Provincie Overijssel - Faunabeheerplan Overijssel aanvullende paragraaf vrijgestelde soorten en paragraaf jacht

Goedkeuringsbesluit Faunabeheerplan Overijssel aanvullende paragrafen vrijgestelde soorten en jacht (aanvulling op Faunabeheerplan Overijssel 2014-2019)

 

Gedeputeerde Staten van Overijssel;

 

Gelet op artikel 3.12, zevende lid, Wet natuurbescherming;

 

Gelet op titel 7.8 van de Omgevingsverordening Overijssel 2017;

 

Gelezen het verzoek van 26 juni 2017 van de Stichting Faunabeheereenheid Overijssel (FBE);

 

OVERWEGENDE;

 

dat wij het wenselijk vinden dat populatiebeheer, schadebestrijding en jacht gecoördineerd en planmatig plaatsvinden op basis van een door ons goedgekeurd faunabeheerplan;

 

dat ingevolge artikel 3.12, negende lid, Wet natuurbescherming door Provinciale Staten in titel 7.8 van de Omgevingsverordening Overijssel regels zijn gesteld omtrent de eisen waaraan faunabeheerplannen moeten voldoen;

 

dat de Faunabeheereenheid Overijssel de Wildbeheereenheden binnen haar werkgebied overeenkomstig artikel 3.12, zesde lid, van de Wet natuurbescherming heeft gehoord over de inhoud van de concept paragrafen en dat deze tijdens plenaire bijeenkomsten op 14 en 15 februari 2017 zijn voorgelegd;

 

dat overeenkomstig artikel 3. 12, tweede lid, van de Wet natuurbescherming de stichting Natuur en Milieu Overijssel als maatschappelijke organisatie is toegetreden tot het bestuur van de Faunabeheereenheid Overijssel;

BESLUITEN:

Artikel 1

De paragraaf Vrijgestelde soorten (aanvulling op Faunabeheerplan Overijssel 2014-2019) zoals deze is vastgesteld door het bestuur van de de Faunabeheereenheid Overijssel, goed te keuren,

Artikel 2

De paragraaf Jacht (aanvulling op Faunabeheerplan Overijssel 2014-2019) zoals deze is vastgesteld door het bestuur van de de Faunabeheereenheid Overijssel, goed te keuren met uitzondering van twee in artikel 3 aangegeven tekstpassages waarmee deze geen onderdeel worden van het goedgekeurde Faunabeheerplan.

Artikel 3

Aan de volgende tekstpassages wordt de goedkeuring onthouden:

  • 1.

    Aanvulling Jacht, pagina 2 (pagina 43 in het pdf bestand), in 1.3.3 onder het afwegingskader voor een redelijke wildstand, de zinnen:

    “Dit afwegingskader is van toepassing op alle 5 wildsoorten en niet alleen voor de wildsoorten die beschreven zijn in deze paragraaf. Bovendien is dit afwegingskader een eerste aanzet, waarmee de komende periode ervaring worden opgedaan. Mede op basis van deze ervaring zal worden bekeken of dit kader in het eerstvolgende Faunabeheerplan aanpassing behoeft.”

  • 2.

    In paragraaf 1.3.5 de laatste zin:

    “Met deze registratiegegevens kan, mede in combinatie met schademeldingen, voor de komende planperioden inzicht worden gekregen in de wijze waarop planmatige en gecoördineerde schadebestrijding plaatsvindt.”

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de bekendmaking van dit besluit en geldt tot 1 september 2019.

 

Stukken digitaal inzien

 

U kunt de aanvullende paragrafen vrijgestelde soorten en jacht (aanvulling op Faunabeheerplan Overijssel 2014-2019) alsmede het oorspronkelijk goedgekeurde Faunabeheerplan Overijssel 2014-2019 raadplegen op de website van de Faunabeheereenheid Overijssel (http://overijssel.faunabeheereenheid.com/faunabeheerplan/).

 

Rechtsmiddelen

 

Als u het niet eens bent met het besluit kunt u binnen zes weken na de datum van bekendmaking dit besluit bezwaar maken bij Gedeputeerde Staten van Overijssel. Dit doet u door bezwaarschrift in te dienen bij Gedeputeerde Staten van Overijssel, team Juridische Zaken, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle (telefoon 038-499 93 05).

Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en bevat in ieder geval:

  • a.

    Naam en adres van de indiener;

  • b.

    De dagtekening;

  • c.

    Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    De gronden van bezwaar.

U kunt het bezwaarschrift ook per elektronisch formulier verzenden. Dit formulier kun u vinden op http://www.overijssel.nl/loket/bezwaar-klacht.

 

Voor de behandeling van een bezwaarschrift bij provincie Overijssel is geen griffierecht verschuldigd. Voor inlichtingen over de bezwarenprocedure kun u zich wenden tot de provinciaal medewerker die bij het besluit is vermeld.

 

Verzoek om voorlopige voorziening

 

Indien spoed dat vereist is het mogelijk om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel, Afdeling Bestuursrecht (Postbus 10067, 8000 GB Zwolle). Voor het behandelen van een verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en wijze van betaling kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Overijssel (088-361 1037) of www.rechtspraak.nl.

 

Inlichtingen

 

Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met mw. H.T. Scholten-Huizendveld, 038 499 85 22 of HT.Scholten-Huizendveld@overijssel.nl

 

Overijssel, 11 juli 2017

Gedeputeerde Staten voornoemd.

Toelichting

 

Met ingang van 1 januari 2017 is de Wet natuurbescherming is werking getreden. Op grond van artikel 3.12, eerste lid, van de Wet natuurbescherming geschieden beheer, schadebestrijding en jacht op basis van een goedgekeurd faunabeheerplan.

 

De Faunabeheereenheid (FBE) is verantwoordelijk voor het opstellen van het faunabeheerplan. Bij het opstellen van het faunabeheerplan worden de inspanningen op het terrein van de beheer, schadebestrijding en jacht op elkaar afgestemd, onder regie van een bestuur waarin niet alleen jachthouders maar ook maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd zijn.

 

Het faunabeheerplan heeft op grond van artikel 3.12, zevende lid, Wet natuurbescherming de goedkeuring nodig van Gedeputeerde Staten. Gedeputeerde Staten toetsen of het plan voldoet aan de wet en de eisen in de Omgevingsverordening.

 

De Wet natuurbescherming vereist een planmatige en doelmatige aanpak van het faunabeheer. Dit betekent dat niet alleen schadebestrijding op basis van ontheffingen en aanwijzingen, maar ook de jacht en de schadebestrijding op basis van vrijstellingen plaatsvinden op basis van een faunabeheerplan.

 

De FBE heeft het vigerende Faunabeheerplan Overijssel 2014-2019 aangevuld met een paragraaf vrijgestelde soorten en paragraaf jacht. Bij brief van 26 juni 2017 heeft de FBE de aanvullingen ter goedkeuring aangeboden aan Gedeputeerde Staten

 

De voorliggende paragrafen vrijgestelde soorten en jacht geven invulling aan de in de wet en Omgevingsverordening gevraagde onderbouwing. In titel 7.8 van de Omgevingsverordening Overijssel 2017 hebben Provinciale Staten eisen gesteld waaraan een faunabeheerplan ten aanzien van beheer en schadebestrijding, respectievelijk jacht, moeten voldoen.

 

Gedeputeerde Staten hebben geoordeeld dat de aanvulling Vrijgestelde soorten op het Faunabeheerplan Overijssel 2014-2019 aan het vooraf gestelde juridische kader voldoet en daarmee kan worden goedgekeurd.

 

De aanvulling Jacht op het Faunabeheerplan Overijssel 2014-2019 voldoet grotendeels aan het vooraf gestelde juridische kader en kan worden goedgekeurd. Aan twee passages uit deze aanvulling Jacht, zoals is aangeduid in artikel 3 van het goedkeuringsbesluit, heeft Gedeputeerde Staten de goedkeuring onthouden, omdat deze passages geen betrekking hebben op de planperiode 2014-2019, maar op een volgend faunabeheerplan en zijn daarom niet relevant voor dit faunabeheerplan. De onthouding van goedkeuring aan deze tekstpassages heeft overigens geen consequenties voor de uitoefening van de jacht op basis van het goedgekeurde faunabeheerplan.

 

Door dit besluit over de paragrafen vrijgestelde soorten en jacht is het gebruik van de vrijstellingen voor schadebestrijding en de uitoefenen van de jacht mogelijk binnen Provincie Overijssel.

 

Het Faunabeheerplan Overijssel 2014-2019 heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. De voorliggende paragrafen zijn aanvullend op het al eerder vastgestelde en goedgekeurde faunabeheerplan. De looptijd van dit aanvullende plan is gelijk aan het vigerende faunabeheerplan, dus tot 1 september 2019.

Naar boven