Provincie Noord-Holland; wijziging van het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008
 
Besluit van Provinciale Staten van 2 februari 2015 tot wijziging van het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008  
Provinciale Staten van Noord-Holland,
Gelezen de voordracht van gedeputeerde staten van Noord-Holland;
Overwegende dat uit hoofde van een adequate organisatie van het vaarwegbeheer het wenselijk is de taakopdracht van het hoogheemraadschap in het reglement van bestuur te wijzigen;
Overwegende dat het voorts wenselijk is om het reglement van bestuur te wijzigen in verband met een organisatiewijziging van de Kamer van Koophandel;
Gelet op artikel 2 van de Waterschapswet;
Besluiten:
Artikel I
Het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008wordt als volgt gewijzigd:
A
Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:
  • 1.
    Onder verlettering van onderdeel c tot onderdeel a vervallen in het derde lid de onderdelen a en b.
  • 2.
    Onder vernummering van het vijfde en zesde lid tot het vierde en vijfde lid, vervalt het vierde lid.
B
Artikel 9, tweede lid, vervalt en wordt vervangen door:
De leden, bedoeld in artikel 8, onderdeel d, worden benoemd door de Kamer van Koophandel op voordracht van de regionale raad van de Regio Noordwest van de Kamer van Koophandel.
C
Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:
  • 1.
    Het eerste lid vervalt.
  • 2.
    De leden 2 tot en met 5 worden vernummerd tot 1 tot en met 4.
D
Artikel 13 vervalt.
E
Artikel 23 vervalt.
F
De bij dit reglement behorende kaart als bedoeld in artikel 3, eerste lid, wordt vervangen door de bij dit besluit gevoegde kaart.
Artikel II
  • 1.
    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst, met dien verstande dat onderdeel A van artikel I in werking treedt, met ingang van het tijdstip waarop het besluit van provinciale staten tot aanwijzing van vaarwegbeheerders als bedoeld in artikel 3.2 van de Waterwet in werking treedt. Indien dat besluit van provinciale staten reeds in werking is getreden treedt onderdeel A van artikel I in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst en werkt dat onderdeel terug tot en met dat tijdstip van inwerkingtreding.
  • 2.
    Artikel I onder B werkt terug tot en met 1 september 2014.
Haarlem, 2 februari 2015.
Provinciale Staten van Noord-Holland,
J.W. Remkes, voorzitter
J.J.M. Vrijburg, griffier.
Uitgegeven op 24 maart 2015.
TOELICHTING
Algemeen
De voorliggende wijziging van het reglement heeft betrekking op de nieuwe regeling van het regionale vaarwegbeheer. Het besluit van provinciale staten tot wijziging van de Waterverordening provincie Noord-Holland (invoegen regeling voor het regionale vaarwegbeheer) en intrekking van de Scheepvaartwegenverordening provincie Noord-Holland, geeft uitvoering aan artikel 3.2 van de Waterwet, dat het provinciebestuur opdraagt de overheidslichamen aan te wijzen die belast zijn met het beheer van de regionale wateren, in dit geval het vaarwegbeheer van die wateren.
Het voorgaande brengt met zich dat het vaarwegbeheer uit de taakopdracht van het waterschap in zijn reglement van bestuur geschrapt kan worden. Dit besluit voorziet daarin voor het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008.
Vanwege de nieuwe Wet op de Kamer van Koophandel, die op 1 januari 2014 in werking is getreden, is ook artikel 14, derde lid, van de Waterschapswet gewijzigd. In de nieuwe wet is bepaald dat er één KvK is, die bestaat uit één centrale raad en is onderverdeeld in regionale raden (voorheen waren dit verschillende KvK’s, twaalf in totaal). Dit betekent dat de benoeming van waterschapsbestuurders voortaan zal geschieden door de KvK op voordracht van de regionale raad van de regio Noordwest van de KvK (art. 54 Wet KvK). Dit heeft geleid tot een wijziging van artikel 9 lid 2 van het reglement, waarin eerder werd gesproken van twee verschillende KvK’s en waar nu een regionale raad wordt genoemd.
Voorts worden enkele bepaling geschrapt betreffende het tijdstip van benoeming van het dagelijks bestuur na de verkiezingen, vanwege de inwerkingtreding van de gewijzigde Waterschapswet en de Kieswet inzake de waterschapsverkiezingen.
Tot slot zijn enige wijzigingen aangebracht op de kaart behorende bij dit reglement. Een gedeelte van het wegbeheer is overgegaan van het Hoogheemraadschap naar de gemeente Castricum. Tevens is er een overdracht van het beheer van enkele dijkvakken geweest door het rijk aan het Hoogheemraadschap.
Artikelsgewijs
Artikel I
A
Deze wijziging omvat het schrappen van de taken ‘zorg voor vaarwegen’ en ‘zorg voor toepassing Scheepvaartverkeerswet’ (nautisch beheer).
B
Op 1 januari 2014 is de nieuwe Wet op de Kamer van Koophandel in werking getreden (Staatsbladen 2013, 507 en 508). Die wet bevat een wijziging van artikel 14, derde lid, van de Waterschapswet. Die wijziging houdt in dat de vertegenwoordigers van de categorie bedrijven worden benoemd door de Kamer van Koophandel op voordracht van de regionale raad van de regio van de Kamer van Koophandel die gelegen is in het gebied van het desbetreffende waterschap. Op grond van artikel 3, eerste lid, van genoemde Wet op de Kamer van Koophandel heeft de Kamer van Koophandel vijf regio’s vastgesteld. De regio’s zijn aangeduid in het Besluit vaststelling regio’s van 2 januari 2014 van de Kamer van Koophandel (Stcrt. 2014, 1215). Uit die indeling blijkt dat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is gelegen in de regio Noordwest (het gebied van de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht). In lijn hiermee is in het nieuwe tweede lid van artikel 9 bepaald dat de benoeming door de Kamer van Koophandel van de drie vertegenwoordigers voor de categorie bedrijven geschiedt op voordracht van de regionale raad van de regio Noordwest.
C en D
De Wet aanpassing waterschapsverkiezingen (Staatsblad 2014, 63) voorziet er door wijziging van de Kieswet en de Waterschapswet in dat er gecombineerde stembusverkiezingen worden gehouden voor provinciale staten en de categorie ingezetenen in het algemeen bestuur van het waterschap. Die gecombineerde verkiezingen vinden voor de eerste keer plaats op 18 maart 2015. Op grond van de gewijzigde Kieswet eindigt de zittingsperiode van de huidige algemene besturen op 26 maart 2015.
Omdat de periode tussen de verkiezingsdag en de installatie van het nieuwe algemeen bestuur nog maar acht dagen is, is in het gewijzigde artikel 41 Waterschapswet bepaald dat de leden van het dagelijks bestuur aanblijven totdat minstens de helft van hun opvolgers is benoemd en deze benoemingen zijn aanvaard. Als uiterste datum voor het vormen van een nieuw dagelijks bestuur geldt een termijn van drie maanden. Deze bepaling geldt ook voor de leden die niet opnieuw tot lid van het algemeen bestuur zijn gekozen of benoemd. Voorts voorziet het nieuwe zesde lid van artikel 42 in plaatsvervanging door de voorzitter totdat het aantal leden van het dagelijks bestuur dat in functie is bedoelde helft heeft bereikt.
De in het eerste lid van artikel 12 en de in artikel 13 van het reglement opgenomen regeling betreffende de benoeming van de hoogheemraden, het tijdstip waarop die benoeming ingaat en de plaatsvervanging door de voorzitter, is niet in overeenstemming met het gewijzigde artikel 41 van de Waterschapswet en dient om die reden te worden geschrapt.
E
Artikel 23 vervalt omdat de betreffende bepalingen van overgangsrecht zijn uitgewerkt.
F
Heeft tot doel het vaststellen van een nieuwe kaart bij het reglement waarop de voorheen aangegeven vaarwegen van de kaart zijn geschrapt.
Daarnaast heeft de gemeente Castricum de buitenwegen, inclusief de pontjes De Woude en Akersloot, in de voormalige gemeenten Akersloot en Limmen in eigendom, beheer en onderhoud overgenomen van het Hoogheemraadschap. Voor de hele gemeente Castricum is om die reden de wegentaak van de kaart geschrapt.
Het rijk heeft het beheer van de Noorder IJdijk te Amsterdam en de voorlandkeringen 't Horntje en Bolwerk Robbengat met zandlichaam te Texel overgedragen aan het Hoogheemraadschap. Ook dit heeft geleid tot aanpassing van de kaart bij dit reglement.
Artikel II
In verband met de voorbereidingen voor de benoeming van de vertegenwoordigers voor het algemeen bestuur die door de Kamer van Koophandel moeten worden gedaan voorafgaand aan de verkiezingen in maart 2015, wordt aan artikel I onder B terugwerkende kracht verleend tot en met 1 september 2014.
Omdat met deze wijziging de taak van het waterschap wordt gewijzigd, behoeft dit besluit op grond van artikel 5, lid 2, van de Waterschapswet de goedkeuring van de minister van Infrastructuur en Milieu.
(bijlage)
Kaart als bedoeld in artikel 3, eerste lid, reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008
(Bijlage)
Geconsolideerde versie van het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008 na wijziging voormeld
Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
Dit reglement verstaat onder:
  • a.
    wet: Waterschapswet;
  • b.
    categorie ingezetenen: categorie van belanghebbenden, bedoeld in artikel 12, tweede lid, onderdeel a, van de wet;
  • c.
    categorie ongebouwd: categorie van belanghebbenden, bedoeld in artikel 12, tweede lid, onderdeel b, van de wet;
  • d.
    categorie natuurterreinen: categorie van belanghebbenden, bedoeld in artikel 12, tweede lid, onderdeel c, van de wet;
  • e.
    categorie bedrijven: categorie van belanghebbenden, bedoeld in artikel 12, tweede lid, onderdeel d, van de wet.
Hoofdstuk 2 Naam, gebied, vestigingsplaats en taak van het hoogheemraadschap
Artikel 2 Naam
Er is een waterschap met de naam Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, verder aan te duiden als: het hoogheemraadschap.
Artikel 3 Gebied
  • 1.
    Het gebied van het hoogheemraadschap is aangegeven op de bij dit reglement behorende kaart.
  • 2.
    De grenzen van het gebied, bedoeld in het eerste lid, kunnen nader worden aangegeven op door gedeputeerde staten vast te stellen detailkaarten.
  • 3.
    Van elk van de kaarten, bedoeld in het eerste en tweede lid, berust een gewaarmerkt exemplaar bij het hoogheemraadschap en bij de provincie Noord-Holland.
Artikel 4 Vestigingsplaats
Het hoogheemraadschap is gevestigd in een door het college van hoofdingelanden te bepalengemeente.
Artikel 5 Taak
  • 1.
    De taak van het hoogheemraadschap is de waterstaatkundige verzorging van zijn gebied, bedoeld in artikel 3, eerste lid, voor zover deze taak niet aan andere publiekrechtelijke lichamen is opgedragen.
  • 2.
    De taak, bedoeld in het eerste lid, omvat:
    • a.
      de zorg voor het watersysteem;
    • b.
      de zorg voor het zuiveren van afvalwater, hieronder mede begrepen het stedelijk afvalwater dat afkomstig is vanuit het beheersgebied van een aangrenzende waterbeheerder en dat krachtens artikel 3.4 van de Waterwet om doelmatigheidsredenen wordt gezuiverd op een zuiveringstechnisch werk dat in beheer is bij het hoogheemraadschap.
  • 3.
    Het hoogheemraadschap heeft daarnaast als taken de zorg voor:
    c.wegen.
  • 4.
    De zorg voor wegen betreft de zorg voor:
    • d.
      de openbare wegen in het taakgebied dat is aangegeven op de kaart, bedoeld in artikel 3, eerste lid, voor zover zij zijn gelegen buiten de bebouwde kom in de zin van de Wegenwet en voor zover zij niet in beheer zijn bij derden;
    • e.
      de wegen op de waterkeringen, voor zover zij niet in beheer zijn bij derden.
  • 5.
    Het hoogheemraadschap draagt zorg voor het actueel houden van een voor een ieder beschikbare kaart, waarop de ligging van de in het vijfde lid, onderdelen a en b, genoemde wegen is vermeld. Van deze kaart berust een gewaarmerkt exemplaar bij het hoogheemraadschap en bij de provincie Noord-Holland.
Hoofdstuk 3 De wegenheffing
Artikel 6 Methodiek van kostentoedeling
  • 1.
    De heffing, bedoeld in artikel 122a van de wet, wordt geheven van degenen die:
    • a.
      ingezetenen zijn;
    • b.
      krachtens eigendom, bezit of beperkt recht het genot hebben van ongebouwde onroerende zaken, niet zijnde natuurterreinen;
    • c.
      krachtens eigendom, bezit of beperkt recht het genot hebben van natuurterreinen;
    • d.
      krachtens eigendom, bezit of beperkt recht het genot hebben van gebouwde onroerende zaken.
  • 2.
    De kosten die samenhangen met de algemene verkeersfunctie worden toegedeeld aan de categorie van heffingplichtigen, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a.
  • 3.
    De kosten die samenhangen met de ontsluitingsfunctie van de wegen worden toegedeeld aan de categorieën van heffingplichtigen, bedoeld in het eerste lid, onderdelen b tot en met d.
  • 4.
    De toedeling van het kostendeel per categorie, bedoeld in het derde lid, wordt bepaald op basis van de waarde van de onroerende zaken in het economische verkeer.
  • 5.
    De artikelen 118, 119 en 121 van de wet zijn van overeenkomstige toepassing.
Hoofdstuk 4 De samenstelling en inrichting van het bestuur van het hoogheemraadschap
1 Benaming bestuursorganen
Artikel 7 Benaming bestuursorganen
  • 1.
    Het algemeen bestuur kan worden aangeduid als: het college van hoofdingelanden.
  • 2.
    Het dagelijks bestuur kan worden aangeduid als: het college van dijkgraaf en hoogheemraden.
  • 3.
    De voorzitter kan worden aangeduid als: de dijkgraaf.
  • 4.
    De leden van het dagelijks bestuur, met uitzondering van de voorzitter, kunnen worden aangeduid als: hoogheemraden.
2 Het college van hoofdingelanden
Artikel 8 Omvang college van hoofdingelanden
Het college van hoofdingelanden bestaat uit dertig leden. Hiervan vertegenwoordigen:
a drieëntwintig leden de categorie ingezetenen;
b drie leden de categorie ongebouwd;
c een lid de categorie natuurterreinen;
d drie leden de categorie bedrijven.
Artikel 9 Benoeming vertegenwoordigers specifieke categorieën
  • 1.
    De leden, bedoeld in artikel 8, onderdeel b, worden benoemd door Land- en Tuinbouw Organisatie Noord.
  • 2.
    De leden, bedoeld in artikel 8, onderdeel d, worden benoemd door de Kamer van Koophandel op voordracht van de regionale raad van de Regio Noordwest van de Kamer van Koophandel.
Artikel 10 Reglement van orde
Het college van hoofdingelanden stelt voor zijn vergaderingen en andere werkzaamheden een reglement van orde vast.
3 Het college van dijkgraaf en hoogheemraden
Artikel 11 Omvang college van dijkgraaf en hoogheemraden
  • 1.
    Het college van dijkgraaf en hoogheemraden bestaat uit de dijkgraaf en een door het college van hoofdingelanden te bepalen aantal hoogheemraden dat ten hoogste vijf bedraagt.
  • 2.
    Het besluit van het college van hoofdingelanden tot bepaling van het in het eerste lid bedoelde aantal hoogheemraden wordt onverwijld schriftelijk aan gedeputeerde staten medegedeeld.
Artikel 12 Benoeming hoogheemraden
  • 1.
    Gedeputeerde staten kunnen ontheffing verlenen van het bepaalde in artikel 41, derde lid, van de wet.
  • 2.
    De tot hoogheemraad benoemde wordt geacht de benoeming niet te aanvaarden, indien op de tiende dag na kennisgeving van de benoeming door middel van een aangetekende brief geen mededeling van hem is ontvangen dat hij de benoeming aanvaardt.
  • 3.
    Wanneer de benoeming niet is aanvaard, vindt zo spoedig mogelijk een nieuwe benoeming plaats.
  • 4.
    De benoeming ter vervulling van een plaats die tussentijds openvalt, vindt zo spoedig mogelijk plaats nadat de opengevallen plaats in het college van hoofdingelanden is vervuld, tenzij het college van hoofdingelanden besluit het aantal hoogheemraden te verminderen of toepassing wordt gegeven aan het tweede lid.
Artikel 13 Ingang benoeming hoogheemraden
Vervallen.
Artikel 14 Ontslag op eigen initiatief
  • 1.
    Een hoogheemraad kan te allen tijde ontslag nemen. Hij doet daarvan schriftelijk mededeling aan het college van hoofdingelanden.
  • 2.
    Het ontslag gaat in een maand na ontvangst van de mededeling, bedoeld in het eerste lid, of zoveel eerder als zijn opvolger de benoeming heeft aanvaard.
Artikel 15 Vervanging hoogheemraden
  • 1.
    Bij langdurige afwezigheid van een hoogheemraad, of indien een hoogheemraad met de waarneming van het ambt van dijkgraaf is belast, kan hij worden vervangen door een lid van het college van hoofdingelanden, aan te wijzen door het college van hoofdingelanden.
  • 2.
    Degene die gedurende meer dan dertig dagen onafgebroken voor een hoogheemraad heeft waargenomen, geniet een vergoeding ten bedrage van de voor dat lid vastgestelde bezoldiging. De vergoeding wordt verminderd met hetgeen als lid van het college van hoofdingelanden als vergoeding wordt ontvangen.
Artikel 16 Reglement van orde
Het college van dijkgraaf en hoogheemraden stelt voor zijn vergaderingen en andere werkzaamheden een reglement van orde vast, dat aan het college van hoofdingelanden wordt toegezonden.
4 De dijkgraaf
Artikel 17 Benoeming dijkgraaf
  • 1.
    Alvorens een aanbeveling voor de benoeming van de dijkgraaf als bedoeld in artikel 46, derde lid, van de wet, wordt opgemaakt, wordt, behalve in het geval van herbenoeming, een open sollicitatieprocedure gevolgd.
  • 2.
    Indien de aanbeveling uit meer dan één persoon bestaat, wordt over iedere plaats op de aanbeveling afzonderlijk gestemd.
  • 3.
    De stemming in verband met de in artikel 46, derde lid, van de wet bedoelde aanbeveling wordt, indien het een vacature ten gevolge van de periodieke aftreding betreft, ten minste twee maanden voor de datum van aftreding, en indien het een tussentijdse vacature betreft, binnen vier maanden na het ontstaan van de vacature, gehouden.
  • 4.
    Samen met de aanbeveling voor de benoeming van de dijkgraaf wordt een uittreksel uit de notulen van de gehouden stemming aan gedeputeerde staten van Noord-Holland gezonden.
Artikel 18 Woonplaats dijkgraaf
  • 1.
    De dijkgraaf heeft zijn werkelijke woonplaats in het gebied van het hoogheemraadschap.
  • 2.
    Het college van hoofdingelanden kan, al dan niet voor een bepaalde periode, ontheffing verlenen van de verplichting om de werkelijke woonplaats in het gebied van het hoogheemraadschap te hebben.
5 De secretaris
Artikel 19 Benoeming secretaris
De benoeming van de secretaris vindt plaats op voordracht van het college van dijkgraaf en hoogheemraden door het college van hoofdingelanden.
Artikel 20 Taken en bevoegdheden
Artikel 33, eerste en tweede lid, van de wet is van overeenkomstige toepassing op de secretaris en zijn vervangers.
Hoofdstuk 5 Toezicht
Artikel 21 Goedkeuring
vervallen.
Artikel 22 Meldingen
Het college van dijkgraaf en hoogheemraden zendt onverwijld aan gedeputeerde staten ter kennisneming besluiten tot:
a oprichting van, deelneming in of opheffing van een rechtspersoon;
b het vaststellen, wijzigen of intrekken van verordeningen, huishoudelijke verordeningen daaronder niet begrepen;
c het vaststellen, wijzigen of intrekken van een legger;
d het aangaan, wijzigen of ontbinden van belangrijke overeenkomsten betreffende de waterstaat;
e het vaststellen van ontwerppeilbesluiten;
f het vaststellen van ontwerpverordeningen, op grond van artikel 78 van de wet, waarin de regels ten aanzien van grondwateronttrekkingen en -infiltraties zijn opgenomen;
g het vaststellen van ontwerpcalamiteitenplannen, bedoeld in artikel 5.29, derde lid, van de Waterwet, alsmede de besluiten tot vaststelling van de calamiteitenplannen.
Hoofdstuk 6 Overgangs- en slotbepalingen
Artikel 23 Overgangsrecht
Vervallen.
Artikel 24 Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op 31 maart 2008.
Artikel 25 Citeertitel
Dit reglement wordt aangehaald als: Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2008.
Naar boven