Wijziging uitvoeringsregeling accijns

8 december 1997

nr. WV 97/421M

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op artikel 71a, vijfde lid, van de Wet op de accijns;

Besluit:

Artikel I

In de Uitvoeringsregeling accijns1 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

A. In artikel 1 wordt na ’71, tweede lid,’ ingevoegd: 71a, vijfde lid,.

B. Na artikel 35 worden in hoofdstuk IV drie nieuwe artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 35a. 1. Het verzoek om teruggaaf van accijns als bedoeld in artikel 71a van de wet dient de volgende gegevens te bevatten:

a. naam en adres van degene die het verzoek om teruggaaf doet;

b. het kenteken van de vrachtauto, dan wel de kentekens van de vrachtauto’s waarop het verzoek om teruggaaf betrekking heeft;

c. de totale hoeveelheid halfzware olie en gasolie waarvoor teruggaaf van accijns wordt gevraagd en het bedrag waarvoor teruggaaf wordt gevraagd;

d. per vrachtauto, onder vermelding van het kenteken, de hoeveelheid halfzware olie en gasolie waarvoor teruggaaf van accijns wordt gevraagd; en

e. de periode waarop het verzoek om teruggaaf van accijns betrekking heeft.

2. Het verzoek om teruggaaf van accijns dient binnen drie maanden na afloop van het kalenderkwartaal waarin de desbetreffende afleveringen in de brandstoftanks van de vrachtauto’s hebben plaatsgevonden, te worden ingediend bij de inspecteur.

3. Voor het in het eerste lid bedoelde verzoek dient gebruik te worden gemaakt van het formulier dat van rijkswege verkrijgbaar wordt gesteld.

4. Het recht op teruggaaf dient aan de hand van boeken en bescheiden te kunnen worden aangetoond. De tankbonnen en facturen met betrekking tot de halfzware olie en gasolie waarvoor teruggaaf van accijns wordt gevraagd, dienen daartoe op overzichtelijke wijze bij de administratie van degene die om teruggaaf verzoekt te worden bewaard. Die administratie dient voorts zodanig te zijn ingericht dat daaruit op overzichtelijke wijze, per vrachtauto, de volgende voor de teruggaaf van accijns van belang zijnde gegevens blijken:

a. de gereden kilometers per kwartaal; en

b. de kilometerstand bij de aanvang van elk kwartaal, dan wel de kilometerstand bij ingebruikneming van de vrachtauto gedurende een kwartaal.

5. Op de in het vierde lid bedoelde tankbonnen en facturen dienen te zijn vermeld het kenteken van de vrachtauto die de halfzware olie en gasolie heeft getankt, de dag waarop is getankt, alsmede de per aflevering getankte hoeveelheid.

6. Degene die teruggaaf van accijns vraagt en de beschikking heeft over een eigen afleveringspomp, dient op overzichtelijke wijze in de administratie vast te leggen:

a. de stand van het telwerk van de afleveringspomp bij de aanvang van elk kwartaal, dan wel de stand bij ingebruikneming gedurende een kwartaal; en

b. de leveringen van halfzware olie en gasolie in de tank behorende bij de afleveringspomp en de daarop betrekking hebbende inkoopbescheiden bij de administratie te bewaren; en

c. afzonderlijk per motorrijtuig elke aflevering, met inbegrip van de afleveringen in de brandstoftanks van motorrijtuigen van derden, onder vermelding van de getankte hoeveelheid, het kenteken en de datum waarop is getankt, indien van de afleveringen geen tankbon of soortgelijk bescheid wordt afgegeven.

7. Ingeval de afleveringen van halfzware olie en gasolie plaatsvinden vanuit een eigen afleveringspomp of worden vastgelegd met behulp van een tankpas kan, in afwijking in zoverre van het vijfde lid, en het zesde lid, onderdeel c, in plaats van het kenteken van de vrachtauto een ander identificatienummer op de tankbescheiden worden vermeld, mits in de bedrijfsadministratie van degene die om teruggaaf vraagt op overzichtelijke wijze is aangegeven welk kenteken correspondeert met dat identificatienummer.

8. Indien de eigen afleveringspomp niet is voorzien van een mechanisme waarbij per tankbeurt een afleveringsbon wordt afgegeven maar van een mechanisme waarbij steeds over een bepaalde periode de afleveringen per motorrijtuig worden vastgelegd, kan de inspecteur in wiens ambtsgebied die afleveringspomp is gelegen, onder door hem te stellen voorwaarden op verzoek toestaan dat, in afwijking van het zesde lid, onderdeel c, die gegevens in de administratie worden vastgelegd. De periode waarover de afleveringen worden vastgelegd, mag niet langer zijn dan twee weken. Indien het mechanisme slechts op een periode van vier weken of een kalendermaand kan worden afgesteld, kan de inspecteur onder voorwaarden vastlegging over een dergelijke periode toestaan.

9. De inspecteur beslist op het in het achtste lid bedoelde verzoek bij voor bezwaar vatbare beschikking.

10. De teruggaaf wordt voor 1997 verleend over niet meer dan 25 000 L per vrachtauto.

Artikel 35b. 1. Indien een vrachtauto feitelijk ter beschikking staat van een ander dan de houder als bedoeld in artikel 71a, vierde lid, van de wet, kan de inspecteur op verzoek de teruggaaf verlenen aan degene die feitelijk de beschikking over de vrachtauto heeft gehad, indien deze bij het verzoek om teruggaaf een door de houder van de vrachtauto ondertekende machtiging overlegt.

2. De in het eerste lid bedoelde machtiging dient de volgende gegevens te bevatten:

a.naam en adres van de houder als bedoeld in artikel 71a, vierde lid, van de wet; en

b.de periode of perioden waarin de vrachtauto feitelijk ter beschikking heeft gestaan.

Artikel 35c. 1. Met betrekking tot door een in het buitenland geregistreerde vrachtauto in Nederland getankte halfzware olie en gasolie dient, in afwijking in zoverre van artikel 35a:

a. indien voor die leveringen teruggaaf van omzetbelasting wordt gevraagd, het verzoek om teruggaaf van accijns te worden ingediend te zamen met en over dezelfde periode als het verzoek om teruggaaf van omzetbelasting voor deze motorbrandstoffen als bedoeld in artikel 33 van de Wet op de omzetbelasting 1968;

b. bij het verzoek een kopie van het kentekenbewijs te worden meegezonden, alsmede de tankbonnen of de facturen.

2. Indien het verzoek om teruggaaf van accijns wordt ingediend door een ander dan de eigenaar van de vrachtauto dient een door de eigenaar ondertekende machtiging te worden bijgevoegd.

3. De in het tweede lid bedoelde machtiging dient de volgende gegevens te bevatten:

a. naam en adres van de eigenaar; en

b. de periode of perioden waarover door de gemachtigde in plaats van de eigenaar teruggaaf wordt gevraagd.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 1997.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.


’s-Gravenhage, 8 december 1997. De Staatssecretaris van Financiën,
W. Vermeend.

1 Stcrt. 1991, 252, laatstelijk gewijzigd bij de regeling van 12 november 1997, nr. WV97/770M, Stcrt. 220.

Toelichting

Bij de Wet van 4 december 1997 tot wijziging van de Wet op de accijns, Stb. 608, is artikel 71a in de Wet op de accijns (hierna: de wet) opgenomen. Dit artikel voorziet in een teruggaaf op verzoek van accijns van f 50 per 1000 L voor halfzware olie en gasolie die is belast naar het tarief als bedoeld in artikel 27, eerste lid, onderdeel b, van de wet, indien die olie is afgeleverd in de brandstoftanks van en is gebruikt voor het aandrijven op de weg van zware vrachtauto’s. Op grond van het vijfde lid van dit artikel kunnen nadere voorwaarden en beperkingen worden gesteld ter uitvoering van de teruggaaf en kan een ander dan de houder van de vrachtauto worden aangewezen als degene aan wie de teruggaaf wordt verleend.

Deze regeling strekt tot uitvoering van artikel 71a, vijfde lid, van de wet.

Artikel I, onderdeel A, betreft een wijziging van formele aard.

Artikel I, onderdeel B, betreft de invoeging van drie nieuwe artikelen in de Uitvoeringsregeling accijns.

Artikel 35a ziet op het verzoek om teruggaaf (de te vermelden gegevens, de periode waarop het verzoek betrekking heeft en het tijdstip van indiening) alsmede op de administratieve verplichtingen waaraan belanghebbenden moeten voldoen (de gegevens die uit de administratie moeten blijken, onderscheidenlijk daarbij moeten worden bewaard, alsmede vermeldingen die op de tankbescheiden moeten zijn opgenomen). Als inspecteur bij wie het verzoek om teruggaaf moet worden ingediend, is aangewezen het hoofd van de eenheid Douane te Groningen1. Met betrekking tot bedrijven met eigen bedrijfspompen zijn enkele verplichtingen opgenomen met het oog op de vastlegging van en de controle op de afleveringen vanuit die bedrijfspompen zowel aan zware vrachtauto’s als aan andere motorrijtuigen.

De teruggaaf wordt verleend over maximaal 50 000 L halfzware olie of gasolie per kalenderjaar; voor de periode 1 juli 1997 tot en met 31 december 1997 wordt deze hoeveelheid gesteld op 25 000 L.

Artikel 35b regelt het verzoek om teruggaaf in het geval dat een ander dan de houder van de vrachtauto deze feitelijk ter beschikking heeft gehad. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien een vrachtauto wordt geleast, gehuurd, of uitgeleend.

Artikel 35c regelt enkele afwijkingen van artikel 35a met betrekking tot verzoeken om teruggaaf voor halfzware olie en gasolie die is getankt door in het buitenland geregistreerde vrachtauto’s. Deze verzoeken moeten tezamen met en over dezelfde periode als de verzoeken om teruggaaf van btw over de getankte motorbrandstof op grond artikel 33 van de Wet op de omzetbelasting 1968 worden gedaan en worden ingediend bij het hoofd van de eenheid Particulieren/Onderne- mingen buitenland te Heerlen2.

De Staatssecretaris van Financiën,

W. Vermeend.

1 Belastingdienst/Douane, Centrale dienst voor in- en uitvoer, Postbus 30003, 9700 RD Groningen.

2 Belastingdienst/Particulieren/Ondernemingen buitenland, Postbus 2865, 6401 DJ Heerlen.

Naar boven