N811; verkeersbesluit toestaan landbouwverkeer op de hoofdrijbaan in de gemeente Zevenaar

 

 

VERKEERSBESLUIT ZAAKNUMMER 2021-005320, D.D. 1 juli 2021

 

Aanleiding

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het toestaan van landbouwverkeer op de hoofdrijbaan N811 tussen Babberich en Lobith van kilometer 1,730 tot kilometer 4,300.

 

In 2024 vindt groot onderhoud plaats aan de provinciale weg N811. Eén van de aandachtspunten die tijdens de voorbereiding hiervan onderzocht wordt, is de positie van het landbouwverkeer tussen Herwen en Lobith van kilometer 1,730 tot kilometer 4,300. Landbouwverkeer is hier niet toegestaan op de hoofdrijbaan en moet gebruik maken van de lokale infrastructuur, waaronder de Polderdijk. De Polderdijk in Herwen wordt zowel gebruikt door fietsende scholieren als landbouwverkeer. Het dubbelgebruik van de Polderdijk door landbouw- en fietsverkeer wordt als verkeersveiligheidsknelpunt ervaren door zowel fietsers als de bestuurders van landbouwvoertuigen. Landbouwvoertuigen wijken daarom uit naar de N811, waar landbouwverkeer niet is toegestaan.

 

Beleidskaders

Wettelijke grondslag

Dit besluit wordt genomen conform:

• artikel 2 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• afdeling 6.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

• het geldende Algemeen reglement mandaat, Gelderland

 

Omgevingsvisie

Dit besluit wordt genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het op peil houden- en verbeteren van- de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer.

De omgevingsvisie stelt vast dat bij knelpunten op het gebied van wegen, wordt gekeken naar het voorkomen en benutten alvorens er nieuwe infrastructuur wordt aangelegd.

 

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Zevenaar, vervoersmaatschappij Connexxion (Breng) en met een door de Korpschef van Politie gemandateerde verkeersadviseur van de eenheid Oost- Nederland, district Gelderland-Midden. Daarnaast heeft afstemming plaatsgevonden met brancheverenigingen LTO en Cumela en de Dorpsraad Herwen.

 

Belangenafweging: knelpunten en maatregelen

De N811 tussen Lobith en Babberich is een gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 km/u. In Babberich geldt een maximumsnelheid van 50km/u. Op het wegvak tussen de rotonde Batavenweg/Halve Maan (kilometer 1,730) en de aansluiting N811/Brugweg (kilometer 4,300) geldt een geslotenverklaring voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h, brommobielen, alsmede fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen. Op de aansluitende wegvakken geldt dit verbod niet. Als gevolg van het verbod op de hoofdrijbaan tussen kilometer 1,730 en kilometer 4,300, dient dit verkeer, waaronder landbouwverkeer, gebruik te maken van de parallelle lokale infrastructuur rondom Herwen en Lobith. Dit leidt tot een verkeersveiligheidsknelpunt, met name op de Polderdijk. Landbouwverkeer en veelal schoolgaand fietsverkeer komen hierdoor met elkaar in conflict op de relatief smal uitgevoerde lokale wegen.

 

Een door de provincie uitgevoerde inventarisatie van de situatie op de wegen rondom Herwen en Lobith bevestigt het aanzienlijke verkeersveiligheidsknelpunt dat zich op een deel van de lokale wegen voordoet, doordat landbouwverkeer juridisch gedwongen is om van deze wegen gebruik te maken.

 

Om het knelpunt aan te pakken, is een onderzoek uitgevoerd aan de hand van het provinciale afwegingskader voor landbouwverkeer langs provinciale wegen. Dit kader biedt de nodige houvast bij het trechteren van het geconstateerde knelpunt naar effectieve en realistische maatregelen.

 

Op basis van het doorlopen van het kader is gekozen voor het toestaan van landbouwverkeer op de N811 tussen de rotonde met de Batavenweg/Halve Maan en de aansluiting met de Brugweg. Landbouwverkeer wordt hierdoor vrijwel niet meer gecombineerd met de schoolfietsroute op de as Lobith – Herwen – Babberich.

 

De maatregel om landbouwverkeer toe te staan op het wegvak van de N811 tusssen Herwen en Lobith heeft veel draagvlak. De gemeente Zevenaar, de Politie Oost-Nederland, de brancheverenigingen LTO en Cumela en de Dorpsraad Herwen achten het noodzakelijk dat er maatregelen worden getroffen om het huidige knelpunt op te lossen, en zijn voorstander van het toestaan van landbouwverkeer op de N811.

 

Om deze maatregel te realiseren wordt een uitzondering op de bestaande geslotenverklaring toegepast. Deze maatregel is verkeersbesluitplichtig.

 

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N811 tussen Lobith en Babberich het volgende verkeersbesluit:

 

I. Door aan de bestaande borden model C15, conform bijlage I van het RVV 1990, onderbord OB55 toe te voegen, en daarmee landbouwverkeer toe te staan op de hoofdrijbaan tussen kilometer 1,730 en kilometer 4,300.

 

Het besluit treedt in werking nadat de maatregel is gerealiseerd.

 

Ter inzage

De tekst van het verkeersbesluit is vanaf 8 juli 2021 te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl -> verkeer en vervoer -> overzicht provinciale wegen -> N811: Lobith – Babberich). De tekst van het verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt bovengenoemd zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven. Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 8 juli 2021 tot en met 19 augustus 2021 ter inzage in het gemeentehuis van de gemeente Zevenaar, Kerkstraat 27 in Zevenaar. Ten gevolge van COVID-19-maatregelen is fysieke inzage op het gemeentehuis mogelijk beperkt beschikbaar. Neem contact op met de gemeente of het Provincieloket, telefoon 026-359 9999, voor meer informatie en ondersteuning.

 

Instellen bezwaar

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie Rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Op de envelop en brief dient duidelijk “verkeersbesluit toestaan landbouwverkeer op de hoofdrijbaan in de gemeente Zevenaar - zaaknummer 2021-005320” te worden vermeld.

 

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste:

- de naam en het adres van de indiener;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- een kopie of omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

- de gronden van het bezwaar.

 

Diegene die een bezwaarschrift heeft ingediend, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen.

 

Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven.

 

Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, telefoonnummer (026) 359 20 00 of op www.rechtspraak.nl.

 

 

namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

 

 

 

 

Ina Joosten

Teammanager Asset Gebruik Wegen

Naar boven