Besluit combinatie werk- en leefvervoer AAW

Bedrijfsvereniging voor het Vervoer

18 december 1995

955524

Het College van toezicht sociale verzekeringen,

Gelezen een verzoek van de Bedrijfsvereniging voor het Vervoer;

Gelet op artikel 2, eerste lid van de Regeling voorlegging besluiten uitvoeringsinstanties;

Besluit:

Goed te keuren het bijgevoegde besluit van 17 november 1995 van het bestuur van de Bedrijfsvereniging voor het Vervoer met betrekking tot de combinatie van werk- en leef(vervoers)voorzieningen in het kader van de AAW.


Zoetermeer, 18 december 1995.
College van toezicht sociale verzekeringen,
E.J.J.E. van Leeuwen-Schut, voorzitter.
E.C.J.E. Czyzewski, secretaris.

Bijlage

Het bestuur van de Bedrijfsvereniging voor het Vervoer;

Gelet op artikel 57 van de Algemene Arbeidsongeschiktheidswet en het Besluit AAW-voorzieningenverstrekking;

Besluit:

Artikel 1

1. Artikel 57, lid 2, onder a, AAW wordt uitgevoerd met inachtneming van de aanbevelingen van het Tijdelijk instituut voor coördinatie en afstemming (Tica), die zijn neergelegd in mededeling M 95.39 van 15 mei 1995.

2. Een zakelijke weergave van de inhoud van deze beleidsregels is opgenomen in de toelichting behorende bij dit besluit.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit combinatie werk- en leefvervoer AAW Bedrijfsvereniging voor het Vervoer.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Aldus door het bestuur vastgesteld op 17 november 1995.

Toelichting

Algemeen

Met ingang van 1 april 1994 is de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) in werking getreden. In het algemeen verstrekken gemeenten op grond van artikel 2 WVG vervoersvoorzieningen en rolstoelen ten behoeve van de deelneming aan het maatschappelijk verkeer.

Op grond van artikel 57, lid 2, onder a, AAW (tekst m.i.v. 1 april 1994) kunnen de bedrijfsverenigingen echter belanghebbenden in aanmerking brengen voor vervoersvoorzieningen tot verbetering van de levensomstandigheden voor zover ze onderdeel uitmaken van dan wel rechtstreeks samenhangen met werkvoorzieningen waarvoor zij in aanmerking zijn of worden gebracht.

In artikel 13 van het Besluit AAW-voorzieningenverstrekking zijn de voorwaarden genoemd waaronder de bedrijfsverenigingen gebruik kunnen maken van de in artikel 57, lid 2, onder a, AAW gegeven bevoegdheid.

Voor een nadere invulling van deze bevoegdheid sluit de Bedrijfsvereniging voor het Vervoer aan bij de aanbevelingen van het Tica, die zijn neergelegd in mededeling M. 95.39 van 15 mei 1995.

Zakelijke inhoud van het beleid van de Bedrijfsvereniging voor het Vervoer

De leefvervoersvoorziening is onderdeel van dan wel hangt samen met de werkvervoersvoorziening indien een belanghebbende zowel in de leefsfeer als in de werksfeer op een vervoersvoorziening is aangewezen.

In de combinatie van werk- en leefvervoersvoorziening wordt niet begrepen de verstrekking van een rolstoel voor de leefsfeer.

Belanghebbenden wordt de gelegenheid gegeven de door de bedrijfsvereniging toegekende vergoeding ook aan te wenden voor het vervoer in een gemeentelijk aanvullend openbaar-vervoermiddel.

De normbedragen voor leefvervoer voor enig jaar worden vastgesteld op basis van de bedragen voor het voorafgaande jaar, met bijstelling voor prijswijzigingen van benzine e.d.

De leefvervoersvoorzieningen naast de werkvervoersvoorzieningen worden:

- indien de werkvervoersvoorziening voor onbepaalde tijd is toegekend, voor onbepaalde tijd toegekend en derhalve na eindigen van de werkvervoersvoor-ziening voor ten hoogste twaalf maanden voortgezet;

- indien de werkvervoersvoorziening voor bepaalde tijd wordt toegekend, voor de duur van de werkvoorziening toegekend, vermeerderd met zes maanden.

In gevallen waarin in het verleden de leefvervoersvoorziening is toegekend voor dezelfde duur als de werkvervoersvoorziening, wordt deze beëindigd onmiddellijk bij beëindiging van de werkvervoersvoorziening.

Op de voortgezette leefvervoersvoorziening na beëindiging van de werkvervoersvoorziening wordt de hoge inkomensgrens toegepast.

Naar boven