Wijziging regeling papier en schrijfmiddelen voor de burgerlijke stand 1994

Wijziging van de regeling betreffende het voor de akten van de burgerlijke stand en de dubbelen of de afschriften te gebruiken papier en de voor het opmaken van deze stukken te hanteren middelen.

18 december 1997

Nr. 670671/97/6

Directie Wetgeving

De Staatssecretaris van Justitie,

Gelet op artikel 10 van het Besluit burgerlijke stand 1994,

Besluit:

De Regeling papier en schrijfmiddelen voor de burgerlijke stand 1994 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, eerste lid, wordt de zinsnede ’en van toestemming tot het huwelijk’ vervangen door: , van toestemming tot het huwelijk, van aangifte van de registratie van een partnerschap, van toestemming tot registratie van een partnerschap en van naamskeuze.

B

In artikel 2, eerste lid, wordt de zinsnede ’en van toestemming tot het huwelijk’ vervangen door:, van toestemming tot het huwelijk, van aangifte van de registratie van een partnerschap, van toestemming tot registratie van een partnerschap en van naamskeuze.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. Zij treedt in werking op 1 januari 1998.


’s-Gravenhage, 18 december 1997. De Staatssecretaris voornoemd,
E. M. A. Schmitz.

Toelichting

De artikelen 1, eerste lid en 2, eerste lid, van de Regeling papier en schrijfmiddelen voor de burgerlijke stand 1994 zijn gewijzigd in verband met de inwerkingtreding op 1 januari 1998 van de Wet van 5 juli 1997, Stb. 324, tot wijzigng van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering in verband met opneming daarin van bepalingen voor het geregistreerde partnerschap en de Wet van 10 april 1997, Stb. 161, tot wijziging van de artikelen 5 en 9 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en in verband daarmee van enige andere artikelen van dit Wetboek.

Bij de eerstgenoemde wet is de mogelijkheid in het leven geroepen voor hen die niet met elkaar kunnen huwen omdat ze van hetzelfde geslacht zijn, of niet willen huwen, om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Het geregistreerd partnerschap heeft grotendeels dezelfde gevolgen als een huwelijk, met als belangrijke uitzondering de relatie ten opzichte van eventuele kinderen van de partners. Voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap gelden dezelfde regels en procedure als voor het aangaan van een huwelijk. Dat betekent dat aangifte dient te worden gedaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en dat zonodig toestemming dient te worden verleend voor de ouders van - één van - de aanstaande geregistreerde partners. De akten die hiervan worden opgemaakt, worden na korte tijd vernietigd en hoeven derhalve niet te voldoen aan de eisen ten aanzien van de houdbaarheid en de leesbaarheid zoals die krachtens artikel 1, eerste lid, van de Regeling, gelden voor de overige akten van de burgerlijke stand.

Bij de hierboven laatstgenoemde wet is een nieuwe akte van de burgerlijke stand ingevoerd: de akte van naamskeuze. Hiermee kunnen ouders bepalen welke geslachtsnaam hun kind zal hebben. Zij hebben hierbij de keuze tussen de geslachtsnaam van de vader en die van de moeder. Aangezien de in de akte van naamskeuze vastgelegde geslachtsnaam van het kind in diens geboorteakte wordt verwerkt, danwel als latere vermelding daaraan wordt toegevoegd, behoeft de akte van naamskeuze niet te voldoen aan de eisen die gelden ten aanzien van de overige akten van de burgerlijke stand, namelijk dat deze ten minste honderd jaren houdbaar en goed leesbaar zijn.

De Staatssecretaris van Justitie,

E. M. A. Schmitz.

Naar boven