Regeling ontheffing garantieplicht w.a.o. overheidswerkgevers

Regeling houdende aanwijzing van overheidswerkgevers die geen garantie behoeven over te leggen als bedoeld in artikel 75, eerste lid, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering

17 december 1997

nr. SV/WV/97/5259

Directie Sociale Verzekeringen

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën;

Gelet op artikel 75, eerste lid, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsver-zekering

Besluit:

Artikel 1

Als overheidswerkgever als bedoeld in artikel 75 eerste lid, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering worden aangewezen:

a. de werkgever die rechtstreeks ten laste van de Rijksbegroting wordt gefinancierd en die overheidswerknemers als bedoeld in artikel 1, onderdeel l, onder 1o, van de Wet overheidspersoneel onder de werknemersverzekeringen heeft aangesteld of in dienst genomen op arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht, voorzover deze overheidswerknemers werkzaam zijn in de sector Rijk, bedoeld in artikel 1, onderdeel q, van de Wet privatisering ABP;

b. de werkgever die overheidswerknemers als bedoeld in artikel 1, onderdeel l, onder 1o, van de Wet overheidspersoneel onder de werknemersverzekeringen heeft aangesteld of in dienst genomen op arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht, voorzover deze overheidswerknemers werkzaam zijn in de sector Rechterlijke Macht, bedoeld in artikel 1, onderdeel q, van de Wet privatisering ABP;

c. de werkgever die overheidswerknemers als bedoeld in artikel 1, onderdeel l, onder 1o of 2o, van de Wet overheidspersoneel onder de werknemersverzekeringen heeft aangesteld of in dienst genomen op arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht, voorzover deze overheidswerknemers werkzaam zijn in de sector Defensie, bedoeld in artikel 1, onderdeel q, van de Wet privatisering ABP; en

d. de werkgever die overheidswerknemers als bedoeld in artikel 1, onderdeel l, onder 3o, van de Wet overheidspersoneel onder de werknemersverzekeringen heeft aangesteld of in dienst genomen op arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht, voorzover deze overheidswerknemers werkzaam zijn bij de Koninklijke Hofhouding en uit dien hoofde onder de Pensioenregeling van de Stichting tot verzorging van de pensioenen van het personeel van de Koninklijke Hofhouding van het Huis van Oranje Nassau vallen.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van het tijdstip dat de Aanpassingswet nieuwe en gewijzigde arbeidsongeschiktheidsregelingen in werking treedt en werkt terug tot en met 1 oktober 1997.

Artikel 3

De regeling wordt aangehaald als: Regeling ontheffing garantieplicht WAO overheidswerkgevers.


’s-Gravenhage, 17 december 1997 .
De Staatssecretaris voornoemd,
F.H.G. de Grave.

Toelichting

Indien een werkgever eigenrisicodrager wil worden in de zin van de WAO, dient hij aan het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) een schriftelijke garantie over te leggen van een kredietinstelling of een verzekeraar. In die garantie stelt de kredietinstelling of verzekeraar zich borg voor, kort gezegd, de verplichtingen die een werkgever heeft uit hoofde van het eigen-risicodragen. Deze garantie strekt ertoe zeker te stellen dat indien een werkgever zijn verplichtingen (het betalen van WAO-uitkeringen) niet nakomt geen afwenteling op het Algemeen arbeidsongeschiktheidsfonds plaatsvindt, maar dat het Lisv deze uitkeringskosten kan verhalen op de garant.

Voor een aantal categorieën overheidswerkgevers ligt het verlangen van bedoelde schriftelijke garantie niet in de rede, omdat het niet voorstelbaar is dat zij in betalingsonmacht zullen komen te verkeren en de verplichting van een garantie derhalve niet doelmatig is. Voor hen geldt dat zij ontheven kunnen worden van de verplichting zo’n garantie over te leggen. Het betreft op grond van dit besluit - kort gezegd - de overheidswerkgevers van personeel dat werkzaam is in de sectoren Rijk, Defensie en Rechterlijke Macht, dan wel bij de Koninklijk Hofhouding in dienst is genomen en uit dien hoofde onder haar pensioenregeling valt.

In de toelichting bij de Aanpassingswet nieuwe en gewijzigde arbeidsongeschiktheidsregelingen is reeds aangegeven dat de gedachten uitgingen naar overheidswerkgevers die deel uitmaken van de Staat. Deze gedachte is geconcretiseerd in de eis dat het moet gaan om overheidswerkgevers in de sectoren Defensie en Rechterlijk Macht en Rijk. In het laatste geval moet de overheidswerkgever wel rechtstreeks ten laste van de Rijksbegroting worden gefinancierd. Ook de werkgever van personeel dat werkzaam is bij de Koninklijke Hofhouding behoeft geen garantie over te leggen.

De onderhavige regeling werkt terug tot en met 1 oktober 1997. Dit is eveneens het geval bij artikel 75, eerste lid, WAO. Dit is geschied om buiten twijfel te stellen dat aanvragen voor het eigen-risicodragen die vóór 1 oktober 1997 zijn ingediend, maar waar geen garantie was bijgevoegd, in het geval van bedoelde overheidswerkgevers in behandeling kunnen worden genomen en gehonoreerd.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

F.H.G. de Grave.

Naar boven