Provincie Noord-Holland; wijziging van de luchthavenregeling Zweefvliegveld ZC Den Helder.
 
Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 2 februari 2015, tot vaststelling van de wijziging van de luchthavenregeling Zweefvliegveld ZC Den Helder.
Provinciale Staten van Noord-Holland
Gelet op de voordracht van Gedeputeerde Staten van 16 december 2014, met kenmerk 352477/475868;
Gelet op artikel 8.64, eerste lid, van de Wet luchtvaart en artikel 143 van de Provinciewet;
B esluiten :
Artikel I
De Luchthavenregeling Zweefvliegveld ZC Den Helder wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 5, lid 6 komt te luiden:
Artikel 5, lid 6
Het maximaal gebruik van het sleepvliegtuig is gesteld op 250 starts per jaar. Het gebruik van het sleepvliegtuig is uitsluitend toegestaan op werkdagen (inclusief de zaterdagen) gedurende de openstelling van het zweefvliegveld van 10:00 uur tot uiterlijk 18:00 uur. Het gebruik van het sleepvliegtuig op zon- en/of officiële feestdagen is niet toegestaan.
Artikel II
Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het is geplaatst.
Haarlem, 2 februari 2015.
Provinciale Staten van Noord-Holland,
J.W. Remkes, voorzitter.
J.J.M. Vrijburg, griffier.
Uitgegeven op 25 februari 2015
 
 
Toelichting
Exploitatie luchthaven
Op 12 december 2011 hebben PS voor deze luchthaven een luchthavenregeling vastgesteld (Provinciaal Blad 2012/8).
Op 17 april 2014 hebben wij van de exploitant (houder van de luchthavenregeling) een verzoek ontvangen om artikel 5.6 van de luchthavenregeling te wijzigen. De wijziging betreft:
  • 1
    Het sleepvliegen te verspreiden over het gehele seizoen (april t/m oktober) tot een maximum van 250 vluchten per seizoen;
  • 2
    Het sleepvliegen te beperken tot de weekdagen, inclusief zaterdagen, tussen 10:00 uur en 18:00 uur;
  • 3
    Op zon- en feestdagen niet te sleepvliegen.
In de huidige situatie is het toegestaan om gedurende 10 dagen per jaar sleepvluchten uit te voeren, daarbij is geen limiet gesteld aan het aantal sleepvluchten per dag. In de praktijk blijkt dat er per dag maximaal 30 sleepvluchten kunnen worden uitgevoerd.
De wijziging van de luchthavenregeling ziet uitsluitend op een meer gespreide verdeling van het aantal uit te voeren sleepvluchten over het gehele jaar. Het aantal sleepvluchten blijft ongewijzigd. Hiermee wijzigen de geluids- en externe veiligheidscontouren niet en blijven de activiteiten verantwoord vanuit het oogpunt van de bescherming van de leefomgeving (milieugebruiksruimte). Voor het overige blijft de luchthavenregeling ongewijzigd in stand.
Hiertoe is artikel 5, lid 6 van de luchthavenregeling aangepast.
Gezien het feit dat het een voortzetting van een bestaande activiteit (recreatieve functie) betreft, is de wijziging van de luchthavenregeling in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving en met het bepaalde in het Provinciale beleidsnota Regionale Luchthavens.
Bijlage: geconsolideerde versie van de Luchthavenregeling Zweefvliegveld ZC Den Helder
Hoofdstuk 1 Algemeen
Artikel 1
In deze luchthavenregeling wordt verstaan onder:
  • a.
    Exploitant: de houder van een luchthavenregeling;
  • b.
    Gebruiker: een natuurlijke of rechtspersoon die vluchten uitvoert, niet zijnde een luchtvaartmaatschappij;
  • c.
    Luchthaven: een terrein als bedoeld in artikel 1, lid 1, van de Wet luchtvaart;
  • d.
    Luchthavengebied: het gebied dat bestemd is voor gebruik als luchthaven;
  • e.
    PS: college van provinciale staten van Noord-Holland;
  • f.
    Regeling: de Regeling burgerluchthavens;
  • g.
    Rvglt: Regeling veilig gebruik luchthavens en andere terreinen;
  • h.
    UDP: Uniforme daglicht periode;
  • i.
    Wet: de Wet luchtvaart;
  • j.
    Zweeftoestel: luchtvaartuig niet zijnde een TMG, zwaarder dan lucht, dat hoofdzakelijk in de lucht kan worden gehouden door aerodynamische reactiekrachten en waarvan de vrije vlucht niet afhankelijke is van een motor;
  • k.
    Zweefvliegtuig: zweeftoestel met vaste vleugel.
Artikel 2
De exploitant van de luchthaven als bedoeld in artikel 3 is ZweefvliegClub Den Helder, gevestigd aan de Ulkeweg 25 te Slootdorp.
Artikel 3
Deze luchthavenregeling is van toepassing op de luchthaven aan de Ulkeweg 25 te Slootdorp, gemeente Wieringermeer, geografische positie 52˚49’15’’ N 004˚55’34’’ E zoals aangegeven op de bij deze luchthavenregeling behorende kaart (bijlage 1).
Artikel 4
Van de luchthaven, genoemd in artikel 3, mag uitsluitend gebruik worden gemaakt door de exploitant van de luchthaven, genoemd in artikel 2, en gebruiker.
Hoofdstuk 2 Regels voor het luchthavenluchtverkeer
Artikel 5
  • 1.
    Onverminderd de bepalingen uit de wet, Besluit burgerluchthavens en de Regeling veilig gebruik luchthavens en andere terreinen, mag de luchthaven uitsluitend worden gebruikt voor zweefvliegen met een lier, middels zelfstarters of middels een sleepvliegtuig door exploitant met gastgebruik.
  • 2.
    Indien op een dag of dagdeel het lierbedrijf actief is, vindt het opslepen van zweefvliegtuigen door middel van het sleepvliegtuig niet plaats.
  • 3.
    Het sleepvliegtuig wordt uitsluitend gebruikt voor het slepen van zweefvliegtuigen. Het uitvoeren van instructievluchten hiermee (met uitzondering van incidentele prof-checks) is niet toegestaan.
  • 4.
    Het gelijktijdig starten en landen van luchtvaartuigen is verboden.
  • 5.
    De luchthaven heeft één baan met twee startrichtingen en deze is 07-25 georiënteerd.
  • 6.
    Het maximaal gebruik van het sleepvliegtuig is gesteld op 250 starts per jaar. Het gebruik van het sleepvliegtuig is uitsluitend toegestaan op werkdagen (inclusief de zaterdagen) gedurende de openstelling van het zweefvliegveld van 10:00 uur tot uiterlijk 18:00 uur. Het gebruik van het sleepvliegtuig op zon- en/of officiële feestdagen is niet toegestaan.
  • 7.
    Het gebruik of doen gebruiken van de luchthaven is alleen toegestaan in UDP.
Hoofdstuk 3 Milieugebruiksruimte
Artikel 6
De 56 dB(A) Ldengeluidscontour valt binnen het luchthavengebied.
Artikel 7
De 10-6 Plaatsgebonden Risicocontour valt binnen het luchthavengebied.
Hoofdstuk 4 Rapportageverplichting
Artikel 8
Het gebruiksjaar betreft de periode van 1 januari tot en met 31 december.
Artikel 9
  • 1.
    Binnen vier weken na het einde van elk van de vier kalenderkwartalen overlegt de exploitant aan PS een rapportage over het gebruik van de luchthaven gedurende het betreffende kwartaal.
  • 2.
    Binnen vier weken na het einde van een gebruiksjaar overlegt de exploitant een rapportage over het gebruik van de luchthaven gedurende het gebruiksjaar.
  • 3.
    De inhoud van de rapportage dient in ieder geval te voldoen aan de vereisten gesteld in de punten a t/m j uit hoofdstuk 3 van de luchtvaartverordening zoals dit door het college van PS is vastgesteld.
Hoofdstuk 5 Inwerkingtreding
Artikel 10
Deze luchthavenregeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin zij wordt geplaatst voor zover de verklaring als bedoeld in artikel 8.49 van de Wet Luchtvaart is verkregen van de minister van Infrastructuur en Milieu.
Hoofdstuk 6 Citeertitel
Artikel 11
Deze regeling wordt aangehaald als “Luchthavenregeling Zweefvliegveld ZC Den Helder”.
Naar boven