Wijziging Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer, Subsidieregeling natuurbeheer 2000 en de Regeling Organisatiekosten Samenwerkingsverbanden

21 december 2001

Nr. TRCJZ/2001/15775

Directie Juridische Zaken

De Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

Gelet op de artikelen 2 en 4 van de Kaderwet LNV-subsidies;

Besluit:

Artikel I

De Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer wordt als volgt gewijzigd1:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Artikel 1, derde lid, komt te luiden:

3. Indien subsidie wordt aangevraagd voor de beheerspakketten opgenomen in de bijlagen 19 tot en met 22 ten behoeve van terreinen gelegen in beheersgebieden of Rbon-gebieden, worden meerdere terreinen voor de toepassing van deze regeling als één terrein aangemerkt, indien deze terreinen zijn gelegen in een gebied, bepaald door op een kaart hemelsbreed een lijn te trekken om de buitenste hoeken van de buitenste terreinen waarvoor subsidie wordt aangevraagd, dat maximaal viermaal zo groot is als de totale oppervlakte van de in dat gebied gelegen terreinen waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

2. Artikel 1, vierde lid, vervalt.

B

Aan artikel 6 worden een zevende en een achtste lid toegevoegd, luidende:

7. Aanvragen tot subsidieverlening worden beoordeeld aan de hand van beheersgebiedsplannen, landschapsgebiedsplannen en plannen waarin de begrenzing is vastgelegd van gebieden als bedoeld in artikel 94, eerste lid, zoals deze luiden op het moment van sluiten van de desbetreffende aanvraagperiode.

8. Aanvragen tot subsidieverlening ingediend voor de begrotingsjaren 2000 en 2001 worden in afwijking van het zevende lid beoordeeld aan de hand van beheersgebiedsplannen, landschapsgebiedsplannen en plannen waarin de begrenzing is vastgelegd van gebieden als bedoeld in artikel 94, eerste lid, zoals deze luiden op het moment dat de aanvraag is ontvangen, ongeacht of deze aanvraag volledig of niet volledig is.

C

Artikel 10, vijfde lid, komt te luiden:

5. Indien bij de vaststelling van de beheersgebiedsplannen niet met zekerheid kan worden bepaald dat de toepassing van de beheerspakketten opgenomen in bijlagen 16, 17, 18, 23 of 31 of de landschapspakketten opgenomen in bijlagen 32 tot en met 46 op alle locaties van het betreffende beheersgebied daadwerkelijk bijdraagt aan het bereiken van de in het eerste lid, onderdeel b, bedoelde doelstellingen, wordt in het beheersgebiedsplan tevens opgenomen dat de minister bij de besluitvorming omtrent subsidieverlening kan toetsen of het verlenen van subsidie voor een beheerspakket op de desbetreffende locatie doelmatig is.

D

In artikel 12, tweede lid, wordt de zinsnede `in hoeverre de toepassing van die landschapspakketten bij de besluitvorming omtrent subsidieverlening nader getoetst kan worden.' vervangen door: dat de minister bij de besluitvorming omtrent subsidieverlening kan toetsen of het verlenen van subsidie voor een landschapspakket op de desbetreffende locatie doelmatig is.

E

In artikel 42, tweede lid, wordt de zinsnede `gecorrigeerd voor inflatie op basis van het consumentenprijsindexcijfer alle huishoudens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.' vervangen door: zoals dat op grond van artikel 7, eerste lid, door de minister is gecorrigeerd in verband met de werkelijke loon- en prijsontwikkeling.

F

Artikel 85 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt de zinsnede `, met direct daaraan grenzende terreinen'.

2. In het tweede lid wordt de zinsnede `het jaar na dat waarin de subsidie' vervangen door: het jaar waarvoor de subsidie.

3. In het derde lid, onderdeel a, vervalt de zinsnede `in het direct aangrenzende terrein'.

4. In het vierde lid wordt na de zinsnede `niet van toepassing' een zinsnede ingevoegd, luidende: , voorzover de vergroting van het areaal aaneengesloten is met de beheerseenheid waarvoor subsidie wordt verleend.

5. Het zesde lid komt te luiden:

6. De subsidie met betrekking tot het vergroten van het areaal, bedoeld in het eerste lid, wordt naar evenredigheid verleend en vastgesteld voor het resterende gedeelte van het tijdvak, bedoeld in artikel 26, waarvoor reeds subsidie was verleend.

G

Na artikel 85 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 85a

1. Een verzoek tot wijziging van de beschikking tot subsidieverlening kan worden gedaan met het oog op het verkleinen van het areaal waarvoor subsidie is verleend.

2. Een verzoek als bedoeld in het eerste lid kan slechts eenmaal per jaar worden gedaan te rekenen vanaf het jaar waarvoor de subsidie is verleend.

3. Een verzoek als bedoeld in het eerste lid wordt slechts in behandeling genomen indien het verkleinen van het areaal een gevolg is van de uitvoering van een werk ten algemene nutte.

4. Bepalingen omtrent minimumoppervlakte of minimumlengten opgenomen in de beheerspakketten of landschapspakketten blijven van toepassing.

5. De subsidie met betrekking tot het verkleinen van het areaal, bedoeld in het eerste lid, wordt naar evenredigheid verleend en vastgesteld voor het resterende gedeelte van het tijdvak, bedoeld in artikel 26, waarvoor reeds subsidie was verleend.

H

Na artikel 89 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 89a

1. Indien subsidie is verleend met betrekking tot een terrein dat is verworven door Staatsbosbeheer, het bureau of een instelling als bedoeld in artikel 3, eerste en tweede lid, van de Regeling subsidies particuliere terreinbeherende natuurbeschermingsorganisaties en het de subsidieontvanger als gevolg van de overdracht aan een van de bedoelde organisaties niet meer mogelijk is te voldoen aan de verplichtingen verbonden aan de subsidieverlening, wordt de subsidieverlening ingetrokken met ingang van de dag, waarop de overdracht van het terrein heeft plaatsgevonden.

2. In geval van intrekking op grond van het eerste lid, wordt de subsidie over het tijdvak waarin de verwerving plaatsvond ambtshalve vastgesteld op een bedrag evenredig met het deel van het tijdvak dat voor de overdracht is verstreken.

I

In bijlage 27 wordt in onderdeel 1 na de zinsnede `De beheerseenheid is' een zinsnede ingevoegd, luidende: ten minste 0,5 hectare groot en.

J

In bijlage 36 wordt aan het slot van onderdeel 4 een zinsnede toegevoegd, luidende:

In het landschapstype zandgebied bedraagt de diameter van de opgaande stammen ten hoogste 0,25 meter op 1,30 meter boven de stobbe;

Artikel II

De Subsidieregeling natuurbeheer 2000 wordt als volgt gewijzigd2:

A

Aan artikel 1 wordt een derde lid toegevoegd, luidende:

3. Indien subsidie wordt aangevraagd voor de pluspakketten opgenomen in de bijlagen 34 en 35, worden meerdere terreinen voor de toepassing van deze regeling als één terrein aangemerkt, indien deze terreinen zijn gelegen in een gebied, bepaald door op een kaart hemelsbreed een lijn te trekken om de buitenste hoeken van de buitenste terreinen waarvoor subsidie wordt aangevraagd, dat maximaal driemaal zo groot is als de totale oppervlakte van de in dat gebied gelegen terreinen waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

B

Aan artikel 7 worden een achtste en een negende lid toegevoegd, luidende:

8. Aanvragen tot subsidieverlening worden beoordeeld aan de hand van natuurgebiedsplannen, landschapsgebiedsplannen en plannen waarin de begrenzing is vastgelegd van gebieden als bedoeld in artikel 94 van de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer, zoals deze luiden op het moment van sluiten van de desbetreffende aanvraagperiode.

9. Aanvragen tot subsidieverlening ingediend voor de begrotingsjaren 2000 en 2001 worden in afwijking van het achtste lid beoordeeld aan de hand van natuurgebiedsplannen, landschapsgebiedsplannen en plannen waarin de begrenzing is vastgelegd van gebieden als bedoeld in artikel 94 van de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer, zoals deze luiden op het moment dat de aanvraag is ontvangen, ongeacht of deze aanvraag volledig of niet volledig is.

C

Artikel 13, lid 4, komt te luiden:

4. Indien bij de vaststelling van de natuurgebiedsplannen niet met zekerheid kan worden bepaald dat de toepassing van de landschapspakketten opgenomen in bijlagen 32 tot en met 46 op alle locaties van het betreffende natuurgebied daadwerkelijk bijdraagt aan het bereiken van de in het eerste lid, onderdeel b, bedoelde doelstellingen, wordt in het natuurgebiedsplan tevens opgenomen dat de minister bij de besluitvorming omtrent subsidieverlening kan toetsen of het verlenen van subsidie voor een landschapspakket op de desbetreffende locatie doelmatig is.

D

Artikel 23 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de huidige tekst wordt de aanduiding `1.' geplaatst.

2. Er wordt een tweede lid toegevoegd, luidende:

2. In afwijking van het eerste lid kan een subsidie worden verstrekt aan een beheerder, die conform een aanduiding als bedoeld in artikel 13, eerste lid, onderdelen f of g, de desbetreffende beheerseenheid in de twee jaar voorafgaande aan de aanvraag heeft verworven of in verband met een vergroting van areaal een inrichtingssubsidie is verleend als bedoeld in artikel 24a, onderdeel b.

E

Artikel 30 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel a, wordt als volgt gewijzigd:

a. De zinsnede `f 20,- ` wordt vervangen door: f 21,-.

b. De zinsnede `aan beheerders aan wie ten behoeve van de verwerving van het desbetreffende terrein subsidie is verstrekt en' vervalt.

2. Het vierde lid komt te luiden:

4. De verhoging, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, bedraagt de helft voor beheerders als bedoeld in artikel 3, eerste en tweede lid, van de Regeling subsidies particuliere terreinbeherende natuurbeschermingsorganisaties.

3. Het vijfde lid komt te luiden:

5. De verhoging, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, wordt jaarlijks voor 1 januari van het jaar waarop de bijdragen betrekking hebben door de minister gecorrigeerd voor de werkelijke loon- en prijsontwikkeling gebaseerd op de grondslagen, bedoeld in artikel 10, naar de situatie in het voorafgaande jaar.

4. Er wordt een zesde lid toegevoegd, luidende:

6. Van de vaststelling van de overeenkomstig het vijfde lid gecorrigeerde verhoging geeft de minister kennis in de Staatscourant.

F

In artikel 44, tweede lid, wordt de zinsnede `gemeenten opgenomen in de bijlagen 1 tot en met 11c per gebied van gemeenten' vervangen door : kadastrale gemeenten opgenomen in de bijlagen 1 tot en met 11c per gebied van kadastrale gemeenten.

G

Artikel 88 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt de zinsnede `, met direct daaraan grenzende terreinen'.

2. In het tweede lid wordt de zinsnede `het jaar na dat waarin de subsidie' vervangen door: het jaar waarvoor de subsidie.

3. In het derde lid, onderdeel a, vervalt de zinsnede `in het direct aangrenzende terrein'.

4. In het vierde lid wordt na de zinsnede `niet van toepassing' een zinsnede ingevoegd, luidende: , voorzover de vergroting van het areaal aaneengesloten is met de beheerseenheid waarvoor subsidie wordt verleend.

5. Het zesde lid komt te luiden:

6. De subsidie met betrekking tot het vergroten van het areaal, bedoeld in het eerste lid, wordt naar evenredigheid verleend en vastgesteld voor het resterende gedeelte van het tijdvak, bedoeld in artikel 24, waarvoor reeds subsidie was verleend.

H

Na artikel 88 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 88a

1. Een verzoek tot wijziging van de beschikking tot subsidieverlening kan worden gedaan met het oog op het verkleinen van het areaal waarvoor subsidie is verleend.

2. Een verzoek als bedoeld in het eerste lid, kan slechts eenmaal per jaar worden gedaan te rekenen vanaf het jaar waarvoor de subsidie is verleend.

3. Een verzoek als bedoeld in het eerste lid, wordt slechts in behandeling genomen indien het verkleinen van het areaal een gevolg is van de uitvoering van een werk ten algemene nutte.

4. Bepalingen omtrent minimumoppervlakte of minimumlengten opgenomen in de beheerspakketten of landschapspakketten blijven van toepassing.

5. De subsidie met betrekking tot het verkleinen van het areaal, bedoeld in het eerste lid, wordt naar evenredigheid verleend en vastgesteld voor het resterende gedeelte van het tijdvak, bedoeld in artikel 24, waarvoor reeds subsidie was verleend.

I

Na artikel 91 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 91a

1. Indien subsidie is verleend met betrekking tot een terrein dat is verworven door Staatsbosbeheer, het bureau of een instelling als bedoeld in artikel 3, eerste en tweede lid, van de Regeling subsidies particuliere terreinbeherende natuurbeschermingsorganisaties en het de subsidieontvanger als gevolg van de overdracht aan een van de bedoelde organisaties niet meer mogelijk is te voldoen aan de verplichtingen verbonden aan de subsidieverlening, wordt de subsidieverlening ingetrokken met ingang van de dag, waarop de overdracht van het terrein heeft plaatsgevonden.

2. In geval van intrekking op grond van het eerste lid, wordt de subsidie over het tijdvak waarin de verwerving plaatsvond ambtshalve vastgesteld op een bedrag evenredig met het deel van het tijdvak dat voor de overdracht is verstreken.

J

Aan artikel 104 wordt een vierde lid toegevoegd, luidende:

Tot 1 maart 2002 kunnen beheerders, die subsidie ontvangen op grond van de in het eerste lid bedoelde regeling, een aanvraag indienen tot omzetting van de desbetreffende beschikking tot subsidieverlening naar een beschikking tot subsidieverlening op grond van deze regeling.

K

De bijlagen 1 tot en met 11c worden vervangen door bijlagen 1 tot en met 11c, luidende:

Bijlage 1

Ballum, Nes (A), Norg, Peize, Roden, Schiermonnikoog, Terschelling, Vlieland.

Bijlage 2

Anloo, Borger, Emmen, Gasselte, Gieten, Grootegast, Hoogezand, Leek, Marum, Nieuwe Pekela, Odoorn, Oldekerk, Onstwedde, Oude Pekela, Rolde, Sappemeer, Schoonebeek, Veendam, Vlagtwedde, Wildervank, Wildervank de.

Bijlage 3

Aardenburg, Amsterdam a, Amsterdam ab, Amsterdam ac, Amsterdam ad, Amsterdam af, Amsterdam ag, Amsterdam ai, Amsterdam ak, Amsterdam au, Amsterdam e, Amsterdam f, Amsterdam g, Amsterdam i, Amsterdam k, Amsterdam l, Amsterdam m, Amsterdam n, Amsterdam o, Amsterdam p, Amsterdam q, Amsterdam r, Amsterdam s, Amsterdam t, Amsterdam u, Amsterdam v, Amsterdam w, Amsterdam x, Amsterdam y, Amsterdam z, Ankeveen, Anna Paulowna, Appingedam, Assen, Axel, Beerta, Beilen, Bellingwolde, Bergen (NH), Bierum, Blaricum, Bussum, Callantsoog, Coevorden, Dalen, Delfzijl, Den Helder, Diemen, Eelde, Finsterwolde, Hilversum, Hoek, Hontenisse, Hoogeveen, Huizen, Hulst, Kortenhoef, Laren, Meeden, Midwolda, Muiden, Muntendam, Naarden, Nederhorst den Berg, Nieuweschans, Nieuwolda, Noordbroek, Oostburg, Oosterhesselen, Ouder-Amstel, Petten, Philippine, Sas van Gent, Scheemda, Schoorl, 's-Graveland, Sint Jansteen, Sleen, Slochteren, Sloten (NH), Sluis, Smilde, Termunten, Terneuzen, Texel, Vries, Watergraafsmeer, Wedde, Weesp, Weesperkarspel, Westdorpe, Westerbork, Wieringerwaard, Winschoten, Zaamslag, Zijpe, Zuidbroek, Zuidlaren, Zweeloo

Bijlage 4

Adorp, Aduard, Akersloot, Akkrum, Amersfoort, Amsterdam ah, Amsterdam al, Amsterdam am, Amsterdam an, Amsterdam ao, Amsterdam ap, Amsterdam aq, Amsterdam ar, Amsterdam as, Amsterdam at, Arum, Assendelft, Baard, Baarn, Baflo, Balk, Bedum, Beemster, Beets, Bolsward, Broek in Waterland, Bunschoten, Burgwerd, De Rijp, De Wijk, Den bommel, Diever, Dinteloord, Dirksland, Dwingeloo, Edam, Eemnes, Ezinge, Fijnaart, Gaast, Goedereede, Graft-De Rijp, Grijpskerk, Groningen a t/m r, Groningen aa t/m ac, Grouw, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haren, Havelte, Heeg, Helpman, Herkingen, Hindeloopen, Hoogkerk, Hoogland, Huizum, IJlst, Jisp, Jorwerd, Joure, Kantens, Katwoude, Klundert, Koog aan de Zaan, Koudum, Krommenie, Kwadijk, Landsmeer, Langweer, Leeuwarden, Lemmer, Loppersum, Makkum, Marken, Melissant, Meppel, Middelharnis, Middelie, Middelstum, Monnickendam, Nieuwe Tonge, Nieuwendam, Nieuwland (Fr), Nieuw-Vossemeer, Nijehaske, Nijeveen, Noorddijk, Oldeboorn, Oldehove, Ooltgensplaat, Oosterend, Oosterwierum, Oosterzee, Oostflakkee, Oosthuizen, Oostzaan, Oppenhuizen, Ouddorp, Purmerend, Ransdorp, Rauwerd, Roordahuizum, Ruinen, Ruinerwold, Scharnegoutum, Schermer, Sint-Johannesga, Sloten (Fr), Sneek, Soest, Sommelsdijk, Stad aan het Haringvliet, Standdaarbuiten, Staveren, Stedum, Steenbergen, Stellendam, 't Zandt, Ten Boer, Terhorne, Tjerkwerd, Uitgeest, Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert, Vledder, Warder, Warffum, Warrega, Waterland, Westzaan, Wijdewormer, Willemstad, Winsum, Wirdum, Witmarsum, Wommels, Workum, Wormer, Wormerveer, Woudsend, Zaandam, Zaandijk, Zevenbergen, Zuidhorn, Zuidwolde.

Bijlage 5

Akkerwoude, Alblasserdam, Ameide, Apeldoorn, Apeldoorn ac, Apeldoorn ad, Apeldoorn af, Arkel, Beekbergen, Beetsterzwaag, Bergum, Birdaard, Blesdijke, Bleskensgraaf, Boornbergum, Brandwijk, Buitenpost, Donkerbroek, Doornspijk, Drachten, Drogeham, Duurswoude, Elburg, Epe en Oene, Everdingen, Giekerk, Giessenburg, Gorinchem, Gorredijk, Goudriaan, Groot-Ammers, Hagestein, Hardegarijp, Hardinxveld-Giessendam, Hattem, Heerde, Heerenveen, Hei- en Boeicop, Hoog Soeren, Hoogblokland, Hoornaar, Kedichem, Knijpe, Kooten, Langerak, Langezwaag, Leerbroek, Leerdam, Lexmond, Lippenhuizen, Makkinga, Meerkerk, Mildam, Molenaarsgraaf, Nieuw Lekkerland, Nieuwland (ZH), Nieuwpoort, Noordeloos, Noordwolde, Oldeberkoop, Oldebroek, Oostermeer, Oosterwolde, Ottoland, Oud-Alblas, Oudega, Oudetrijne, Papendrecht, Rottevalle, Schelluinen, Schoonrewoerd, Sliedrecht, Streefkerk, Surhuizum, Tienhoven, Tjalleberd, Ureterp, Vaassen, Veenwouden, Veessen, Vianen, Wijngaarden, Wolvega, Zederik.

Bijlage 6

Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Ambt-Hardenberg, Ambt-Ommen, Ammerstol, Arcen en Velden, Arnemuiden, Avereest, Baexem, Beegden, Beesel, Belfeld, Bergambacht, Bergen (L), Berkenwoude, Blankenham, Blokzijl, Bodegraven, Borsele, Brederwiede, Broekhuizen, Brouwershaven, Bruinisse, Buggenum, Dalfsen, Domburg, Duiveland, Echt, Genemuiden, Gennep, Giethoorn, Goes, Gouda, Gouderak, Grafhorst, Gramsbergen, Grathem, Grubbenvorst, Haastrecht, Haelen, Hasselt, Heel en Panheel, Helden, Herten, Heythuysen, Horn, Horst, Hunsel, IJsselham, IJsselmuiden, Ittervoort, Kampen, Kapelle, Kessel, Kloetinge, Kortgene, Krabbendijke, Krimpen aan de Lek, Krimpen aan den IJssel, Kruiningen, Kuinre, Lange Ruige Weide, Lekkerkerk, Linne, Maasbracht, Maasbree, Maasniel, Mariekerke, Meerlo, Meijel, Melick en Herkenbosch, Middelburg, Middenschouwen, Montfort, Mook en Middelaar, Moordrecht, Nederweert, Neer, Neeritter, Nieuwkoop, Nieuwleusen, Nunhem, Ohe en Laak, Oldemarkt, Ottersum, Ouderkerk aan den IJssel, Oudshoorn, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Posterholt, Reeuwijk, Reimerswaal, Rilland, Roermond, Roggel, Scherpenisse, Schoonhoven, Sevenum, Sint Annaland, Sint Maartensdijk, Sint Odiliënberg, Sint Philipsland, Stad-Hardenberg, Stad-Ommen, Staphorst, Stavenisse, Steenwijk, Steenwijkerwold, Stevensweert, Stolwijk, Stramproy, Swalmen, Tegelen, Tholen, Thorn, Valkenisse, Veere, Venlo, Venray, Vlissingen, Vlist, Vlodrop, Vollenhove, Waarde, Waarder, Wanneperveen, Wanssum, Weert, Wemeldinge, Wessem, Westerschouwen, Westkapelle, Wilsum, Wissenkerke, Yerseke, Zalk, Zierikzee, Zwammerdam, Zwartsluis, Zwolle, Zwollerkerspel.

Bijlage 7

Aalten, Almen, Ambt-Doetinchem, Angerlo, Anjum, Bahr en Lathum, Beetgum, Beltrum, Bergh, Berlikum, Blija, Borculo, Bredevoort, Brummen, Burum, Deinum, Didam, Dieren, Dinxperlo, Doesburg, Dokkum, Dronrijp, Ee, Eenrum, Eibergen, Ferwerd, Franeker, Geesteren, Gendringen, Gorssel, Groenlo, Hall, Hallum, Harlingen, Hengelo (Gld), Hijum, Holwerd, Hummelo, Jelsum, Keppel, Kloosterburen, Kollum, Kring van Dorth, Laren (Gld), Laren-Verwolde, Leens, Lichtenvoorde, Lieve Vrouwe Parochie, Lochem, Marrum, Minnertsga, Neede, Nes, Nijbroek, Nijkerk (Fr), Rheden, Ried, Ruurlo, Sexbierum, 's-Heerenberg, Sint Anna Parochie, Sint Jacobi Parochie, Stad-Doetinchem, Steenderen, Ternaard, Tjum, Twello, Tzummarum, Ulrum, Varsseveld, Velp (Gld), Voorst, Vorden, Warnsveld, Wehl, Westergeest, Wilp, Winterswijk, Wisch, Zeddam, Zelhem, Zutphen.

Bijdrage 8

Aerdt, Afferden, Alkmaar, Alphen, Ambt-Delden, Ambt-Almelo, Andijk, Appeltern, Balgoy, Barsingerhorn, Batenburg, Bennebroek, Bergen op zoom, Bergharen, Beuningen, Beverwijk, Bloemendaal, Borne, Bovenkarspel, Castricum, Den Ham, Denekamp, Diepenheim, Drechterland, Dreumel, Druten, Duiven, Egmond aan Zee, Egmond-Binnen, Enkhuizen, Enschede, Etten-Leur, Ewijk, Goor, Groesbeek, Groessen en Loo, Grootebroek, Haaksbergen, Haarlem, Haarlem ii, Halsteren, Harenkarspel, Heemskerk, Heemstede, Heerhugowaard, Heiloo, Hellendoorn, Hengelo (O), Herwen, Heumen, Hoeven, Holten, Hoorn, Horssen, Huijbergen, IJmuiden, Langedijk, Leeuwen, Leuth, Limmen, Lobith en Spijk, Lonneker, Losser, Maasbommel, Markelo, Medemblik, Millingen, Nederasselt, Niedorp, Niftrik, Noorder-Koggenland, Obdam, Oldenzaal, Ooij, Ootmarsum, Opmeer, Ossendrecht, Oud en Nieuw Gastel, Oudenbosch, Oudorp, Oud-Zevenaar, Overasselt, Pannerden, Putte, Rijssen, Roosendaal en Nispen, Rucphen, Schagen, Schoten, Sint Maarten, Sint Pancras, Stad Delden, Stad-Almelo, Stede Broec, Tubbergen, Ubbergen, Velsen, Venhuizen, Vriezenveen, Wamel, Warmenhuizen, Weerselo, Wervershoof, Wester-Koggenland, Westervoort, Weurt, Wierden, Wijchen, Wijk aan Zee en Duin, Winssen, Woensdrecht, Wognum, Wouw, Zandvoort, Zevenaar.

Bijlage 9

Alem, Arnhem, Arnhem aa, Arnhem ac, Arnhem ae, Arnhem af, Asperen, Bathmen, Beesd, Berghem, Beusichem, Boxmeer, Buren, Buurmalsen, Cuijk, Culemborg, Deil, Deventer, Diepenveen, Dodewaard, Doorwerth, Driel, Dussen, Echteld, Eck en Wiel, Est en Opijnen, Geldermalsen, Grave, Haaften, Heino, Herwijnen, Heteren, Heukelum, Hien, Hillegom, Ingen, Katwijk, Kesteren, Lienden, Lisse, Lith, Lithoijen, Maurik, Megen, Mill, Noordwijk, Noordwijkerhout, Ochten, Oegstgeest, Oijen, Olst, Ommeren, Oosterbeek, Ophemert, Opheusden, Oploo, Oss, Raalte, Randwijk, Ravenstein, Renkum, Rijnsburg, Rozendaal, Sassenheim, Schaijk, Tiel, Valburg, Valkenburg (ZH), Varik, Vierlingsbeek, Voorhout, Vuren, Waardenburg, Wadenoijen, Wageningen, Wanroij, Wassenaar, Werkendam, Wieringen, Wieringermeer, Wijhe, Zeeland, Zetten, Zoelen.

Bijlage 10

Aalst (Gld), Aalst (NB), Aarle-Rixtel, Abcoude, Abstede, Amby, Ammerzoden, Amstenrade, Asten, Baambrugge, Bakel en Milheeze, Barneveld, Barwoutswaarder, Beek, Beek en Donk, Bemelen, Bennekom, Benschop, Berg en Terblijt, Berkel, Berlicum, Best, Bingelrade, Bocholtz, Boekel, Borgharen, Borkel en Schaft, Born, Boxtel, Brakel, Breukelen, Breukelen Sint Pieters, Breukelen-Nijenrode, Brunssum, Budel, Bunde, Cadier en Keer, Catharijne, Den dungen, Deurne, Dongen, Ede, Eijsden, Eindhoven, Elsloo, Ermelo, Erp, Esch, Gameren, Garderen, Geffen, Geldrop, Geleen, Gemert, Gestel, Geulle, Gilze en Rijen, Grevenbicht, Gronsveld, Gulpen, Haaren, Harderwijk, Harmelen, Hedel, Heer, Heerewaarden, Heerlen, Heesch, Heeswijk-Dinther, Heeze, Hekendorp, Helmond, Helvoirt, Hoensbroek, Hoevelaken, Houthem, Hulsberg, IJsselstein, Itteren, Jaarsveld, Jabeek, Jutphaas, Kamerik, Kerkrade, Kerkwijk, Klimmen, Kockengen, Landgraaf, Lauwerecht, Leende, Liempde, Lieshout, Limbricht, Linschoten, Loenen, Loon op Zand, Loosdrecht, Lopik, Lunteren, Maarheeze, Maarssen, Maarsseveen, Maasdriel, Maastricht, Margraten, Meerssen, Merkelbeek, Mesch, Mheer, Mierlo, Mijdrecht, Moergestel, Montfoort, Munstergeleen, Nederhemert, Nieuwenhagen, Nieuwstadt, Nigtevecht, Nijkerk (Gld), Nistelrode, Noorbeek, Noordoostpolder, Nuenen, Nuland, Nunspeet, Nuth, Obbicht en Papenhoven, Oirsbeek, Oirschot, Oisterwijk, Oost-,West- en Middelbeers, Otterlo, Oudenrijn, Oudewater, Oud-Valkenburg, Oud-Vroenhoven, Papekop, Poederoijen, Polsbroek, Putten, Rietveld, Rijckholt, Roosteren, Rossum, Schaesberg, Scherpenzeel, Schijndel, Schimmert, Schin op Geul, Schinnen, Schinveld, 's-Gravenmoer, Simpelveld, Sint Geertruid, Sint Pieter, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Sittard, Slenaken, Snelrewaard, Soerendonk, Someren, Son en Breugel, Spaubeek, Stein, Stiphout, Stratum, Strijp, Susteren, Tilburg, Tolsteeg, Tongelre, Ubach over Worms, Uden, Udenhout, Ulestraten, Urk, Urmond, Utrecht, Vaals, Valkenburg (L), Valkenswaard, Veghel, Veldhoven, Veldhuizen, Vinkeveen, Vleuten, Voerendaal, Voorthuizen, Vreeland, Vreeswijk, Waalre, Waverveen, Wijlre, Wijnandsrade, Willeskop, Willige-Langerak, Wilnis, Wittem, Woensel, Woerden, Zaltbommel, Zegveld, Zuilen, Zuilichem.

Bijlage 11a

Aalburg, Almere, Alphen en Riel, Baarle-Nassau, Bergeijk, Bladel, Breda, Capelle, Chaam, Diessen, Dronten, Drunen, Eersel, Geertruidenberg, Ginneken, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Hooge en Lage Mierde, Hooge en Lage Zwaluwe, Hoogeloon, Lelystad, Luyksgestel, Made en Drimmelen, Nieuw-Ginneken, Oosterhout, Princenhage, Prinsenbeek, Raamsdonk, Reusel, Riethoven, Rijsbergen, Rosmalen, 's-Hertogenbosch, Sprang, Terheijden, Teteringen, Vessem, Vlijmen, Vught, Waalwijk, Waspik, Westerhoven, Woudrichem, Zeewolde, Zundert.

Bijlage 11b

Aalsmeer, Abbenbroek, Alkemade, Amerongen, Amstelveen, Angeren, Barendrecht, Bemmel, Benthuizen, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bernisse, Bleiswijk, Boskoop, Brielle, Bunnik, Capelle aan den IJssel, Charlois, Cothen, De Bilt, De Lier, Delfshaven, Delft, Doorn, Doornenburg, Dordrecht, Driebergen-Rijsenburg, Dubbeldam, Elst, Geervliet, Gendt, Goudswaard, Haarlemmermeer, Hatert, Hazerswoude, Heenvliet, Heerjansdam, Heinenoord, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido-Ambacht, Hillegersberg, Hoek van Holland, Hoogvliet, Houten, Huissen, IJsselmonde, Klaaswaal, Koudekerk aan den Rijn, Kralingen, Langbroek, Leersum, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Lent, Leusden, Loosduinen, Maarn, Maartensdijk, Maasdam, Maasland, Maassluis, Mijnsheerenland, Moerkapelle, Monster, Naaldwijk, Neerbosch, Nieuw-Beijerland, Nieuwenhoorn, Nieuwerkerk aan den IJssel, Nieuw-Helvoet, Nieuwveen, Nijmegen, Nootdorp, Numansdorp, Odijk, Oostvoorne, Oud-Beijerland, Oudenhoorn, Overschie, Pernis, Piershil, Pijnacker, Poortugaal, Puttershoek, Renswoude, Ressen, Rhenen, Rhoon, Ridderkerk, Rijnsaterwoude, Rijswijk, Rockanje, Rotterdam 10e afd, Rotterdam 12e afd, Rotterdam 13e afd, Rotterdam 14e afd, Rotterdam 4e afd, Rotterdam 5e afd, Rotterdam 6e afd, Rotterdam 7e afd, Rotterdam 8e afd, Rotterdam 9e afd, Rozenburg, Schiebroek, Schiedam, Schipluiden, `s-Gravendeel, `s-Gravenhage ab,

`s-Gravenhage ac, `s-Gravenhage ad, `s-Gravenhage ae, `s-Gravenhage af, `s-Gravenhage ag, `s-Gravenhage ah, `s-Gravenhage ai, `s-Gravenhage ak, `s-Gravenhage al, `s-Gravenhage am, `s-Gravenhage an, `s-Gravenhage ao, `s-Gravenhage ap, `s-Gravenhage ar, `s-Gravenhage as, `s-Gravenhage au, `s-Gravenhage av, `s-Gravenhage aw, `s-Gravenhage ax, `s-Gravenhage ay, `s-Gravenhage c, `s-Gravenhage d,

`s-Gravenhage e, `s-Gravenhage f,

`s-Gravenhage g, `s-Gravenhage h,

`s-Gravenhage i, `s-Gravenhage k,

`s-Gravenhage l, `s-Gravenhage n,

`s-Gravenhage o, `s-Gravenhage p,

`s-Gravenhage r, `s-Gravenhage u,

`s-Gravenhage v, `s-Gravenhage w,

`s-Gravenhage x, `s-Gravenhage y,

`s-Gravenhage z, `s-Gravenzande, Spijkenisse, Stompwijk, Stoutenburg, Strijen, Ter Aar, Uithoorn, Veenendaal, Veur, Vierpolders, Vlaardingen, Voorburg, Voorschoten, Waddinxveen, Warmond, Wateringen, Werkhoven, Westmaas, Westvoorne, Wijk bij Duurstede, Woubrugge, Woudenberg, Zegwaard, Zeist, Zevenhoven, Zevenhuizen, Zoetermeer, Zoeterwoude, Zouteveen, Zuid-Beijerland, Zuidland, Zwartewaal, Zwijndrecht.

Bijlage 11c

Anna Paulowna, Bergen (NH), Callantsoog, Castricum, Egmond aan Zee, Egmond-binnen, Heemskerk, Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Petten, Schoorl, Wassenaar, Wieringerwaard, Zijpe, voorzover bestaande uit:

Duinvaaggronden en vlakvaaggronden zonder kleidek volgens de classificatie van Bakker en Schelling (1996) die in gebruik zijn als bollengrond. De gronden hebben een lutumpercentage van minder dan 3 en een mediaan van de korrelgrootte van de zandfractie van ten minste 150 mm.

L

Bijlage 14, onderdeel 2, komt te luiden:

2. Beheersvoorschriften: De gehele beheerseenheid wordt jaarlijks gemaaid in de periode tussen 1 september en 15 april; Het maaisel wordt in dezelfde periode afgevoerd.

M

Bijlage 21, onderdeel 1, wordt als volgt gewijzigd:

1. Na de zinsnede `ten minste 500 hectare groot;' wordt een zinsnede ingevoegd, luidende: Indien voor de beheerseenheid voor de eerste keer subsidie wordt verleend is de beheerseenheid ten minste 250 hectare groot;.

2. Na de zinsnede `ten minste 50 hectare groot;' wordt een zinsnede ingevoegd, luidende: Of de beheerseenheid bestaat uit duinen met een oppervlakte van 50 hectare, gelegen in het landschapstype kustzone;.

N

In bijlage 34 wordt na de zinsnede `bij pluspakket Soortenrijk weidevogelgrasland: 5 hectare' een zinsnede ingevoegd, luidende: , tenzij de beheerseenheid deel uitmaakt van een terrein met een grootte van ten minste 5 hectare, als bedoeld in artikel 1, derde lid.

O

In bijlage 35 wordt na de zinsnede `bij het pluspakket Zeer soortenrijk weidevogelgrasland: 5 hectare' een zinsnede ingevoegd, luidende: , tenzij de beheerseenheid deel uitmaakt van een terrein met een grootte van ten minste 5 hectare, als bedoeld in artikel 1, derde lid.

P

Bijlage 46, onderdeel 4, wordt als volgt gewijzigd:

1. De zinsnede `ten hoogste 10 overstaanders per 100 meter' wordt vervangen door: ten hoogste 3 overstaanders per 100 meter.

2. Na de zinsnede `boven de stobbe;' wordt een zinsnede toegevoegd, luidende: In het landschapstype zandgebied bedraagt de diameter van de opgaande stammen ten hoogste 0,25 meter op 1.30 meter boven de stobbe.

Q

In bijlage 60 wordt `Meppen' vervangen door: Meppel.

Artikel III

Na artikel 7 van de Regeling Organisatiekosten Samenwerkingsverbanden3 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 7a

Binnen 8 weken na de beschikking tot subsidieverlening wordt een voorschot van 80% van de bijdrage voor het eerste jaar verleend.

Artikel IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt voor artikel I, onderdelen H, J, en artikel II, onderdelen D, E, met uitzondering van subonderdeel 1, onder a, I, P, subonderdeel 2, en Q terug tot en met 1 januari 2000 en voor artikel I, onderdeel A en artikel II, onderdelen A, E, subonderdeel 1, onder a, N en O tot en met 1 januari 2001.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,G.H. Faber.

1 Stcrt. 1999, 252; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 25 september 2001 (Stcrt. 185).

2 Stcrt. 1999, 252; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 25 september 2001 (Stcrt. 185).

3 Stcrt. 1999, 251; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 25 september 2001 (Stcrt. 185).

Toelichting

Met deze regeling wordt een aantal wijzigingen aangebracht in de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (verder te noemen: SAN), de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 (verder: SN) en de Regeling organisatiekosten samenwerkingsverbanden. De wijzigingen vallen uiteen in een twaalftal categorieën, die in het onderstaande aan de orde zullen komen.

1. Verduidelijking van de zogenoemde verdunningsfactor voor weidevogelpakketten in de SAN en invoering van de verdunningsfactor in de SN (artikel I, onderdeel A en artikel II, onderdelen A, N en O)

Terreinen, die gefrequenteerd worden door weidevogels, liggen veelal verspreid in een gebied. Om bij de beschikking tot subsidieverlening te kunnen beoordelen of die terreinen tot eenzelfde beheerseenheid gerekend kunnen worden, bepaalt artikel 1, derde lid, van de SAN dat voor weidevogelpakketten, bedoeld in de bijlagen 19 tot en met 22 van de SAN, een zogenoemde verdunningsfactor wordt gehanteerd. Deze verdunningsfactor is een maatstaf voor de bepaling van de maximale onderlinge afstand van de verspreid liggende terreinen gebaseerd op de verhouding tussen de oppervlakte van deze terreinen en van de oppervlakte van het gebied waarin deze terreinen zijn gelegen. Bij de uitvoering van de regeling is gebleken dat de verdunningsfactor met diverse methoden kan worden toegepast, zodat onzekerheid ontstond over de wijze van beoordeling van de aanvraag. Bovendien bleken een aantal geschikte methoden bij de thans in artikel 1, derde lid, van de SAN opgenomen verdunningsfactor van 3 tot ongewenste resultaten te leiden. De wijziging, vervat in artikel I, onderdeel A, introduceert voor alle daarvoor in aanmerking komende gevallen een verdunningsfactor van 4, waarbij voor de bepaling van het gebied waarop deze factor moet worden toegepast de zogenoemde `elastiekmethode' wordt voorgeschreven. Deze methode houdt in dat op een kaart een lijn wordt getrokken om de buitenste hoekpunten van de buitenste gebieden zodanig dat een vorm ontstaat, die een gespannen elastiek zou aannemen. De subsidie wordt verstrekt wanneer het gebied binnen de lijn niet meer dan vier keer zo groot is dan de totale oppervlakte van de terreinen waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Is het gebied binnen de lijn meer dan vier keer zo groot als de totale oppervlakte van de terreinen, dan liggen de terreinen te ver uit elkaar om voor de verlening van subsidie als een samenhangend geheel in aanmerking te kunnen worden genomen.

Om alle aanvragers gelijk te kunnen behandelen wordt de onderhavige wijziging met terugwerkende kracht tot 1 januari 2001 ingevoerd.

Met de wijziging in artikel II, onderdelen A, N, en O, wordt de verdunningsfactor en de elastiekmethode ook opgenomen in de SN, voor de weidevogelpakketten opgenomen in de bijlage 34 en 35 van de SN. In dit geval wordt een factor van 3 gehanteerd. Dit houdt verband met de keuze om slechts die terreinen op basis van de SN te subsidiëren die op termijn onderdeel uitmaken van een aaneengesloten natuurgebied.

2. Vaststelling van een eenduidig beoordelingskader voor aanvragen (artikel I, onderdeel B, en artikel II, onderdeel B)

In de SAN en SN wordt aan de hand van provinciale gebiedsplannen bepaald welke activiteiten in de vorm van pakketten in het betrokken gebied subsidiabel zijn. Deze gebiedsplannen kunnen in de loop van een jaar op verschillende momenten voor verschillende activiteiten tot stand komen en in een aantal gevallen gelden nog `oude' plannen op grond van voorgangers van de huidige regelingen, in het bijzonder de Regeling beheersovereenkomsten en natuurontwikkeling (Rbon). Dit leidt er toe dat er binnen een aanvraagperiode voor subsidie sprake kan zijn van een niet eenduidige beoordelingssituatie. Met de wijzigingen, vervat in artikel I, onderdeel B, en artikel II, onderdeel B wordt zowel voor de SAN als de SN eenduidig bepaald dat het moment van sluiting van de aanvraagperiode bepalend is of een aanvraag tot subsidieverlening getoetst moet worden aan een `oud' begrenzingenplan op basis van de Rbon of een recent vastgesteld beheersgebiedsplan of natuurgebiedsplan. Voor aanvragen voor de jaren 2000 en 2001 is in afwijking daarvan de tot nu toe in de uitvoering gehanteerde methode overgenomen, waarbij het moment waarop de aanvraag wordt ontvangen bepalend is.

3. Beperking van het aantal gevallen waarin een doelmatigheidstoets door de minister wordt uitgevoerd (artikel I, onderdelen C en D, en artikel II, onderdeel C)

In een aantal beheersgebiedsplannen, landschapsgebiedsplannen en natuurgebiedsplannen hebben de betrokken gedeputeerde staten op basis van de artikelen 10, vijfde lid, en 12, tweede lid, van de SAN, en 13, vierde lid, van de SN, opgenomen dat bij de subsidieverlening bezien wordt of het doelmatig is subsidie te verstrekken voor het terrein dat in de aanvraag tot subsidieverlening is opgenomen. De Dienst landelijk gebied voert deze toets namens de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij uit. Het aantal gevallen waarin de doelmatigheidstoets is voorgeschreven is zodanig dat een zekere uitholling dreigt van de instrumenten beheersgebiedsplan, landschapsgebiedsplan en natuurgebiedsplan. Ter bevordering van een doelmatige uitvoering van de onderhavige regelingen en ter bevordering van inhoudelijk duidelijke en eenduidige keuzes in de gebiedsplannen wordt de doelmatigheidstoets nog slechts voorzien, indien in de plannen beheerspakketten zijn opgenomen, die geen bepalingen bevatten met betrekking tot het te bereiken natuurresultaat. Hiertoe strekken de wijzigingen opgenomen in artikel I, onderdelen C en D voor de SAN en artikel II, onderdeel C, voor de SN.

4. uitbreiding van de mogelijkheid tot areaalvergroting (artikel I, onderdeel F, en artikel II, onderdeel G)

Zowel voor de SAN als de SN is de mogelijkheid voor subsidieontvangers om voor de uitbreiding van het areaal waarvoor subsidie wordt ontvangen een wijziging van de verleende subsidie aan te vragen uitgebreid (artikel I, onderdeel F, en artikel II, onderdeel G). Deze mogelijkheid wordt thans ook geboden voor kleine percelen die niet direct aan de beheerseenheid grenzen maar wel in de nabijheid daarvan liggen.

5. Invoering van de mogelijkheid van areaalverkleining in verband met de uitvoering van werken ten algemene nutte (artikel I, onderdeel G, en artikel II, onderdeel H)

Het komt regelmatig voor dat een terrein ten behoeve van publieke werken zoals de aanleg van een fietspad of een waterwerk, veelal mede uitgevoerd ten behoeve van de ontwikkeling van het landelijk gebied, zijn functie voor de natuur verliest. De subsidieontvanger verliest daarmee zijn recht op subsidie. De wijziging, opgenomen in artikel I, onderdeel G, voor de SAN, en artikel II, onderdeel H, voor de SN strekt ertoe dat de betrokken agrariër of natuurvereniging een naar tijd en oppervlakte evenredig deel van de subsidie behoudt.

6. Behoud van reeds verstrekte subsidie voorafgaande aan de verkoop van grond aan Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschappen of Bureau beheer landbouwgronden (artikel I, onderdeel H, en artikel II, onderdeel I)

Het bepaalde in artikel I, onderdeel H, met betrekking tot de SAN en artikel II, onderdeel I, met betrekking tot de SN strekt ertoe dat subsidie die is verstrekt voor het gedeelte van het tijdvak voorafgaand aan de verwerving door de genoemde organisaties door de betrokken subsidieontvanger kan worden behouden. Deze wijziging is gunstig voor de subsidieontvanger, zodat de wijziging met terugwerkende kracht kan worden ingevoerd.

7. Verstrekken van een subsidie voor openstelling van een terrein aan Natuurmonumenten en Landschappen, ongeacht de vraag of het terrein in het verleden door deze organisaties is verworven (artikel II, onderdeel E)

Tot op heden is in artikel 30 van de SN opgenomen dat voor terreinen, die met subsidie zijn verworven, geen openstellingstoeslag wordt verstrekt. De uitvoering van deze bepaling vergt echter een zodanige administratieve inspanning dat in overleg met de desbetreffende organisaties voor alle terreinen in een met 50% verlaagde openstellingstoeslag wordt voorzien, onder gelijktijdige schrapping van de bedoelde uitsluiting van subsidieverlening op basis van de SN. Deze wijziging is opgenomen in artikel II, onderdeel E.

8. Wijziging in de methode van vastlegging van de subsidie voor functieverandering (artikel II, onderdelen F en K)

De subsidie functieverandering wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde bedrag dat Bureau beheer landbouwgronden betaalt voor agrarische grond, gedifferentieerd in 66 landbouwgebieden en herleid tot 13 subsidieniveaus. De gebieden die aan deze niveaus gerelateerd zijn, worden niet langer aangeduid aan de hand van de benaming van de burgerlijke gemeente maar aan de hand van de benaming van de kadastrale gemeente waarin de grond is gelegen. Op deze wijze wordt in de overeenkomst tot functieverandering, bedoeld in artikel 46 SN, de beschikking tot subsidieverlening en de regeling dezelfde aanduiding gehanteerd. De indeling naar kadastrale gemeenten leidt tot een transparantere administratie; door de koppeling met de kadastrale informatie kan geen verwarring ontstaan over de aan de ligging van het goed verbonden hoogte van de subsidie. Artikel II, onderdelen F en K, voorzien in deze wijziging.

10. Beperking van de mogelijkheid van overgang van de Tijdelijke regeling particulier natuurbeheer naar de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 tot 1 maart 2002 (artikel II, onderdeel J)

In artikel 104 SN is bepaald dat de Tijdelijke regeling particulier natuurbeheer van toepassing blijft op subsidies, die op grond van die regeling zijn verleend. Om de administratieve werklast te verminderen worden subsidieontvangers verzocht voor 1 maart 2002 subsidie aan te vragen op grond van de SN. In verband daarmee is een vierde lid aan genoemd artikel 104 SN toegevoegd (artikel II, onderdeel J), waarin is bepaald dat met ingang van 1 maart 2002 een dergelijke overgang niet meer mogelijk is.

11. Voorschot aan agrarische natuurverenigingen (artikel III)

In artikel III is opgenomen dat agrarische natuurverenigingen in het eerste jaar na aanvraag van een subsidie op grond van de Regeling organisatiekosten samenwerkingsverbanden een voorschot op de subsidie voor het eerste jaar ontvangen. Hiertoe wordt een nieuw artikel aan de regeling toegevoegd.

12. Kleine technische aanpassingen en verduidelijkingen

De overige wijzigingen zijn van technisch-juridische aard. Het gaat om artikel I, onderdelen E, I, en J, en artikel II, onderdelen D, L, M, P en Q. Voorzover deze wijzigingen met terugwerkende kracht worden ingevoerd leiden zij tot een gunstiger positie van de subsidieaanvrager.

De Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

G.H. Faber.

Naar boven