Start MER-procedure Logistiek Centrum Eerbeek (LCE) en papier-/kartonfabriek Mayr-Melnhof

 

Terinzagelegging Notities Reikwijdte en Detailniveau

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend dat gestart wordt met de m.e.r.-procedures voor een Logistiek Centrum in Eerbeek en voor de bedrijfslocatie van papier-/kartonfabriek Mayr-Melnhof in Eerbeek. Hiervoor zijn twee Notities Reikwijdte en Detailniveau opgesteld.

 

Deze documenten liggen ter inzage van 11 augustus 2020 tot en met 21 september 2020. Gedurende deze periode kan iedereen reageren op de Notities Reikwijdte en Detailniveau door het indienen van een zienswijze.

 

Aanleiding

De provincie Gelderland werkt samen met de gemeenten Brummen en Apeldoorn en de Industriekern Eerbeek Loenen (IKEL) binnen de gebiedsontwikkeling Eerbeek Loenen 2030 aan:

- Het verbeteren van het vestigingsklimaat voor de papierindustrie

- Het verbeteren van de leefbaarheid in de dorpen Eerbeek en Loenen

- Het verminderen van Co2 en stikstofuitstoot

 

Voor meer informatie over de gebiedsontwikkeling Eerbeek-Loenen 2030 verwijzen we naar de website: www.eerbeekloenen2030.nl.

 

Twee belangrijke projecten binnen de gebiedsontwikkeling Eerbeek-Loenen 2030 zijn het planologisch mogelijk maken van het Logistiek Centrum Eerbeek op het voormalig Burgersterrein en het planologisch regelen van de bestaande papier-/kartonfabriek Mayr-Melnhof. Beide projecten waren onderdeel van het gemeentelijke bestemmingsplan Eerbeek. Door de vernietiging van deze plandelen door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is het noodzakelijk een nieuw besluit te nemen. Vanuit de samenwerking Eerbeek-Loenen 2030 is de keuze gemaakt dat de bestemming voor zowel het Logistiek Centrum Eerbeek als papier-/kartonfabriek Mayr-Melnhof gerepareerd wordt via een provinciaal inpassingsplan.

 

Procedure Milieueffectrapportage (m.e.r.-procedure)

Bij het provinciaal inpassingsplan horen onderzoeken. De milieuonderzoeken worden in samenhang onderzocht en beoordeeld in een milieueffectrapportage (MER). Een milieueffectrapportage brengt de milieueffecten in beeld, zoals de effecten op het gebied van geluid, lucht, natuur, landschap en externe veiligheid.

 

 

 

 

 

Voor het Logistiek Centrum Eerbeek is een m.e.r-procedure gestart. Het onderzoek naar de milieueffecten is nodig omdat negatieve effecten op natuur (stikstofeffecten) niet op voorhand zijn uit te sluiten. Als onderdeel van het MER wordt daarom een passende beoordeling, in de vorm van een planMER, voorbereid.

 

De papier-/kartonfabriek Mayr-Melnhof heeft de wens een nieuwe industriële machine voor het maken van papierpulp te realiseren. Deze machine vervangt de huidige pulpmachine. Hieraan is de verplichting gekoppeld een milieueffectrapportage te maken om de milieueffecten in beeld te brengen. Het MER is zowel nodig voor het provinciale inpassingsplan als voor de vergunning. Het gaat hier om een gecombineerd plan/projectMER.

 

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau is de eerste stap van de m.e.r.-procedure. De notitie beschrijft de achtergrond, het doel en de aanpak die uiteindelijk moet leiden tot een milieueffectrapportage. Belangrijke onderwerpen hierbij zijn welke alternatieven worden onderzocht en hoe de gevolgen van deze alternatieven in de milieueffectrapportages worden onderzocht.

 

Raadpleging wettelijke adviseurs

De wettelijke adviseurs en bestuursorganen die bij de besluitvorming over de inpassingsplannen betrokken zijn, worden in de gelegenheid gesteld om advies uit te brengen over de reikwijdte en detailniveau van het MER. De Notities Reikwijdte en Detailniveau zullen niet worden voorgelegd aan de commissie MER.

 

Welke stukken liggen ter inzage?

De volgende stukken liggen ter inzage:

• Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor het Logistiek Centrum Eerbeek;

• Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor papier-/kartonfabriek Mayr- Melnhof.

 

Waar kunt u de stukken vinden?

De Notities Reikwijdte en Detailniveau liggen van dinsdag 11 augustus 2020 tot en met maandag 21 september 2020 ter inzage bij:

• Huis der Provincie, Markt 11, 6811 CG in Arnhem

• Gemeentehuis, Engelenburgerlaan 31, 6971 BV in Brummen

• Bibliotheek Eerbeek, Coldenhovenseweg 13, 6961 EA in Eerbeek

 

Ook kunt u de Notities Reikwijdte en Detailniveau digitaal inzien via de website: www.eerbeekloenen2030.nl.

 

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

U kunt uw zienswijze per brief richten aan: Gedeputeerde Staten van Gelderland, t.a.v. Programmering, Postbus 9090 6800 GX Arnhem of per e-mail aan post@gelderland.nl.

 

Voor het Logistiek Centrum Eerbeek onder vermelding van ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau Logistiek Centrum Eerbeek’, zaaknummer 2020-009955.

 

Voor papier-/kartonfabriek Mayr-Melnhof onder vermelding van ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau Mayr-Melnhof’, zaaknummer 2020-009957.

 

Voor nadere informatie kunt u bellen met het Provincieloket, telefoon 026-359 99 99.

 

Informatiebijeenkomst

Op woensdag 9 september 2020 vindt een fysieke informatiebijeenkomst voor beide Notities Reikwijdte en Detailniveau in Eerbeek plaats. Tijdens deze bijeenkomst kan iedereen in gesprek met de projectteams van het Logistiek Centrum Eerbeek en Mayr-Melnhof over de Notities Reikwijdte en Detailniveau. De bijeenkomst op 9 september vindt plaats onder voorbehoud dat het organiseren van een bijeenkomst mogelijk is onder de dan geldende COVID-19 maatregelen.

Meer informatie over de informatiebijeenkomst en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden is vanaf eind augustus te vinden op website: www.eerbeekloenen2030.nl.

 

Vervolg

Op basis van de adviezen en de zienswijzen wordt de definitieve reikwijdte en het detailniveau van de op te stellen milieueffectrapportages bepaald. De uitkomsten van de milieueffectrapportages worden gebruikt bij het opstellen van het inpassingsplan voor het Logistiek Centrum Eerbeek en het inpassingsplan voor de bedrijfslocatie van papier-/kartonfabriek Mayr-Melnhof.

 

Zowel de milieueffectrapportages als de ontwerp-inpassingsplannen voor het Logistiek Centrum Eerbeek en de bedrijfslocatie van papier-/kartonfabriek Mayr-Melnhof liggen naar verwachting begin 2021 ter inzage. Tijdens deze periode van terinzagelegging is er opnieuw de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

 

Naar boven