Wijziging Beschikking ontsmetting motorrijtuigen en aanhangwagens 1976

«Veewet»

19 februari 1997

Nr. J. 971649

Directie Juridische Zaken

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

Gelet op de artikelen 6bis en 38 van de Veewet;

Besluit:

Artikel I

De Beschikking ontsmetting motorrijtuigen en aanhangwagens 19761 wordt als volgt gewijzigd:

A

1. Artikel 1, eerste lid, onderdeel c, komt te luiden:

verzamelplaats: plaats in Nederland waar varkens worden verzameld.

2. Artikel 1, eerste lid, onderdeel d, vervalt.

B

Artikel 6a komt te luiden:

1. Van de datum en het tijdstip van de reiniging en ontsmetting, bedoeld in artikel 4a, derde lid, alsmede van het adres waarop deze heeft plaatsgevonden wordt door de chauffeur van het vervoermiddel waarmee varkens worden vervoerd aantekening gehouden in het door of vanwege de directeur per vervoermiddel verstrekt geschrift dat in of bij het desbetreffende vervoermiddel aanwezig is en op eerste vordering van de daartoe bevoegde ambtenaar aan deze ter inzage wordt gegeven.

2. Indien de reiniging en ontsmetting, bedoeld in het eerste lid, op een slachtplaats of verzamelplaats heeft plaatsgehad wordt in het in het eerste lid bedoelde geschrift de datum alsmede het tijdstip van de reiniging en ontsmetting vermeld, gevolgd door het stempel van de door de directeur daartoe bevoegd verklaarde autoriteit, alsmede de handtekening van de persoon die door deze autoriteit is aangewezen tot het verrichten van de reiniging en ontsmetting.

3. Onverminderd de voorgaande leden is een afschrift van het vervoersdocument, als bedoeld in de Verordening identificatie en registratie varkens 1995 (Landbouwschap), en in voorkomend geval van het gezondheidscertificaat, als bedoeld in Richtlijn 64/432/EEG van de Raad van de Europese Gemeen-schappen van 26 juni 1964 inzake veterinairrechtelijke vraagstukken op het gebied van het intracommunautaire handelsverkeer in runderen en varkens (PbEG L 121) of in Richtlijn 72/462/EEG van de Raad van de Europese Gemeen-schappen van 12 december 1972 inzake gezondheidsvraagstukken en veterinairrechtelijke vraagstukken bij de invoer van runderen, varkens, schapen en geiten, van vers vlees of van vleesproducten uit derde landen (PbEG L 302), die het vervoer van varkens hebben vergezeld, maximaal 10 dagen na het betreffende vervoer van varkens aanwezig in het desbetreffende vervoermiddel.

4. De vervoerder bewaart het in het eerste lid bedoelde geschrift te rekenen vanaf het moment van volledige invulling daarvan gedurende 3 jaren op het bedrijf of de onderneming. Het bepaalde in de vorige volzin is van overeenkomstige toepassing op de in het derde lid bedoelde afschriften, met dien verstande dat de termijn van 3 jaren begint te lopen vanaf het moment dat de afschriften op het bedrijf of de onderneming aanwezig zijn.

5. De in het derde en vierde lid bedoelde afschriften worden op eerste vordering van de daartoe bevoegde ambtenaar aan deze ter inzage gegeven.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag van plaatsing van deze regeling in de Staatscourant.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.


’s-Gravenhage, 19 februari 1997. De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,
Voor deze,
De Secretaris-Generaal voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,
T. H. J. Joustra.

1 Stcrt. 1976, 140, laatstelijk gewijzigd bij minis-teriële regeling van 1 juli 1994, Stcrt. 127.

Toelichting

In verband met de uitbraak van klassieke varkenspest in Noord-Brabant is een aantal maatregelen afgekondigd ter voorkoming van verspreiding van deze ziekte. Onverminderd deze maatregelen is het noodzakelijk om inzicht te hebben in de vervoersbewegingen die met een vervoermiddel waarmee varkens worden vervoerd, zijn verricht.

Ingevolge de Regeling vervoer geïdentificeerde varkens 1995 op basis van de Veewet geldt de verplichting dat varkens tijdens het vervoer vergezeld dienen te gaan van een vervoersdocument. Terzake van importvarkens geldt op grond van de Regeling handel levende dieren en levende producten dat de varkens vergezeld dienen te gaan van een gezondheidscertificaat.

Teneinde de vervoersbewegingen te controleren wordt ingevolge onderhavige regeling de chauffeur verplicht om maximaal 10 dagen een afschrift te bewaren van het bovenbedoelde vervoersdocument of gezondheidscertificaat. Tevens wordt een bewaarplicht van 3 jaar van de voornoemde afschriften opgelegd aan de vervoerder van varkens.op het bedrijf of de onderneming. Deze bewaarplicht heeft ook betrekking op het zogenoemde ontsmettingsboekje.

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

Voor deze,

De Secretaris-Generaal voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

T. H. J. Joustra.

Naar boven