Uitkeringsregeling Fonds Slachtoffers Legionella-epidemie

Het bestuur van de Stichting Fonds Slachtoffers Legionella-epidemie,

In aanmerking nemende:

dat het kabinet op 18 februari 2000 heeft gesproken over de bezoekers die tijdens de bloemententoonstelling West-Friese Flora van 19 tot en met 28 februari 1999 te Bovenkarspel besmet zijn geraakt met Legionella pneumophila en

dat in de periode na de infectie aan de slachtoffers zorg en nazorg is geboden door de Rijksoverheid, gemeenten en hulpverlenende instanties;

dat het kabinet de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toestemming heeft verleend de oprichting van een stichting te bevorderen welke zich ten doel dient te stellen een gepast financieel gebaar te maken als vergoeding voor geleden immateriële schade naar de slachtoffers van voornoemde legionella-epidemie zonder daarbij aansprakelijkheid te erkennen jegens de slachtoffers of hun nabestaanden voor geleden schade;

dat de formele oprichtingshandeling niet door de Staat der Nederlanden is verricht,

Bepaalt:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. de ramp: de besmetting met Legionella pneumophila tijdens de bloemententoonstelling de West-Friese Flora in 1999;

b. de West-Friese Flora: de bloemententoonstelling de West-Friese Flora die van 19 tot en met 28 februari 1999 werd gehouden te Bovenkarspel, gemeente Stede Broec;

c. de Stichting: Stichting Fonds Slachtoffers Legionella-epidemie;

d. belanghebbende: de belanghebbende als bedoeld in artikel 2;

e. aanvrager: degene die als belanghebbende als bedoeld in artikel 2 of op grond van artikel 5 een aanvraag heeft ingediend voor een financiële tegemoetkoming uit het fonds;

f. fonds: het totaal aan middelen dat ter beschikking zal worden gesteld aan de Stichting ten behoeve van de verwezenlijking van haar in de considerans genoemde doelstelling.

Artikel 2 Belanghebbende

Een belanghebbende in de zin van deze regeling is de natuurlijke nog in leven zijnde persoon die:

a. de West-Friese Flora in 1999 te Bovenkarspel heeft bezocht in de periode 19 tot en met 28 februari 1999 of daar in voornoemde periode op professionele of vrijwillige basis werkzaam was;

b. waarvan aannemelijk is dat hij door dit bezoek of deze werkzaamheden besmet is geraakt met Legionella pneumophila en ten gevolge hiervan een legionella pneunomie heeft doorgemaakt.

Toelichting artikel 2:

In dit artikel zijn de categorieën van personen aangegeven die in beginsel een beroep op de regeling kunnen doen, mits zij aan de overige criteria voor toekenning van een tegemoetkoming voldoen.

Het is aannemelijk dat een persoon besmet is geraakt met Legionella pneumophila en ten gevolge hiervan een legionella pneunomie heeft doorgemaakt indien dit onomstotelijk blijkt uit het casusregister van besmette personen dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu naar aanleiding van de legionella-epidemie te Bovenkarspel heeft opgesteld en dat door onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum is beoordeeld, of indien de persoon een verklaring kan overleggen van een in Nederland erkende en werkzame huisarts of medisch specialist, waaruit blijkt dat deze persoon tijdens de periode van 20 februari tot 31 maart 1999 de symptomen heeft vertoond die behoren bij het klinische beeld van een legionella pneunomie.

Artikel 3 Forfaitaire basis tegemoetkoming

Een belanghebbende krijgt een éénmalige forfaitaire tegemoetkoming van f 4000,-.

Artikel 4 Forfaitaire Aanvullende tegemoetkoming

De belanghebbende die in aanmerking komt voor de in artikel 3 genoemde forfaitaire tegemoetkoming en aantoont in verband met Legionella pneumophila onafgebroken ten minste 48 uren opgenomen te zijn geweest in een algemeen ziekenhuis in Nederland kan een aanvullende tegemoetkoming van f 4000, ontvangen.

Artikel 5 Financiële tegemoetkoming na overlijden

1. Indien een persoon aan de in artikel 2 onder sub a en b genoemde eisen voldeed en als gevolg van de daar bedoelde besmetting met legionella pneumophila in 1999 is overleden, dan kan

a) de echtgenoot of echtgenote of

b) de persoon met wie men een gemeenschappelijk huishouden voerde ten tijde van de West-Friese Flora,

een tegemoetkoming ontvangen van in totaal f 10.000,-.

2. Per overleden persoon als bedoeld in het eerste lid wordt in totaal maximaal f 10.000,- uitgekeerd.

Artikel 6 Procedure

1. Degene die voor een tegemoetkoming in aanmerking wenst te komen dient daartoe een schriftelijke aanvraag in. De aanvraag wordt ingediend door middel van een door de Stichting opgesteld inschrijvingsformulier dat bij de Stichting (Postbus 20, 1610 AA Bovenkarspel, tel. 0228-510227 of 0228-510229) verkrijgbaar is.

2. Het inschrijvingsformulier dient uiterlijk twee maanden na publicatie van deze regeling in de Staatscourant ingevuld en voorzien van een handtekening bij de Stichting te worden ingediend.

3. Degene die een aanvraag doet is verplicht:

a. toestemming te verlenen tot onderzoek naar en in zijn / haar persoonlijke (waaronder medische) gegevens of die van de overleden belanghebbende, alsmede

b. desgevraagd of uit eigen beweging aan de functionarissen, die door de Stichting met uitvoering van deze regeling zijn belast, alle inlichtingen te verstrekken en alle medewerking te verlenen die van belang kunnen zijn voor de beoordeling van het verzoek.

De sub a t/m b genoemde verplichtingen zullen op het inschrijvingsformulier worden vermeld.

4. Door ondertekening van het inschrijvingsformulier verklaart de aanvrager dat hij/zij bekend is met deze regeling en de verplichtingen die deze regeling jegens hem/haar in het leven roept.

5. De Stichting bevestigt de ontvangst van het inschrijvingsformulier schriftelijk binnen een maand aan de aanvrager.

Toelichting artikel 6:

De aanvrager ondertekent bij zijn inschrijving een machtiging om inzage te geven in zijn/haar persoonlijke, waaronder medische, gegevens of die van de overleden belanghebbende.

Artikel 7 Besluit bestuur

1. Het bestuur van de Stichting beslist binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag of een financiële tegemoetkoming ten laste van het Fonds aan de aanvrager zal worden verstrekt en zo ja hoe hoog deze tegemoetkoming is. Indien niet binnen acht weken kan worden beslist, stelt de Stichting de aanvrager daarvan in kennis en noemt daarbij een redelijke termijn waarbinnen wel kan worden beslist.

2. Een besluit omtrent het al dan niet verlenen van een tegemoetkoming wordt schriftelijk aan de aanvrager medegedeeld.

3. Een tegemoetkoming wordt binnen drie maanden na een besluit als bedoeld in het vorige lid, waarbij een tegemoetkoming wordt verleend, aan de aanvrager uitgekeerd.

Artikel 8 Klachten

De stichting heeft een door het bestuur opgestelde klachtenregeling. Deze regeling voorziet in een klachtencommissie die het bestuur adviseert omtrent klachten over besluiten van het bestuur in het kader van het uitkeringsreglement en de uitvoering ervan. Een advies van de klachtencommissie is niet bindend.

Artikel 9 Hardheidsclausule

Het bestuur van de Stichting kan in bijzondere gevallen tegemoetkomen aan onbillijkheden van overwegende aard, die zich - naar het oordeel van het bestuur van de Stichting - bij toepassing van deze regeling mochten voordoen.

Toelichting artikel 9:

Het artikel bevat een hardheidsclausule voor gevallen waarin de regeling onbillijk zou uitpakken.

Artikel 10 Herziening

1. De Stichting kan een besluit tot toekenning van een tegemoetkoming herzien of intrekken indien de aanvrager aan wie de tegemoetkoming is toegekend onjuiste of onvolledige informatie heeft verschaft welke heeft geleid tot het ten onrechte of tot een te hoog bedrag verlenen van de tegemoetkoming.

Artikel 11 Slotbepalingen

1. De Stichting is belast met de uitvoering van deze regeling. In alle gevallen, waarin de regeling niet voorziet beslist het bestuur van de Stichting.

2. Deze regeling kan worden aangehaald als ‘Uitkeringsregeling Fonds Slachtoffers Legionella-epidemie’ en treedt in werking op het moment van publicatie in de Staatscourant.

Aldus vastgesteld door het bestuur van de Stichting Fonds Slachtoffers Legionella-epidemie, in vergadering bijeen te Stede Broec, datum 24 mei 2000.

Naar boven