CFI/FJZ, ter attentie van het secretariaat van de Commissie voor de bezwaarschriften, Postbus 606, 2700 ML Zoetermeer.

Selectielijst voor de archiefbescheiden van het Bedrijfschap voor de Groothandel en tussenpersonen in Aardappelen op het beleidsterrein publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties vanaf 1945

1. Vaststelling BSD

Op 14 februari 2002 is het ontwerp-BSD door de secretaris van het Bedrijfschap voor de groothandel en tussenpersonen in Aardappelen aan de Staatssecretaris van OC&W aangeboden, waarna deze het ter advisering heeft ingediend bij de Raad voor Cultuur (RvC). Van het gevoerde driehoeksoverleg over de waarderingen van de handelingen is een verslag gemaakt, dat tegelijk met het BSD naar de RvC is verstuurd. Vanaf 1 mei 2002 lag de selectielijst gedurende acht weken ter publieke inzage bij de registratiebalie van het Nationaal Archief evenals in de bibliotheken van het Bedrijfschap voor de groothandel en tussenpersonen in Aardappelen, het Ministerie van OC&W en de rijksarchieven in de provincie/regionaal historische centra, hetgeen was aangekondigd in de Staatscourant.

Tijdens het driehoeksoverleg was op voordracht van de Archiefcommissie van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap ook een externe deskundige op het beleidsterrein aanwezig.

In de vergadering van de Bijzondere Commissie Archieven van de RvC is het BSD behandeld, waarbij ook het verslag van het driehoeksoverleg bij de voorbereiding van het advies is meegenomen.

Op 27 september 2002 bracht de RvC advies uit (arc-2002.4624/2), hetwelk aanleiding heeft gegeven tot wijziging van de selectielijst: de waardering van handeling 12 is gewijzigd van B naar V.

2. De selectie

Deze selectielijst is een selectielijst als bedoeld in artikel 2, eerste lid van het Archiefbesluit 1995 (Stb. 671) ter uitvoering van de Archiefwet 1995 (Stb. 276). De lijst is opgezet als basisselectiedocument (BSD). Een BSD bestaat voor het grootste deel uit een lijst van handelingen. Onder een handeling wordt verstaan een geheel van activiteiten (resulterende in een extern eindproduct) dat een overheidsorgaan verricht ter vervulling van een specifieke taak of bevoegdheid.

Het BSD wordt gebruikt om een onderscheid te maken tussen archiefbescheiden die moeten worden bewaard en overgebracht naar de Rijksarchiefdienst en archiefbescheiden die op termijn worden vernietigd. De selectiedoelstelling voor de archieven van de rijksoverheid luidt: `het mogelijk maken van de reconstructie van het overheidshandelen in relatie tot zijn omgeving op hoofdlijnen'. De handelingen - en dus de neerslag van die handelingen - worden voor de selectie beoordeeld op hun waarde voor het reconstrueren van het handelen van de rijksoverheid op hoofdlijnen.

In dit BSD wordt in het kort een schets gegeven van het beleidsterrein. Vervolgens worden de handelingen in oplopende nummering vermeldt met een voorstel voor de waardering.

Het BSD betreft uitsluitend de actor bedrijfschap voor de groothandel en de tussenpersonen in Aardappelen. Het bedrijfschap verricht geen taken in medebewind.

Ten behoeve van de selectie zijn door PIVOT een aantal criteria geformuleerd die op elk beleidsterrein, voor elk BSD van toepassing zijn. Daarnaast kunnen er per beleidsterrein specifieke selectiecriteria worden geformuleerd.

De selectiecriteria zijn positief geformuleerd, dat wil zeggen dat zij aangegeven van welke handelingen de neerslag na 20 jaar naar een rijksarchief dient te worden overgebracht. Handelingen die aan een van de criteria voldoen, zijn gewaardeerd voor Bewaren (B). Bij de waardering staat het nummer van het criterium vermeldt.

Handelingen die niet voldoen aan een van de criteria, worden gewaardeerd voor vernietiging (V). Daarbij wordt een termijn vastgesteld waarbinnen de archiefbescheiden niet mogen worden vernietigd.

In een BSD wordt op grond van een aantal selectiecriteria aan elke handeling een waardering gegeven, die neerkomt op een selectiebeslissing over de bescheiden die de neerslag van de handeling vormen. B wil zeggen `te Bewaren' en in goede, geordende en toegankelijke staat overbrengen naar de Rijksarchiefdienst. V wil zeggen op termijn `te Vernietigen'.

Deze criteria zijn:

Algemene selectiecriteria

Handelingen die worden gewaardeerd met B(ewaren)

1. Handelingen die betrekking hebben op voorbereiding en bepaling van beleid op hoofdlijnen

Toelichting Hieronder wordt verstaan agendavorming, het analyseren van informatie, het formuleren van adviezen met het oog op toekomstig beleid, het ontwerpen van beleid of het plannen van dat beleid, alsmede het nemen van beslissingen over de inhoud van beleid en terugkoppeling van beleid. Dit omvat het kiezen en specificeren van de doeleinden en de instrumenten.

2. Handelingen die betrekking hebben op evaluatie van beleid op hoofdlijnen

Toelichting Hieronder wordt verstaan het beschrijven en beoordelen van de inhoud, het proces of de effecten van beleid. Hieronder valt ook het toetsen van en het toezien op beleid. Hieruit worden niet perse consequenties getrokken zoals bij terugkoppeling van beleid.

3. Handelingen die betrekking hebben op verantwoording van beleid op hoofdlijnen aan andere actoren

Toelichting Hieronder valt tevens het uitbrengen van verslag over beleid op hoofdlijnen aan andere actoren of ter publicatie.

4. Handelingen die betrekking hebben op (her)inrichting van organisaties belast met beleid op hoofdlijnen

Toelichting Hieronder wordt verstaan het instellen, wijzigen of opheffen van organen, organisaties of onderdelen daarvan.

5. Handelingen die bepalend zijn voor de wijze waarop beleidsuitvoering op hoofdlijnen plaatsvindt

Toelichting Onder beleidsuitvoering wordt verstaan het toepassen van in-strumenten om de gekozen doeleinden te bereiken.

6. Handelingen die betrekking hebben op beleidsuitvoering op hoofdlijnen en direct zijn gerelateerd aan of direct voortvloeien uit voor het Koninkrijk der Nederlanden bijzondere tijdsomstandigheden en incidenten

Toelichting Bijvoorbeeld in het geval de ministeriële verantwoordelijkheid is opgeheven en/of wanneer er sprake is van oorlogstoestand, staat van beleg of toepassing van noodwetgeving.

3. Het bedrijfschap

Het bedrijfschap is indertijd ingesteld middels het Instellingsbesluit Bedrijfschap voor de Groothandel en Tussenpersonen in Aardappelen van 15 november 1955 en nadien middels de SER-Instellingsverordening Bedrijfschap voor de Groothandel en de Tussenpersonen in Aardappelen van 16 april 1993 (Stcrt. nr. 113 d.d. 18 juni 1993).

Het bestuur van het bedrijfschap is middels het SER-besluit van 21 september 1990 tevens aangewezen als Bedrijfscommissie voor de Groot-handel en de Tussenpersonen in Aardappelen. Als zodanig fungeert het Dagelijks Bestuur van het Bedrijfschap, aan wie de taken en de bevoegdheden van de Bedrijfscom-missie reeds bij verordening van eerdere datum waren overgedragen.

3.1. Structuur

Het bedrijfschap heeft een Bestuur, een Dagelijks Bestuur en twee afdelingen, te weten de Afdeling Pootaardappelen en de Afdeling Consumptie-, Fabrieks- en Voeraardappelen. Deze Afdelingen zijn organen in de zin van artikel 88a van de Wet op de Bedrijfsorganisatie en adviseren het bestuur van het bedrijfschap over verordeningen op grond van artikel 93 eerste lid van genoemde wet die naar het oordeel van het bestuur in het bijzonder het werkterrein van dat orgaan betreffen. Het bedrijfschap voert geen taken in medebewind uit.

BGA-Bestuur

21 leden + 21 plv. leden

Dagelijks Bestuur

6 leden

Bestuur Afdeling Pootaardappelen

11 leden + 11 plv. leden

Bestuur Afdeling Consumptie-, Fabrieks- en Voeraardappelen

11 leden + 11 plv. leden

3.2. Personeel en organisatie

Het bedrijfschap is gevestigd in het kantoorpand van de NAO (Nederlandse Aardappel Organisatie, vroeger genaamd VBNA: Vereeniging ter Behartiging van den Nederlandschen Aardappelhandel). Het personeel van het bedrijfschap is mede werkzaam voor de NAO; het bedrijfschap en de NAO verrichten over en weer een aantal diensten, hetgeen uiteraard financieel wordt verrekend. Door deze uitwisseling van personeel worden kennis, vaardigheden en inzet van de medewerkers optimaal benut, terwijl via de twee afdelingen van het bedrijfschap de benodigde specialisatie is gerealiseerd. Verder heeft het bedrijfschap onder meer een technische buitendienst, bestaande uit beëdigde onafhankelijke aardappeldeskundigen. De buitendienst verricht onder meer werkzaamheden als het opmaken van rapporten van bevindingen en expertiserapporten, het verrichten van diensten voor derden (zoals de Marine, de Algemene Stichting Termijnhandel in het kader van de aardappeltermijnmarkt, en andere instellingen en bedrijven), het ge- en ongevraagd geven van objectieve adviezen, en het houden van toezicht op de juiste toepassing van de zgn. CKA-keuringsreglementen.

3.3. Externe relaties

Het bedrijfschap onderhoudt een groot aantal contacten met diverse externe relaties. Genoemd kunnen worden publiekrechtelijke organisaties (product- en bedrijfschappen en de Sociaal-Economische Raad), privaatrechtelijke organisaties (onder meer LTO, Frugi Venta, AGV en VNG), keuringsinstellingen (PD en NAK), promotie- en onderzoekinstellingen (ATO, NIVAP en NIVAC) alsmede ministeries.

3.4. Collectieve activiteiten pootaardappelsector

In 1967 werd tussen het Landbouwschap en het BGA een overeenkomst getekend met de benaming Meerjarenplan Pootaardappelen. De samenwerking in het Meerjarenplan omvat de financiering van de door de STOPA (Stichting Overleg Pootaardappelaangelegen-heden) uitgevoerde garantieregeling, de collectieve afzetpromotie via het NIVAP (Stichting Nederlands Instituut voor de Afzetbevordering van Pootaardappelen) en overige gezamenlijke projecten en werkzaamheden, met name onderzoeksprojecten. Het beleid werd bepaald door de door het Landbouwschap en het BGA ingestelde PCC (Pootaardappel Contact Commissie), terwijl de financiering van deze collectieve activiteiten geschiede door het opleggen door enerzijds het Landbouwschap van areaal- en plombeheffingen en anderzijds het bedrijfschap van een plombeheffing.

Sinds het stoppen van de activiteiten van het Landbouwschap en het wegvallen in 1998 van de STOPA-garantieregeling zijn de publiekrechtelijke taken van het Landbouwschap overgenomen door het HPA (Hoofdpro-duktschap voor Akkerbouwproduk-ten) en wordt het overleg tussen teelt en handel gevoerd door de LTO (Land- en Tuinbouworganisatie Nederland), LTO-werkgroep pootaardappelen en de sectie NAO-pootaardappelen gezamenlijk, waarbij het voorzitterschap in handen is van de teelt en het secretariaat wordt gevoerd door NAO-pootaardappelen.

3.5. collectieve activiteiten consumptieaardappelsector

Door de consumptieaardappelsector wordt eveneens zowel collectief onderzoek als collectieve promotie gefinancierd.

De collectieve afzetbevordering van consumptieaardappelen wordt gefinancierd door de teelt (via het HPA) en de handel (via het BGA) gezamenlijk en uitgevoerd door het NIVAC (Stichting Nederlands Instituut voor de Afzetbevordering van Consumptieaardappelen. De NIVAC-promotieactiviteiten bestaan uit PR, voorlichting, promotie, beurzen en marktonderzoek.

Daarnaast financiert het bedrijfschap een aantal onderzoeksprojecten die voor de sector van belang zijn.

4. De selectielijst: Handelingen

4.1. Samenstelling en inrichting

01

Handeling: Het bij verordening stellen van regelen inzake een vergoeding die de bestuursleden van een vergoeding die de bestuursleden van een bedrijfslichaam en hun plaatsvervangers ten laste van dat lichaam kunnen genieten.

Grondslag: Art. 77 WBO

Periode: 1964 t/m 1983

Product: Verordening vacatiegelden en vergoeding reis- en verblijfkosten 1964 + Verordeningen wijziging I t/m XVII

Waardering: V 10 jaar

02

Handeling: Het bij verordening vaststellen van een vergoeding die de voorzitter van een bedrijfslichaam en zijn plaatsvervangers ten laste van dit lichaam kunnen genieten.

Grondslag: Art. 83 WBO

Periode: 1957 t/m 1986

Product: Verordening vergoeding voorzitter 1957 + Verordeningen wijziging I t/m X

Waardering: V 10 jaar

4.2. Van de vervulling van de taak

03

Handeling: Het door het bestuur van het bedrijfschap bij verordening regelen van haar bevoegdheden als bedrijfscommissie.

Grondslag: Art. 95 lid 1 WBO jo 43 WOR

Periode: 1971

Product: Verordening Bevoegdheden bedrijfscommissie groothandel en tussenpersonen in aardappelen 1971

Waardering: B 1

04

Handeling: Het opmaken door de buitendienst van aan het secretariaat gerichte dagrapporten inzake hun werkzaamheden, onder meer betreffende de keuring, kwaliteit en opbrengst van aardappelen.

Grondslag: Art. 95 lid 1 WBO

Periode: 1983, 1985, aug.1986 t/m 1996

Product: Dagrapporten van de buitendienst.

Waardering: V 10 jaar

05

Handeling: Het door de buitendienst opstellen van expertiserapporten in geschillen tussen partijen over de kwaliteit van aardappelen.

Grondslag: Art. 95 lid 1 WBO

Periode: 1983 t/m 1985, 1987, 1988, 1990 t/m 1997

Product: Expertiserapporten van de buitendienst.

Waardering: V 10 jaar

06

Handeling: Het door de buitendienst keuren van aardappelen, alsmede het ten behoeve van de aardappeltermijnmarkt op basis van zogenaamde margeovereenkomsten verzegelen van aardappelen.

Grondslag: Art. 95 lid 1 WBO

Periode: 1969, 1970

Product: Keuringsrapporten van de buitendienst, alsmede margeovereenkomsten.

Waardering: V 10 jaar

07

Handeling: Het door de buitendienst verzegelen van aardappelen op basis van met de Nederlandse Liquidatie-kas gesloten margeovereenkomsten. (doos 137)

Grondslag: Art. 95 lid 1 WBO

Periode: 1985 t/m 1991

Product: Verzegelingen door de buitendienst.

Waardering: V 10 jaar

08

Handeling: Het door de buitendienst keuren van aardappelen ten behoeve van het leger en de marine.

Grondslag: Art. 95 lid 1 WBO

Periode: 1979 t/m juli 1992

Product: Keuringen door de buitendienst.

Waardering: V 10 jaar

09

Handeling: Het door de buitendienst opstellen van rapporten voor het onderzoekinstituut I.B.V.L.

Grondslag: Art. 95 lid 1 WBO

Periode: vòòr 1989

Product: Keurings-/onderzoeksrapporten

Waardering: V 10 jaar

10

Handeling: Het met de PD sluiten van overeenkomsten tot het inspecteren van aardappelen.

Grondslag: Art. 95 lid 1 WBO

Periode: 1991 t/m medio 1993

Product: Inspectieovereenkomsten met de PD.

Waardering: B 5

11

Handeling: Het (laten) ontwikkelen van softwareprogramma's ter bevordering van de automatisering van het bedrijfsleven, zogenaamde RGN-project.

Grondslag: Art. 95 lid 1 WBO

Periode: 1989

Product: Verslagen inzake project.

Waardering: B 5

12

Handeling: Het door de PCC (Pootaardappel Contact Commissie, die de BGA-Afdeling Pootaardappelen en de Pootgoedcommissie van het Landbouwschap adviseert) organiseren van studiereizen.

Grondslag: Art. 95 lid 1 WBO

Periode: 1964, 1975 resp. 1976

Product: Documentatie studiereizen naar Ierland, Canada en Schotland

Waardering: V 10 jaar

13

Handeling: Verzoeken tot aanvaarding van benoeming tot bestuurslid.

Grondslag: Art. jo 73 lid 1 WBO

Periode: 1957 t/m 1994

Product: Correspondentie + lijsten bestuursleden

Waardering: V 5 jaar

14

Handeling: Het publiceren van verordeningen.

Grondslag: Art. 100 lid 1 jo 106 lid 1 WBO

Periode: 1979 t/m 1993

Product: PBO-blad info

Waardering: B 5

4.3. Van de geldmiddelen

15

Handeling: Het vaststellen van beleid

Grondslag: Art. (77, 83), 93, 119, 124 lid 1, 125 lid 1, 126 lid 1 WBO

a. Periode: 1956 t/m 1989

Product: Notulen BGA-bestuur, incl. besloten vergaderingen.

b. Periode: 1956 t/m 1989

Product: Notulen DB BGA

c. Periode: 1957 t/m 1989

Product: Notulen BGA-Afdeling Consumptie-, Fabrieks- en Voeraardappelen

Waardering: B 1

16

Handeling: Het vaststellen van beleid

Grondslag: Art. 93, 118 lid 1, 124 lid 1 en 126 lid 1 W

Periode: 1957 t/m 1985

Product: Correspondentie met de SER.

Waardering: B 1

17

Handeling: Het vaststellen van beleid

Grondslag: Art. 95 lid 1 WBO

a. Periode: na 1982

Product: Correspondentie op briefnummer

b. Periode: maart 1976 t/m 13 november 1978

Product: Correspondentie op briefnummer: BGC

c. Periode: na 1982

Product: Correspondentie op briefnummer: BGC

d. Periode: 5 november 1992 t/m 30 december 1996

Product: Correspondentie op briefnummer: BGC

e. Periode: 1981 t/m 1997

Product: In- en uitgaande BGA/BGC-correspondentie

f. Periode: 1980

Product: Uitgaande correspondentie op alfabet

Waardering: B 1

18

Handeling: Het vaststellen van beleid.

Grondslag: Art. 119 WBO

a. Periode: 1975 t/m 1985, 1989 t/m 1994

Product: Vergaderstukken BGA

b. Periode: 1975 t/m 1988

Product: Vergaderstukken DB BGA

c. Periode: 1974 t/m 1994

Product: Vergaderstukken BGC

d. Periode: 1969, 1975 t/m 1999

Product: Vergaderstukken BGP

e. Periode: 1967 t/m 1985 en 1986 t/m 1989

Product: Meerjarenplan Pootaardappelen, betreffende de financiering en de uitvoering door het Landbouwschap en het BGA van de Garantieregeling Pootaardappelen, collectieve exportbevordering en andere objecten en werkzaamheden waaronder pootaardappelonderzoek.

f. Periode: 1984 t/m 1994

Product: Onderzoeksplannen op het terrein van genetische manipulatie en het in dat kader (mede)financieren van de Stichting INPLA.

g. Periode: 1974 t/m 1996

Product: Vergaderstukken van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC), die de BGA-Afdeling Pootaardappelen en de Pootgoedcommissie van het Landbouwschap adviseert

h. Periode: 1964 t/m 1996

Product: Vergaderstukken van de zogenaamde Kleine PCC (het DB van de Pootaardappel Contact Commissie), die de BGA-Afdeling Pootaardappelen en de Pootgoedcommissie van het Landbouwschap adviseert.

Waardering: B 1

19

Handeling: Het samenwerken met (onder meer) een ander bedrijfslichaam in een Stichting

Grondslag: Art. 119 WBO

a. Periode: 1994

Product: Opheffingsstukken van de Stichting Begeleiding Snelle vermeerdering van Aardappelen (SBSA), waarin werd samengewerkt door het Landbouwschap, het BGA en de NVZP (kwekers). Deze Stichting trad door vaststelling van productievoorwaarden en door het afsluiten van contracten met Nederlandse telers, kwekers, kwekersvertegenwoordigers of handelaren enerzijds en de uitvoerende Nederlandse instellingen of organisaties anderzijds, bemiddelend op ter bevordering van de toepassing van snelle vermeerdering van aardappelen.

b. Periode: 1951 t/m 1999

Product: Uitvoering en medefinanciering van de garantieregeling pootaardappelen, die werd uitgevoerd door de Stichting Overleg Pootaardappelaangelegenheden (STOPA).

c. Periode: 1967 t/m 1999

Product: Opheffingsstukken van de Stichting Overleg Pootaardappelaan-gelegenheden (STOPA), welke Stichting de garantieregeling pootaardappelen uitvoerde; STOPA-

statuten 1967 en STOPA-vergaderstukken 1968 t/m 1999.

Waardering: B 1

20

Handeling: Het bij verordening vaststellen van begrotingen.

Grondslag: Art. 119 WBO

Periode: 1 juni 1956 t/m 31 dec. 1957, 1958 t/m 1989

Product: Verordening begroting

Waardering: B 1

21

Handeling: Het bij verordening vaststellen van wijziging van de begroting

Grondslag: Art. 119 WBO

Periode: 1957 t/m 1989

Product: Verordening wijziging begroting

Waardering: B 1

22

Handeling: Het bij verordening vaststellen van rekeningen

a. Grondslag; Art. 124 lid 1 WBO

Periode: 1957 t/m 1989

Product: Verordening rekening.

b. Grondslag: Art. 123 WBO

Periode: 1964 t/m 1979

Product: Financiële jaarstukken, waaronder jaarrekeningen.

c. Grondslag: Art. 123 W

Periode: 1980 t/m 1986, 1993 t/m 1999

Product: Balansen

d. Grondslag: Art. 123 WBO

Periode: 1987 t/m 1992

Product: Balansen BGC

e. Grondslag: Art. 123 WBO

Periode: 1988 t/m 1989, 1990 t/m 1993

Product: Balansen BGP

Waardering: B 2,3

23

Handeling: Het door het dagelijks bestuur beheren van het vermogen en de inkomsten en uitgaven van het bedrijfslichaam middels het door het secretariaat voeren van de financiële administratie.

Grondslag: Art. 123 WBO

a. Periode: 1966, 1980 t/m 1982, 1984 t/m 1989, 1995 t/m 1999

Product: Bankbescheiden

b. Periode: vanaf 1996

Product: Nota's debiteuren verkoop

c. Periode: vanaf 1985

Product: Grootboek

d. Periode: 1993 t/m 1999

Product: Verwerkingsverslagen

e. Periode: 1964 t/m 1985, 1993, 1995 t/m 1999

Product: Ingekomen rekeningen

f. Periode: 1985 t/m 1993, 1998, 1999

Product: Uitgaande rekeningen

g. Periode: 1957 t/m 1994

Product: Presentielijsten van vergaderingen

h. Periode: 1969 t/m 1979

Product: Vergoedingen aan bestuursleden

i. Periode: 1974 t/m 1991

Product: Vergoedingen aan bestuursleden

j. Periode: 1980 t/m 1987

Product: Bankbescheiden BGC

k. Periode: 1992

Product: Verwerkingsverslag BGC

l. Periode: 1987 t/m 1992

Product: Grootboekslips BGC

m. Periode: 1992

Product: Memoriaal BGC

n. Periode: 1994

Product: Debiteurenkaarten BGC

o. Periode: 1978 t/m 1987

Product: Boekhouding BGP

p. Periode: 1978 t/m 1993

Product: Grootboek BGP

q. Periode: 1964 t/m 1974

Product: Leningen en financiering m.b.t. Meerjarenplan Pootaardappelen.

r. Periode: 1957 t/m 1978 en vanaf 1979

Product: Salarisstaten

Waardering: V 10 jaar

24

Handeling: Het bij verordening vaststellen van lonen en andere vergoedingen personeel.

Grondslag: Art. 125 lid 1 WBO

Periode: 1958 t/m 1980

Product: Verordening salarissen personeel 1958 + 1959

- Verordening compensatiebijslag huurverhoging 1 april 1960

- Verordening houdende wijziging van de Verordening salarissen personeel 1959 (d.d. 1960)

- Verordening Arbeidsvoorwaarden Personeel 1962

- Verordening Pensioenen Personeel 1962

- Verordening Salarissen Personeel 1962

- Verordening Compensatiebijslag Huurverhoging 1 september 1962

- Verordening tot toekenning aan het personeel van het bedrijfschap van een bijslag in verband met de verhoging per 1 januari 1965 van de premies, verschuldigd ingevolge de Algemene Ouderdomswet en de Algemene Weduwen- en Wezenwet

- Verordening salarissen personeel 1963

- Verordening compensatiebijslag personeel 1963

- Verordening Wijziging I (d.d. 1965) van de Verordening salarissen personeel 1963 (d.d. 1

- Verordening Compensatiebijslag Huurverhoging 1 juli 1964

- Verordening tot toekenning aan het personeel van het bedrijfschap van een bijslag in verba

- Verordening tot het toekennen van een bijzondere uitkering aan het personeel in dienst van

- Verordening salarissen personeel 1965, 1966, 1967, 1967/1968

Verordening houdende toekenning aan de werknemers in dienst van het bedrijfschap van een eenmalige uitkering van 250 gulden (d.d.1969)

- Verordening salarissen personeel 1969, 1970

- Verordening wijziging I Verordening arbeidsvoorwaarden personeel 1962 (d.d. 1971)

- Verordening salarissen personeel 1971 + Verordening tot wijziging (d.d. 1972)

- Verordening Pensioenreglement personeel 1977

- Verordening toeslag personeel 1980

Waardering: B 5

25

Handeling: Het bij verordening opleggen van heffingen.

Grondslag: Art. 126 lid 1 (jo lid 6) WBO

a. Periode: 1957 t/m 1979

Product: Verordening heffingen 1957 t/m 1979 + Verordeningen tot wijziging daarvan 1962 t/m 1965

b. Periode: 1966 t/m 1976

Product: Heffingsverordening Pootaardappelen 1966 + Verordeningen wijziging I t/m VI van die verordening

c. Periode: 1956 t/m 1958

Product: Heffingsverordening Export van Pootaardappelen 1956 t/m 1958 + Verordeningen wijziging I resp. intrekking van de Heffingsverordening 1958 Export van Pootaardappelen + correspondentie betreffende strijd met EEG-recht.

d. Periode: 1974 t/m 1991

Product: Verordening heffingen consumptieaardappelen 1974 + Verordeningen wijziging I t/m V

26

Handeling: Het innen van heffingen.

Grondslag: Art. 126 lid 1 (jo lid 6) WBO

a. Periode: 1980 t/m 1984

Product: Financieringsheffingen (courant, administratiekaarten)

b. Periode: 1986, 1996 t/m 1999

Product: Heffingsnota's

c. Periode: vanaf 1992

Product: BGC-heffingenregister en BGC-exportheffingsnota's PD

d. Periode: 1985 t/m 1988

Product: BGC-heffingsnota's: borderellen exportheffingsnota's

e. Periode: 1988 t/m 1989

Product: Restitutie BGP-plombeheffing oogst 1988

f. Periode: 1971 t/m 1988

Product: NAK nota's oogsten 1971 t/m 1987 t.b.v. BGP-plombeheffing

g. Periode: 1990 t/m 1994

Product: Exporten per ras t.b.v. BGP-plombeheffing

h. Periode: 1968

Product: Heffingsverordening Pootaardappelen 1966 met bijbehorende documentatie

i. Periode: 1979 en eerder, 1980 en later

Product: Het via de deurwaarder innen van heffingen

Waardering: V 10 jaar

27

Handeling: Het zenden van circulaires aan onder het bedrijfschap ressorterende ondernemingen in verband met heffingen/statistieken.

Grondslag: Art. 126 lid 1 en 95 lid 1 WBO

Periode: 1957 t/m 1981

Product: Circulaires.

Waardering: V 10 jaar

4.4. Van het toezicht op de bedrijfslichamen

28

Handeling: Het uitbrengen van een verslag van de werkzaamheden, het gevoerde beleid in het algemeen en de werkwijze in het bijzonder in het afgelopen boekjaar.

Grondslag: Art. 137 lid 1 WBO

a. Periode: 1956 t/m 1979, 1983 t/m 1991

Product: Jaarverslagen

b. Periode: t/m 1990

Product: Jaarverslagen BGP

c. Periode: 1963 t/m 1972

Product: Interne jaarverslagen BGP

d. Periode: 1957 t/m 1989

Product: Jaarverslagen Pootaardappel Contact Commissie (PCC), die de BGA-Afdeling Pootaardappelen en de Pootgoedcommissie van het Landbouwschap adviseert.

e. Periode: 1952 t/m 1998

Product: Jaarverslagen van de Stichting Overleg Pootaardappelaangelegenheden (STOPA), die de Garantieregeling Pootaardappelen uitvoert.

Waardering: B 2, 3

4.5. Handeling afkomstig uit het basisselectiedocument Dienstplicht

105

Handeling: Het afgeven van een verklaring ten behoeve van het verkrijgen van vrijstelling dienstplicht.

Grondslag: Art. 95 lid 1 WBO

Periode: 1987

Product: Correspondentie.

Waardering: V 10 jaar

4.6. Afkortingen

BGA: Bedrijfschap voor de Groothandel en de Tussenpersonen in Aardappelen

BGC: Afdeling Consumptie-, Fabrieks- en Voeraardappelen van het BGA

BGP: Afdeling Pootaardappelen van het BGA

BC: Bedrijfscommissie voor de Groothandel en de Tussenpersonen in Aardappelen

PD: Plantenziektenkundige Dienst

SER: Sociaal-Economische Raad

WBO: Wet op de Bedrijfsorganisatie (Wet van 27 januari 1950, Stb. K 22)

WOR: Wet op de Ondernemingsraden (Stb. K174, 1950)

Naar boven