N786; ontwerp verkeersbesluit instellen van een maximumsnelheid van 60 km per uur in Beekbergen in de gemeente Apeldoorn

 

 

ONTWERP VERKEERSBESLUIT ZAAKNUMMER 2019-004449, 09 mei 2019

 

Aanleiding

De provinciale weg N786 vormt een verbinding tussen Apeldoorn en Dieren (N348) en ontsluit deze kernen en het omliggende gebied naar het hoofdwegennet (A50). In de wegennetvisie van de provincie Gelderland is de N786 opgenomen als een erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 60 km/u. De N786 kent op dit moment een snelheidsregime van 80 km/u. Om functie en gebruik in overeenstemming te brengen en daarmee de verkeersveiligheid te vergroten op dit traject wil de provincie Gelderland de N786 (Loenenseweg) tussen de noordelijke komgrens Beekbergen (km 1,10) en de noordelijke toe- en afrit van de A50 (km 3,10) de maximumsnelheid verlagen van 80 naar 60 kilometer per uur en de weg inrichten in overeenstemming met het profiel van een erftoegangsweg. Als wegbeheerder van de N786 is de provincie Gelderland verplicht om voor de beoogde verkeersmaatregelen op deze locaties een verkeersbesluit te nemen.

 

Beleidskaders

 

Wettelijke grondslag

Dit besluit wordt genomen conform:

• artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 en 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht;

• het geldende Algemeen reglement mandaat, Gelderland.

 

Omgevingsvisie

Dit besluit wordt genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het op peil houden- en verbeteren van- de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. De omgevingsvisie stelt vast dat bij knelpunten op het gebied van wegen, wordt gekeken naar het voorkomen en benutten alvorens er nieuwe infrastructuur wordt aangelegd.

 

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Apeldoorn en met de korpschef van de Politie Eenheid Oost-Nederland, district Noord en Oost Gelderland. Vertegenwoordigers van alle organisaties hebben een positief advies gegeven over de in te stellen maatregelen.

 

Belangenafweging: knelpunten en maatregelen

In 2020 staat er groot onderhoud gepland aan de N786 (Loenenseweg) in de gemeente Apeldoorn. vanaf de bebouwde kom van Beekbergen (kilometer 1,10) tot de aansluiting met de rijksweg A50 (kilometer 3,1). Tegelijk met het onderhoud worden maatregelen getroffen die de verkeersveiligheid vergroten.

 

De N786 kent een snelheidsregime van 80 kilometer per uur. Een dergelijk snelheidsregime hoort thuis op een gebiedsontsluitingsweg. De N786 heeft op provinciaal niveau echter geen primaire verkeersfunctie. Afwaardering naar een 60 kilometer per uur regime past meer bij de provinciale visie voor dit traject en het huidig gebruik en de intensiteiten op de weg. De functie van de weg is niet in overeenstemming met het gebruik.

 

Ook de inrichting van de weg voldoet niet aan de richtlijnen van een gebiedsontsluitingsweg. De weg heeft een te smal profiel, waardoor er geen ruimte is voor een dubbele asstreep en een redresseerstrook. Ook ligt het (brom-)fietspad binnen de obstakelvrije zone. De combinatie van een snelheid van 80 kilometer per uur met een te smalle rijbaan en het (brom-)fietspad dicht langs de weg betekent dat er geen sprake is van een vergevingsgezinde situatie als bestuurders van de rijlijn afwijken. Hierdoor is de kans op frontale en enkelzijdige ongevallen met veelal een ernstige afloop groot.

 

De provincie Gelderland neemt daarom maatregelen om de N786 in te richten als erftoegangsweg. Naast het afwaarderen van de weg van 80 naar 60 kilometer per uur wordt de huidige status van de N786 van voorrangsweg ingetrokken en er wordt een voorrangsregeling per kruispunt ingesteld, waarbij het verkeer op de zijwegen voorrang moet verlenen aan alle bestuurders op de hoofdrijbaan van de provinciale weg N786. Ter ondersteuning van het 60 kilometer regime wordt bij de aansluiting met de zijwegen en op de rechtstand bij kilometer 2,25 een verhoogd plateau aangebracht.

 

Voornemen

Gedeputeerde Staten van Gelderland zijn van plan om voor de provinciale weg N786 (Loenenseweg) in Beekbergen in de gemeente Apeldoorn het volgende verkeersbesluit te nemen:

 

I. door het verwijderen van de borden met model B1 van het RVV 1990 op de hoofdrijbaan van de N786, de huidige status van voorrangsweg in te trekken;

 

II. door het plaatsen van de borden model B3, B4 en B5 van het RVV 1990 op de hoofdrijbaan van de N786 vóór de zijwegen, bestuurders op de hoofdrijbaan duiden dat een voorrangskruispunt wordt genaderd. Het betreft de kruispunten:

- Henk Vulinkweg (kilometer 1,48);

- Stoppelbergweg (kilometer 1,70);

- Hulleweg (kilometer 1,80);

- Wipselbergweg (kilometer 2,60);

- Lierderdrift – Solleweg (kilometer 2,74);

- Immenbergweg – Schalterdalweg (kilometer 3,06);

 

III. door het plaatsen van borden model A1-60 en model A2-60 van het RVV 1990, vanaf de komgrens Beekbergen (kilometer 1,10) tot aan de noordelijke toe- en afrit van de A50 (kilometer 3,10) een maximale snelheid instellen van 60 kilometer per uur.

Op het traject worden voorbij de aanwezige kruispunten, zowel vanuit noordelijke - als zuidelijke rijrichting borden model A1-60 van het RVV 1990 geplaatst. Het betreft de kruispunten:

- Henk Vulinkweg (kilometer 1,48);

- Stoppelbergweg (kilometer 1,70);

- Hulleweg (kilometer 1,80);

- Wipselbergweg (kilometer 2,60);

- Lierderdrift – Solleweg (kilometer 2,74);

- Immenbergweg – Schalterdalweg (kilometer 3,06).

 

Ter inzage

De tekst van het ontwerp verkeersbesluit is te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl->Verkeer en vervoer->Overzicht provinciale wegen->N786: A50 - Beekbergen.

De tekst van het ontwerp verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt het zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven. Tevens ligt een kopie van het ontwerp verkeersbesluit van 16 mei tot en met 27 juni 2019 ter inzage in het Activerium van de gemeente Apeldoorn, Deventerstraat 46 te Apeldoorn.

 

Inbrengen zienswijzen

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag van de bekendmaking een mening in de vorm van een zienswijze bekend maken inzake de punten I tot en met III van het voorgenomen ontwerp verkeersbesluit. De zienswijze kan schriftelijk of mondeling worden ingebracht.

 

De schriftelijke zienswijze dient te worden gezonden aan:

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Afdeling Beheer en Onderhoud Wegen

T.a.v. mevrouw M.M.C. van der Zandt

Postbus 9090

6800 GX Arnhem

 

Op de enveloppe dient duidelijk “zaaknummer 2019-004449, N786 instellen van een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur” vermeld te worden. Voor het geven van een mondelinge reactie kunt u binnen vijf weken na de dag van bekendmaking een afspraak maken via het Provincieloket met mevrouw M.M.C. van der Zandt, telefoon 026-359 9999. Ook voor een toelichting op het ontwerp verkeersbesluit kunt u bij haar terecht.

 

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

 

 

 

 

Ina Joosten

Teammanager Asset Gebruik Wegen

Naar boven