Provincie Overijssel, Goedkeuringsbesluit Faunabeheerplan Overijssel (Faunabeheerplan Overijssel 2019-2024)

Wet natuurbescherming: goedkeuring Faunabeheerplan

Besluit van Gedeputeerde van 12 maart 2019, kenmerk 2019/0047504

 

Gedeputeerde Staten van Overijssel;

Gelet op artikel 3.12, zevende lid, Wet natuurbescherming;

Gelet op de eisen van titel 7.8 van de Omgevingsverordening Overijssel 2017;

Gelezen het verzoek van 27 februari 2019 van de Stichting Faunabeheereenheid Overijssel;

 

OVERWEGENDE;

dat wij bij besluit van 6 januari 2004 (gepubliceerd in Provinciaal Blad nr. 2004-22, uitgegeven op 2 maart 2004) de Stichting Faunabeheereenheid Overijssel (FBE) hebben erkend als samenwerkingsverband van jachthouders, ten behoeve van beheer en de bestrijding van schade aangericht door in het wild en in de Flora- en faunawet als zodanig benoemde voorkomende wilde dieren;

dat wij het wenselijk vinden dat populatiebeheer, schadebestrijding en jacht gecoördineerd en planmatig plaatsvinden op basis van een door ons goedgekeurd faunabeheerplan;

dat ingevolge artikel 3.12, negende lid, Wet natuurbescherming door Provinciale Staten regels zijn gesteld omtrent de eisen waaraan faunabeheerplannen moeten voldoen;

dat de FBE de wildbeheereenheden binnen haar werkgebied heeft gehoord over de inhoud van het plan, alvorens het vast te stellen;

 

BESLUITEN:

Artikel 1  

Het Faunabeheerplan Overijssel 2019-2024, zoals vastgesteld door de Stichting Faunabeheereenheid Overijssel, goed te keuren.

Artikel 2  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de bekendmaking van dit besluit en geldt voor de periode 1 september 2019 tot 1 september 2024.

 

Overijssel, 12 maart 2019

Gedeputeerde Staten voornoemd.

Toelichting

Met ingang van 1 januari 2017 is de Wet natuurbescherming is werking getreden. Op grond van artikel 3.12, eerste lid, van de Wet natuurbescherming geschieden het duurzaam beheer van populaties van in het wild levende dieren, de bestrijding van schadeveroorzakende dieren door grondgebruikers en de uitoefening van de jacht op basis van een goedgekeurd faunabeheerplan.

De Faunabeheereenheid (FBE) is verantwoordelijk voor het opstellen van het faunabeheerplan. Bij het opstellen van het faunabeheerplan worden de inspanningen op het terrein van de beheer, schadebestrijding en jacht op elkaar afgestemd, onder regie van een bestuur waarin niet alleen jachthouders maar ook maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd zijn.

In 2018 heeft de FBE de werking van haar faunabeheerplan 2014-2019 geëvalueerd en de provincie haar faunabeleid. Dit heeft geresulteerd in het Kader goedkeuring faunabeheerplan 2019-2024 dat door Gedeputeerde Staten op 24 april 2018 is vastgesteld.

Het faunabeheerplan heeft op grond van artikel 3.12, zevende lid, Wet natuurbescherming de goedkeuring nodig van Gedeputeerde Staten. Gedeputeerde Staten toetsen of het plan voldoet aan de wet, de eisen in de Omgevingsverordening en het geldende provinciale beleid.

Bij brief van 27 februari 2019 heeft de FBE het Faunabeheerplan Overijssel 2019-2024 ter goedkeuring aangeboden aan Gedeputeerde Staten.

Gedeputeerde Staten hebben geoordeeld dat het Faunabeheerplan Overijssel 2019-2024 aan het vooraf gestelde juridische kader voldoet en daarmee kan worden goedgekeurd.

Het Faunabeheerplan Overijssel 2019-2024 heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. Een goedgekeurd faunabeheerplan wordt door de FBE openbaar gemaakt.

De FBE brengt jaarlijks verslag uit van de uitvoering van het faunabeheerplan aan Gedeputeerde Staten.

 

Informatieblad bezwaarprocedure Gedeputeerde Staten van Overijssel

Als u het niet eens bent met dit besluit kunt u bezwaar maken, als u belanghebbende bent en voor zover het onderdeel van het goedkeuringsbesluit betrekking heeft op de vrijstelling voor schadebestrijding door grondgebruikers of de uitoefening van de jacht.  1  

Stuurt u dan een bezwaarschrift aan ons. Wij controleren dan of wij een juist besluit hebben genomen.

Uw bezwaarschrift is een brief die aan een aantal eisen moet voldoen.

De wet stelt eisen aan uw bezwaarschrift. Die eisen zijn:

  • 1.

    U zegt met welk besluit u het niet eens bent. Dit doet u door in uw bezwaarschrift het kenmerk van het besluit te noemen, zoals dit is vermeld bij deze publicatie.

  • 2.

    U zegt waarom u het niet eens bent met dit besluit.

  • 3.

    U zet uw naam, adres, handtekening en de datum op uw bezwaarschrift.

  • 4.

    U verstuurt het bezwaarschrift op tijd. Het Provinciaal Blad waarin het besluit is gepubliceerd, heeft een datum. U stuurt ons binnen zes weken na die datum uw bezwaarschrift.

Uw bezwaarschrift kunt u op 3 manieren aan ons versturen.

  • 1.

    Met de post naar: Gedeputeerde Staten van Overijssel, team Juridische Zaken, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle.

  • 2.

    Via internet. U gebruikt daarvoor ons digitale bezwaarformulier. U vind het formulier via https://forms.overijssel.nl/bezwaar-klacht/bezwaar-beslissing/.

  • 3.

    Met een faxbericht. Het faxnummer van het team Juridische Zaken is: 038 - 425 48 02.

Wat als u niet kunt wachten tot er een beslissing op bezwaar is genomen?

Ook als u bezwaar maakt treedt dit besluit gewoon in werking. Dat kan vervelende gevolgen voor u hebben. U kunt de rechtbank dan vragen een voorlopige beslissing te nemen, door een zogeheten ‘voorlopige voorziening’ aan te vragen. Dit is een aparte procedure die loopt naast de door u gestarte bezwaarprocedure. Voor de behandeling van uw verzoek om een voorlopige voorziening betaalt u een bedrag. De rechter kan beslissen dat wij dat bedrag aan u moeten vergoeden. Voor informatie over het indienen van een verzoek belt u met de Rechtbank Overijssel: 088 - 361 55 55.

 

 

 

Naar boven