Kamervragen zonder Antwoord

Datum publicatieOrganisatieVergaderjaarVraagDatum indiening
Tweede Kamer der Staten-Generaal2014-20152014Z18714

Vragen van de leden Sjoerdsma (D66), Omtzigt (CDA), Voordewind (ChristenUnie), Van Ojik (GroenLinks) en Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat Nederland beschikt over de satellietbeelden die laten zien wie verantwoordelijk is voor de aanslag op vlucht MH17 (ingezonden 23 oktober 2014).

Vraag 1

Deelt u de constatering dat kabinetten op belangrijke momenten politieke oordelen en politieke wegingen gaven aan buitenlandse en binnenlandse inlichtingen, zoals bijvoorbeeld:

  • in de aanloop naar de oorlog in Irak

  • ten aanzien van de dreiging die militairen ondergaan in missiegebied

  • ten aanzien van de dreiging die uitgaat van specifieke groeperingen in Nederland

  • ten aanzien van de dreiging die uitgaat richting specifieke (groepen) mensen in Nederland?

Vraag 2

Herinnert u zich de volgende uitspraak van de Minister-President van 21 juli 2014, waarin hij ten aanzien van de inlichtingen over de toedracht van de ramp zei: «Er zijn, zoals ik in mijn inleiding zei, sterke aanwijzingen over de toedracht van de ramp. Ik zeg erbij dat daar nog geen bevestiging van is bij onze diensten»?

Vraag 3

Is de verificatie van de Amerikaanse inlichtingen afgerond?

Vraag 4

Is de verificatie van de Duitse inlichtingen afgerond?

Vraag 5

Deelt u de mening dat het kabinet met haar politieke oordeel ten aanzien van de toedracht van de ramp niet kan wachten tot de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie klaar zijn met hun diepgaande onderzoeken, maar dat, als er eerder een politieke weging gemaakt kan worden over algemene conclusies, deze door het kabinet ook gemaakt moet worden?

Vraag 6

Kunt u in het kader van voorgaande aangeven tot welk politiek oordeel u komt op basis van binnenlandse en buitenlandse inlichtingen ten aanzien van de toedracht van de ramp?

Vraag 7

Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór het algemeen overleg als vervolg op het algemeen overleg van 15 oktober jl?