Regels inzake vergoeding kosten persoonlijke ondersteuning (jobcoaching)

BV Horeca

19 december 1995

955403

Het College van toezicht sociale verzekeringen,

Gelezen een verzoek van de Bedrijfsvereniging voor Hotel-, Restaurant-,

Café-, Pension- en aanverwante bedrijven;

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Regeling voorlegging besluiten uitvoeringsinstanties;

Besluit:

Goed te keuren het bijgevoegde besluit van 15 februari 1995 van het Bestuur van de Bedrijfsvereniging voor Hotel-, Restaurant-, Café-, Pension- en aanverwante bedrijven ter uitvoering van de Regeling vergoeding persoonlijke ondersteuning van gehandicapte werknemers op grond van artikel 8 van het Besluit AAW-voorzieningenver-strekking.


Zoetermeer, 19 december 1995.
College van toezicht sociale verzekeringen,
E.J.J.E. van Leeuwen-Schut, voorzitter.
E.C.J.E. Czyzewski, secretaris.

Bijlage

Het bestuur van de Bedrijfsvereniging voor Hotel-, Restaurant-, Café-, Pension- en aanverwante bedrijven

Besluit:

Artikel 1

1. Het beleid inzake de vergoeding van kosten van jobcoaching is overeenkomstig het door de Federatie van Bedrijfsverenigingen gegeven advies, zoals vervat in mededeling M 94.56 d.d. 2 december 1994.

2. Een zakelijke weergave van de inhoud van het in het eerste lid bedoelde beleid is als bijlage bij dit besluit gevoegd. Hierin wordt het adres vermeld waar de volledige tekst van de mededeling kan worden opgevraagd.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het is bekendgemaakt en werkt terug tot en met 1 april 1994.

Artikel 3

Dit besluit kan worden aangehaald als ’Regels inzake vergoeding kosten persoonlijke ondersteuning van de BV Horeca’.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Aldus door het bestuur vastgesteld op 15 februari 1995.

Bijlage: Zakelijke inhoud

Op grond van artikel 8 van de nieuwe AMvB ex artikel 57 en 57a AAW kunnen de kosten van persoonlijke ondersteuning (hierna aan te duiden met jobcoaching) vergoed worden.

De bedrijfsvereniging heeft besloten om aanvragen om vergoeding van de kosten van jobcoaching te behandelen overeenkomstig de aanbevelingen zoals vervat in de FBV-mededeling M 94.56 d.d. 2 december 1994.

De groep verstandelijk gehandicapten wordt als primaire doelgroep beschouwd. Als jobcoaching kan worden aangemerkt het door een externe begeleider bieden van een redelijk intensief individueel training/inwerkprogramma op de werkplek en het verzorgen van (langdurige) systematische begeleiding ter verzekering van het behouden van een baan specifiek ten behoeve van gehandicapten die zonder begeleiding niet in staat zijn arbeid op reguliere arbeidsplaatsen te verrichten.

Verder hangt de indicatie voor een jobcoach af van onder meer het coachingsplan van de dienstverlenende instelling met daarin onder meer planning van het afnemend aantal benodigde uren over het eerste jaar.

De indicatie wordt gesteld voor de duur van een jaar; in het laatste kwartaal wordt de indicatie voor het volgende jaar gesteld.

De jobcoach dient aangesloten te zijn bij een instelling welke onder meer tot doel heeft persoonlijke ondersteuning te bieden. Verder zal in het algemeen de jobcoach moeten beschikken over een passende HBO-opleiding.

Naast vergoeding voor jobcoaching kunnen andere reïntegratie-instrumenten worden gehanteerd. De werkgever kan in aanmerking komen voor bijv. bonusuitkering, loonkostensubsidie, inwerk- en begeleidingssubsidie alsmede aanpassingen als bedoeld in art. 57a AAW. De werknemer kan in aanmerking komen voor bijv. voorzieningen als bedoeld in art. 57 AAW, er kan loondispensatie verleend worden.

Begin 1996 zal het beleid inzake jobcoaching geëvalueerd worden.

Het besluit van de bedrijfsvereniging werkt terug tot en met 1 april 1994.

De volledige tekst van de FBV-mededeling M 94.56 kan worden opgevraagd bij het Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK), Afdeling Bibliotheek & Documentatie, Postbus 8300, 1005 CA Amsterdam, tel.: 020 - 687 1492.

Naar boven