Provincie Overijssel Terinzagelegging Ontwerp Provinciaal Inpassingsplan interne maatregelen Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen

Aanleiding

Engbertsdijksvenen is in 2009 aangewezen als Natura 2000-gebied. De natuurdoelen zijn vastgelegd in het Natura 2000-beheerplan. De interne maatregelen voor Engbertsdijksvenen zijn uitgewerkt in een inrichtingsplan. Het betreft hier maatregelen binnen het bestaande natuurgebied. Voor de maatregelen buiten het natuurgebied (de externe maatregelen) wordt een afzonderlijk inrichtingsplan opgesteld. Het provinciaal inpassingsplan voor de externe maatregelen wordt naar verwachting in 2021 in procedure gebracht.

Op 19 mei 2020 hebben wij het ontwerp Provinciaal Inpassingsplan (PIP) en bijlagen voor de interne maatregelen in het Natura 2000-gebied Engbertsdijkvenen vastgesteld.

Herstelmaatregelen

De interne maatregelen die worden genomen in Engbertsdijksvenen richten zich op het herstel van het hoogveen. De maatregelen bestaan onder andere uit het dempen van sloten in het natuurgebied en voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van kades die regenwater in het natuurgebied vasthouden.

Provinciaal Inpassingsplan

Het PIP is opgesteld omdat de herstel- en versterkingsmaatregelen niet mogen op basis van het geldende bestemmingsplan. Om de uitvoering van de maatregelen mogelijk te maken is een PIP opgesteld. Een PIP is te vergelijken met een bestemmingsplan, maar dan op provinciaal niveau.

Gecoördineerde vergunning

Gelijktijdig met het ontwerp PIP wordt ook een ontwerp-ontgrondingsvergunning ter inzage gelegd. Het PIP en de vergunning volgen een gecoördineerde procedure op grond van de provinciale coördinatieverordening die door Provinciale Staten is vastgesteld op 27 september 2016.

Terinzagelegging ontwerp-PIP en gecoördineerde vergunning

U kunt vanaf 2 juni tot en met 13 juli 2020 het ontwerp-PIP inclusief bijlagen bekijken. In deze periode mag iedereen een zienswijze indienen.

Het ontwerp-PIP inclusief bijlagen kunt u online bekijken via http://www.overijssel.nl/loket/ter-inzagewww.overijssel.nl/loket/ter-inzage of via www.ruimtelijkeplannen.nl onder nummer NL.IMRO.9923.ipEDVintern-on01.

U kunt het ontwerp-PIP ook op papier bekijken. Dit kan op werkdagen tijdens kantooruren op het Provinciehuis Overijssel, Luttenbergstraat 2, 8012 EE ZWOLLE.

De ontwerp-ontgrondingsvergunning is digitaal te raadplegen via www.overijssel.nl/loket/ter-inzage.

Een zienswijze indienen

Iedereen mag een zienswijze indienen. Dit kan op de volgende manieren:

- Stuur een email naar Natura2000PIP@overijssel.nl onder vermelding van ‘Engbertsdijksvenen interne maatregelen, nummer 3889941’

- Stuur een brief aan:

Gedeputeerde Staten van Overijssel

T.a.v. mevrouw Iris Wolters

O.v.v. ‘’Engbertsdijksvenen interne maatregelen, nummer 3889941’

Postbus 10078, 8000 GB Zwolle

- Bel met mevrouw Iris Wolters op telefoonnummer (038) 499 92 26

Wat er gebeurt met uw zienswijze?

De eventuele zienswijzen op het ontwerp-PIP en de ontwerp-vergunning worden verwerkt in het definitieve PIP en/of de definitieve vergunning. Het PIP wordt naar verwachting in september 2020 ter vaststelling aan Provinciale Staten aangeboden. Vervolgens wordt het PIP samen met de gecoördineerde vergunning voor zes weken ter inzage gelegd in het kader van de beroepsperiode.

Meer informatie?

Tijdens de periode van de ter inzage legging van het ontwerp-PIP organiseren wij een bijeenkomst voor geïnteresseerden. Hier krijgt u meer informatie over het proces en kunt u vragen stellen.

Datum: 16 juni 2020

Tijd: 16.00 – 20.30 uur (uw persoonlijke tijdstip volgt na aanmelding)

Locatie: Zaal Waaijer, Hardenbergerweg 275, 7679 VM LANGEVEEN

U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Vanwege de Corona-maatregelen dient u zich hiervoor echter wel vooraf aan te melden; dit kan per mail op natura2000PIP@overijssel.nl. Zo kunnen wij sturen op het aantal personen dat gelijktijdig aanwezig is en kunnen we de 1,5 meter onderlinge afstand respecteren. Wij verzoeken u daarom ook om aan te geven of u ’s middags (16.00 – 18.00 uur) of ’s avonds (18.30 – 20.30 uur) wilt langskomen. Wij proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden.

U kunt zich aanmelden tot en met woensdag 10 juni. Vervolgens ontvangt u uiterlijk vrijdag 12 juni een email met het tijdstip waarop u welkom bent op de bijeenkomst.

Na de zomer volgt nog een bijeenkomst over de uitvoering van de werkzaamheden in het natuurgebied. Hier wordt u t.z.t. nader over geïnformeerd.

Voor vragen over de procedure of het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met Iris Wolters, natura2000pip@overijssel.nl, 038 499 92 26

Voor inhoudelijke vragen of vragen over het gebiedsproces kunt u contact opnemen met Cleo Hubers van Staatsbosbeheer, engbertsdijksvenen@staatsbosbeheer.nl, (06) 52 401 716.

Meer weten? Kijk op www.overijssel.nl/natura2000

Naar boven