34 375 Wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met de versterking van de betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening, de preventie in het bedrijf of de inrichting van de werkgever en de randvoorwaarden voor het handelen van de bedrijfsarts, en enige andere wijzigingen

E NADERE MEMORIE VAN ANTWOORD

Ontvangen 20 december 2016

De leden van de fractie van D66 hebben in het nader voorlopig verslag de regering verzocht om nadere opheldering naar aanleiding een onderdeel van de memorie van antwoord. Deze leden vragen of de regering wil bevestigen dat de inperking van het recht op second opinion niet verder zal strekken dan in het reguliere verkeer tussen arts en patiënt binnen de vigerende richtlijnen van de KNMG gebruikelijk is.

De regering heeft geen voornemens om het recht op een second opinion van de werknemer verder in te perken dan nu gangbaar is in de reguliere zorg op grond van de vigerende richtlijnen van de KNMG. Bij de nadere uitwerking van deze bepalingen zal de reguliere zorg zoveel als mogelijk als leidraad dienen.

De fractieleden van D66 vragen voorts of de regering wil bevestigen dat de werknemer het recht heeft om zelf een bedrijfsarts voor een second opinion te kiezen, dat dat recht niet in een contract met arbodienst of bedrijfsarts kan worden beperkt, dat de werknemer zelf de bedrijfsarts voor deze second opinion mag benaderen en dat de AMvB deze rechten in generlei zin zal inperken.

De regering is van opvatting dat de gestelde vragen belangrijke punten betreffen voor de nadere uitwerking in een algemene maatregel van bestuur van het nu in de Eerste Kamer voorliggende voorstel tot wetswijziging. De regering merkt op dat het hier een complexe afweging betreft. Enerzijds wil zij de werknemer zo vrij mogelijk laten bij zijn keuze voor een «second opinion arts», anderzijds moet rekening gehouden worden met de belangen van de werkgever en een efficiënte afhandeling van aanvragen voor second opinions. Daarbij wijst de regering erop dat de bedrijfsgezondheidszorg een zelfstandig zorgsysteem is. De financiering ervan loopt middels private contracten tussen werkgever en arbodienst of bedrijfsarts. Het verloopt dus anders dan in de reguliere gezondheidszorg waar personen zelf een contract afsluiten met een verzekeraar.

In het nu voor internetconsultatie openstaande ontwerpbesluit tot wijziging van het Arbeidsomstandighedenbesluit wordt de mogelijkheid van werknemers om een second opinion in te winnen bij een andere bedrijfsarts of andere arbodienst nader uitgewerkt. Daarbij is opgenomen dat in het met het wetsvoorstel te introduceren (basis)contract tussen werkgever en arbodienst of bedrijfsarts moet worden vastgelegd welke andere bedrijfsarts(en) of andere arbodienst(en) deze second opinion uit kunnen voeren. Door dit contractueel vast te leggen wordt mogelijk gemaakt dat op collectief niveau de werknemersvertegenwoordiging met deze selectie kan instemmen. De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft namelijk instemmingsrecht op dit (basis)contract.

Indien de werknemer van mening is dat er in de selectie geen geschikte bedrijfsarts beschikbaar is voor zijn vraag dan kan de werknemer een andere bedrijfsarts voorstellen. De werkgever kan besluiten daarmee in te stemmen, maar hij hoeft dat niet zonder meer. Enkel wanneer de werkgever instemt met de door de werknemer voorgestelde bedrijfsarts zal de in het conceptbesluit opgenomen regeling voor de second opinion gelden. Bij het opstellen van het conceptbesluit is ervoor gekozen de werkgever niet te verplichten akkoord te gaan met (betaling van) iedere door de werknemer aan te dragen bedrijfsarts, vanwege kostenoverwegingen, de mogelijke deling van bedrijfsinformatie, en het feit dat de inspraak van werknemers ook op collectief niveau wordt geregeld door het instemmingsrecht van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging op het contract.

De net gestarte internetconsultatie over de algemene maatregel van bestuur ter nadere uitwerking van het begrip second opinion is bedoeld om reacties te krijgen. Het is goed mogelijk dat dit proces tot aanpassingen leidt. De regering wil met betrekking tot het ontwerpbesluit en de lopende internetconsultatie en uitvoeringstoetsen nu geen nieuwe elementen in discussie brengen, en beperkt zich hier tot de gegeven toelichting.

De regering zal u informeren over de uitkomsten van de internetconsultatie en tot welke eventuele aanpassingen dat heeft geleid.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven