Richtlijn voor Strafvordering

Regelgeving van het ministerie van Verkeer en Waterstaat

Richtlijn Arbeidstijdenbesluit Vervoer

Categorie: Strafvordering

Rechtskarakter: Aanwijzing in de zin van artikel 130 lid 4 Wet RO

Afzender: College van procureurs-generaal

Adressant: Hoofden van de parketten

Registratienummer: 2001R001

Datum vaststelling: 12-6-2001

Datum inwerkingtreding: 01-09-2001

Geldigheidsduur: 01-09-2005

Publicatie in Stcrt: 13-07-2001

Vervallen: Tarieven Wet Economische Delicten, juni 1995, ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijtijdenwet en Rijtijdenbesluit (nr. 2.4.1. Sdu-bundel 'Richtlijnen & Circulaires Openbaar Ministerie')

Richtlijn van het College van Procureurs-Generaal van 8 februari 1995, Stcrt.1995, 65, inzake straftoemeting in kader van bedrijfsonderzoeken rijtijdenwetgeving.

Circulaire van het College van Procureurs-generaal van 27 juni 1996, Stcrt. 1996, 216, aan de hoofdofficieren en fungerend hoofdofficieren inzake overtreding rust- en werktijden Rijtijdenwet.

Relevante beleidsregels OM: -

Wetsbepalingen: -

Jurisprudentie: -

Bijlage(n): Enkele artikelen uit de Arbeidstijdenwet.

Achtergrond

Het OM kan via het aanbieden van een transactie (art 74 WvSr jo artikel 36 Wet op de Economische Delicten (WED)) of via dagvaarding een strafzaak afhandelen.

Indien het openbaar ministerie een zaak afdoet door het aanbieden van een transactie, zal het voorwaarden stellen bij vrijwillige voldoening waaraan het recht tot strafvordering vervalt. De voorwaarden die kunnen worden gesteld zijn vermeld in de artikelen 74 WvSr en 36 WED.

Met het oog op de gewenste eenheid in het strafvorderingsbeleid in economische strafzaken heeft het College van procureurs-generaal bijgaande tarieven vastgesteld die landelijk als uitgangspunt dienen voor de bepaling van de bedragen, welke als transactie worden aangeboden.

Anticiperend op het Bos-Polarissysteem voor commune delicten is in deze richtlijn gekozen voor een puntensysteem waarbij elk punt staat voor een bedrag van f 50,-.

Afwijking van de in de tarieflijst aangegeven bedragen

De aangegeven bedragen zijn bedoeld voor zaken die een minder ernstig karakter dragen - bijvoorbeeld omdat de verdachte `first offender' is, of hem slechts een gering verwijt kan worden gemaakt - of als blijkt dat de verdachte ernaar streeft de overtredingstoestand te beëindigen.

Binnen de door de wet gestelde grenzen kan worden afgeweken van de aangegeven bedragen, hetzij naar beneden, hetzij naar boven, indien de omstandigheden waaronder het delict is gepleegd daartoe aanleiding geven. Bij grote bedrijven, ernstige overtredingen, onrechtmatig genoten voordeel dat uitgaat boven het tarief dat vastgesteld is voor de overtreding en recidive kan een hoger tarief geïndiceerd zijn. De omvang van bedrijven wordt in het bedrijfsonderzoek reeds meegenomen en bij staandehoudingen wordt geen recidive toegepast.

(De rechter is noch aan de eis van de officier van justitie, noch aan deze tarieflijst van het openbaar ministerie gebonden.)

Straftoemeting in het kader van bedrijfsonderzoek

In het kader van de handhaving van het Arbeidstijdenbesluit Vervoer worden door de Rijksverkeersinspectie (RVI) zogenaamde bedrijfsonderzoeken gehouden bij vervoersondernemingen met betrekking tot welke eerder in het kader van wegcontroles is geconstateerd dat overtredingen van onderhavige regelgeving zijn gepleegd.

Bij die bedrijfscontroles wordt over een periode van zes weken aan de hand van tachograafschijven en andere documenten bezien in hoeverre er overtredingen zijn gepleegd. Naar aanleiding van geconstateerde overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt.

De bij het bedrijfsonderzoek geconstateerde overtredingen worden van een bedrag voorzien overeenkomstig deze richtlijn.

Deze bedragen worden opgeteld.

Eerste strafrechtelijk optreden

Transactie van 50 % van het gecumuleerde boetebedrag.

Tweede strafrechtelijk optreden

Dagvaarden; boete gelijk aan het gecumuleerde boetebedrag, waarvan 1/3 voorwaardelijk.

Derde strafrechtelijk optreden

Dagvaarden; boete gelijk aan het gecumuleerde boetebedrag en vordering tenuitvoerlegging bovengenoemd voorwaardelijk deel.

Afkortingen/begrippen

CVS-puntensysteem: Concurrentie voorwaardenstelsel, een controlemethodiek gehanteerd door de Rijksverkeersinspectie, zie de artt. 8 en 34 Wet Goederenvervoer over de Weg, de Regeling van de Minister van Verkeer en Waterstaat van 14 mei 1992, nr. WJZ/V025386, Stcrt. 99, Directoraat-Generaal voor het Vervoer, houdende Regeling ontvallen betrouwbaarheid en de Toelichting van de Vergaderstukken Tweede Kamer, vergaderjaar 1991-1992, 22 300 XII nr. 33.

Dubbele norm overtreding: Een overschrijding van tweemaal de toegestane dagelijkse rijtijd; een overschrijding van tweemaal de toegestane ononderbroken rijtijd; of een genoten rusttijd die minder dan de helft is van de verplichte dagelijkse rusttijd.'

Bijlage

In Bijlage I worden enkele relevante artikelen uit de Arbeidstijdenwet genoemd.

Tarieven

(Aantal punten per overtreding, waarbij elke punt staat voor een bedrag van ƒ 50,-)

Arbeidstijdenbesluit Vervoer

stcrt-2001-133-p24-SC30097-1.gifstcrt-2001-133-p24-SC30097-2.gifstcrt-2001-133-p24-SC30097-3.gifstcrt-2001-133-p24-SC30097-4.gifstcrt-2001-133-p24-SC30097-5.gif

1 na invoering reparatiewetgeving te lezen als 2.4:5 lid 2 ATB-v

2 na invoering reparatiewetgeving te lezen als 2.4:4 a t/m d ATB-v

3 na invoering reparatiewetgeving te lezen als 2.4:5 lid 1

4 na invoering reparatiewetgeving te lezen als 2.5:6 leden 2 en 3

Naar boven