Regeling vaststelling werkgebieden verwerkingsbedrijven gespecificeerd hoog-risico- materiaal

2 februari 1999

GZB/VVB-99137

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

Gelet op artikel 10, eerste lid, van de Destructiewet, alsmede artikel II van de Wet van 14 mei 1998 tot wijziging van de Destructiewet (Stb. 338);

Besluit:

Artikel 1

1. Alle gemeenten in Nederland behoren voor de verwerking van gespecificeerd-hoog-risico-materiaal door warmtebehandeling tot het werkgebied van Rendac Bergum B.V. te Bergum (Fr.).

2. Voor de verbranding van gespecificeerd-hoog-risicomateriaal na de warmtebehandeling worden aangewezen:

a. de N.V. Afvalverwerking Rijnmond te Rotterdam;

b. de N.V. Afvalverbranding Zuid-Nederland te Moerdijk.

Artikel 2

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vaststelling werkgebieden verwerkingsbedrijven gespecificeerd hoog-risico-materiaal.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E. Borst-Eilers.

Toelichting

Met de wetswijziging van de Destructiewet van 14 mei 1998, (Stb. 338), inwerkingtreding 1 januari 1999, ontstond een nieuwe categorie destructiemateriaal, het gespecificeerd hoog-risico-materiaal. Daarmee samenhangend ontstond dus ook een nieuw type verwerkingsbedrijf, de verwerkingsbedrijven voor gespecificeerd hoog-risico-materiaal, die, net als de verwerkingsbedrijven voor hoog-risico-materiaal, een werkgebied toegewezen krijgen. De drie bedrijven waarvan feitelijk sprake is hebben allemaal heel Nederland tot hun werkterrein. Eerst gaat het materiaal naar Rendac B.V. te Bergum waar de voorbewerking plaats vindt. Daarna wordt het voorbewerkte materiaal verbrand bij de N.V. Afvalverwerking Rijnmond te Rotterdam of de N.V. Afvalverwerking Zuid-Nederland te Moerdijk. Hierbij voeren Rendac B.V. en de afvalbewerkingsbedrijven elk een verschillende stap uit in het totale traject van onschadelijkmaking van het gespecificeerd hoog-risico-materiaal.

In artikel II van de bovengenoemde wet is een overgangsvoorziening opgenomen voor de periode direct na de wetswijziging. Deze houdt in dat de bedrijven die zich voor de wetswijziging feitelijk al bezig hielden met de verwerking van gespecificeerd hoog-risico-materiaal op zeer korte termijn een tijdelijke vergunning kunnen aanvragen en verkrijgen, zulks bij wijze van overbrugging van de periode die de behandeling van een normale vergunningaanvraag in beslag neemt. Nadrukkelijk zij erop gewezen dat deze regeling tot vaststelling van werkgebieden ook op deze tijdelijke vergunninghouders van toepassing is. Hangende de aanvraag van de definitieve vergunning moet de verwerking van gespecificeerd hoog-risico-materiaal binnen de daarvoor geldende wettelijke kaders worden uitgevoerd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E. Borst-Eilers.

Naar boven