Warenwetregeling rundvlees en produkten van rundvlees uit het Verenigd Koninkrijk

22 maart 1996

nr. GZB/VVB 96368

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken en de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

Gelet op artikel 15, jo. artikel 1, vierde lid, en 4, eerste lid, van de Warenwet;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. rundvlees: vlees van als landbouwhuisdieren gehouden runderen;

b. rundvleesprodukt: produkt vervaardigd van of met zodanig behandeld rundvlees dat aan de hand van het snijvlak van de hartdoorsnijding de verdwijning van de kenmerken van vers vlees kan worden geconstateerd;

c. rundergehakt: rundvlees dat in kleine stukken is gehakt of door een gehaktmolen is gehaald en waaraan ten hoogste 1% zout is toegevoegd;

d. rundvleesbereiding: rundvlees waaraan levensmiddelen, kruiderijen of additieven zijn toegevoegd of dat een behandeling heeft ondergaan in een mate die niet volstaat om de inwendige celstructuur van het vlees te veranderen en aldus de kenmerken van vers vlees te doen verdwijnen;

e. in de handel brengen: het verkopen, te koop aanbieden of uitstallen met het oog op verkoop, het afleveren, het ten geschenke geven of op enige andere wijze afstaan, het vervoeren of doen vervoeren, anders dan naar het bedrijf van bestemming.

Artikel 2

Rundvlees, rundergehakt, rundvleesbereidingen en rundvleesprodukten van oorsprong of herkomst uit het Verenigd Koninkrijk die binnen Nederlands grondgebied worden gebracht mogen niet in de handel worden gebracht.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag volgend op de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Warenwetregeling rundvlees en produkten van rundvlees uit het Verenigd Koninkrijk.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Erica Terpstra.

Toelichting

In 1986 is in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst bij runderen Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) vastgesteld. Omdat de ziekte een grote omvang aannam en omdat een mogelijk verband met de bij de mens voorkomende Creutzfeldt-Jakob-Disease (CJD) niet kon worden uitgesloten, heeft de EU vanaf 1989 in diverse beschikkingen maatregelen getroffen om enerzijds verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan en om anderzijds de volksgezondheid te beschermen. De ter uitvoering van de EU-beschikkingen vereiste regelgeving is opgenomen in onder meer het Besluit vlees uit andere Lid-staten (Vleeskeuringswet) en het Besluit produktie en handel vers vlees (Vlees-

keuringswet). Recent is bekend is geworden dat een wetenschappelijk adviesorgaan van de Britse overheid (Spongiform Encephalopathy Advisory Committee) als meest waarschijnlijke verklaring voor 10 gevallen van CJD (Creutzfeldt-Jakob-Disease) bij personen onder de 42 jaar is gelegen in het feit dat er een verband bestaat met de blootstelling aan BSE. Deze constatering geeft reden tot grote bezorgdheid. Het valt daarom te verwachten dat op korte termijn de bestaande EU-maatregelen zullen worden aangepast. In afwachting van Europese besluitvorming is besloten te verbieden dat rundvlees en rundvleesprodukten van oorsprong of herkomst uit het Verenigd Koninkrijk in Nederland in de handel worden gebracht. Dit betekent dat rundvlees en rundvleesprodukten na invoer vooralsnog dienen te worden opgeslagen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Erica Terpstra.

Naar boven