Regeling vervoer geïdentificeerde varkens 1995

«Veewet»

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

Gelet op artikel 38 van de Veewet;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. richtlijn: richtlijn nr. 64/432/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1964 inzake veterinairrechtelijke vraagstukken op het gebied van het intracommunautaire handelsverkeer in runderen en varkens (PbEG L 121);

b. gezondheidscertificaat: geldig en volledig ingevuld certificaat als bedoeld in artikel 3, tweede lid, onderdeel i, van de richtlijn.

Artikel 2

1. Het is verboden varkens te vervoeren die niet zijn voorzien van een ingevolge de Verordening identificatie en registratie varkens (Landbouwschap) 1995 voorgeschreven merk.

2. Het is verboden varkens te vervoeren die niet vergezeld gaan van een ingevolge de Verordening identificatie en registratie varkens 1995 (Landbouwschap) voorgeschreven geldig en volledig ingevuld, bij de varkens behorend, vervoersdocument.

3. De verboden, bedoeld in het eerste en tweede lid, gelden niet indien:

a. het ingevoerde varkens betreft die overeenkomstig artikel 3 van de richtlijn in het land van verzending geïdentificeerd zijn en die, vergezeld van het bij de dieren behorende gezondheidscertificaat, rechtstreeks worden vervoerd:

1° van de plaats waar zij op het Nederlands grondgebied worden gebracht naar de plaats van bestemming, vermeld in het bij de varkens behorende gezondheidscertificaat;

2° van de plaats waar zij op het Nederlands grondgebied worden gebracht naar de plaats waar zij ingevolge een voorschrift betreffende de invoer van varkens ter onderzoek moeten worden aangeboden, of

3° van de plaats waar zij ingevolge een voorschrift betreffende de invoer van varkens ter onderzoek moeten worden aangeboden naar een slachthuis danwel naar de in het gezondheidscertificaat vermelde plaats van bestemming;

b. het varkens uit derde landen betreft die in Nederland zijn gebracht overeenkomstig de Regeling handel levende dieren en levende produkten en vergezeld gaan van de bij de dieren behorende documenten als bedoeld in artikel 2.22, vierde lid, onderdeel a, dan wel artikel 2.35, derde lid, van de Regeling handel levende dieren en levende produkten en die rechtstreeks worden vervoerd als bedoeld in onderdeel a, subonderdelen 1 tot en met 3;

c. het varkens betreft als bedoeld in artikel 7, tweede lid, onderdelen b en c van de Verordening identificatie en registratie varkens 1995 (Landbouwschap).

4. Het verbod, bedoeld in het tweede lid, geldt niet voor varkens die overeenkomstig de Regeling handel levende dieren en levende produkten anders dan in doorvoer buiten Nederland gebracht worden en vergezeld gaan van een bewijsstuk als bedoeld in artikel 2.4 danwel artikel 2.16 van de Regeling handel levende dieren en levende produkten.

Artikel 3

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij kan ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste en tweede lid, bedoelde verboden.

Aan een ontheffing kunnen voorschriften of voorwaarden worden verbonden. Zij kan onder beperkingen worden verleend. Zij kan te allen tijde worden ingetrokken.

Artikel 4

De Regeling identificatie en registratie varkens 1979 wordt ingetrokken.

Artikel 5

Artikel 4.5 van de Regeling handel levende dieren en levende produkten1 komt als volgt te luiden:

Varkens zijn geïdentificeerd en geregistreerd overeenkomstig de Verordening identificatie en registratie varkens 1995 (Landbouwschap).

Artikel 6

Artikel 2 van de Regeling vervoer geïdentificeerde schapen en geiten 19952 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid worden de woorden ’Verordening identificatie en registratie schapen en geiten 1995 van het Landbouwschap’ vervangen door: Verordening identificatie en registratie schapen en geiten 1995 (Landbouwschap).

2. In het tweede lid wordt het leesteken ’punt’ aan het slot van onderdeel a, vervangen door het leesteken ’puntkomma’.

3. Het tweede lid, onderdeel b, komt te luiden:

b. het schapen en geiten uit derde landen betreft die in Nederland zijn gebracht overeenkomstig de Regeling handel levende dieren en levende produkten en vergezeld gaan van de bij de dieren behorende documenten als bedoeld in artikel 2.22, vierde lid, onderdeel a, dan wel artikel 2.35, derde lid, van de Regeling handel levende dieren en levende produkten en die rechtstreeks worden vervoerd als bedoeld in onderdeel a, subonderdelen 1 tot en met 3;

4. Aan het tweede lid wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

c. het schapen en geiten betreft als bedoeld in artikel 8, tweede lid, van de Verordening identificatie en registratie schapen en geiten 1995 (Landbouw-schap).

Artikel 7

Artikel 2, tweede lid, onderdeel b, van de Regeling vervoer geïdentificeerde runderen 19913 komt te luiden:

b. het runderen uit derde landen betreft die in Nederland zijn gebracht overeenkomstig de Regeling handel levende dieren en levende produkten en vergezeld gaan van de bij de dieren behorende documenten als bedoeld in artikel 2.22, vierde lid, onderdeel a, dan wel artikel 2.35, derde lid, van de Regeling handel levende dieren en levende produkten en die rechtstreeks worden vervoerd als bedoeld in onderdeel a, subonderdelen 1 tot en met 3;

Artikel 8

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vervoer geïdentificeerde varkens 1995.

Artikel 9

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.


’s-Gravenhage, 21 december 1995. De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,
De Directeur-Generaal Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,
J.F. de Leeuw.

1 Stcrt. 1994, 250, laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling J. 9515680

2 Stcrt. 1995, 143

3 Stcrt. 1991, 200, laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 20 oktober 1992, Stcrt. 204

Toelichting

Met ingang van 1 januari 1996 is het bestaande identificatie- en registratie (I&R) systeem voor varkens vervangen door een nieuw I&R systeem. Dit nieuwe systeem maakt een effectievere tracering van de herkomst en de contacten van varkens mogelijk doordat de verplichte meldingen aan het nieuwe I&R bureau van alle verplaatsingen van varkens opgeslagen worden in een centrale computer.

Het nieuwe I&R systeem voor varkens wordt geregeld in een verordening van het Landbouwschap die het traject van de veehouders regelt, een verordening van het Produktschap Vee en Vlees welke het traject van de be- en verwerker regelt en een verordening van het Bedrijfschap voor de Handel in Vee die het traject van de veehandelaren regelt. De onderhavige regeling strekt ertoe het vervoerstraject van de dieren te regelen. Deze regeling schrijft voor dat, behoudens de in de regeling genoemde gevallen, slechts die varkens vervoerd mogen worden die gemerkt zijn met het in de Verordening I&R varkens 1995 (Landbouwschap) voorgeschreven merk.

In het oude I&R systeem voor varkens was het op grond van de Regeling I&R varkens 1979 mogelijk dat de directeur van de Veterinaire Dienst (VD) toestemming kon verlenen aan een biggenproducent om een ander merk te gebruiken dan het officiële merk. Met de onderhavige regeling wordt de Regeling I&R varkens 1979 ingetrokken. Dit heeft tot gevolg dat met de inwerkingtreding van de onderhavige regeling bovengenoemde toestemmingen niet meer verleend kunnen worden en dat toestemmingen die in het verleden zijn verleend van rechtswege komen te vervallen.

In het nieuwe I&R systeem regelt de Verordening I&R varkens 1995 van het Landbouwschap welke merken officieel toegelaten worden. Ten aanzien van varkens die ten tijde van de inwerkingtreding van de Landbouwschapsverordening al voorzien zijn van een op grond van de Regeling I&R varkens 1979 toegelaten merk geldt een overgangsregime. Deze varkens hoeven niet opnieuw gemerkt te worden. Deze merken worden ingevolge de Landbouwschapsverordening voor deze groep varkens nog als officieel aangemerkt. Deze regeling laat de verplichtingen met betrekking tot het vervoer van varkens op grond van de Regeling bedrijfscontrole dierziekten 1993 onverlet.

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

Voor deze:

De Directeur-Generaal Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

J.F. de Leeuw.

Naar boven