Wijziging paspoortuitvoerings-regeling Antillen en Aruba i.v.m. invoering fototang

«Paspoortwet»

22 augustus 1997

Nr. RDB97/U639-RD

DGOB/RDB

Regeling houdende wijziging van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederlandse Antillen en Aruba 1995 in verband met de invoering van de fototang bij het personaliseren van reisdocumenten

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, J. Kohnstamm, handelende in overeensteming met de Minister voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken en de Minister van Buitenlandse Zaken;

Gelet op artikel 59 van de Paspoortwet;

Besluit:

Artikel I

De Paspoortuitvoeringsregeling Nederlandse Antillen en Aruba 1995 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 42 komt te luiden:

Artikel 42

Eén van de bij de aanvraag overgelegde foto’s van de houder wordt op de in de invulinstructie aangegeven wijze met behulp van de fototang, bedoeld in artikel 82, gestanst en vervolgens op de daarvoor bestemde plaats in het reisdocument bevestigd.

B

In artikel 69, eerste lid, wordt na “blanco reisdocumenten (inclusief pouches)” ingevoegd: , fototangen.

C

Artikel 82 komt te luiden:

Artikel 82 Fototangen en standaardformulieren

1. De fototangen kunnen uitsluitend worden besteld bij de leverancier, die een registratie bijhoudt van de geleverde fototangen en de daarin opgenomen coderingen. De artikelen 69, 71, 73, 74 en 75 zijn van overeenkomstige toepassing op de wijze van bestelling, de aflevering en het transport van de fototang, met inachtneming van het bepaalde in het tweede, derde en vierde lid.

2. De bestelopdracht wordt gesteld op briefpapier van de tot bestelling bevoegde autoriteit en vermeldt de reden van de bestelling.

3. Indien de bestelling geschiedt ter aanvulling van de in gebruik zijnde fototangen, wordt in de bestelopdracht het aantal gewenste nieuwe fototangen met dezelfde codering als de in gebruik zijnde fototangen vermeld. De aflevering aan de Gouverneur vindt plaats op de in artikel 74 vermelde wijze.

4. Indien de bestelling geschiedt ter vervanging van ontvreemde of vernietigde fototangen, wordt in de bestelopdracht het aantal in gebruik zijnde fototangen, met inbegrip van de ontvreemde of vernietigde fototangen, met de bijbehorende codering vermeld en tevens aangegeven of het ontvreemde dan wel vernietigde fototangen betreft. De bestelopdracht kan spoedshalve reeds worden gefaxt aan de leverancier. De leverancier bevestigt de bestelling door middel van toevoeging van de leveringsbevestiging aan de zending. De aflevering aan de Gouverneur vindt plaats op de in artikel 74 vermelde wijze.

5. De geleverde fototangen worden separaat door de leverancier aan de tot bestelling bevoegde autoriteit gefactureerd. In bijlage G zijn de bedragen opgenomen die de leverancier in rekening mag brengen voor de leveringen, bedoeld in het derde en vierde lid.

6. De standaardformulieren worden bij de leverancier besteld en kosteloos aan de tot bestelling bevoegde autoriteiten verstrekt.

D

In artikel 85, eerste lid, komt onderdeel e te luiden:

e. een regeling voor de beveiliging van de documentenprinter met toebehoren en de fototang.

E

Artikel 86 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt, na verlettering van onderdeel d in onderdeel e, een nieuw onderdeel d ingevoegd, luidende:

d. het aantal ontvreemde of vernietigde fototangen, met vermelding van de codering van deze fototangen en het totale aantal in gebruik zijnde fototangen met dezelfde codering;.

2. Na het derde lid worden een nieuw vierde en vijfde lid toegevoegd, luidende:

4. Bij ontvreemding van een of meer fototangen dienen alle in gebruik zijnde fototangen met dezelfde codering te worden vervangen. Daartoe plaatst de daartoe bevoegde autoriteit een bestelling als bedoeld in artikel 82, vierde lid. De nieuwe fototangen worden voorzien van een andere codering.

5. Het gebruik van de ingevolge het vierde lid te vervangen fototangen is toegestaan tot het moment van aflevering van de nieuwe fototangen. Zij worden vervolgens per diplomatieke koerier aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken gezonden, dat op zijn beurt met gebruikmaking van de waardetransporteur zorgdraagt voor terugzending van de fototangen aan de leverancier.

F

In bijlage C komt in de invulinstructie voor het nationaal paspoort het onderdeel “foto” te luiden:

Foto

Eén van de bij de aanvraag overgelegde foto’s van de houder wordt met behulp van de daartoe voorgeschreven fototang zodanig gestanst, dat aan de rechterzijde van de foto een karteling ontstaat, terwijl onderin een (alfa)numerieke code van vijf posities en bovenin de letters NL zichtbaar worden. Er dient voor te worden gewaakt, dat de afbeelding van het hoofd op de foto na gebruik van de fototang nog steeds goed zichtbaar is. Vervolgens wordt de foto op de daarvoor bestemde kleeflaag in het reisdocument bevestigd.

G

Na bijlage F wordt een nieuwe bijlage G toegevoegd, luidende:

Bijlage G

De door de leverancier aan de tot bestelling bevoegde autoriteit in rekening te brengen kosten voor de levering (inclusief productie, transport en onderhoud) van een fototang bedragen bij een bestelling die geschiedt:

1. ter aanvulling van de in gebruik zijnde fototangen (reguliere bestelling): f 1.100,00

2. ter vervanging van ontvreemde dan wel vernietigde fototangen (spoedbestelling): f 1.380,00

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 1997

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant, de Curaçaosche Courant en het Afkondigingsblad van Aruba worden geplaatst.


Den Haag, 22 augustus 1997. De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken,
J. Kohnstamm.

Toelichting

Inleiding

In het najaar van 1996 zijn van het huidige model van het Nederlandse nationaal paspoort bij politieonderzoeken vervalsingen aangetroffen, die bij eerstelijnscontrole onvoldoende van echt te onderscheiden waren. Deze ontdekking heeft er toe geleid dat zowel in het paspoort (en de daarvan afgeleide reisdocumenten), als in de Europese identiteitskaart een aantal extra beveiligingskenmerken is aangebracht. De verbeterde reisdocumenten zullen met ingang van 1 oktober 1997 worden verstrekt.

Een van de nieuwe beveiligingskenmerken is gericht op het voorkomen van de verwisseling van de foto van de houder. Daartoe wordt bij de personalisering van de reisdocumenten met gebruikmaking van een fototang de in het document te bevestigen foto op zodanige wijze gestanst, dat aan de rechterkant van de foto een karteling ontstaat, terwijl onderin een (alfa) numerieke code van 5 posities en bovenin de letters NL zichtbaar worden. De met de verstrekking van reisdocumenten belaste autoriteiten zijn verplicht de fototang te gebruiken bij de personalisering van alle Nederlandse reisdocumenten, met uitzondering van het laissez-passer. Het laissez-passer is een nooddocument met beperkte geldigheid dat slechts in bijzondere situaties wordt verstrekt. De personalisering en beveiliging van dit document zijn op een andere wijze geregeld.

De wijzigingen

De tot verstrekking bevoegde autoriteiten dienen één van de bij de aanvraag over te leggen foto’s van de houder met behulp van de fototang te stansen, alvorens deze in het reisdocument te bevestigen. In de invulinstructie met betrekking tot het nationaal paspoort (die op dit punt tevens geldt voor de reisdocumenten voor vluchtelingen en voor vreemdelingen, alsmede voor het diplomatiek paspoort en het dienstpaspoort) en in de invulinstructie voor de Europese identiteitskaart is aangegeven op welke wijze het stansen van de foto moet gebeuren (onderdelen A en F).

De fototangen worden in eerste instantie kosteloos beschikbaar gesteld aan de tot verstrekking bevoegde autoriteiten. Na 1 oktober 1997 kunnen zij tegen betaling worden nabesteld bij de leverancier van de reisdocumenten. De leverancier houdt een registratie bij van alle in gebruik zijnde fototangen en de daarin opgenomen coderingen. De codering van de fototangen, bestaande uit vijf cijfers of twee letters en drie cijfers, is voor iedere tot verstrekking bevoegde autoriteit verschillend. De bestelling en aflevering van de fototangen geschiedt zoveel mogelijk conform de werkwijze die bij de reisdocumenten wordt gevolgd . Voor het geval fototangen worden ontvreemd of vernietigd is een spoedprocedure opgenomen, opdat zij binnen enkele dagen vervangen kunnen worden. Onder vernietiging wordt in dit verband ook verstaan het defect raken van de fototang, waardoor deze niet langer bruikbaar is. Bij nabestelling van fototangen wordt door de leverancier aan de desbetreffende autoriteit rechtstreeks een bedrag per geleverde fototang in rekening gebracht. Voor spoedleveringen dient extra te worden betaald vanwege de daaraan verbonden meerkosten. De bedragen die de leverancier in rekening mag brengen zijn in bijlage G bij de paspoortuitvoeringsregelingen vastgesteld en kunnen in verband met prijsontwikkelingen van tijd tot tijd worden aangepast (onderdelen B, C

en G).

Aangezien de fototang behoort tot de apparatuur waarmee reisdocumenten van specifieke beveiligingskenmerken worden voorzien, zijn enkele afzonderlijke maatregelen getroffen die moeten voorkomen dat de fototang in verkeerde handen terecht komt en vervolgens zou kunnen worden misbruikt voor vervalsingsdoeleinden. Zo dient de verstrekkende autoriteit over een op schrift gestelde beveiligingsprocedure te beschikken waarin ook de beveiliging van de fototang is geregeld. Indien de fototang wordt ontvreemd of vernietigd, dient terstond aangifte te worden gedaan bij de politie. Tevens wordt de Minister van Binnenlandse Zaken direct op de hoogte gebracht en binnen een werkdag nader schriftelijk geïnformeerd. Bij ontvreemding van een of meer fototangen dienen voorts alle nog bij de desbetreffende autoriteit aanwezige exemplaren te worden vervangen door nieuwe fototangen die een andere codering hebben. Eventueel misbruik van ontvreemde fototangen kan op deze wijze worden tegengegaan (onderdelen D en E).

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken,

J. Kohnstamm.

Naar boven