34 058 Regels omtrent windenergie op zee (Wet windenergie op zee)

J BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 juni 2015

Zoals toegezegd tijdens de behandeling het wetsvoorstel windenergie op zee op 16 juni jl. informeer ik uw Kamer hierbij over de tijdlijn in 2016 voor de besluitvorming rond het Nationaal Waterplan, de partiële herziening daarvan, het meewegen van de uitkomsten van de maatschappelijke kosten-batenanalyse en het moment waarop de tenders voor windenergie op zee plaatsvinden. Ook informeer ik uw Kamer over het beoogde tijdpad voor de evaluatie van het Energieakkoord en de relatie hiervan met besluitvorming over de gebieden voor windenergie op zee voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust.

Besluitvorming Nationaal Waterplan

In de beleidsnota Noordzee, die onderdeel uitmaakt van het Nationaal Waterplan (NWP), zijn gebieden aangewezen die in ruimtelijke zin geschikt zijn voor de opwekking van windenergie. In het vigerend NWP (2010–2015) zijn de volgende gebieden aangewezen (zie bijlage 1):

  • 1. Borssele;

  • 2. IJmuiden Ver;

  • 3. Hollandse Kust (buiten de 12-mijlszone);

  • 4. Ten Noorden van de Wadden (idem).

Het ontwerp-NWP 2016–2021 (NWP2) ligt sinds december 2014 gedurende een half jaar ter inzage. Het plan zal op 22 december 2015 worden vastgesteld. In het ontwerp-NWP2 worden de al aangewezen gebieden bevestigd en is aangekondigd dat onderzoek plaatsvindt naar het aanwijzen van gebieden voor de Hollandse Kust tussen de 10 en 12 zeemijl (territoriale zee). Aanwijzing zal plaatsvinden door tussentijdse aanpassing van het NWP2 door middel van de Rijksstructuurvisie Aanvulling Hollandse Kust.

Besluitvorming Rijksstructuurvisie Aanvulling gebied Hollandse Kust

Ten behoeve van deze Rijksstructuurvisie Aanvulling Hollandse Kust is van 24 april tot 11 juni 2015 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage gelegd. De zienswijzen worden gebruikt bij het opstellen van de milieueffectrapportage en de passende beoordeling in de tweede helft van 2015.

In januari 2016 legt het Rijk de ontwerp-Rijksstructuurvisie Aanvulling gebied Hollandse Kust ter inzage. Het kabinet zal bij de bepaling van de ontwerp-Rijksstructuurvisie de uitkomsten van het onderzoek naar aanleiding van de motie Van Veldhoven/Mulder (Tweede Kamer, 2014–2015, 34 058, nr. 30) in de afwegingen meenemen. Op de ontwerp-Rijksstructuurvisie kunnen zienswijzen worden ingediend. Na verwerking van de zienswijzen kan medio 2016 de Rijksstructuurvisie Aanvulling gebied Hollandse Kust worden vastgesteld en aan de Staten-Generaal worden aangeboden. Met de verwezenlijking van de Rijksstructuurvisie wordt niet eerder een aanvang gemaakt dan acht weken nadat de Rijksstructuurvisie aan de Staten-Generaal is toegezonden. Indien door of namens een der Kamers der Staten-Generaal binnen acht weken na toezending van de structuurvisie te kennen wordt gegeven dat zij over de visie in het openbaar wil beraadslagen, wordt met verwezenlijking van de Rijksstructuurvisie niet eerder een aanvang gemaakt dan zes maanden na die toezending, dan wel indien de beraadslagingen op een eerder tijdstip zijn beëindigd, na die beraadslagingen.

Kavelbesluiten en tenders Hollandse Kust

Pas nadat de Rijksstructuurvisie Aanvulling Hollandse Kust definitief is, dus de termijn van acht weken is verstreken of de openbare beraadslaging is geweest, kunnen kavelbesluiten worden genomen voor het gebied tussen de 10 en 12 zeemijl. De tenders voor de Hollandse Kust zullen medio 2017, 2018 en 2019 worden uitgeschreven.

Evaluatie Energieakkoord

In het Energieakkoord is afgesproken dat het akkoord in 2016 geëvalueerd zal worden. Daarbij zal gekeken worden naar de voortgang van het akkoord en zal besluitvorming plaatsvinden gericht op het bereiken van de doelen. Het meest logische moment om de evaluatie af te ronden is parallel aan het verschijnen van de Nationale Energieverkenning (NEV) 2016.

De besluitvorming over het gebied Hollandse Kust vormt geen onderdeel van de evaluatie van het Energieakkoord.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Bijlage 1 – Kaart gebieden windenergie op zee

In het Nationaal Waterplan 2010–2015 zijn de volgende gebieden aangewezen voor windenergie op zee.

In de routekaart windenergie op zee is vastgelegd dat het kabinet de doelen voor windenergie op zee wil realiseren in het gebied Borssele en twee gebieden voor de Zuid- en Noord-Hollandse Kust (de gebieden A en B op de kaart op p. 3). Aan de twee gebieden voor de Hollandse Kust worden stroken tussen de 10 en 12 zeemijl toegevoegd. Dit zijn de gearceerde gebieden op onderstaande kaart.

Naar boven