Wijziging Regeling geneeskundige verzorging politie 1991

18 januari 1995

Nr. EA95/U131

Directie Politie

De Minister van Binnenlandse Zaken,

Gelet op artikel 7 van het Besluit geneeskundige verzorging politie 1994;

Besluit:

Artikel I

De Regeling geneeskundige verzorging politie 1991 wordt als volgt gewijzigd.

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

- aan de definities worden toegevoegd:

'alarmcentrale: de alarmcentrale waarmee de Dienst ter zake een overeenkomst heeft gesloten;'

'homeopathische- en antroposofische middelen: produkten als bedoeld in artikel 1 van het Besluit homeopathische farmaceutische produkten;'

'DGVP-Zorgservice: de thuiszorgcentrale waarmee de Dienst ter zake een overeenkomst heeft gesloten;'

- de definitie 'Besluit' wordt gewijzigd in:

'Besluit: het Besluit geneeskundige verzorging politie 1994;'

- de definities 'Eurocross' en 'hulpmiddelen' vervallen.

B

Artikel 2, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de toepassing van deze regeling worden onverminderd het bepaalde in het tweede en het vijfde lid, de deelnemers met een schaalbedrag lager of gelijk aan het maximum van salarisschaal 8 van bijlage I behorende bij het Besluit bezoldiging politie of lager of gelijk aan het maximum van salarisschaal 8 van het Bezoldigingsbesluit LSOP ingedeeld in groep A. De deelnemers met een schaalbedrag hoger dan voornoemde maxima worden ingedeeld in groep B.

C

Artikel 9, derde lid, wordt als volgt gewijzigd:

na 'geneesmiddelen' wordt ingevoegd: ', mits op voorschrift van een arts of specialist,'.

D

Artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

in het derde lid wordt 'een kraamcentrum.' vervangen door: 'DGVP-Zorgservice.'

Het vierde lid vervalt onder vernummering van het vijfde, zesde en zevende lid tot vierde, vijfde respectievelijk zesde lid.

E

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

aan het eerste lid wordt toegevoegd onderdeel:

'l. Del Ferro-stotter- en groepstherapie.' De punt achter onderdeel k wordt vervangen door een punt komma.

Toegevoegd wordt een dertiende lid dat als volgt luidt:

'13. In de kosten van stottertherapie volgens de Del Ferro-methode wordt, na verleende machtiging, per patiënt een tegemoetkoming verleend van 90% van de kosten tot een maximum van f 30,- per behandeling. Machtiging wordt uitsluitend verleend indien ten behoeve van de medisch adviseur is aangetoond dat 24 logopedische behandelingen geen bevredigende resultaten hebben opgeleverd, de patiënt goed gemotiveerd is en een leeftijd heeft van ten minste 7 jaar. Voor de Del Ferro-groepstherapie wordt een tegemoetkoming verleend van 90 % van de kosten tot een maximum van f 1560,- voor de totale cursus. Deze vergoeding wordt slechts een maal per verzekerde verleend. Machtiging wordt uitsluitend verleend onder dezelfde voorwaarden als gelden voor de stottertherapie volgens de Del Ferro-methode.'

F

Aan artikel 14 wordt toegevoegd een zesde lid dat als volgt luidt:

'6. Na verleende toestemming door de medisch adviseur wordt een vergoeding van maximaal f 940,- per kuur van 8 weken verleend voor de huur van een UVB-lichtcabine. De UVB-lichtcabine dient te worden uitgezet door een organisatie waarmee de Dienst een overeenkomst heeft gesloten.'

G

Artikel 18 wordt als volgt gewijzigd:

Het derde lid komt te luiden als volgt:

'3. Voor ziekenhuisopname ten behoeve van plastische chirurgie worden de kosten slechts vergoed na verkregen machtiging van de Dienst.'

H

Artikel 29 wordt als volgt gewijzigd:

het vierde lid, onderdeel a, komt als volgt te luiden:

'a. medisch noodzakelijk vervoer van de patiënt per ambulance: 100% van de kosten'.

Toegevoegd wordt een onderdeel g dat als volgt luidt:

'g. medisch noodzakelijk vervoer van de patiënt per taxi: 90% van de kosten.'

I

Artikel 30 wordt als volgt gewijzigd:

toegevoegd wordt een tweede lid dat als volgt luidt:

'2. De in het eerste lid bedoelde verzorging wordt verleend door DGVP-Zorgservice.'

J

Artikel 32, letter P, komt als volgt te luiden:

L

Artikel 32, letter Z, onderdeel I, komt als volgt te luiden:

I. Implantologie tandarts-algemeen practicus: 90%

I10 Implantatieplanning

I13 Eerste implantaat

I14 Elk volgend implantaat in dezelfde kaak

I15 Plaatsing permuscale opbouw bij twee-fasenimplantaat

I25 Overheadkosten per permucosaal implantaat

I30 Mucoperiostale opklap eenvoudig per sextant

I31 Mucoperiostale opklap gecompliceerd per sextant

I50 Controlebezoek na implantatie

I55 Aanpassen bestaande prothese

I60 Voorbereiding praktijkruimte ten behoeve van implantatie

Per implantaat wordt een vergoeding verleend van 90% van de kosten tot een maximum van f 450,- per implantaat.

M

Artikel 36 wordt als volgt gewijzigd:

het tweede en het vijfde lid komen te vervallen onder hernummering van het derde en vierde lid tot tweede respectievelijk derde lid.

N

Artikel 40 wordt als volgt gewijzigd:

Het cijfer '1' voor de eerste volzin komt te vervallen.

De vierde volzin komt als volgt te luiden:

'Evenmin bestaat aanspraak op een vergoeding of tegemoetkoming voor hulp van een gezinsverzorgster en behandeling in een privé-kliniek voor zover voor de gedeclareerde kosten geen vastgesteld COTG-tarief bestaat.'

Artikel II

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 1995. De wijziging van artikel 11 van de Regeling geneeskundige verzorging politie 1991 laat door deelnemers reeds gemaakte afspraken inzake kraamcentra onverlet.

Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

's-Gravenhage, 18 januari 1995.
De Minister van Binnenlandse Zaken,Directoraat-generaal voor Openbare Orde en Veiligheid,
Voor deze,
De plv. Directeur Politie,
L. van Kampen.

Toelichting

Artikel 1

In de Regeling geneeskundige verzorging politie 1991 in 'Alarmcentrale Eurocross' gewijzigd in 'Alarmcentrale' om de Dienst geneeskundige verzorging politie de mogelijkheid te bieden om eventueel een overeenkomst met een andere alarmcentrale aan te sluiten.

De definitie 'hulpmiddel' kan worden weggelaten gezien de limitatieve opsomming van de soorten hulpmiddel in de artikelen 15 en 16 van de Regeling geneeskundige verzorging politie 1991.

Artikel 2

De relatie met het Besluit Bezoldiging Rijksambtenaren 1984 is komen te vervallen; op de politieambtenaren is het Besluit bezoldiging politie van toepassing.

Artikel 9

In artikel 9 was reeds geregeld dat voor homeopathische middelen een vergoeding wordt verleend van maximaal f 400,- per kalenderjaar per deelnemer respectievelijk gezinslid. Toegevoegd wordt nu dat de middelen moeten zijn voorgeschreven door een (huis)arts dan wel specialist.

Artikel 11

Per 1 januari 1994 is DGVP-Zorgservice opgericht. Deze organiseert op een snelle en adequate manier de door de deelnemer gewenste vorm van kraamzorg. Hierdoor is de deelnemer te allen tijde verzekerd van een goede kraamzorg.

De intentie bij de oprichting was, door gebruik te maken van DGVP-Zorgservice (waarmee scherpe prijsafspraken zijn gemaakt), de kosten met betrekking tot kraamzorg geleidelijk naar beneden te krijgen. Dit effect kan alleen bereikt worden als alle deelnemers gebruik maken van DGVP-Zorgservice. Tot nu toe stond het de deelnemer vrij zijn eigen kraamhulp te regelen.

Bij de uitvoering van dit gewijzigde artikel wordt in 1995 rekening gehouden met reeds gemaakte afspraken voor kraamhulp.

Artikel 13

Analoog aan het beleid van het Instituut Zorgverzekering Ambtenaren Nederland en de Interprovinciale Ziektekostenregeling kan nu vergoeding worden verleend voor de zogenoemde 'Del Ferro' methode, enerzijds voor de stottertherapie volgens de Del Ferro methode, anderzijds voor de Del Ferro Groepstherapie.

Voor de stottertherapie wordt een vergoeding verleend van 90% van de kosten tot een maximum van f 30,- per behandeling. Voor de groepstherapie wordt een vergoeding verleend van 90% van de kosten tot een maximum van f 1560,- voor de totale therapie. Vergoeding voor deze therapie is eenmalig per patiënt.

Voor beide vergoedingen geldt, dat vergoeding uitsluitend wordt verleend als ten minste 24 logopedische behandelingen geen bevredigende resultaten hebben opgeleverd, de patiënt goed gemotiveerd is en ten minste een leeftijd heeft van zeven jaar en als de medisch adviseur hiervoor machtiging heeft verleend.

Artikel 14

Door de deelnemers wordt reeds vanaf januari 1994 gebruik gemaakt van de Stichting Thuiszorg Nederland met betrekking tot de huur van de UVB-lichtcabine. De UVB-lichtcabines worden voornamelijk gebruikt door deelnemers of gezinsleden die last hebben van psoriasis. Het voordeel van het gebruik van de UVB-lichtcabine thuis is dat de deelnemer niet naar het ziekenhuis en terug behoeft te reizen. Dit levert een bescheiden voordeel op voor de Dienst geneeskundige verzorging politie.

In de praktijk laat een deelnemer op advies van een dermatoloog een UVB-lichtcabine thuis laat plaatsen. Gemiddeld is dat, afhankelijk van de mate van aandoening, voor een periode van acht weken. Door de verpleegkundige gespecialiseerd in huidziekten en verbonden aan de Stichting Thuiszorg Nederland wordt contact aan huis opgenomen met de patiënt. Aan de hand van het voorschrift van de dermatoloog wordt de dosis bepaald en wordt aan de deelnemer het gebruik van de UVB-lichtcabine uitgelegd.

De verpleegkundige houdt wekelijks contact met de patiënt over de vordering van het proces. Ook is er regelmatig overleg tussen de verpleegkundige en de behandelend dermatoloog.

Artikelen 18 en 36

In 1994 is met de landelijke ziekenhuizen overeengekomen dat de aanvraag machtiging voor verpleging en behandeling in een ziekenhuis zal worden verzorgd door de administratie van de ziekenhuizen, om te voorkomen dat de deelnemer onnodig wordt belast met deze administratieve procedure.

Het voordeel voor de ziekenhuizen is dat als de machtiging aanwezig is, de Dienst geneeskundige verzorging politie de kosten met betrekking tot de verpleging rechtstreeks aan het ziekenhuis betaalt.

Uitzonderingen betreffen de noodzaak van een machtiging voor een ziekenhuisopname met betrekking tot een plastisch chirurgische operatie.

Artikel 29

Voor ambulancevervoer wordt de kostenvergoeding op 100% gesteld.

Artikel 30

In dit artikel is opgenomen dat voor aanvullende thuiszorg, mits geregeld via DGVP-Zorgservice, de kosten worden vergoed. Dit houdt in dat de deelnemer voor de aanvullende thuiszorg geen eigen bijdrage behoeft te betalen.

De voorwaarde dat de hulp wordt geregeld via DGVP-thuiszorg wordt gesteld om de Dienst geneeskundige verzorging politie in de gelegenheid te stellen tot beheersing van de kostenontwikkeling.

Artikel 32, letter P

Om te komen tot een evenwichtige vergoeding van gebitsprothesen is het raadzaam om voor sommige prothetische verstrekkingen maxima te stellen aan de oude vergoeding van 90% van de kosten. Bij het bepalen van de maxima is nadrukkelijk uitgegaan van een kwalitatief goede prothese. Het deel aan honorarium van de tandarts dat is begrepen in de vergoeding is reeds wettelijk vastgesteld. De tarieven voor de techniekkosten zijn gebaseerd op de tarieven in de tandtechniek.

Indien de voorkeur van de deelnemer uitgaat naar een exclusieve prothese is dat zijn eigen keuze. De extra kosten die uit die keuze voortvloeien dienen echter niet ten laste te komen van de Dienst geneeskundige verzorging politie.

Artikel 32, letter O

Met ingang van 1 juni 1994 is de landelijke honoreringsstructuur voor orthodontische hulp uitgevoerd door de tandarts algemeen practicus aangepast. Naast het feit dat de verrichtingen nu zijn omschreven in UPT-codes, is de vergoeding voor vervanging van de beugelapparatuur door onzorgvuldig gebruik komen te vervallen.

Artikel 32, letter Z

Voor implantaten wordt, indien uitvoering geschiedt door een tandarts algemeen practicus geen maximum tarief meer genoemd in de Regeling geneeskundige verzorging politie 1991. De maximum vergoeding wordt nu gelijk gesteld aan de 90% van de wettelijk vastgestelde tarieven.

Artikel II

Bij de uitvoering van het gewijzigde artikel 11 van de Regeling geneeskundige verzorging politie 1991 wordt in 1995 rekening gehouden met reeds gemaakte afspraken voor kraamhulp.

Naar boven