Mandaat BIJ12 leges faunaschade

Bekendmaking van het besluit van 21 februari 2020 – zaaknummer 2020 - 002341

 

De inspecteur der provinciale belastingen

 

Gelet op het bepaalde in afdeling 10.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op Wijziging mandaat heffing retributie bij aanvraag tegemoetkoming faunaschade Inspecteur der provinciale belastingen Gelderland aan BIJ12, provinciaal blad 2018-1605;

 

Besluit

 

Het besluit “Wijziging mandaat heffing retributie bij aanvraag tegemoetkoming faunaschade Inspecteur der provinciale belastingen Gelderland aan BIJ12” komt als volgt te luiden:

 

Artikel 1: Begrippen

In dit besluit wordt verstaan onder:

BIJ12: uitvoeringsorganisatie van de gezamenlijke provincies, zijnde onderdeel van de Vereniging het Interprovinciaal Overleg.

Artikel 2: Mandaat

  • 1.

    De coördinator, of diens waarnemer, is gemandateerd om namens de Inspecteur der provinciale belastingen op grond van de vigerende Legesverordening Gelderland leges te heffen, te verminderen en te restitueren voor het in behandeling nemen van een aanvraag als bedoeld in artikel 6.1 van de Wet natuurbescherming.

  • 2.

    De unitmanager, of diens waarnemer, is bevoegd tot het namens de Inspecteur der provinciale belastingen behandelen van bezwaar- en beroepschriften, waaronder het nemen van beslissingen op bezwaarschriften, het instellen van (hoger) beroep, het voeren van verweer en vertegenwoordiging in gedingen aanhangig bij de bestuursrechter.

  • 3.

    Het mandaat ziet tevens op de ondertekening van namens de Inspecteur der provinciale belastingen genomen besluiten.

Artikel 3: Instructies en informatieverplichting

  • 1.

    De gemandateerde oefent zijn bevoegdheid niet uit indien hij bij het te nemen besluit een persoonlijk belang heeft als bedoeld in artikel 2:4, tweede lid van de Algemene wet bestuursrecht.

  • 2.

    De gemandateerde stelt de provincie in kennis van krachtens mandaat te nemen of reeds genomen besluiten waarvan zij moet aannemen dat kennisneming door de Inspecteur der provinciale belastingen gewenst is. Hiervan is in ieder geval sprake als de maatschappelijke, beleidsmatige, politieke, juridische of financiële omstandigheden daartoe aanleiding geven.

  • 3.

    De uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden geschiedt binnen de grenzen en met inachtneming van artikel 10:3 Algemene wet bestuursrecht, alsmede de geldende beleids- en uitvoeringsregels.

  • 4.

    De gemandateerde neemt bij de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden instructies van de Inspecteur der provinciale belastingen in acht. Partijen lichten elkaar over en weer in over de uitvoering van een instructie op een zodanig tijdstip in dat de inachtneming of tijdige verdaging van beslistermijnen gewaarborgd wordt.

  • 5.

    De gemandateerde informeert de Inspecteur der provinciale belastingen over de uitvoering van de gemandateerde bevoegdheden via de Planning en Control-cyclus van BIJ12.

Artikel 4: Ondertekening

  • 1.

    De ondertekening, bedoeld in artikel 2 lid 1 luidt:

 

Namens de Inspecteur der provinciale belastingen van de provincie Gelderland,

 

De coördinator van BIJ12,1',

 

  • 2.

    De ondertekening, bedoeld in artikel 2 lid 2 luidt:

 

Namens de Inspecteur der provinciale belastingen van de provincie Gelderland,

 

De unitmanager van BIJ12,2,

Artikel 5: Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het wordt geplaatst.

 

De Inspecteur der provinciale belastingen voornoemd

Gepubliceerd te Arnhem

Frank Weijens

Inspecteur der provinciale belastingen

 

Meer informatie

Provincieloket, telefoonnummer 026 359 99 99, emailadres: post@gelderland.nl

 

Rechtsmiddelen

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na dagtekening van dit besluit bezwaar maken. Richt uw bezwaarschrift aan: Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Graag ‘bezwaarschrift’ vermelden op de envelop en op de brief. Meer informatie vindt u op www.gelderland.nl/bezwaar en bij het Provincieloket 026 359 99 99. Als u een bezwaarschrift indient, kunt u bij de rechter een verzoek indienen voor een voorlopige voorziening. Zie www.rechtspraak.nl.

 

Toelichting

 

Ter uitvoering van de taak tegemoetkomingen te verlenen in faunaschade zoals bedoeld in artikel 6.1 van de Wet natuurbescherming, wordt mandaat verleend aan BIJ12. Dit is gewenst vanuit het oogpunt van efficiency. Deze uitvoeringsorganisatie van de gezamenlijke provincies gaat de daadwerkelijke uitvoering doen c.q. aanvragen afhandelen en hierop beschikken. BIJ12 maakt onderdeel uit van de Vereniging het Interprovinciaal Overleg en is daarmee in bestuursrechtelijke zin niet werkzaam onder verantwoordelijkheid van de Inspecteur der provinciale belastingen in de zin van artikel 10:4 van de Algemene wet bestuursrecht.

 

Juridisch gezien is mandaat aan een dergelijke niet-ondergeschikte slechts mogelijk indien duidelijke instructies worden meegegeven, ofwel de mandaatgever feitelijke invloed kan uitoefenen op hoe met haar bevoegdheden wordt omgegaan.

 

Voordat een aanvraag om een tegemoetkoming in faunaschade in behandeling wordt genomen, wordt bij wijze van retributie een kostenvergoeding geheven voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een tegemoetkoming in faunaschade. Dit is geregeld in artikel 6.2, vierde lid aanhef en onder b van de Wet natuurbescherming en de provinciale Legesverordening.

 

De Planning en Control-cyclus van BIJ12 houdt onder meer in dat een jaarverslag en een jaarrekening worden uitgebracht aan het bestuur van de Vereniging het Interprovinciaal Overleg waarin alle provincies vertegenwoordigd zijn. Daarnaast worden er kwartaalrapportages aan de AAC’s (=ambtelijke adviescommissies) van de Vereniging het Interprovinciaal Overleg uitgebracht.

 

 

Naar boven