Rectificatie: Inspraak ontwerp-projectplan ‘Dijkversterking Lekdijk, Salmsteke’, ontwerp-projectplan ‘Uiterwaard, Lekdijk, Salmsteke’, Milieueffectrapport ‘Salmsteke Ontkiemt!’, ontwerp-watervergunning en ontwerpbestemmingsplan ‘Salmsteke Uiterwaard’

Rectificatie: Provinciaal blad 2021, 9724 , wegens technische problemen is het bestemmingsplan Salmsteke Uiterwaard niet tijdig verschenen op de landelijke voorziening van www.ruimtelijkeplannen.nl . De bekendmaking wordt om deze reden opnieuw gepubliceerd. Hiermee wijzigt de ingangsdatum van het ter visie leggen van alle hieronder genoemde besluitvorming. De ingangsdatum is nu 4 november 2021.

 

Kennisgeving: inspraak ontwerp-projectplan ‘Dijkversterking Lekdijk, Salmsteke’, ontwerp-projectplan ‘Uiterwaard, Lekdijk, Salmsteke’, Milieueffectrapport ‘Salmsteke Ontkiemt!’, ontwerp-watervergunning en ontwerpbestemmingsplan ‘Salmsteke Uiterwaard’.

Onderwerp

Het Dagelijks Bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend dat:

  • het projectplan ‘Dijkversterking Lekdijk, Salmsteke’ in ontwerp is opgesteld. In het ontwerp-projectplan wordt de aanleiding en het doel van de dijkversterking beschreven. Tevens wordt aangegeven welke maatregelen en daarbij behorende technische uitgangspunten zijn opgenomen. Ook zijn de effecten van de maatregelen op de omgeving in kaart gebracht. Daarnaast is de juridische achtergrond van de maatregelen, een verantwoording van de keuzes en een beschrijving van de benodigde vergunningen opgenomen. Tenslotte zijn de procedures en inspraak- en beroepsmogelijkheden op het projectplan uitgewerkt;

  • de Milieueffectrapportage ‘Salmsteke Ontkiemt!’ is afgerond. Het MER beschrijft de effecten van de voorgenomen dijkversterkingsmaatregelen, de herinrichting van de uiterwaard en het ontwerpbestemmingsplan Salmsteke Uiterwaard en is daarmee een belangrijke bijlage bij alle ontwerpbesluiten zoals opgenomen in deze kennisgeving.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat maakt bekend dat:

  • het projectplan ‘Uiterwaard Lekdijk, Salmsteke’ in ontwerp is opgesteld. In het ontwerp-projectplan wordt de aanleiding en het doel van de herinrichting van de uiterwaard beschreven (aanleg nevengeul, herstel kleiputten en moeras langs de dijk). Tevens wordt aangegeven welke maatregelen en daarbij behorende technische uitgangspunten zijn opgenomen. Ook zijn de effecten van de maatregelen op de omgeving in kaart gebracht. Daarnaast is de juridische achtergrond van de maatregelen, een verantwoording van de keuzes en een beschrijving van de benodigde vergunningen opgenomen. Tenslotte zijn de procedures en inspraak- en beroepsmogelijkheden op het projectplan uitgewerkt;

  • het voornemen is een watervergunning te verlenen aan Recreatieschap de Stichtse Groenlanden voor het maken en behouden van een zwemplas met inrichting, een pleisterplaats, een fietspad en een boothelling aan de rechteroever van de Lek nabij km. 962.000 in de gemeente Lopik. 

Het College van B&W van de gemeente Lopik maakt bekend dat:

  • het ontwerp bestemmingsplan ‘Salmsteke Uiterwaard’ is opgesteld. Dit ontwerp bestemmingsplan legt de horecagelegenheid, de wijziging van recreatie op de uiterwaard Salmsteke en de natuurbestemming vast.

Procedure

Het ontwerp van de twee projectplannen, de Milieueffectrapportage en de watervergunning doorlopen de coördinatie van de projectplanprocedure voor waterstaatswerken, conform paragraaf 2 van hoofdstuk 5 van de Waterwet. Op de voorbereiding van deze besluiten is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Op grond van artikel 5.8 en 5.12 van de Waterwet coördineren Gedeputeerde Staten van Utrecht de bekendmaking van de besluiten die voor de uitvoering van het projectplan nodig zijn. Voor het ontwerp bestemmingsplan is artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening van toepassing. Deze bekendmaking wordt gepubliceerd door het coördinerend bevoegd gezag, zijnde Gedeputeerde Staten van Utrecht.

Stukken inzien

Het ontwerp projectplan Dijkversterking en de Milieueffectrapportage, het ontwerp projectplan Uiterwaard, de ontwerp watervergunning, het ontwerp bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen ter inzage met ingang van 4 november 2021 voor 6 weken bij de provincie Utrecht, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de gemeente Lopik en Rijkswaterstaat Oost-Nederland.

 

U kunt de ontwerpbesluiten en de daarbij behorende stukken digitaal raadplegen via www.provincie-utrecht.nl/loket/ter-inzage

 

Daarnaast kunt u de stukken fysiek inzien op de volgende locaties:

 

Provincie Utrecht: in het provinciehuis, Archimedeslaan 6 Utrecht, elke werkdag van 8.30 uur tot 17.00 uur. Hiervoor moet u eerst een afspraak maken via telefoonnummer 030-2589111.

 

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden: Poldermolen 2 Houten, elke werkdag van 9.00 - 17.00 uur. Hiervoor moet u eerst een afspraak maken via telefoonnummer 030-634 57 91;

 

Gemeente Lopik: gemeentehuis te Lopik, Raadhuisplein 1 Lopik. Hiervoor dient u een afspraak te maken met één van de medewerkers van het team RO via het algemene telefoonnummer 0348-55 99 55. Het ontwerp bestemmingsplan is vanaf 20 oktober 2021 ook in te zien via de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Rijkswaterstaat Oost-Nederland: Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, Arnhem. U kunt contact opnemen met afdeling Vergunningverlening via het e-mailadres on-vergunningen@rws.nl om de stukken fysiek in te zien.

Hoe kunt u reageren?

Ontwerp-projectplannen en ontwerp-watervergunning

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht en de Waterwet kan een ieder gedurende een periode van zes weken met ingang van de dag waarop de ontwerp-projectplannen, de ontwerp- watervergunning ter inzage zijn gelegd, schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen.

Milieueffectrapportage

Het Milieueffectrapport is gekoppeld aan het ontwerp projectplan Dijkversterking. U kunt hierover gedurende de terinzagelegging schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen. Het Milieueffectrapport is een voorbereidingsbeslissing in de zin van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht, dit betekent dat straks geen zelfstandig bezwaar of beroep mogelijk is, tenzij belanghebbenden hierdoor los van de voor te bereiden besluiten (projectplan en uitvoeringsbesluiten) rechtstreeks in hun belang worden getroffen.

Bestemmingsplan

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening kan een ieder een mondelinge of schriftelijke zienswijze indienen over het bestemmingsplan gedurende de terinzagelegging.

Indienen zienswijzen

Zienswijzen over de ontwerp-projectplannen, het Milieueffectrapport, het ontwerp bestemmingsplan, het ontwerp watervergunning moeten worden gericht aan de Gedeputeerde staten van Utrecht, t.a.v. mevr. mr. S. Spano, afdeling LLO, team WEB, Postbus 80300, 3508 TH, Utrecht.

 

Daarbij wordt u verzocht expliciet aan te geven op welk ontwerpbesluit uw zienswijze betrekking heeft. Gedeputeerde Staten van Utrecht zorgen ervoor dat de zienswijzen worden behandeld door de betreffende bevoegde gezagen. Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met mevr. mr. S. Spano, sara.spano@provincie-utrecht.nl, 06 - 549 900 74

Wat gebeurt er daarna?

De zienswijzen worden betrokken bij de vaststelling van de besluiten. In een nota van beantwoording wordt toegelicht in hoeverre de zienswijzen aanleiding hebben gegeven tot wijziging ten opzichte van de ontwerpbesluiten. Degenen die een zienswijze naar voren hebben gebracht, worden hierover schriftelijk geïnformeerd.

 

Tegen de definitieve besluiten kan beroep worden ingesteld door belanghebbenden.

Vragen?

Voor meer informatie over de procedure of het indienen van zienswijzen kunt u zich wenden tot: mevr. mr. S. Spano, sara.spano@provincie-utrecht.nl, 06 - 549 900 74, coördinator bevoegd gezag Provincie Utrecht. Voor meer informatie over het project Salmsteke kun u zich wenden tot dhr. R. Gaastra, ralph.gaastra@hdsr.nl, 06-245 863 24, Omgevingsmanager Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Naar boven