Provincie Overijssel, aanwijzing van de activiteiten van Stichting Natuur en Milieu Overijssel ten behoeve van programma ‘Groene Schoolpleinen’ als Dienst van Algemeen Economisch Belang (DAEB)

 

Besluit: dd. 09-01-2019

Kenmerk: 2018/0537409

Inlichtingen bij: J. Kreuwel

Telefoon: 038 – 499 73 57

E-mail: j.kreuwel@overijssel.nl

 

Gedeputeerde Staten maken bekend dat het volgende besluit is genomen.

Aanwijzigingsbesluit:

 

Gedeputeerde Staten van Overijssel,

Gelet op artikel 14 en artikel 106 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (hierna: VwEU):

 

Gelet op het besluit van de Commissie, nr. 2012/21/EU van 20 december 2011 betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen, kennisgegeven onder nummer C(2011) 9380

 

Gelet op artikel 158, eerste lid, aanhef en onder a, van de Provinciewet;

 

Overwegende dat

  • 1.

    Stichting Natuur en Milieu Overijssel een subsidieaanvraag heeft ingediend voor het programma 'Groene Schoolpleinen';

  • 2.

    Deze activiteiten van Stichting Natuur en Milieu Overijssel kwalificeren als economische activiteiten in de zin van het Verdrag WEU;

  • 3.

    Uit een marktanalyse is gebleken dat er sprake is van marktfalen, zodat de gewenste activiteiten niet of niet voldoende tegen de gewenste prijs-kwaliteitverhouding door andere marktpartijen worden uitgevoerd;

  • 4.

    Het college de uitvoering van de activiteiten van Stichting Natuur en Milieu Overijssel van algemeen belang acht;

  • 5.

    Het opleggen van een DAEB het meest geschikt is om de activiteiten van Stichting Natuur en Milieu Overijssel te steunen.

 

Besluiten als volgt:

 

  • 1.

    Aanwijzing

    Aan te wijzen als Dienst van Algemeen Economisch Belang de activiteiten van Stichting Natuur en Milieu Overijssel ten behoeve van het programma ‘Groene Schoolpleinen’, zoals omschreven in de subsidieaanvraag van 1 oktober 2018 zaaknummer 5100731 (kenmerk: 2018/0535596). De dienst is gericht op bewustwording en realisatie van een natuurlijke speel en leeromgeving voor de basisschoolleerlingen in Overijssel door uitvoering van de volgende activiteiten:

    - Ontzorgen van de scholen middels programmasturing en inhoudelijke opbouw van het programma.

    - Opzetten en uitvoeren training leerkrachten voor educatief gebruik schoolpleinen.

    - Organiseren van regionale kennisbijeenkomsten voor scholen.

    - Opbouw van een lerend netwerk voor vergroenen schoolpleinen in Overijssel

 

  • 2.

    Aard en duur van de openbare dienstverplichting

    De openbare dienstverplichting gaat in op de dag na publicatie van dit aanwijzingsbesluit en loopt tot 31 december 2025.

 

  • 3.

    Betrokken ondernememing en betrokken grondgebied

    Betrokken ondernemingen is Stichting Natuur en Milieu Overijssel t.b.v. diensten die worden uitgevoerd op het grondgebied van de provincie Overijssel.

 

  • 4.

    Uitsluitende rechten

    Er worden geen uitsluitende of bijzondere rechten aan de onderneming toegekend.

 

  • 5.

    Parameters compensatie kosten

De parameters voor de berekening, de controle en de herziening van de compensatie zijn beschreven in de subsidieaanvraag, projectplan en de beschikking. De maximale subsidie voor de DAEB-activiteiten bestaat uit:

a. de totale kosten die specifiek aan de DAEB-activiteiten zijn toe te rekenen, en

b. een passende bijdrage aan de niet-specifiek aan de DAEB-activiteiten toe te rekenen kosten (overhead).

 

Om overcompensatie te vermijden wordt de subsidie wordt vastgesteld op basis van daadwerkelijk gemaakte in aanmerking komende kosten. Om dit inzichtelijk te maken, zal Stichting Natuur en Milieu Overijssel:

a. Een gescheiden boekhouding hanteren (inkomsten en uitgaven gescheiden administreren: DAEB-activiteiten - overige activiteiten;)

b. de ureninzet in een urenregistratiesysteem opnemen. 

 

Op grond van de parameters mogen alleen kosten worden vergoed die doelmatig en redelijkerwijs nodig zijn voor de uitvoering van de activiteiten.

 

De regels om overcompensatie te vermijden en terug te betalen zijn als volgt:

a. Aan het einde van de duur van de openbare dienstverplichting controleert ons college dat er geen overcompensatie heeft plaatsgevonden.

b. Ons college vordert betaalde overcompensatie terug en past de parameters ter berekening van de compensatie eventueel voor de toekomst aan.

c. De subsidieontvanger wordt verplicht Gedeputeerde Staten onverwijld schriftelijk mee te delen indien er te veel is gecompenseerd voor de verrichte dienst van algemeen economisch belang. 

 

Bezwaarclausule

Als u het niet eens bent met dit besluit kunt u naar de rechter

Stuurt u dan een beroepschrift naar de Rechtbank Overijssel. Deze rechter kijkt dan of wij een juist besluit hebben genomen.

 

Uw beroepschrift is een brief die aan een aantal eisen moet voldoen.

De wet stelt eisen aan uw beroepschrift. Die eisen zijn:

  • 1.

    U zegt met welk besluit u het niet eens bent. U doet een kopie van ons besluit bij uw beroepschrift zodat de rechtbank weet om welk besluit het gaat.

  • 2.

    U zegt waarom u het niet eens bent met ons besluit.

  • 3.

    U zet uw naam, adres, handtekening en de datum op uw beroepschrift.

  • 4.

    U verstuurt het beroepschrift op tijd. Op onze brief staat een verzenddatum. U stuurt uw beroepschrift binnen zes weken na die datum naar de rechtbank.

 

Uw beroepschrift kunt u op 3 manieren versturen.

  • 1.

    Met de post naar: Rechtbank Overijssel, Afdeling bestuursrecht, postbus 10067, 8000 GB Zwolle.

  • 2.

    Met een faxbericht. Het faxnummer van Rechtbank Overijssel is: 088 - 361 0061

  • 3.

    Via internet. U gebruikt daarvoor het digitaal beroepschriftformulier van de rechtbank. Het formulier vind u op www.rechtspraak.nl.

 

Voor de behandeling van uw beroep betaalt u een bedrag. De hoogte van dit bedrag kunt u vinden op de hiervoor genoemde website. De rechter kan beslissen dat wij dat bedrag aan u moeten vergoeden. Voor vragen belt u met de Informatiebalie Rechtbank Overijssel: 088 - 361 5555.

 

Wat als u niet kunt wachten tot er een nieuw besluit is genomen?

Ook als u beroep instelt bij de rechtbank treedt ons besluit gewoon in werking. Dat kan vervelende gevolgen voor u hebben. U kunt de rechtbank dan vragen een voorlopige beslissing te nemen, door een zogeheten ‘voorlopige voorziening’ aan te vragen. Dit is een aparte procedure die loopt naast de door u gestarte beroepsprocedure. Voor de behandeling van uw verzoek betaalt u een bedrag. De rechter kan beslissen dat wij dat bedrag aan u moeten vergoeden. Voor vragen belt u het hierboven genoemde telefoonnummer.

 

Datum en Ondertekening

Zwolle, d.d. 9 januari 2019

 

Naar boven