32 620 Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 265 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 juni 2020

De vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft (brief 14 mei 2020) verzocht om een brief over de organisatie van het medisch zorglandschap in het licht van de gevolgen van de huidige Coronacrisis en de planning omtrent de toegezegde houtskoolschets over de acute zorg en de contourennota.

Naar aanleiding van uw verzoek om een brief over de organisatie van het medisch zorglandschap in het licht van de gevolgen van de huidige coronacrisis, deel ik u graag het volgende mee. Het is te vroeg om nu al uitgebreid in te gaan op de gevolgen van de COVID-19 crisis op het zorglandschap en om een integrale visie te ontwikkelen op de organisatie van het medisch zorglandschap na COVID-19.

Een visie op het zorglandschap na COVID-19 vergt eerst dat lessen zijn geleerd en evaluaties zijn gedaan. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is bezig met een beleidsevaluatie van de crisisaanpak en daarnaast zal voor 1 september, op verzoek van uw Kamer, een onafhankelijk advies volgen over de lessen die geleerd kunnen worden van de maatregelen die zijn genomen om het virus te bestrijden en waar deze aanpassing, wijziging of uitbreiding behoeven in het geval dat het aantal besmettingen toeneemt. Ik verwacht dat daaruit belangrijke lessen kunnen worden getrokken die wellicht consequenties hebben voor het medisch zorglandschap.

Overigens wachten we hier niet op, zo zijn we al enige tijd volop bezig met het maken van plannen voor de opschaling van IC-capaciteit, het aanleggen van een ijzeren voorraad voor persoonlijke beschermingsmiddelen en het creëren van goede randvoorwaarden voor de opschaling van de reguliere zorg in de anderhalvemetersamenleving. Hierover bent u in de separate brieven over COVID-19 steeds geïnformeerd.

Daar waar het nu al kan zullen de bewindslieden van VWS in de contourennota en de houtskoolschets acute zorg ook al elementen opnemen van de eerste lessen van de COVID-19 crisis. Ik ben voornemens om de houtskoolschets acute zorg begin juli 2020 aan uw Kamer toe te sturen. De Minister en Staatssecretaris van VWS en de Minister voor MZS zullen de contourennota in het najaar van 2020 aan uw Kamer toesturen.

De Minister voor Medische Zorg, M.J. van Rijn

Naar boven