Verlenging aanwijzingsbesluit pilot-project kleinschalige windturbines gemeente Loppersum, provincie Groningen

Gedeputeerde Staten van Groningen maken bekend dat zij op 26 mei 2020, nr. A.13, afdeling RS, dossiernummer K21228 het volgende besluit hebben genomen:

 

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen:

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Loppersum hebben ons bij brief van 21 april 2020 verzocht om de geldigheidstermijn van twee jaar van ons besluit van 13 november 2018, nummer 2018-074.640/46/A.19, waarbij de gemeente Loppersum is aangewezen als pilotgemeente voor de plaatsing van windturbines met een ashoogte van maximaal 15 meter, met tweeënhalf jaar te verlengen.

 

Over dit verzoek overwegen wij het volgende.

 

In artikel 2.41.2, eerste lid, van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 is bepaald dat wij een gemeente als pilot-gemeente voor de plaatsing van windturbines met een ashoogte van maximaal 15 meter kunnen aanwijzen. In artikel 2.41.2, tweede en derde lid, van de verordening zijn nadere (proces)voorwaarden gesteld waaraan bij het verlenen van een omgevingsvergunning moet worden voldaan.

 

Bij ons besluit van 13 november 2018 hebben wij de gemeente Loppersum voor een periode van twee jaar, gerekend vanaf de dag na bekendmaking hiervan, met inachtneming van artikel 2.41.2 van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 aangewezen als pilot-gemeente voor de plaatsing van windturbines met een ashoogte van maximaal 15 meter. Dit aanwijzingsbesluit heeft uitsluitend betrekking op het pilotproject dat voorziet in de oprichting van windturbines met een ashoogte van maximaal 15 meter ten behoeve van een lokaal initiatief gericht op duurzaamheid en zelfvoorziening bij de ijsbaan van Wirdum.

 

In hun verzoek geven burgemeester en wethouders aan dat de geldigheidstermijn van twee jaar in dit geval ontoereikend is om de planologische procedure af te ronden die vereist is voor de realisatie van dit project. Als redenen voert de gemeente het volgende aan:

Het project biedt een kansrijke bijdrage voor lokaal gedragen duurzame energieopwekking passend bij de maat en schaal van de omgeving.

Wat begon als een postcoderoosproject, is inmiddels uitgegroeid tot een groter initiatief om tot een dorpsenergieplan te komen. Om tot een rendabel plan te komen, zijn naast een dorpsmolen met een ashoogte tot 15 m naar verwachting ook 200 zonnepanelen nodig. De nu ingezette aanpak en de overheidsmaatregelen in het kader van Covid-19 leiden ertoe, dat één en ander niet binnen de gestelde termijn van twee jaar kan worden afgerond. Gelet hierop is het wenselijk dat de geldigheidstermijn van het aanwijzingsbesluit voor het project met tweeënhalf jaar wordt verlengd.

 

Naar ons oordeel rechtvaardigen de door de gemeente aangevoerde feiten en omstandigheden dat het project bij de ijsbaan van Wirdum succesvol kan worden afgerond. Gelet daarop zien wij aanleiding om het verzoek in te willigen.

Besluiten:

  • a.

    Het besluit van 13 november 2018, nummer 2018-074.640/46/A.19, waarbij de gemeente Loppersum op grond van artikel 2.41.2, eerste lid, van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2916 is aangewezen als pilotgemeente voor het project dat voorziet in de oprichting van windturbines met een ashoogte van maximaal 15 meter ten behoeve van een lokaal initiatief gericht op duurzaamheid en zelfvoorziening bij de ijsbaan van Wirdum, met tweeënhalf jaar verlengen.

  • b.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking in het provinciaal blad.

Groningen, 26 mei 2020

Gedeputeerde Staten voornoemd:

F.J. Paas ,

voorzitter.

J. Schrikkema,

secretaris.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit bezwaar maken. Het bezwaar kan schriftelijk worden ingediend bij het College van Gedeputeerde Staten van Groningen, Postbus 610, 9700 AP Groningen. Tevens kan een voorlopige voorziening worden gevraagd. Gelet op jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State (zie bijvoorbeeld de uitspraak van 9 juli 2014, zaaknummer 201309065/1/R4) lijkt de kring van belanghebbenden bij het besluit beperkt te zijn.

Naar boven