31 384 (R 1850)
Goedkeuring van het op 13 december 2007 te Lissabon totstandgekomen Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, met Protocollen en Bijlagen (Trb. 2008, 11)

nr. 23
GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN WIEGMAN-VAN MEPPELEN SCHEPPINK EN TEN BROEKE TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 15

Ontvangen 5 juni 2008

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel 2 wordt een nieuw artikel ingevoegd, dat luidt:

Artikel 2a

1. Elk van de beide Kamers der Staten-Generaal kan, binnen twee maanden nadat het een voorstel voor een wetgevingshandeling als bedoeld in artikel 2 van het Protocol betreffende de rol van de nationale parlementen in de Europese Unie heeft ontvangen, besluiten dat zij het voorstel van zodanig politiek belang acht dat zij over de behandeling daarvan op bijzondere wijze wenst te worden geïnformeerd. De Kamer stelt de regering daarvan schriftelijk in kennis.

2. De regering zal onverwijld na de mededeling als bedoeld in het eerste lid, een parlementair voorbehoud maken in het kader van de voor de behandeling van het voorstel te volgen wetgevingsprocedure.

3. Binnen vier weken na de mededeling als bedoeld in het eerste lid zal een overleg plaatsvinden met de regering over het bijzondere politieke belang van het voorstel, waarin tevens afspraken worden gemaakt over de wijze van informatieverstrekking door de regering, over het verloop van de onderhandelingen en van de wetgevingsprocedure en over eventueel vervolgoverleg.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe een procedure vast te leggen voor een bijzonder informatieplicht van de regering ten aanzien van voorstellen van wetgevende aard die door een van beide Kamers der Staten-Generaal van bijzonder politiek belang worden geacht. De procedure wordt gestart door een mededeling van de desbetreffende Kamer aan de regering. In de praktijk zal de mededeling worden gedaan aan de minister die het voorstel aangaat. De mededeling is aan een termijn gebonden, teneinde deze procedure in een zo vroeg mogelijk fase van het Brusselse wetgevingsproces te starten.

Uit het tweede lid blijkt, dat de regering, dus de vakminister, naar aanleiding van de mededeling van de zijde van het parlement op Europees niveau een signaal afgeeft van het bijzondere politieke belang dat het Nederlandse parlement aan het voorstel toekent. Dat gebeurt door in het kader van de gewone of bijzondere wetgevingsprocedure een parlementair voorbehoud te maken.

Binnen vier weken na de mededeling van het parlement, vindt tussen regering en de desbetreffende Kamer overleg plaats, waarin van gedachten wordt gewisseld over de redenen voor het bijzondere politieke belang. Tevens zullen dan afspraken worden gemaakt over de wijze waarop de Kamer over het verloop van de wetgevingsprocedure wordt geïnformeerd. De wijze van informatieverstrekking wordt per keer bepaald, zodat deze telkens is toegesneden op het concrete geval. Op deze wijze blijft de Kamer optimaal op de hoogte van de stand van zaken in de wetgevingsprocedure en is zij in staat op elk gewenst moment verder overleg met de vakminister te voeren.

Wiegman-van Meppelen Scheppink

Ten Broeke

Naar boven