N848; Verkeersbesluit onderhoud traject 63 N848 Vuren – Leerdam

 

ZAAKNUMMER 2022-011953, d.d. 19september 2022

 

Aanleiding

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het realiseren van maatregelen in het kader van het groot onderhoud aan de provinciale weg traject 63, de N848 tussen Vuren en Leerdam in de gemeenten West Betuwe en Vijfheerenlanden.

 

In 2022 voert de provincie groot onderhoud uit aan de N848. Samen met de gemeenten Vijfheerenlanden, West Betuwe en de politie heeft de provincie, in voorbereiding op het onderhoud, een aantal knelpunten op de N848 onderzocht. De provincie voert onderhoud uit aan het asfalt en bij kilometer 1,200 komt de (brom)fiets- en voetgangersoversteek te vervallen, op rotonde Zeiving – Azewijnseweg bij kilometer 0,350 wordt de (brom)fietsstructuur uitgebreid, en wordt op 2 wegdelen het inhalen van landbouwvoertuigen/brommobielen toegestaan.

 

Als wegbeheerder van de N848 is de provincie Gelderland verplicht om voor de beoogde verkeersmaatregelen een verkeersbesluit te nemen.

 

Beleidskaders

Wettelijke grondslag

Dit besluit wordt genomen conform:

• artikel 2, lid 1 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• afdeling 6.2 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

• het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.

 

Omgevingsvisie

Dit besluit wordt genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het op peil houden- en verbeteren van- de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. De omgevingsvisie stelt vast dat bij knelpunten op het gebied van wegen, wordt gekeken naar het optimaal benutten van bestaande infrastructuur alvorens er nieuwe infrastructuur wordt aangelegd.

 

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeenten West Betuwe en Vijfheerenlanden en met de korpschef van de Politie Eenheid Oost-Nederland, district Gelderland-Zuid.

 

Belangenafweging: knelpunten en maatregelen

De provinciale weg N848 vormt een verbinding tussen Leerdam en Vuren. Bij Vuren sluit de weg aan op de N830. Tevens heeft de weg ook een aansluiting op de A15 richting Rotterdam en Nijmegen. De weg is gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 80 km/u. Het traject is ongeveer 6,9 kilometer lang. Inhalen is over het grootste deel van het traject niet toegestaan.

Rotonde N848 Zeiving – Azewijnseweg (kilometer 0,350)

Op de rotonde N848 Zeiving – Azewijnseweg bij kilometer 0,350, ontbreekt een noordelijke (brom)fietsoversteek. Met het groot onderhoud van de N848 wordt deze ontbrekende oversteek alsnog gerealiseerd. Hierdoor wordt voor (brom)fietsers een verkeersveilige oversteek gemaakt voor verkeer vanuit Zeiving en de percelen aan de oostkant van de rotonde.

 

Inhaalverbod met uitzondering landbouwvoertuigen en brommobielen

Op een groot deel van het traject N848 geldt een inhaalverbod. Om de doorstroming op het traject te garanderen en om grote snelheidsverschillen te voorkomen, wordt op gebiedsontsluitingswegen langzaam verkeer in principe gescheiden van het overige gemotoriseerd verkeer. Aangezien er voor landbouwverkeer geen aparte voorzieningen of alternatieve routes beschikbaar zijn langs de N848, is besloten dat het inhalen van landbouwvoertuigen/brommobielen op de N848 op 2 wegdelen wordt toegestaan:

- tussen de rotonde N830/N848 en de rotonde N848 Zeiving – Azewijnseweg;

- tussen buurtschap Leuven en Leerdam.

Met deze uitzonderingen wordt onacceptabel oponthoud en daarmee een verhoogde kans op onjuist rijgedrag voorkomen.

 

Vervallen oversteek (brom)fiets en voetpad (kilometer 1,200)

Bij kilometer 1,200 komt de (brom)fiets- en voetgangersoversteek te vervallen. Met het vervallen van deze oversteek op de N848 ontstaat een duidelijke, herkenbare wegenstructuur, waarbij (brom)fietsers en voetgangers via de oversteek bij kilometer 1,470 en de rotonde N848 Zeiving – Azewijnseweg bij kilometer 0,350 worden geleid om de verkeersveiligheid te verbeteren. De oversteek bij 1,470 wordt veiliger geacht omdat deze samenvalt met de aansluiting van Leuven voor ander wegverkeer. Des te meer verkeer van een aansluiting gebruikt maakt hoe hoger de attentiewaarde.

De oversteek bij kilometer 1,200 wordt verwijderd en het oversteken wordt fysiek onmogelijk gemaakt door het plaatsen van fysieke maatregelen zoals hekken.

 

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N848 tussen Vuren en Leerdam het volgende verkeersbesluit:

 

Rotonde N848 Zeiving – Azewijnseweg (kilometer 0,350)

 

I. door het plaatsen van de borden model G12a van het RVV 1990, het nieuw te realiseren (brom)fietspad op de noordelijke tak van de rotonde aan te duiden als een in één richting te berijden (brom)fietspad bij kilometer 0,350;

II. door het plaatsen van borden B6 van het RVV 1990 en door het aanbrengen van haaientanden als bedoeld in artikel 80 van het RVV 1990 op de noordelijke tak van de rotonde vóór de hoofdrijbaan van de N848, (brom)fietsers op het in één richting te berijden (brom)fietspad te verplichten om voorrang te verlenen aan bestuurders op de hoofdrijbaan;

III. door het verwijderen van de borden B6 van het RVV 1990 en de haaientanden als bedoeld in artikel 80 van het RVV 1990 op de oostelijke tak van de rotonde vóór de hoofdrijbaan van de N848, de bestaande in één richting te berijden (brom)fietsoversteek op te heffen;

IV. door het verwijderen van de borden B6 van het RVV 1990 en de haaientanden als bedoeld in artikel 80 van het RVV 1990 op de zuidelijke tak van de rotonde vóór de hoofdrijbaan van de N848 voor (brom)fietsers komend uit oostelijke richting, een (brom)fietsoversteek in één richting te berijden te realiseren in plaats van de huidige (brom)fietsoversteek die in twee richtingen te berijden is.

 

Inhaalverbod met uitzondering landbouwvoertuigen en brommobielen

 

V. door het plaatsen van borden model F1 conform bijlage I van het RVV 1990 voorzien van onderbord met tekst “uitgezonderd” gevolgd door pictogram van landbouwvoertuig, gevolgd door tekst “en brommobielen” het inhalen van landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines toe te staan op de N848:

- tussen kilometer 0,000 en kilometer 0,350, rotonde N848/N830 en rotonde N848/Zeiving-Azewijnseweg;

- tussen kilometer 1,700 en 4,990, door het plaatsen van genoemde borden en onderborden bij:

o Aansluiting N848 Zeiving – Zeiving Noord bij kilometer 1,700 voor verkeer in noordelijke richting;

o Aansluiting N848 Zeiving – Bloklandweg bij kilometer 1,800 aan beide zijden;

o Aansluiting N848 Zeiving – Nieuweweg bij kilometer 2,390 aan beide zijden;

o Aansluiting N848 Zeiving – Landscheiding bij kilometer 2,500 aan beide zijden;

o Aansluiting N848 Zeiving – Nieuwe Zuiderlingedijk bij kilometer 3,780 aan beide zijden;

o Rotonde N848 Zeiving – Heukelumseweg - Heidensweg bij kilometer 4,990 voor verkeer in zuidelijke richting;

 

VI. door het verwijderen van de borden B6, G11 en het plaatsen van bord B2 conform bijlage I van het RVV 1990, de (brom)fietsoversteek te laten vervallen, bij kilometer 1,200.

 

 

Ter inzage

Een link naar het verkeersbesluit is vanaf 22 september 2022 te vinden op de website van de provincie (gelderland.nl > Bereikbaar Gelderland > Wegwerkzaamheden > N848)

De tekst van het verkeersbesluit is vanaf dezelfde datum ook te vinden op de website Rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt bovengenoemd zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven. Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 22 september tot en met 10 november 2022 ter inzage in het gemeentehuizen van de gemeenten West Betuwe en Vijfheerenlanden.

 

Instellen bezwaar

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie Rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Op de envelop en brief dient duidelijk “bezwaarschrift verkeersbesluit N848 Vuren – Leerdam zaaknummer 2022-011953” te worden vermeld.

 

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste:

- de naam en het adres van de indiener;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- een kopie of omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

- de gronden van het bezwaar.

 

Diegene die een bezwaarschrift heeft ingediend, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen.

Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven.

Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, telefoonnummer (026) 359 20 00 of www.rechtspraak.nl.

 

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

 

 

 

Richard van Wilpe

Plv. teammanager Asset Gebruik Wegen

Naar boven