Bekendmaking omgevingsvergunning Natura 2000 Sallandse Heuvelrug

Voor de aanleg van halfverharding, de afvoer van hout uit bos en de aanleg van een tijdelijk depot (Almeloseweg ter hoogte van nummer 10 te Haarle)

Aanleiding

In de bestaande natuur van het Natura 2000-gebied Sallandse Heuvelrug moeten maatregelen worden uitgevoerd om de kwetsbare natuur te herstellen en versterken. Door de Natura 2000-doelen te realiseren, ontstaat ruimte voor economische ontwikkeling. De herstelmaatregelen voor het Natura 2000-gebied Sallandse Heuvelrug richten zich op het herstel van de heide en de plant- en diersoorten die daarbij horen. In het gebied worden verschillende delen bos omgevormd om ruimte te maken voor heide en verbinding te maken met het omringende (voedselrijke) landschap. Ook worden delen van het gebied extra gemaaid of begraasd. Zo ontstaat een open landschap dat geschikt is als insectenrijk foerageergebied voor diverse diersoorten.

Provinciale staten hebben de coördinatieverordening Natura 2000 Overijssel (d.d. 9 november 2016) en de Wet ruimtelijke ordening (artikel 3.33 en 3.34 Wro) vastgesteld. Op 23 januari 2018 hebben Gedeputeerde Staten ingestemd met het voorstel dat onder een aantal voorwaarden afgeweken mag worden van deze Coördinatieverordening. Voor de uitvoering van de (herstel)maatregelen Natura 2000 in het noordelijk deel van de Sallandse Heuvelrug is dat het geval. Het betreft de aanvraag om omgevingsvergunning met de deelactiviteiten ' aanleggen' en 'handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'. Er worden vergunningplichtige werkzaamheden verricht zoals kappen en wegfrezen van stronken binnen het beschermingsgebied van de gasleiding en waterleiding wat intensieve afstemming vraagt met de beheerders van deze leidingen. Daarnaast wordt er een tijdelijk depot aangelegd wat in strijd is met de gebruiksregels van het bestemmingsplan. Het hout dat gekapt wordt kan grotendeels als boomstamhout afgevoerd worden, maar een deel (tophout) wordt versnipperd en als onder ander biomassa afgevoerd. Deze snippers moeten uit het bosgebied gereden worden om vervolgens in een depot tijdelijk opgeslagen te worden alvorens definitief afgevoerd te worden. In verband met de transportbewegingen bij dit depot is het nodig om, in verband met goede bereikbaarheid, een halfverharding aan te leggen.

Bekendmaking besluit Sallandse Heuvelrug, noordelijk deel

Voor de realisatie van de maatregelen om de natuurdoelen in het plangebied te behalen, is het volgende besluit opgesteld:

- Bevoegd gezag gemeente Hellendoorn: Omgevingsvergunning voor het aanleggen van halfverharding, het afvoeren van hout uit het bos en het aanleggen van een tijdelijk depot aan de Almeloseweg (ter hoogte van nummer 10) te Haarle.

Het besluit is digitaal beschikbaar van woensdag 28 juni 2018 tot en met 7 augustus 2018 via www.overijssel.nl/sallandseheuvelrug en als inkijkexemplaar bij:

- het loket Bouwen, milieu en openbare ruimte in het huis voor Cultuur en Bestuur, Willem Alexanderstraat 7 in Nijverdal

- Provincie Overijssel, Luttenbergstraat 2 in Zwolle

Indienen bezwaarschrift

Tijdens de hiervoor genoemde periode van de bekendmaking kan een ieder naar keuze mondeling bij één van bovengenoemde loketten of schriftelijk (of per e-mail) een bezwaarschrift omtrent de omgevingsvergunningen kenbaar maken aan de Gemeente Hellendoorn, Postbus 200, 7440 AE in Nijverdal (per e-mail via: gemeentebestuur@hellendoorn.nl). Dit bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet op zijn minst bevatten:

- De naam en het adres van de indiener

- De dagtekening

- Een omschrijving van dit besluit

- De gronde van het bezwaar (de motivering)

Na het indienen van een bezwaarschrift kunt u ook de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen.

Meer informatie

Voor vragen over het besluit op de omgevingsvergunning kunt u contact opnemen met de balie Bouwen, milieu en openbare ruimte, telefoonnummer: 0548-630214 of per mail: BMO@hellendoorn.nl.

Voor inhoudelijke vragen over het herstellen en versterken van het noordelijke deel van de Sallandse Heuvelrug kunt u ook terecht bij projectleider: Corné Balemans, c.balemans@staatsbosbeheer.nl.

 

Naar boven